ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

TRANSLATE

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

,,,ένα αναμμένο κερί στο σκοτάδι,,, απ' την Λάρισα !!

Η Κοινωνική Συμμαχία υποδέχεται τα Παιδιά του πολέμου:


            Από Ευαγγελία Παπαδοπούλου:

42 Προσφυγόπουλα υποδέχθηκαν σήμερα στο Δημοτικό Σχολείο Τερψιθέας Λάρισας, το Εργατικό κέντρο Λάρισας, η Ένωση Γυναικών Λάρισας, η Επιτροπή Ειρήνης και η Ένωση Γονέων με συνθήματα: 
"Όχι στο πόλεμο των Ιμπεριαλιστών, Ζήτω η φιλία των λαών".
Λίγες ώρες πρίν το σχολείο ανοίξει τις πύλες του στα παιδιά του πολέμου ο Σύλλογος Γονέων του Σχολείου Τερψιθέας προειδοποίησε σε ραδιοφωνική εκπομπή ότι δεν θα δεχθεί φιεστές, "νταούλια και ζουρνάδες" γιατί διαφορετικά θα τους βρούν απέναντι.
Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι δεν θα πάψει να αγωνίζεται με κάθε τρόπο και νομικό μέσο ώστε να φύγουν τα προσφυγόπουλα απο το σχολείο του χωριού.
Μπροστά όμως στην κινητοποίηση του κόσμου και των φορέων κρύφτηκαν στο καβούκι τους όλοι οι ρατσιστές που παραδίδουν μαθήματα μίσους στα παιδιά τους. 

Τα παιδάκια του σχολείου υποδέχθηκαν τα προσφυγόπουλα με το τραγουδάκι:
"Τα παιδιά ζωγραφίζουν στο τοίχο 
δυό καρδιές κι έναν ήλιο στη μέση
Παίρνω φώς απ' τον ήλιο και φτιάχνω την αγάπη 
και μου λές πως σ΄αρέσει"
Και η διευθύντρια του σχολείου διάβασε ένα απόσπασμα απο το ποίημα του Παλαιστίνιου ποιητή Μαχμούτ Νταρουίς, που της παρέδωσε η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας:
"Όταν γυρνάς στο σπιτικό σου ,
να σκέφτεσαι τους άλλους.
Μη ξεχνάς όσους ζούν σε αντίσκηνα.
Όταν τα άστρα μετράς πριν κοιμηθείς
να σκέφτεσαι τους άλλους.
Εκείνους που δεν έχουνε που να πλαγιάσουν
Όταν μιλάς ελεύθερα,να σκέφτεσαι τους άλλους
Εκείνους που δεν τους αφήνουν να μιλήσουν
Και καθώς σκέφτεσαι εκείνους τους άλλους
στον εαυτό σου γύρισε και πές
"Άχ και να ήμουν ένα κερί στο σκοτάδι"
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Αλληλεγγύη στα προσφυγόπουλα από μαθητές του 5ου ΓΕΛ και του 3ου ΕΠΑΛ


Tη στήριξη και αλληλεγγύη τους στα παιδιά των προσφύγων εκφράζουν με ανακοίνωσή τους μαθητές του 5ου Λυκείου και του 3ου ΕΠΑΛ Ιωαννίνων. Στην ανακοίνωσή τους οι μαθητές αναφέρονται επίσης και σε συγκεκριμένες ενέργειες που έκαναν για να εκφραστεί έμπρακτα η στήριξή τους στο δικαίωμα των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση.

Στην ανακοίνωσή τους οι μαθητές αναφέρουν:

«Στα Γιάννενα υπάρχουν στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και εδώ και δύο βδομάδες έχουν ξεκινήσει τα προσφυγόπουλα μαθήματα σε σχολεία της πόλης μας.
Είμαστε μαθητές από λύκεια και ΕΠΑΛ στα Γιάννενα που ευαισθητοποιούμαστε σε σχέση με το Προσφυγικό και δείχνουμε τη στήριξη και αλληλεγγύη μας στα παιδιά των προσφύγων.
Όλο το προηγούμενο διάστημα, ανοίξαμε συζήτηση μέσα στα σχολεία μας γύρω από την αιτία που έχει οδηγήσει το συριακό λαό στην προσφυγιά, που δεν είναι άλλη από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που διεξάγεται στη Συρία, αλλά και για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν στη χώρα μας.

Στο 5ο Λύκειο, πήραμε το μικρόφωνο το πρωί στην προσευχή και διαβάσαμε το ψήφισμα αλληλεγγύης στα προσφυγόπουλα. 
Αμέσως καλέσαμε συνέλευση τα 5μελή και το 15μελές του σχολείου μας. Αποφασίσαμε, μέσα από τα μαθητικά μας συμβούλια, να συλλέξουμε σχολικά είδη με σκοπό να τα παραδώσουμε οι ίδιοι στα προσφυγόπουλα. 
Γράψαμε και κρεμάσαμε πανό έξω από το σχολείο μας με συνθήματα: “Καταδικάζουμε τον πόλεμο, αλληλεγγύη στα προσφυγόπουλα” και “Οι παππούδες μας πρόσφυγες, οι γονείς μας μετανάστες, εμείς ρατσιστές;”. Πήραμε αποφάσεις καταδίκης σε σχέση και με τις πρόσφατες, απαράδεκτες, τραμπούκικες ενέργειες των χρυσαυγιτών στο Πέραμα.
Όλη η παραπάνω δράση μας είναι η καλύτερη απάντηση. 
Δεν θα αφήσουμε το φασιστικό δηλητήριο της Χρυσής Αυγής να πιάσει τόπο. Τόσο εμείς όσο και τα παιδιά από οποιαδήποτε άλλη χώρα, προσφυγόπουλα και μεταναστόπουλα, δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα αλλά ίσα ίσα πρέπει να παλέψουμε μαζί για τα δικαιώματα στην εκπαίδευση και τη ζωή».