ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

TRANSLATE

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Η ΥΓΙΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Και ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ

«Η βιομηχανία κρέατος "ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ", από τς πρώτες επιχειρήσεις σε εξαγωγές, με σημαντικά μερίδια αγοράς και αλματώδη κερδοφορία, πανηγύριζε μαζί με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για δάνειο ύψους 15 εκατ. ευρώ που πήρε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Αμέσως μετά την υπογραφή της σχετικής απόφασης, απέλυσε τους εργάτες από το τμήμα διακίνησης που είχε στην Κεντρική Μακεδονία και το παρέδωσε σε εργολάβους, μειώνοντας έτσι το εργασιακό κόστος.
Η "ΦΑΓΕ" αποσύρθηκε από τη δραστηριότητα παραγωγής παστεριωμένου γάλακτος και έκλεισε την εγκατάσταση του Αμύνταιου, πετώντας στο δρόμο 140 εργαζόμενους, αφού πρώτα εξυπηρετήθηκε από ευρωπαϊκά κονδύλια, φοροελαφρύνσεις και επιδοτήσεις για αποκέντρωση».
[…]
«Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το όραμά τους αποτελεί η "ΣΙΔΕΝΟΡ" του ομίλου Στασινόπουλου, ο οποίος ελέγχει περίπου το 55% του κλάδου του Μετάλλου. Οι εργαζόμενοι εκεί, κάτω από την πίεση της εργοδοσίας και την απειλή των απολύσεων ή ακόμη και του λουκέτου, δέχτηκαν τα προηγούμενα χρόνια μειώσεις, με την υπόσχεση ότι μόλις επανέλθει η κερδοφορία θα δοθούν όλα πίσω. Αντί αυτού, συνδέθηκε ακόμη περισσότερο ο μισθός με την παραγωγικότητα (πριμ παραγωγής) που οδήγησε σε εντατικοποίηση και υπερωρίες, με εξασφαλισμένο για την εργοδοσία πως ό,τι παραπάνω δοθεί, θα δοθεί μέσω κουπονιών και θα είναι απολύτως προσωρινό, θα αποτελεί δε απολύτως διευθυντικό δικαίωμα.
Για τον όμιλο της "ΑΛΟΥΜΙΛ", "δίκαιη ανάπτυξη" σημαίνει να μπορεί να βάζει τους εργαζομένους της στο Σταυροχώρι στο Κιλκίς να δουλεύουν "μαύρα", χωρίς προσαύξηση το Σάββατο και εντελώς παράνομα την Κυριακή, μέχρι να παρέμβουν, να τους "πιάσουν στα πράσα" και να το σταματήσουν οι ταξικές δυνάμεις από την Επιτροπή Αγώνα Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας, να κλείνει εργοστάσιά της στη Θράκη, πετώντας στο δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενους, στο Κιλκίς να απολύουν και να προσλαμβάνουν εργαζόμενους κατά δεκάδες με γνώμονα τη σύνδεση του αριθμού του προσωπικού με τις ανάγκες της παραγωγής, πετώντας τους στη συνέχεια στην ανεργία.
Στην "Κλέμαν" εκπαιδεύουν και κάνουν σεμινάρια στους εργάτες για το πώς θα ζουν με τα ψίχουλα, σπέρνουν το δηλητήριο στη συνείδηση των εργατών ότι εργαζόμενοι και εργοδότης αποτελούν μια αγαπημένη οικογένεια, την ώρα που γίνονται εργατικά ατυχήματα με ακρωτηριασμούς, από έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, αλλά και από μηχανήματα που δεν πληρούν καμία προδιαγραφή ασφάλειας.
Στην ΕΛΒΟ, που αφού μειώθηκαν οι μισθοί κατά 40% και πλέον μέσω του μισθολογίου, αφού κοπήκαν δώρα, επιδόματα και ανθυγιεινά, αφού οι εργαζόμενοι έμειναν για τρεις φορές απλήρωτοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα και μακάρι να βγούμε ψεύτες, αλλά από ό,τι φαίνεται, αυτό το πικρό ποτήρι της απληρωσιάς θα το γευτούν και τέταρτη φορά, βρίσκεται "αισίως" ελέω κυβερνήσεων, επιχειρηματικών ομίλων, Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κομμάτων της, σήμερα στον πέμπτο χρόνο της ειδικής εκκαθάρισης - εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων, με το μέλλον των 330 εργαζομένων της να προδιαγράφεται ζοφερό και αβέβαιο.
"Δίκαιη ανάπτυξη" στην "Πυραμίδα" του ομίλου Μπακατσέλου σημαίνει να δουλεύεις σε συνθήκες γαλέρας, με μισθούς πείνας, με εναλλαγή για πολλούς από τους εργαζόμενους διαστημάτων εργασίας με ανεργία, με βάση την αυξομείωση της παραγωγής.»
Από: