ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

TRANSLATE

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

ΚΟΥΒΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥΣ -ΦΕΥΓΕΙ ΑΠΟ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΡΑΟΥΛ.

Εκλογές στην Κούβα: Ψηφοφόροι εξηγούν γιατί πήγαν στην κάλπη

Την περασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκαν στην Κούβα οι εκλογές για την ανάδειξη των 605 μελών της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας και των 1265 μελών των 15 επαρχιακών συμβουλίων. 
Τα μέλης της Εθνοσυνέλευσης στις 19 Απρίλη θα εκλέξουν το νέο Κρατικό Συμβούλιο της χώρας καθώς και τον νέο πρόεδρο, αξίωμα το οποίο όπως ανακοίνωσε ο Ραούλ Κάστρο, δεν προτίθεται να διεκδικήσει εκ νέου ο ίδιος. 
Στις εκλογές δικαίωμα ψήφου είχαν όλοι οι κάτοικοι άνω των 16 ετών, ενώ η συμμετοχή, παρά τις κατά τόπους άσχημες καιρικές συνθήκες που οδήγησαν σε παράταση της εκλογικής διαδικασίας κατά μία ώρα σε μια σειρά δήμων, η συμμετοχή μεταξύ των σχεδόν 9 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ξεπέρασε το 78,5%. 
Η εκλογική διαδικασία είχε ξεκινήσει με τις εκλογές των τοπικών συμβουλίων το Νοέμβρη. 
Σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα της Κούβας, το Κομμουνιστικό Κόμμα, η Νεολαία του και διάφορες συνδικαλιστικές κι επαγγελματικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς προτείνουν υποψηφίους, οι οποίοι πρώτα πρέπει να λάβουν το 50%+1 των τοπικών και περιφερειακών Λαϊκών Συνελεύσεων, ενώ και μετά την εκλογή τους παραμένουν ανακλητοί. 
 Σήμερα μεταφράζουμε και αναδημοσιεύουμε μερικά αποσπάσματα από άρθρο της αγγλόφωνης έκδοσης της εφημερίδας του ΚΚ Κούβας “Γκράνμα”, όπου ψηφοφόροι από ολόκληρη την Κούβα παρουσιάζουν την εμπειρία συμμετοχής τους στις εκλογές:

[…] Η νεαρή Ιντρία Ντίαζ Ρόκες από το Πινάρ ντελ Ρίο ψήφισε για πρώτη φορά στις 11 αυτού του Μάρτη. Στα 16 της χρόνια, σημείωσε πως αυτές οι εκλογές αντιπροσωπεύουν ένα δικαίωμα που κερδήθηκε από τον κουβανικό λαό το οποίο “σήμερα πρέπει να υπερασπιστούμε”. 
Έτσι, ρίχνοντας την ψήφο της, όχι μόνο έδειχνε την υποστήριξή της στους υποψηφίους του Επαρχιακού Συμβουλία για τη Λαϊκή Εξουσία και Βουλή, αλλά και στη διαδικασία που οικοδομείται σε όλη τη χώρα από το 1959.

Ψηφίζουμε και για την Κούβα, το μέλλον της χώρας μας, τη συνέχιση της Επανάστασης σε αυτές τις εκλογές”, δήλωσε. Η Ιντίρα, φοιτήτρια στην Παιδαγωγική Σχολή Τάνια λα γκεριγέρα στο Πινάρ ντελ Ρίο, εκπαιδεύεται να γίνει δασκάλα.
Είχα συμμετάσχει και σε άλλες εκλογικές διαδικασίας, αλλά μόνο ως μαθήτρια του δημοτικού που φύλασσε την κάλπη, την οποία αγαπούσα και το θεωρούσα μια όμορφη εμπειρία. Πάντα ένιωθα περήφανη που επιλεγόμουν για μια τέτοια σημαντική ευθύνη”.
Παρότι είναι η “πρώτη της φορά”, όπως το έθεσε, η Ιντίρα εξήγησε ότι της δόθηκαν αρκετές πληροφορίες για το πώς να ψηφίσει και πιστεύει ότι το “Κουβανικό εκλογικό σύστημα είναι δημοκρατικό, γιατί έχουμε την ευκαιρία να επιλέξουμε τους ανθρώπους που θα μας αντιπροσωπεύσουν. Κανείς δεν πιέζεται να ψηφίσει κάποιο συγκεκριμένο άτομο. Είναι μια ελεύθερη και διαφανής διαδικασία. ” […]

