Επί 60 χρόνια η κυβέρνηση μιας χώρας σε μπλοκάρει, σε επιτίθεται, σε σαμποτάρει, σε υπονομεύει, σε απειλεί.
Και συ επιλέγεις να δώσεις υποτροφίες για δωρεάν σπουδές σε 170 φοιτητές αυτής της χώρας που ποτέ δεν θα είχαν τα χρήματα να γίνουν γιατροί στην χώρα τους.
Περίπου 200.000 δολλάρια κοστίζει μια ιατρική εκπαίδευση στις ΗΠΑ.Η Αμερικάνικη οργάνωση « Το οικουμενικό ίδρυμα για την τοπική οργάνωση» η και « Ιερείς για την ειρήνη» κάνει την επιλογή των 170 υποψήφιων για τις κουβανέζικες υποτροφίες στην Αμερική.
Η ταινία μεταξύ άλλων, δείχνει ότι, παρά την τεράστια διαφορά σε πόρους, η Κούβα έχει ένα σύστημα υγείας που είναι φθηνότερο και πιο αποτελεσματικό από των Ηνωμένων Πολιτειών, την χώρα που διαθέτει το μεγαλύτερο κονδύλι για την υγεία από όλες μαζί τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου. Παρόλα αυτά έχει χειρότερη περίθαλψη απο την μικρή και «φτωχική» Κούβα.Στην Κούβα βασίζονται στην προληπτική υγειονομική περίθαλψη και μετά από 40 χρόνια με αυτή την προτεραιότητα έχει μειωθεί η παιδική θνησιμότητα κατά 40% που είναι σημαντικά καλύτερo ποσοστό απο ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές χώρες στον υπόλοιπο κόσμο.
Η Κούβα έχει τρεις φορές περισσότερους γιατρούς απο ότι η ΗΠΑ ανά 1.000 κατοίκους.
Ο Φιντέλ δίνει αίμα για τους σεισμόπληκτους του Περού. |
Η Πανεπιστημιακή Ιατρική Σχολή της «Λατινικής Αμερικής» στην Αβάνα (ELAM), όπως ονομάζεται, όπου σπουδάζουν οι νεαροί Αμερικάνοι, κατά τον πρώην ΓΓ του ΟΗΕ Ban Ki-moon είναι η «πλέον εξελιγμένη» ιατρική Σχολή στον κόσμο!
Ιδρύθηκε το 1998 γιά να εκπαιδεύει γιατρούς ειδικά απο την Λατινική, Κεντρική και Β. Αμερική.Δεν υπάρχει όμως σε καμία λίστα των καλύτερων Ιατρικών Σχολών στον κόσμο που έχει το Harvard στην κορυφή της.
Ούτε λέξη για όλα αυτά.
Ούτε καν το γεγονός ότι η Κούβα έχει μέχρι τώρα εκπαιδεύσει δωρεάν 28.500 γιατρούς από 103 χώρες του κόσμου από την ίδρυση του ELAM το 1998.
Ιατρική Πανεπιστημιακή Σχολή Λατινικής Αμερικής στην Αβάνα. |
Ένας μικρός αριθμός ΜΜΕ που δημοσίευσε έστω κάτι για αυτή την ανθρωπιστική συμβολή της Κούβας ήταν είτε ηλεκτρονικά είτε κρυμμένα πίσω από άλλες ειδήσεις.
Όπως για παράδειγμα η καθημερινή ισπανική εφημερίδα El Pais, που έχει ειδίκευση στην αντικουβανέζικη πολεμική, έχει ρεπορτάζ στις σελίδες «ο πλανήτης του μέλλοντος» (!) όπου διαπιστώνει ότι σε αντίθεση με τις σχολές της Αμερικής που η εκπαίδευση γίνεται στα θρανία, στην Κούβα οι φοιτητές φροντίζουν ασθενείς και κάνουν συνεχώς πρακτική.
Το πιό σοκαριστικό όμως για το ρεπορτάζ είναι ότι οι γιατροί στην Κούβα «κάνουν επισκέψεις στο σπίτι του ασθενή» κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι στις ΗΠΑ το έχουν δει μόνο στην τηλεόραση.
Το μοντέλο με τους οικογενειακούς γιατρούς που μένουν στην ίδια περιοχή είναι το κλειδί στην Κουβανέζικη φιλοσοφία περίθαλψης. Ο γιατρός επισκέπτεται τον ασθενή και όχι αντιστρόφως.
«Θα ήθελα να δω ένα γιατρό στην Αμερική που να ξέρει έστω το όνομα του ασθενή πελάτη του» λέει ένας υπότροφος φοιτητής από το Μπρούκλιν στο ρεπορτάζ.
Ο ίδιος φοιτητης δηλώνει πως το σύστημα διδασκαλίας της Κούβας είναι«απίστευτα ρηξικέλευθο» σε ένα Πανεπιστήμιο που παροτρύνει τους υποψήφιους γιατρούς να μοιραστούν την γνώση και να βοηθήσουν άλλους λαούς.
Το μόνο που ζητάει από τους υπότροφους είναι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε υποβαθμισμένες περιοχές όταν γυρίσουν στην πατρίδα τους.Η φοιτήτρια Agyeiwa Weathers από το Νιού Τζέρσει δηλώνει στην σουηδική εφημερίδα Yle Nyheter πως
«είναι απιθανο, ιδιαίτερα όταν είσαι μαύρος η ισπανόφωνος να σπουδάσεις και μάλιστα δωρεάν στις ΗΠΑ. Θα γυρίσω στα μέρη μου όπου χρειάζονται περισσότεροι γιατροί».
Η συμφοιτήτρια της Olive Albanese από το Wisconsin στην ίδια εφημερίδα συμφωνεί. «Πότε δεν θα είχα αυτή την ευκαιρια στις ΗΠΑ. Εδώ άλλωστε μιλάμε και για μία εξαιρετική Σχολή».
Olive Albanese και Agyeiwa Weathers Αμερικάνες υπότροφοι στο ELAM
Η δημιουργία του ELAM οφείλεται στον Φιντέλ Κάστρο που το 1998 μετά τον φονικό τυφώνα Mitch σε όλη την Κεντρική Αμερική πρότεινε την δημιουργία του για να εκπαιδεύσει χιλιάδες φοιτητές της Αμερικής ώστε να συνδράμουν τους συνανθρώπους στα συχνά φυσικά καταστροφικά φαινόμενα που πλήττουν την περιοχή.
Είναι αυτό μια εξήγηση γιατί τα ΜΜΕ δεν λένε κουβέντα; Όπως και ότι μάλλον δεν είναι είδηση το ότι εκπαιδεύει η Κούβα αμερικάνους φτωχούς φοιτητές που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην χώρα που θέλει με όλα τα μέσα να την καταστρέψει αυτή και τον λαό της.
Πηγές
Cubainformation.tv
Yle Nyheter
Σουηδοκουβανικός Σύλλογος
Έγραψε ο Πάνος Αλεπλιώτης
Πηγές |
Cubainformation.tv
Yle Nyheter
Σουηδοκουβανικός Σύλλογος