ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

TRANSLATE

Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Μας Συγχαίρουν κιόλας:


EURO WORKING GROUP

Χαιρετίζει τα σκληρά μέτρα που θα ψηφίσει η ελληνική κυβέρνηση

Χαιρετίζει το Euro Working Group τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών για το νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων της δεύτερης αξιολόγησης.
«Το EWG χαιρετίζει την προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών σε ένα πακέτο πολιτικής που θα αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. 
Μόλις εφαρμοστούν τα προαπαιτούμενα από την Ελλάδα, το Eurogroup θα μπορέσει να εγκρίνει το πακέτο πολιτικής και τους όρους για την επόμενη εκταμίευση και να διευθετήσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στο άμεσο μέλλον, στη βάση της συμφωνίας του Μαΐου 2016»,
αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Euro Working Group το μεσημέρι της Πέμπτης.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να μεταβεί στο Eurogroup της 22ας Μάη με ψηφισμένα τα νέα σκληρά μέτρα. Όπως έγινε γνωστό κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλης το πολυνομοσχέδιο θα έχει ψηφιστεί μέχρι τις 16 με 17 Μάη.

Μετά την τεχνική συμφωνία, το αντιλαϊκό παζάρι επικεντρώνεται στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού κρατικού χρέους, όπου αναζητείται ένας συμβιβασμός ανάμεσα στο ΔΝΤ και το Βερολίνο. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Handelsblatt», η οποία επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος, οι θεσμοί (ΕΚΤ, Κομισιόν, ESM, ΔΝΤ) ετοιμάζουν πακέτο για την «ελάφρυνση» του χρέους. 
Η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει οτι το σχέδιο αυτό θα έχει ως επίκεντρο την εξαγορά από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) περίπου 13 δισ. ευρώ σε δάνεια που οφείλει η Ελλάδα στο ΔΝΤ, τα οποία και θα πρέπει να αποπληρωθούν από το 2019 και μετά. Στη συνέχεια, ο ESM θα χαμηλώσει τα επιτόκια για αυτά τα δάνεια και θα επιμηκύνει την περίοδο αποπληρωμής τους.

Η «Handelsblatt» αναφέρει ότι οι θεσμοί εξετάζουν και άλλα μέτρα «ελάφρυνσης» του χρέους, όπως η επέκταση των ωριμάνσεων κατά 10 με 15 χρόνια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η γερμανική κυβέρνηση δεν αντιτίθεται επί της αρχής στην ιδέα της ανταλλαγής χρεών. Πάντως, όπως ξεκαθαρίζει η εφημερίδα, το Βερολίνο επιθυμεί η απόφαση για το χρέος να μετατεθεί για μετά τη λήξη του προγράμματος.