ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

TRANSLATE

Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΈΚΡΙΝΕ (ΝΟΜΙΜΗ) ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΓΚΥΟΥ kαι Στην Ελλάδα (!!)


Oίκος ευγηρίας απέλυσε νοσηλεύτρια, μόλις ανακοίνωσε ότι είναι έγκυος. Δικαστήριο δεν δικαίωσε την εργαζόμενη αλλά τον οίκο ευγηρίας. 
Σύμφωνα με το zarpanews.gr, το περιστατικό συνέβη το 2014 ενώ η δικαστική απόφαση που βγήκε πριν έναν μήνα περίπου όχι μόνο είναι υπέρ της εργοδοσίας αλλά επιδικάζει στην νεαρή μητέρα να πληρώσει και τα δικαστικά τους έξοδα, ήτοι 200 ευρώ!
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του zarpanews.gr:

«Το πρωί πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση για το θέμα στο Πρωτοδικείο Χανίων ενώ μιλώντας σε δημοσιογράφους η 28χρονη σήμερα Κρυσταλλία Στάθη τόνισε πως θα προσβάλει με έφεση την συγκεκριμένη απόφαση. Μιλώντας για το χρονικό της υπόθεσης, εξήγησε πως όταν τους ανακοίνωσε ότι είναι έγκυος της έδωσαν μια εβδομάδα άδεια.
«Μετά πήρα τηλέφωνο και μου είπαν ότι έχω άλλη μία εβδομάδα άδεια και εν τέλει πήγα εκεί και μου είπαν ότι απολύθηκα. Τους είπα ότι αυτό είναι παράνομο αφού τους έχω ανακοινώσει πως είμαι έγκυος. Πήγα στην Επιθεώρηση Εργασίας, τους ενημέρωσαν ότι αυτό είναι παράνομο και ότι πρέπει να με ξαναπροσλάβουν, όμως δεν συμμορφώθηκαν και κινήθηκα δικαστικά» είπε και προσέθεσε πως «η απόφαση βγήκε πριν ένα μήνα περίπου και ήταν απογοητευτική. Βγήκε υπέρ των εργοδοτών καθώς κρίθηκε πως υπήρχε σπουδαίος λόγος που με απέλυσαν. Επικαλέστηκαν ψευδείς λόγους ότι δεν έκανα καλά τη δουλειά μου. Μάλιστα μου επέβαλαν και πρόστιμο, τα δικαστικά έξοδα 200 ευρώ».
Ωστόσο, όπως εξήγησε και αντίθετα με όσα ισχυρίστηκε η εργοδοσία, ποτέ δεν της είχε γίνει κάποια επίπληξη ούτε είχε εκφραστεί κάποιο παράπονο για τη δουλειά της. Αυτό που ζητά τώρα είναι να ανακληθεί η απόφαση ώστε να μπορέσει να επιστρέψει στη δουλειά της την οποία έχει ανάγκη».
Κινητοποίηση στα Δικαστήρια

Σήμερα το πρωί, σύμφωνα με την ιστοσελίδα «το σωματείο Ιδιωτικών υπαλλήλων νομού Χανίων, το Εργατικό Κέντρο και ο Σύλλογος Γυναικών, προχώρησαν σε κινητοποίηση στα Δικαστήρια.Σε ψήφισμα που επέδωσαν στην γραμματεία που Πρωτοδικείου, αναφέρουν τα εξής:
«Η εργοδοσία με πρόφαση ότι η εργαζόμενη δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα καθήκοντα της λόγω εγκυμοσύνης, την απέλυσε. Η ίδια δεν έσκυψε το κεφάλι και διεκδίκησε το δικαίωμά της για δουλειά. Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν υπέρ της εργοδοσίας. 
Για τους εργοδότες η προστασία της μητρότητας είναι κόστος και για αυτό η ΕΕ , οι δικαστές και οι κυβερνήσεις των κρατών – μελών της καθώς και η δική μας κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που εξυπηρετούν αυτά τα συμφέροντα, συστηματικά παίρνουν μέτρα κατά των εργαζομένων και κατά των λαών γενικότερα. 
Αυτό φαίνεται και με την τελευταία απαράδεκτη απόφαση του δικαστηρίου της ευρωπαϊκής ένωσης σε βάρος των εγκύων εργαζόμενων γυναικών, καθώς «νομιμοποιεί» την απόλυσή τους από επιχειρήσεις που υλοποιούν πρόγραμμα ομαδικών απολύσεων. 
Καλούμε τους εργαζόμενους με μια γροθιά να φωνάξουμε για αυτήν την εργοδοτική αυθαιρεσία.
Να παλέψουμε για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, την πραγματική προστασία των εγκύων, των νέων μητέρων, που είναι ζήτημα πρώτης γραμμής, που πρέπει να επιβληθεί και μέσω Συλλογικών Συμβάσεων με βάση τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες. 
Για δουλειά με δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια.
Σταματάμε πια να είμαστε μόνοι στην επίθεση εργοδοσίας – κυβέρνησης! Γινόμαστε μέλη του σωματείου μας. Δίνουμε το χέρι στον συνάδελφο μας! Απαιτούμε την ανάκληση της απόλυσης».
 Από:
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Δικαστήριο έκρινε «νόμιμη» απόλυση εγκύου

