ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

TRANSLATE

Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

ΤΙ ΣΑΣ ΛΕΕΙ ΤΟ ΤΕ­ΛΕΥ­ΤΑΙΟ ΜΑ­ΚΕ­ΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΦΛΟ­ΡΙ­ΝΤΑ;




Τρεις χι­λιά­δες απο­μα­κρύν­σεις-δια­σώ­σεις μα­θη­τών μέσα σε ένα χρόνο
Γιατί τόσες πολ­λές φο­νι­κές επι­θέ­σεις στα σχο­λεία των ΗΠΑ; (Κεί­με­νο της Γκράν­μα)

Κλει­στά ψυ­χια­τρεία – εύ­κο­λη πρό­σβα­ση στα όπλα

Παρά την εκτε­τα­μέ­νη δη­μό­σια συ­ζή­τη­ση στις ΗΠΑ για το θέμα εξα­κο­λου­θούν να εκ­πλήσ­σουν οι επι­θέ­σεις, όπως αυτή στις 14 Φε­βρουα­ρί­ου, στο γυ­μνά­σιο στη Φλό­ρι­ντα, όπου σκο­τώ­θη­καν 17 άν­θρω­ποι και τραυ­μα­τί­στη­καν άλλοι 20. Εκ­πλήσ­σει η έκτα­ση της βίας και της εύ­κο­λης πρό­σβα­σης των δρα­στών στα όπλα.


Αρ­κε­τές προ­σω­πι­κό­τη­τες και μέσα ενη­μέ­ρω­σης στις ΗΠΑ ανα­ρω­τιού­νται γιατί τόσα πολλά πε­ρι­στα­τι­κά αυτού του τύπου συμ­βαί­νουν στη χώρα τους, που είναι συ­χνό­τε­ρα και με­γα­λύ­τε­ρα από όλες τις άλλες ανε­πτυγ­μέ­νες χώρες


«Σκε­φτό­μα­στε την Αμε­ρι­κή σαν μια άρι­στη χώρα. Εί­μα­στε όμως η εξαί­ρε­ση στον κα­νό­να που ισχύ­ει ότι πα­ρό­μοιες επι­θέ­σεις δεν πρέ­πει να συμ­βαί­νουν σε σχο­λεία, εκ­κλη­σί­ες, συ­ναυ­λί­ες και άλλες δη­μό­σιες το­πο­θε­σί­ες σε ανη­συ­χη­τι­κά τα­κτι­κή βάση»
Elizabeth Esty μέλος του Κο­γκρέ­σου στο τουί­τερ.

Σύμ­φω­να με το γρα­φείο των Ηνω­μέ­νων Εθνών για τα ναρ­κω­τι­κά και το έγκλη­μα, οι Ηνω­μέ­νες Πο­λι­τεί­ες έχουν πο­σο­στό αν­θρω­πο­κτο­νιών 4,88 ανά 100.000 άτομα, πολύ υψη­λό­τε­ρο από εκεί­νο των άλλων πλού­σιων χωρών όπως η Αυ­στρία (0,51) ή τις Κάτω Χώρες (0,61) και επί­σης υψη­λό­τε­ρο από φτω­χό­τε­ρες χώρες όπως η Αλ­βα­νία (2.28), Μπα­γκλα­ντές (2.51) και τη Χιλή (3.59).

Σε αυτό προ­στί­θε­ται το φαι­νό­με­νο των μα­ζι­κής ρίψης πυ­ρο­βο­λι­σμών, που συμ­βαί­νει στις Ηνω­μέ­νες Πο­λι­τεί­ες με απα­ρά­μιλ­λο ρυθμό για μια χώρα που δεν είναι σε πό­λε­μο στη δική της επι­κρά­τεια.
ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΤΟ ΤΕ­ΛΕΥ­ΤΑΙΟ ΜΑ­ΚΕ­ΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΦΛΟ­ΡΙ­ΝΤΑ;

Τα τρα­γι­κά συμ­βά­ντα στο Stoneman Ντά­γκλας Γυ­μνά­σιο στην πόλη της Φλό­ρι­ντα Parkland στις 14 Φε­βρουα­ρί­ου, κα­τα­δει­κνύ­ουν την αυ­ξα­νό­με­νη τάση σε πα­ρό­μοιες εκ­δη­λώ­σεις βίας στην κοι­νω­νία των ΗΠΑ.

