ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

TRANSLATE

Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

ΥΠΑΡΧΕΙ και ΑΥΤΟ -Το Τζάντε: ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ!!

Γιάννης Γεωργάνος: Ό,τι κι αν κάνεις, κάνε το έτσι ακριβώς όπως ο Άνθρωπος έχει ανάγκη να σε δει να το κάνεις. 
Ό,τι κι αν είναι αυτό, να το προσφέρεις στο Όλον υπηρετώντας το με σεβασμό και επαγγελματισμό.

ΠΛΑΝΗ ΤΗΣ ΓΗΣ – 
-Συνέντευξη
Γιάννης Γεωργάνος: «”Τερατόμορφοι” είναι όσοι ζουν εγκλωβισμένοι στην πλάνη και την προσκόλληση στην ύλη»
…………………………………….
Στις 17 Μαρτίου, κυκλοφόρησε από το label PMProom (και κάτω από την ετικέτα του sub-label PMP-roots, εξειδικευμένου σε πιο «αλλόμορφα» ελληνόφωνα εγχειρήματα), ο δίσκος «Τερατόμορφοι».
Μια παράξενη δουλειά, όσο, όμως, και οικεία στο άκουσμα.
Ένας δίσκος με πάμπολλα στοιχεία από μουσικές όπως αυτές της νησιώτικης παράδοσης, ή των ηπειρώτικων «δρόμων», αλλά και με αστικές αναφορές, όπως και rock βάση.
Συντελεστές του δίσκου «Τερατόμορφοι» είναι οι εξής: Γιάννης Γεωργάνος (ερμηνείες-φωνή-κιθάρες), Σπύρος Μαμφρέδας (μουσική) και Καστρινος καστρινος (στίχοι).
Ο Telis Kafkas έκανε την ενορχήστρωση (και παίζει τα μπάσα) και μαζί με τον Πάνος Πιλάτος - music projects συνυπογράφουν την παραγωγή του album, του οποίου οι ηχογραφήσεις, οι μίξεις και το mastering έγιναν στο άντρο του Τέλη Καυκά, το Te.K Cabin Studio του PMProom.
Τέλος, ο Πάνος Πιλάτος έγινε ο… νονός του εν λόγω project, βαφτίζοντάς το ΠΛΑΝΗ ΤΗΣ ΓΗΣ, ενώ δημιούργησε μαζί με τον Theo Laios το artwork του CD, που κυκλοφόρησε σε φυσικό jewel case format, με 6σέλιδο booklet.
Το AkRa magazine προσέγγισε τον main man του όλου project, τον Giannis Georganos Veandok, για μια μικρή αλλά νομίζω διαφωτιστική συζήτηση για το εγχείρημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΑΝΟΣ – Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
akRa:
Αντί να χρησιμοποιήσετε το όνομά σου, επιλέξατε ένα λογοπαίγνιο ως ονομασία του project. Γιατί έγινε αυτό; Και πως εξέλαβες τη σκέψη του Πάνου Πιλάτου να ονομαστεί, εν τέλει, ΠΛΑΝΗ ΤΗΣ ΓΗΣ το όλο project;
Γιάννης Γεωργάνος:
Ουσιαστικά σκοπός μου ήταν να τονίσω το project, καθώς και τα όσα αυτό πρεσβεύει, θέλοντας απο την πρώτη επαφή του ο ακροατής να δώσει έμφαση στη μουσική και τους στίχους. Ο Πάνος πολύ όμορφα πήρε τη σκέψη μου αυτή και την μετουσίωσε στον τίτλο του project και νομίζω σε μεγάλο ποσοστό εκφράζει πολλά από τα μηνύματα που αυτό το album θέλει να περάσει στον μέσο ακροατή.
akRa:
Πως ήταν η συνεργασία σου με αυτούς τους δύο; Τον Τέλη Καυκά και τον Πάνο Πιλάτο, εννοώ. Έχουν 25 χρόνια μαζί κι έχουν γράψει χιλιόμετρα στο studio παρέα. Ένιωσες καλά; Ελεύθερος; Τι εισέπραξες; Πως το βίωσες;
Γιάννης Γεωργάνος:
Η συνεργασία μου με τα παιδιά ήταν εξαιρετική! Με τον Τέλη περάσαμε πολλές ώρες στο studio και περνούσε τόσο όμορφα και δημιουργικά ο χρόνος που πριν καν το αντιληφθούμε είχαν περάσει 8-10 ώρες ηχογραφήσεων. Σεβάστηκαν απόλυτα τόσο τις δικές μου επιθυμίες, όσο και των δημιουργών, ενώ ταυτόχρονα παρείχαν την έμπειρη καθοδήγησή τους για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Τόσο εγώ όσο και οι δημιουργοί, είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα του album, κάτι που φαίνεται στο χρόνο που χρειάστηκε η όλη παραγωγή του, καθώς και στην απήχηση που είχε από τον κόσμο μέχρι στιγμής.