********************************************

Με αφορμή τη “νόμιμη” απόλυση μιας εγκύου στον έβδομο μήνα
Η ανάπτυξη είναι δίκαιη και έργο της δικαιοσύνης είναι να τη διασφαλίζει, μακριά από αγκυλώσεις, εγκυμοσύνες και έμμονες ιδέες περί οικογένειας.

Η ανάπτυξη είναι δίκαιη -και γίνεται πράξη. Δίκαιη γιατί όλοι απολαμβάνουμε τους καρπούς της, ανάλογα με την αξία μας, άλλοι με χρυσά κουτάλια κι άλλοι τα ψίχουλα που θα περισσέψουν. Αν δεν είσαι αρκετά άξιος, πρέπει να φροντίσεις να βελτιωθείς, να γίνεις ανταγωνιστικός.

Αφού η ανάπτυξη είναι δίκαια, το έργο της δικαιοσύνης είναι να διασφαλίζει πως θα συνεχίζεται απρόσκοπτα. 
Και αυτό απαιτεί θυσίες, απαιτεί να αφήσουμε πίσω το παρελθόν, τις αγκυλώσεις μας, τις εμμονές μας, την ανόητη ιδέα πως θα κάνουμε σώνει και ντε οικογένεια, πως θα πληρώνεται μια έγκυος γυναίκα για να κάθεται και να μεγαλώνει το παιδί της.

Η εργασία απελευθερώνει -όπως έλεγε και η επιγραφή στο Νταχάου- κι η εγκυμοσύνη, αν το δεις, είναι μια μορφή σκλαβιάς, ένας είδος αγκύλωσης, για αυτό κι ευχόμαστε στις εγκύους “καλή λευτεριά”. 
Τα αφεντικά σκέφτονται για εμάς πριν από εμάς, για το καλό μας. 
Ο καπιταλισμός μας απελευθερώνει, μας απελευθερώνει από δικαιώματα, από τη συμβατική γαλήνη του νοικοκυραίου, από την κάλπικη θαλπωρή του οικογενειάρχη μικροαστού.

Το σύστημα μας κάνει προλετάριους, ελεύθερους από μέσα παραγωγής, μέσα για να ζήσουμε, από δικαιώματα και ελπίδες. 
Εσχάτως μας ρίχνει μαζικά στην ανεργία, γιατί προφανώς κάποιοι περισσεύουν, και μας απαγκιστρώνει απ’ τη μσιθωτή σκλαβιά. 
Μας αφήνει ελεύθερους να απελπιστούμε, να σκύψουμε το κεφάλι, αλλά προς θεού- που είναι το χρήμα- όχι να αντιδράσουμε. Δεν αντέχεται τέτοια αχαριστία.
Στην παραπάνω φωτογραφία, μπορείτε να δείτε μερικούς “αχάριστους” που διαμαρτύρονται για την απόφαση του δικαστηρίου να θεωρήσει νόμιμη την απόλυση μιας νοσηλεύτριας στα Χανιά, όταν ανακοίνωσε στην εργοδοσία πως είναι έγκυος. 
Μια απόφαση που ανοίγει νέους δρόμους στην εργοδοτική αυθαιρεσία και την ασύδοτη κερδοσκοπία των καπιταλιστών, που ούτως ή άλλως δρουν ανεξέλεγκτα, πλέον όμως έχουν και την κάλυψη του νόμου.
Κερασάκι στην τούρτα, η απόφαση του δικαστηρίου να επιδικάσει στην απολυμένη εργαζόμενη δικαστικά έξοδα -ύψους 200 ευρώ. 
Η απολυμένη νοσηλεύτρια θα προχωρήσει σε έφεση, ενώ στο πλευρό της βρίσκονται συνάδελφοί της και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, στηρίζοντας τον αγώνα της μέχρι την πλήρη δικαίωσή της και την επαναπρόσληψή της.