Σε αντί­θε­ση με ό,τι κα­νείς μπο­ρεί να υπο­θέ­σει, οι επι­θέ­σεις δεν γί­νο­νται πάντα σε βί­αιες πε­ριο­χές, αλλά και σε ει­ρη­νι­κές κοι­νό­τη­τες όπως το Parkland, που κα­τα­τάσ­σε­ται στο Index ασφα­λών πό­λε­ων σαν την 15η ασφα­λέ­στε­ρη πόλη στις ΗΠΑ.

Άλλη σύμ­πτω­ση είναι το ψυ­χο­λο­γι­κό προ­φίλ του δο­λο­φό­νου. Όπως ακρι­βώς ο Adam Lanza, που σκό­τω­σε 26 άτομα τον Δε­κέμ­βριο του 2012 στο Δη­μο­τι­κό σχο­λείο Sandy Hook, ο δρά­στης του μα­κε­λειού της Φλό­ρι­ντα ήταν μια πε­ρί­πτω­ση προ­βλη­μα­τι­κού εφή­βου που πά­σχει από ψυ­χια­τρι­κά προ­βλή­μα­τα και έχο­ντας βίαιο ιστο­ρι­κό.
ΚΛΕΙ­ΣΑΝ ΤΑ ΨΥ­ΧΙΑ­ΤΡΕΙΑ!

Από την δε­κα­ε­τία του 1970, οι Ηνω­μέ­νες Πο­λι­τεί­ες έχει κλεί­σει την πλειο­ψη­φία των ψυ­χια­τρι­κών νο­σο­κο­μεί­ων, με­τα­φέ­ρο­ντας το πρό­βλη­μα στις φυ­λα­κές. Εκα­το­ντά­δες χι­λιά­δες άν­θρω­ποι υπο­φέ­ρουν από ψυ­χι­κή ασθέ­νεια χωρίς την απα­ραί­τη­τη εξει­δι­κευ­μέ­νη φρο­ντί­δα, που στις πε­ρισ­σό­τε­ρες πε­ρι­πτώ­σεις δεν κα­λύ­πτε­ται από την κοι­νω­νι­κή ασφά­λι­ση.

Ο δε­κα­εν­νιά­χρο­νος Νί­κο­λας Cruz, ο κύ­ριος ύπο­πτος για το μα­κε­λειό της Φλό­ρι­ντα, είναι ένας πρώην φοι­τη­τής της Σχο­λής Ντά­γκλας Stoneman που απο­βλή­θη­κε για «πει­θαρ­χι­κούς λό­γους.» Ο θετός του γο­νέ­ας που απε­βί­ω­σε πρό­σφα­τα είπε ότι ο γιος του πά­σχει από μια πε­ρί­ο­δο συ­ναι­σθη­μα­τι­κής αστά­θειας, σύμ­φω­να άλ­λω­στε και με τις προ­κα­ταρ­κτι­κές έρευ­νες.

Οι γνω­στοί του τον πε­ρι­γρά­φουν ως «προ­βλη­μα­τι­κό παιδί, «ένας «πε­ρι­θω­ρια­κός» και «τρε­λός για τα όπλα». Σύμ­φω­να με δη­λώ­σεις που έγι­ναν από τους κα­θη­γη­τές στο σχο­λείο, τους είχαν προει­δο­ποι­ή­σει να πα­ρα­τη­ρούν τις κι­νή­σεις του και να μην του επι­τρέ­ψουν να μπει στο σχο­λείο με σα­κί­διο.