Στα 17 της χρόνια, η Άναμπελ Γιέρο Ραμίρεζ από την επαρχία γκράνμα, τελειόφοιτη της Επαγγελματικής Σχολής χορού Αλφρέντο Βελάσκεζ, ψήφισε επίσης για πρώτη φορά στις 11 Μάρτη […] “Μια νέα εμπειρία που εκπλήρωσα γιατί είναι χρέος κάθε πολίτη, κι επίσης ένδειξη αφοσίωσης στην Κούβα”, είπε η νεαρή μαθήτρια. […}

Εντωμεταξύ ο φοιτητής Αγρονομίας στο πέμπτο έτος του Πανεπιστημίου της Αρτεμίσα, Αρμάντο Μούνιζ Πίνο, σηκώθηκε νωρίς για να πάει με άλλους εθελοντές, όπως εκείνος, να βοηθήσει στις εκλογές.
Ο Μούνιζ σημείωσε ότι ένιωσε περήφανος που είχε την ευκαιρία να είναι από τους πρώτους που υπηρέτησαν ως εκλογικοί παρατηρητές, αφότου οι φοιτητές οργανώθηκαν να το πράξουν το 2015. […] “Η τελευταία φορά ήταν μεγάλη πρόκληση, γιατί είχα συμμετάσχει στις εκλογές μόνο ως ψηφοφόρος, και εξακολουθεί να είναι και τώρα-παρότι έχω κάποια προηγούμενη εμπειρία και εκπαίδευση-γιατί έχουμε μεγάλη ευθύνη στα χέρια μας. Η ενεργή συμμετοχή της νέας γενιάς είναι άλλο ένα παράδειγμα της δημοκρατίας και της διαφάνειας του κουβανικού εκλογικού συστήματος, καθώς και της εμπιστοσύνης που μας εναποτίθεται” δηλώνει ο 23χρονος φοιτητής.

[…]Στο μεταξύ, η Δρ. Τάνια Σουάρες Οχέα, επιστρέφοντας για διακοπές στην Κούβα για πρώτη φορά από τότε που άρχισε τη διεθνιστική της αποστολή στη Βραζιλία, βρήκε αμέσως το ονομά της στην εκλογική λίστα στο εκλογικό τμήμα 3 […] στο Σαντιάγο της Κούβας. “Δεν μπορούσα να χάσω την ευκαιρία”, είπε”να συμμετέχω, με τη θέλησή μου, αυτή τη μέρα, για να υπερασπιστώ την ανεξαρτησία και τη δημοκρατική επανάσταση”. […] “Σήμερα νιώθω ιδιαίτερη χαρά, γιατί χτες βράδυ είχα την ευχαρίστηση να συναντήσω προσωπικά τον Στρατηγό μας Ραούλ Κάστρο Ρουζ, καθώς περνούσε από το CDR νούμερ 8, Καπιτάν Σαν Λούις. Ήταν σαν να πραγματοποιείται το όνειρο κάθε νέου επαναστάτη επαγγελματία, γιατί στην ταπεινότητα του αναγνώρισα επίσης το μεγαλείο του Φιντέλ”. “

