ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

TRANSLATE

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΛΑ.ΣΥ. ΕΓΚΑΛΟΥΝ-ΕΠΕΡΩΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΛΥΜΑΤΑ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Για: 
Διαρροή Λυμάτων στη Ζάκυνθο
Αργία Κυριακής
Δακοκτονία 
Απλήρωτων εργαζομένων  

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
1η) Για την καθυστέρηση στην έναρξης της δακοκτονίας
Για άλλη μια χρονιά υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη της δακοκτονίας με αποτέλεσμα και λόγω των καιρικών συνθηκών να έχει υπάρξει μεγάλη προσβολή του καρπού από τον δάκο.
Επερωτάσθε:
α Γιατί υπήρξε αυτή η μεγάλη καθυστέρηση;
β Σε πόσα και ποιά χωριά εφαρμόζεται το πρόγραμμα δακοκτονίας;
γ Αν έχουν τοποθετηθεί δακοπαγίδες;
δ Αν υπήρξε ανάλογη καθυστέρηση και στα άλλα νησιά;
2η) Οκτώ εργαζόμενοι σε αρχαιολογικές εργασίες στο κάστρο Αγ. Μαύρας στη Λευκάδα παραμένουν απλήρωτοι για 2 μήνες. Η υπηρεσία που προΐσταται (Αρχαιολογία Μεσολογγίου) τους απαντάει ότι καθυστερεί την υπογραφή των ενταλμάτων πληρωμής η Περιφέρεια Ι.Ν. που χρηματοδοτεί το έργο.
Επερωτάσθε:
α Αν θα πληρωθούν άμεσα οι οκτώ εργαζόμενοι;
β Αν θα διευθετηθεί οριστικά το θέμα της έγκαιρης πληρωμής των εργαζομένων;
3η) 

Τα μεγάλα αφεντικά προστάζουν και αμέσως το πολιτικό τους προσωπικό τόσο σε κεντρικό επίπεδο (όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και η σημερινή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) όσο και σε τοπικό, τρέχουν να υλοποιήσουν τις εντολές τους με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας τους, με στόχο την «ανάπτυξή» τους.
Το γεγονός αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει άλλη μία απόφαση της Περιφερειακής Αρχής (ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ) στο ζήτημα της περαιτέρω ελαστικοποίησης των ωραρίων, της αύξησης της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων. Για άλλη μία φορά η Περιφερειακή Αρχή έβγαλε απόφαση (27/4/2018, αρ. πρωτ. 29852 /11943, ΑΔΑ: Ω7Σ47ΛΕ-ΗΙΞ) με την οποία θεσμοθετεί και στην Κέρκυρα την κατάργηση της αργίας της Κυριακής από τον Μάη μέχρι και τις 30/11/2018 και ορίζει τα ωράρια λειτουργίας για την περίοδο αυτή από τις 8:30 μέχρι στις 24:00!!! Βεβαίως, για να μπορέσει να χρυσώσει το χάπι, ώστε να προχωρήσει στο μέλλον σε πλήρη κατάργηση της αργίας και να απελευθερώσει πλήρως τα ωράρια, η απόφαση αυτή περιλαμβάνει όρους, όπως ότι αφορά καταστήματα τροφίμων (και σούπερ μάρκετ) και τουριστικά καταστήματα κάτω των 150 m2, ότι δεν θα δουλεύουν εργαζόμενοι κ.λπ. Αντίστοιχη απόφαση υπάρχει και για το Αργοστόλι (14/5/2018, αρ. πρωτ. 10148/ 42006, ΑΔΑ: ΩΣ8Ε7ΛΕ-ΚΡΝ) στην οποία μάλιστα δεν υπάρχει ο όρος που αφορά καταστήματα κάτω των 150m2! Να σημειωθεί πως η απόφαση που αφορά την Κέρκυρα έχει την σύμφωνη γνώμη της Διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Κέρκυρας (όπως αναφέρεται και στην σχετική απόφαση), που κατά τα’ άλλα είναι ενάντια στην κατάργηση της αργίας της Κυριακής…
Επερωτάσθε:
α Είστε υπέρ ή κατά στην κατάργηση της αργίας της Κυριακής;
β Αν είστε κατά στην κατάργηση της αργίας της Κυριακής δεσμεύεστε ότι θα αλλάξετε άμεσα την απόφασή σας για άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές στα Ιόνια Νησιά;
γ Αν είστε υπέρ της διατήρησης της Κυριακάτικης αργίας είστε διατεθειμένοι να πάρετε απόφαση που θα απαγορεύει το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου;