Σύμ­φω­να με αυτά που ανέ­βα­ζε στα μέσα κοι­νω­νι­κής δι­κτύ­ω­σης, τα οποία δια­γρά­φη­καν μετά την επί­θε­ση, εμ­φα­νί­ζε­ται σε φω­το­γρα­φί­ες να φέρει μα­χαί­ρια, κα­ρα­μπί­νες και πι­στό­λια. Ο Jillian Davis, ένας πρώην συμ­μα­θη­τής του Cruz, είπε ότι μι­λού­σε συχνά για όπλα και μα­χαί­ρια, αλλά κα­νείς δεν τον πήρε στα σο­βα­ρά. Μέχρι στιγ­μής, επι­κρα­τεί η θε­ω­ρία ότι ο ει­σβο­λέ­ας ενερ­γο­ποί­η­σε τον συ­να­γερ­μό πυρ­κα­γιάς του σχο­λεί­ου και στη συ­νέ­χεια άνοι­ξε πυρ σε εκεί­νους που άρ­χι­σαν να το εκ­κε­νώ­νουν.

Όταν άκου­σαν τους πυ­ρο­βο­λι­σμούς, πολ­λοί εκ­παι­δευ­τι­κοί και μα­θη­τές συ­νει­δη­το­ποί­η­σαν πως κάτι πε­ρί­ερ­γο συ­νέ­βαι­νε και κα­τέ­φυ­γαν στις τά­ξεις και στις ντου­λά­πες για πε­ρισ­σό­τε­ρο από 40 λεπτά, μέχρι που δια­σώ­θη­καν από την αστυ­νο­μία. Ιστο­ρί­ες ηρω­ι­σμού των κα­θη­γη­τών έχουν ήδη έρθει στο φως, όπως του προ­πο­νη­τή του αμε­ρι­κά­νι­κου πο­δό­σφαι­ρου, Aaron Feis, ο οποί­ος τραυ­μα­τί­στη­κε θα­νά­σι­μα στον θώ­ρα­κα, προ­στα­τεύ­ο­ντας ένα μα­θη­τή που επέ­ζη­σε της επί­θε­σης.
ΘΑ­ΝΑ­ΤΗ­ΦΟ­ΡΑ ΟΠΛΑ

Οι αρχές που ερευ­νούν το πε­ρι­στα­τι­κό ισχυ­ρί­ζο­νται ότι κατά τη στιγ­μή της σύλ­λη­ψης του, ο Cruz με­τέ­φε­ρε ένα AR-15 του­φέ­κι επι­θε­τι­κού τύπου και πολλά πυ­ρο­μα­χι­κά. Η ευ­κο­λία με την οποία ένας πι­θα­νός ει­σβο­λέ­ας μπο­ρεί να απο­κτή­σει ένα στρα­τιω­τι­κού τύπου πυ­ρο­βό­λο όπλο είναι μια άλλη πτυχή που αυ­ξά­νει τον αριθ­μό των θυ­μά­των σε επι­θέ­σεις αυτού του τύπου.

Στην πε­ρί­πτω­ση του Cruz, ένα άτομο με ιστο­ρι­κό βί­αι­ης συ­μπε­ρι­φο­ράς και ένα προ­βλη­μα­τι­κό προ­φίλ στα μέσα κοι­νω­νι­κής δι­κτύ­ω­σης, είναι ακόμη πιο ανη­συ­χη­τι­κό το γε­γο­νός ότι κα­τόρ­θω­σε να απο­κτή­σει νό­μι­μα όπλα. Κατά τα τε­λευ­ταία χρό­νια και μετά από την έξαρ­ση της μα­ζι­κής χρή­σης πυ­ρο­βό­λων όπλων, όπως το δράμα που δια­δρα­μα­τί­στη­κε κατά τη διάρ­κεια συ­ναυ­λί­ας στο Λας Βέ­γκας τον πε­ρα­σμέ­νο χρόνο, αφή­νο­ντας 58 νε­κρούς, όλο και πε­ρισ­σό­τε­ρες φωνές απαι­τούν με­γα­λύ­τε­ρο έλεγ­χο στις πω­λή­σεις όπλων.