Η Μίνας ντελ Φρίο (Κρύα ορυχεία), ανταποκρίνεται στο ονομά της. 
Στις έξι το πρωί την Κυριακή 11 Μάρτη, η ομίχλη και ο τσουχτερός άνεμος επέβαλαν τη θέλησή τους σε αυτή την απομονωμένη περιοχή, 900 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, της Σιέρα Μαέστρα, στην επαρχία Γκράνμα. Εκείνη την ώρα, ο 30χρονος Ομπίσλευ Ρέγιες έφτανε στο εκλογικό τμήμα με τη σύζυγό του-χέρι-χέρι για λίγη ζεστασιά-για να ετοιμάσει το χώρο όπου 171 κάτοικοι της κοινότητας θα έφταναν σύντομα να ψηφίσουν για “πολλά περισσότερα εκτός από τα ονόματα των υποψηφίων”, είπε.
Είναι που ολόκληρη αυτή η κοινότητα είναι προϊόν της Επανάστασης. Δεν είμαστε πια τέσσερα αραιοχτισμένα σπίτια. Υπάρχει ιατρείο, μαγαζί, εστιατόριο, δύο συνεταιρισμοί, μια φάρμα, ένα μικρό σχολείο όπου δουλεύει η γυναίκα μου και θα πάνε τα παιδιά μας όταν κάνουμε. Υπάρχει ακόμα κι ένα θεραπευτικό κέντρο αποκατάστασης, με οτιδήποτε μπορεί να χρειαστείς, όπου δουλεύω για να ωφελήσω τις διπλανές κοινότητες. Να γιατί εμείς που ζούμε στη Σιέρα Μαέστρα ήρθαμε να ψηφίσουμε, για τους καλούς ανθρώπους που θα μας υπερασπιστούν, έτσι ώστε το βουνό και όλη η χώρα να συνεχίσουν να είναι ένα παράδειγμα ανθρώπινης αξιοπρέπειας”.

Παρότι ο Αντριάν Αλεχάντρο Μεδίνα Φαλκόν από την επαρχία Βίγια Κλάρα είναι μόνο 18 ημερών και αγνοεί τη σημασία αυτής της 11ης Μάρτη για τον κουβανικό λαό, κάποια μέρα οι γονείς του θα του πουν πως ήταν εκεί, εκείνη την ιστορική μέρα. […]
Αυτή τη στιγμή, σε τόσο μικρή ηλικία, δεν ξέρει τι γίνεται, αλλά μια μέρα θα έρθει εδώ να ψηφίσει, όπως χιλιάδες νέοι που ψηφίζουν για πρώτη φορά” είπε ο πατέρας του Αντριάν Μεδίνα, που αναγνώρισε ότι χάρη σε τέτοιες διεργασίες ο γιος του έχει εμβολιαστεί ενάντια σε ασθένειεες που συνεχίζουν να σκοτώνουν χιλιάδες παιδιά σε όλο τον κόσμο, που θα λάβει μια δωρεάν εκπαίδευση και θα απολαύσει άλλα εγγυημένα δικαιώματα. […]

Για την Κλαούντια, μαθήτρια της πρώτης γυμνασίου στο Γυμνάσιο Καλίστο Σαρντούι, δεν είναι η πρώτη φορά που φυλάσσει την κάλπη, έχοντας το ξανακάνει στα οχτώ της, μια εμπειρία που τρυφερά θυμάται ως σήμερα. “Για μένα είναι τιμή μου να συμμετέχω στην εκλογική διαδικασία, γιατί ξέρουμε ότι σε άλλες χώρες στον κόσμο οι κάλπες φυλάσσονται από οπλισμένους στρατιώτες, αλλά στην Κούβα είναι δική μας ευθύνη κι αυτό με κάνει ευτυχή.” […]

Νωρίς το πρωί στις 11 Μάρτη, ο Ρότζερ Αντόνιο Άβιλα Ροντρίγκες συνταξιούχος δικαστικός και ασυνήθιστας ενεργός για 83χρονο, άσκησε το δικαίωμα ψήφου του […] “Ήμουν εννιά χρονών στις εκλογές του 1944 και 13 σε εκείνες του 1948. Θυμάμαι πώς ήταν ο πατέρας μου. Δεν ψήφιζε ποτέ, λέγοντας πως ο πρόεδρος της χώρας, οι δήμαρχοι, οι σύμβουλοι και όλοι οι πολιτικοί επεδίωκαν τις θέσεις αυτές για τον πλουτισμό τους. Έκαναν τα πάντα για να κερδίσουν. Πχ. για να δεχτούν την αδερφή μου, που είχε σκωληκοειδίτιδα, στο νοσοκομείο του Ολγουίν, ο αντιπρόσωπος, ένας από αυτούς τους πολιτικούς, απαίτησε κάθε μέλος της οικογένειας να τον ψηφίσει. Ο πατέρας μου αρνήθηκε, προτιμώντας να πληρώσει ιδωτική κλινική με τα χρήματα που βιαστικά είχε μαζέψει πουλώντας μερικές αγελάδες. Εκείνες τις μέρες δεν υπήρχε σεβασμός για τη δημοκρατία. Το 1952, όταν ήμουν 17 ετών, ο Φουλχένσιο Μπατίστα ηγήθηκε πραξικοπήματος. Ο πατέρας μου είπε: Τώρα η χώρα θα πάει πραγματικά άσχημα. Κι είχε δίκιο. Όλα άλλαξαν με το θρίαμβο του Φιντέλ. Σήμερα ψηφίζω και για εκείνον”, δήλωσε ο Ρότζερ.