akRa:
Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου της εταιρείας σου, ο δίσκος περιέχει «ένα κύκλο δέκα τραγουδιών που ακροβατούν σε μια κόψη ηλεκτρικών εξάρσεων και ακουστικών ατμοσφαιρών». Εσύ σήμερα, λίγο μόλις καιρό έπειτα από την κυκλοφορία του album, πως θα χαρακτήριζες το περιεχόμενό του;
Γιάννης Γεωργάνος:
Το περιεχόμενο του album, αποτελείται από τραγούδια βγαλμένα απο τη ζωή των δημιουργών τους, τα οποία προϋπήρχαν, των παρεμβάσεών μας. Μιλούν για αναμνήσεις και βιώματα ετών κι εγώ απλώς τα προσέγγισα με σεβασμό και μέσα απο τη δική μου οπτική γωνία. Οι επιρροές ποικίλουν, καθώς στον κύκλο των 10 αυτών τραγουδιών θα συναντήσετε πολλούς ρυθμούς και αρμονίες, από την Ήπειρο ως τα Επτάνησα. Μην θέλοντας κάτι τόσο όμορφο να το περιορίσω σε πλαίσια και ταμπέλες, ώστε να ωθήσω κάποιον στην προκατάληψη απέναντι στο album, θα πω απλά πως τα πάντα είναι μουσική και η μουσική εάν τη διαχειριστείς σωστά μπορεί να είναι ο τρόπος που θα εκφράσεις τον εσωτερικό κόσμο ενός ή και παραπάνω ανθρώπων.
akRa:
Τη μουσική του δίσκου, λοιπόν, υπογράφει ο Σπύρος Μαμφρέδας και τους στίχους ο Καστρινός, ο οποίος είναι και πατέρας σου! Πως προέκυψε η σκέψη και η ανάγκη να δισκογραφηθούν αυτά τα κομμάτια; Πως ήταν η σχέση σου και η συνεργασία σου με τους εν λόγω δημιουργούς με τους οποίους έχεις και πολύ μεγάλη διαφορά ηλικίας;
Γιάννης Γεωργάνος:
Θα μπορούσα να πω πως είναι η πρώτη φορά που δισκογραφείται μια δουλεία του Καστρινού, καθώς ο τελευταίος γράφει 10 χρόνια στίχους και λιμπρέτα για μουσικοθεατρικές παραστάσεις με αυτό το ψευδώνυμο. Αυτό σημαίνει πως έχω ερμηνεύσει πολλές φορές στίχους του Καστρινού, που έχουν μελοποιηθεί απο διάφορους δημιουργούς. Ο Σπύρος έδωσε έναν πιο σύγχρονο χαρακτήρα στις μελοποιήσεις του και μέσα σε αυτό είδα μια συμβατότητα, που με έκανε να σκεφτώ ότι θα μπορούσε να γίνει ένα ωραίο album όλο αυτό. Όσον αφορά στη διαφορά ηλικίας, η μέχρι τώρα εμπειρία μου με έχει διδάξει πως όταν υπάρξει η συμβατότητα, τότε η ηλικία σίγουρα παίζει ένα μικρό ρόλο στη δημιουργική διαδικασία και αυτό μόνο και μόνο εάν υπάρξει φανερά το χάσμα του τρόπου σκέψης. Ευτυχώς, στην προκειμένη περίπτωση υπήρχε εμπιστοσύνη από τους δημιουργούς σε εμένα και αυτό διευκόλυνε πολύ τα πράγματα.