4) Διαρροή Λυμάτων στη Ζάκυνθο
Το τελευταίο διάστημα, αναφορικά με το πρόβλημα στο αποχετευτικό σύστημα, στην τουριστική περιοχή Πλάνου, οι δρόμοι κατακλύστηκαν από απόβλητα ξενοδοχείων λόγω υπερφόρτωσης των αντλιοστασίων της περιοχής.Εν μέσω της τουριστικής περιόδου, αποδεικνύεται με τραγικό τρόπο, ότι τα πάντα σχεδιάζονται με βάση την αποκόμιση άμεσων και εύκολων κερδών των επιχειρηματικών συμφερόντων, και όχι των αναγκών του λάου του νησιού και των επισκεπτών.
Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα του βιολογικού καθαρισμού της ΔΕΥΑΖ, λόγω υπερφόρτωσης.Επίσης υπάρχουν καταγγελίες ότι τα ημερόπλοια δε συμμορφώνονται με τους κανόνες προστασίας του θαλασσιού περιβάλλοντος με κίνδυνο για την υγεία των λουόμενων.
Αποτέλεσμα: Αφαιρέθηκαν οι γαλάζιες σημαίες από όλες τις παράλιες της Ζακύνθου, λόγω διαρροής λυμάτων.
Το αποχετευτικό σύστημα στον Πλάνο (Τσιλιβη), είχε φτιαχτεί με πρωτοβουλία των ξενοδόχων και επιχειρηματιών της περιοχής, πριν πολλά χρόνια, προκειμένου να εξασφαλίσουν την «εύρυθμη» λειτουργία των επιχειρήσεων τους, επειδή υπήρχε μια καθυστέρηση από τις υπηρεσίες του Δήμου στην υλοποίηση του έργου. Πλέον μετά την αύξηση των ξενοδοχείων στην περιοχή το υπάρχον σύστημα κρίνεται ανεπαρκές για την κάλυψη των αναγκών της περιοχής.
Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, Περιφερειακή κ Δημοτική, που δεν παίρνουν μέτρα για να λυθεί το πρόβλημα της αποχέτευσης συνολικά στο νησί.
Τη μεγαλύτερη όμως ευθύνη την έχει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (όπως και οι προηγούμενες) που υπηρετεί αυτό το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, στο οποίο τα πάντα σχεδιάζονται με βάση τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου-και εν προκειμένω του μεγάλου ξενοδοχειακού κεφαλαίου και όχι με τις ανάγκες των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Γι αυτό και υπάρχει αυτή η «αναρχία» του σχεδιασμού ακόμα και στο σύστημα αποχέτευσης.
Το αποχετευτικό σύστημα πρέπει να είναι και αυτό ενταγμένο στο συνολικό σχεδιασμό του νησιού από αρμόδιο κρατικό φορέα. Βασισμένο σε επιστημονική μελέτη που θα παίρνει υπόψη τις ανάγκες του λάου και της περιοχής, χωρίς την παρέμβαση του μεγάλου κεφαλαίου.
Επερωτάσθε:
α Τι μέτρα προτίθεσθε να πάρετε για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα;
β Θα συνεχίσουν να εκδίδονται άδειες λειτουργίας ξενοδοχείων για την επομένη τουριστική περίοδο χωρίς να λυθεί το αποχετευτικό;
Κέρκυρα 25/7/18 
Θ. Γουλής
Γ. Κορφιάτης
7 ώρες ·