Σύμφωνα με τον Φερνάντο Κρέσπο Μπαρό, ειδικό ερευνητή στην Ιστορική Υπηρεσία της πόλης Καμαγουέι, “Η Κούβα έχει επιτύχει ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο δημοκρατίας, αλλά δεν είμαστε ακόμα ικανοποιημένοι, πρέπει να δουλέψουμε για να ανεβάσουμε το επίπεδο της συμμετοχής των πολιτών, με την άμεση συμβολή και τις ιδέες τους, για την οικοδόμηση μιας καλύτερης πατρίδας”.

Από μας τους Κουβανούς εξαρτάται” σημείωσε
Κανείς δε μπορεί να έρθει και να μας κάνει μαθήματα δημοκρατίας: ο πολιτικαντισμός, η δημαγωγία, η νοθεία, οι κάλπες που φυλάσσονται με όπλα…Αυτά τα πράγματα που προσπαθούν να μας πουλήσουν, τα ξέρουμε εδώ και πολύ καιρό.



Η Κούβα ηγείται διεθνώς στην προστασία και προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών, σύμφωνα με την Μαρία Κριστίνα Περσεβάλ, περιφερειακή διευθύντρια της Unicef ​​για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.



Κατά τη διάρκεια ενός φόρουμ που διεξήχθη πρόσφατα στη Μανάγκουα για τα δικαιώματα των παιδιών, η Περσεβάλ μίλησε για τα επιτεύγματα της Κούβας στον τομέα αυτό.


Το πρόγραμμα «Εκπαίδευσε τα παιδιά σου» και ένα μοντέλο πρώιμης βρεφικής ανάπτυξης που ανέπτυξε η Κούβα εφαρμόστηκαν και σε άλλες χώρες, ανέφερε η Περσεβάλ.

 Το πρόγραμμα για την εκπαίδευση των παιδιών, το οποίο δημιουργήθηκε πριν από 26 χρόνια έχει σχεδιαστεί για να συμβάλει στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη των παιδιών ηλικίας μέχρι 6 ετών που δεν έχουν πάει ακόμη στο σχολείο κι επίσης στοχεύει στην προώθηση του ρόλου της οικογένειας στην ανάπτυξη παιδιών μέσα από μια ολοκληρωμένη προσέγγιση.



Επεσήμανε, τα επιτεύγματα της Κούβας σε θέματα υγείας και κυρίως σε όσα αφορούν στα παιδιά. 
Επίσης, εξήρε τους αποτελεσματικούς μηχανισμούς και συστήματα αντιμετώπισης καταστροφών της Κούβας, επισημαίνοντας την ικανότητα της κυβέρνησης για κοινοτική οργάνωση, όχι μόνο για την προετοιμασία για αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, αλλά και την αποτελεσματική, επαγγελματική και ταχεία δράση κατά τη διάρκεια των καταστροφών, για την προστασία κυρίως των ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων: ηλικιωμένων, γυναικών, των παιδιών και των ατόμων με ειδικές ανάγκες.



Στο ίδιο πνεύμα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στον κουβανέζικο λαό και την κυβέρνηση της Κούβας που τους επιτρέπουν να δουλεύουν δίπλα τους ταπεινά σε ό,τι θεωρούν αναγκαίο.


«Θέλω επίσης να σας ευχαριστήσω που μας επιτρέπετε να μοιραστούμε όσα έχετε δημιουργήσει και αφορούν την εκπαίδευση των παιδιών, την εξάλειψη της μετάδοσης από μητέρα σε παιδί του HIV και της σύφιλης, την πρόληψη της εφηβικής εγκυμοσύνης … Η Κούβα είναι πρωταθλήτρια, είναι πρωτοπόρος!» αναφώνησε.

Πηγή: granma.cu