akRa:
Προσωπικά έχω ξεχωρίσει τα εξής κομμάτια: «Όταν Ακούω Τη Βροχή», «Τερατόμορφοι», «Τρένο» και «Ποιος Είμαι». Θα ήθελα να μου πεις δυο λόγια για το κάθε ένα από αυτά, αλλά και να μου επισημάνεις δύο τραγούδια του δίσκου που είτε σημαίνουν πολλά για σένα, είτε για το όλο project…
Γιάννης Γεωργάνος:
Το κάθε κομμάτι έχει το δικό του ξεχωριστό παλμό. Οι δημιουργοί προφανώς έχουν στο μυαλό τους κάποιο βίωμα, ξεκινώντας από τον Καστρινό που έγραψε τους στίχους. Έπειτα ο Σπύρος εμπνεύστηκε τη μουσική γιατί σε κάποιο σημείο ταυτίστηκε με τους στίχους. Έτσι λοιπόν εγώ αυτό που μπορώ να πω είναι πως ακούγοντας τα τραγούδια αυτά, τα επέλεξα γιατί αφυπνίζουν μέσα μου μνήμες και βιώματα που σίγουρα έχουν να κάνουν με το περιεχόμενο των στίχων, αλλά πολλές φορές και σε ένα πιο μεταφορικό επίπεδο, ή από μια δική μου οπτική γωνία. Εάν ξεχώριζα δυο τραγούδια από το δίσκο (κάτι που θα ήταν καθαρά γι’ αυτή την περίοδο της ζωής μου), θα έλεγα «Τερατόμορφοι» και «Όταν Ακούω Τη Βροχή». Επίσης η μέχρι στιγμής απήχηση συμφωνεί μαζί μου και νομίζω πως σε ένα πιο εσωτερικό επίπεδο επιβεβαιώνει την απάντησή μου. Είναι αυτά τα κομμάτια που βιώνω πιο έντονα αυτή την περίοδο και μπόρεσα να το κάνω πιο εμφανές.
akRa:
Ποιοι είναι οι τερατόμορφοι που εσύ έχεις αντιμετωπίσει ως τώρα στη ζωή σου, Γιάννη;
Γιάννης Γεωργάνος:
Οι «Τερατόμορφοι» σαν τραγούδι, καθαρά στιχουργικά, έχουν τελείως άλλο νόημα από αυτό που εγώ δίνω στην ερμηνεία μου. Για μένα οι «Τερατόμορφοι» είναι οι εσωτερικές καταστάσεις του ανθρώπου, οι οποίες τον καθιστούν άπληστο, αγενή και διαχωρισμένο από την Ολότητα Άνθρωπος. Διαχωρισμένο από την αγάπη και την προσφορά. Από τη συγχώρεση, την κατανόηση και την ανάληψη ευθύνης για τα όσα συμβαίνουν γύρω του. Οι «Τερατόμορφοι» είναι όλοι όσοι έχουν χάσει την πίστη τους στην αγάπη για το Όλον. Όλοι όσοι ζουν εγκλωβισμένοι μέσα στην πλάνη και την προσκόλληση στην ύλη. Σύμφωνα με τα προαναφερθέντα, οι «Τερατόμορφοι» είναι παντού γύρω μας και στα πλαίσια της ενότητας του Όλου, όσο υπάρχουν, είμαι κι εγώ «τερατόμορφος».
akRa:
Το 2016 συμμετείχες με το προσωπικό σου σχήμα, τους Veandok, στη συλλογή «Rockorama Ultimate 2» και έκανες μαζί τους μια εκπληκτική εμφάνιση στο Rockorama Festival 2, στην Death Disco. Λίγο μετά, ανακοινώθηκε ότι υπέγραψες συνεργασία με το PMProom για την κυκλοφορία του δίσκου των Veandok. Σε τι φάση βρίσκεται αυτό;
Γιάννης Γεωργάνος:
Το album αυτό, το οποίο θα φέρει τον τίτλο «Tales Of The Night», είναι σχεδόν έτοιμο από άποψη υλικού, αλλά ακόμα δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος και το δυναμικό, διαθέσιμα ώστε να ξεκινήσει η παραγωγή του. Ευελπιστώ σύντομα να έχω νεότερα σε βαθμό που θα μπορώ να πω περισσότερα για αυτό.
akRa:
Συμμετέχεις, επίσης, στο συγκρότημα Flying Dutchman. Ποια είναι τα σχέδιά σας με το συγκεκριμένο group;
Γιάννης Γεωργάνος:
Με τους Flying Dutchman βρισκόμαστε στο στούντιο αυτή την περίοδο ετοιμάζοντας το πρώτο album μας με τίτλο «Long Live Piracy», το οποίο σχεδιάζουμε να κυκλοφορήσουμε την καλοκαιρινή περίοδο. Πριν από αυτό ωστόσο, θα εμφανιστούμε στη σκηνή του Αn Club, στις 20 του Μάη.