Ωστό­σο, ση­μα­ντι­κές ομά­δες όπως η Εθνι­κή Ένωση υπέρ της Οπλο­φο­ρί­ας, National Rifle Association (NRA), ασκούν με­γά­λες πιέ­σεις στην Ουά­σιγ­κτον ώστε να απο­φύ­γει οποια­δή­πο­τε νο­μο­θε­σία που θα μπο­ρού­σε να βλά­ψει αυτή την κερ­δο­φό­ρα επι­χεί­ρη­ση. Ο Πρό­ε­δρος Donald Trump που έλαβε άμεση υπο­στή­ρι­ξη από την NRA, κατά τη διάρ­κεια της προ­ε­κλο­γι­κής εκ­στρα­τεί­ας του 2016, αρ­νή­θη­κε να επι­κρί­νει την ευ­κο­λία πρό­σβα­σης στα όπλα, παρά τις επι­θέ­σεις που ση­μειώ­θη­καν υπό τη διοί­κη­σή του.

Στις πρώ­τες του δη­λώ­σεις σχε­τι­κά με τα γε­γο­νό­τα στη Φλό­ρι­ντα, ο Trump ανα­φέρ­θη­κε για «την αντι­με­τώ­πι­ση του δύ­σκο­λου ζη­τή­μα­τος της ψυ­χι­κής υγεί­ας», αλλά δεν ανα­φέρ­θη­κε καν στη λέξη «όπλο» τα πέντε λεπτά που μι­λού­σε. Εκτι­μά­ται ότι υπάρ­χουν με­τα­ξύ 200 και 300 εκα­τομ­μύ­ρια όπλα στις Ηνω­μέ­νες Πο­λι­τεί­ες, σχε­δόν ένα ανά άτομο. Λαμ­βά­νο­ντας υπόψη τα στοι­χεία αυτά, δεν είναι έκ­πλη­ξη το γε­γο­νός το να πέ­σουν με­ρι­κοί στα χέρια δο­λο­φό­νων σαν τον Νί­κο­λας Cruz, ή οποια­δή­πο­τε άλλου πρό­θυ­μου να προ­κα­λέ­σει θα­να­τη­φό­ρες βλά­βες.

Σε αριθ­μούς
-291 επι­θέ­σεις με πυ­ρο­βό­λα όπλα σε σχο­λεία των ΗΠΑ από το 2013.

-Μέ­σος όρος 1 σχο­λείο ανά εβδο­μά­δα.

-Η επί­θε­ση στις 14 Φε­βρουα­ρί­ου ήταν το 18ο συμ­βάν μέσα σε ένα χρόνο.

-121 άτομα έχουν σκο­τω­θεί από πυ­ρο­βο­λι­σμούς σε σχο­λεία με αρχή το πε­ρι­στα­τι­κό Sandy Hook τον Δε­κέμ­βριο του 2012.

Οι πιο θα­να­τη­φό­ρες επι­θέ­σεις

1.-Βιρ­τζί­νια Tech. Απρι­λί­ου 16 του 2007. Νε­κροί : 32

2.-Sandy Hook Δη­μο­τι­κό σχο­λείο. 14 Δε­κεμ­βρί­ου 2012. Νε­κροί: 26

3.-Stoneman Γυ­μνά­σιο Ντά­γκλας. 14 Φε­βρουα­ρί­ου 2018. Νε­κροί: 17

4.-Πα­νε­πι­στή­μιο του Τέξας. 1 Αυ­γού­στου του 1966. Νε­κροί: 14

5.-Columbine High School. 20 Απρι­λί­ου 1999. Νε­κροί: 13

ΠΗΓΗ:
GRANMA. Σέρ­χιο Αλε­χά­ντρο Γκό­μες 1 Μαρ­τί­ου 2018.
Απο Ατέχνως 
Ελεύ­θε­ρη από­δο­ση στα ελ­λη­νι­κά Πάνος Αλε­πλιώ­της