akRa:
Τέλος, είσαι μέλος μιας υπερβατικής ακουστικής κολεκτίβας, και αναφέρομαι στους ΩΔΗπόροι - Παράλληλος Κύκλος. Απ’ ό,τι μου έχει αναφέρει και ο Πάνος, υπάρχουν σχέδια και γι’ αυτό το project. Πάνω απ’ όλα όμως είναι μια live εκτόνωση και πειραματισμός; Πως βιώνεις αυτό το project;
Γιάννης Γεωργάνος:
Με τους ΩΔΗπόρους έχουμε κάνει ως τώρα τρείς εμφανίσεις με μεγάλη απήχηση και εκτόνωση όπως προανέφερες. Είναι κάτι δημιουργικό και φυσικά μια επικοινωνία μουσικών που μπορεί να δώσει πολλά και σε πολλά επίπεδα. Το project αυτό είναι περισσότερο μια παρέα που παίζει μουσική για να διασκεδάσει, και μαζί μας να διασκεδάσει και ο ακροατής.
akRa:
Μουσική… Την υπηρετείς, πηγάζει από μέσα σου ή και τα δύο;
Και πότε, αλήθεια, σε ποια ηλικία και με ποια αφορμή ή αιτία ένιωσες την πρωταρχική σου έλξη προς αυτή;
Γιάννης Γεωργάνος:
Θα μπορούσα να πω σε αυτό το σημείο, πως η μουσική είναι κομμάτι της ίδιας μου της ύπαρξης και την υπηρετώ με όλο μου το είναι. Η μουσική υπήρχε πάντοτε μέσα μου και με κινητοποιούσε, με διαπερνούσε και μου έδινε αυτό ακριβώς που ήθελα να βιώσω ανάλογα με την περίσταση. Όταν αυτό το κάτι ωρίμασε αρκετά, τότε ήταν πηγαία ανάγκη να εκδηλωθεί μέσα από μένα. Αυτό συνέβη στην ηλικία των 16, όταν σε μια σχολική γιορτή είδα μια μαθητική ροκ μπάντα και τότε συνειδητοποίησα πως έχω πρόσβαση στον ηλεκτρικό ήχο. Μέσα σε μόλις λίγους μήνες και έπειτα απο πολλή μελέτη και ξενύχτι είχα ξεκινήσει τις πρώτες μου αμοιβές ως guest σε μουσικά events.
akRa:
Ο έρωτας τι είναι για σένα; Μπορεί να γίνει έμπνευση ή τροχοπέδη για τον ψυχισμό σου;
Γιάννης Γεωργάνος:
Ο έρωτας μέσα από τα δικά μου μάτια, είναι μια τεράστια κινητήριος δύναμη, η οποία μπορεί να μεγαλουργήσει εάν γειωθεί στο φυσικό επίπεδο μέσω της μουσικής. Σίγουρα επηρεάζει σε τεράστιο ποσοστό τη δημιουργικότητά μου, το performance μου και τη συνολικότερη απόδοση μου στη δουλειά μου, με μεγαλύτερη εράστρια την ίδια τη μουσική.
akRa:
Κάπου εδώ θα ήθελα να μου πεις οτιδήποτε επιθυμούσες να μοιραστείς μαζί μας αλλά με το ερωτηματολόγιό μου δεν στο… επέτρεψα.
Γιάννης Γεωργάνος:
Θα ξεκινήσω με ένα ευχαριστώ σε σένα και το label, σε όλους τους παράγοντες του album και, τέλος, θα πω σε όλους όσους διαβάζουν αυτή τη στιγμή τις γραμμές αυτές…: Ό,τι κι αν κάνεις, κάνε το έτσι ακριβώς όπως ο Άνθρωπος έχει ανάγκη να σε δει να το κάνεις. Ό,τι κι αν είναι αυτό, να το προσφέρεις στο Όλον υπηρετώντας το με σεβασμό και επαγγελματισμό.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Το album «Τερατόμορφοι» μπορείς να το αποκτήσεις ζητώντας το από τους δημιουργούς του ή από το label PMProom, ενώ την αποκλειστική του διάθεση από τις 3 Απριλίου θα έχει το label-δισκοπωλείο Imantas(Σαρρή 46, Ψυρρή, 200m από ΗΣΑΠ Θησείου), όπου ΘΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ σε συμβολική τιμή στήριξης.
Φωτογραφίες: Mairy Missas & Κατερίνα Καραδήμα
***********************************
Απ' το ΙΟΝΙΑΝ TV