ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

TRANSLATE

Τρίτη 16 Μαΐου 2023

Η ΣΕΜΙΝΑ ΜΑΣ ❤️🌹🚩


Semina Digeni σε μια απολαυστική συνέντευξη στον Νίκο Συρίγο. Ιδού:
***
Η Σεμίνα Διγενή, μία από τις εμπειρότερες Ελληνίδες δημοσιογράφους και υποψήφια με το ΚΚΕ στον Νότιο Τομέα της Αθήνας, μιλά στο Newsbomb.gr για τις Εκλογές 2023, αλλά και τη δημοσιογραφία στην Ελλάδα της σύγχρονης εποχής.
Το όνομά της αναμφίβολα αποτελεί ζωντανή ιστορία της δημοσιογραφίας στην Ελλάδα.
Η Σεμίνα Διγενή είναι μια από τις σημαντικές δημοσιογράφους της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες. Για το έργο της στον κλάδο δεν χρειάζονται πολλά λόγια, καθώς μιλά από μόνο του. Η ίδια διεκδικεί ξανά την ψήφο των πολιτών στον Νότιο Τομέα της Αθήνας, καθώς είναι υποψήφια στις Εκλογές 2023 με το ΚΚΕ.
«Θα είναι τιμή μου να εκλεγώ, γιατί οι βουλευτές του ΚΚΕ, διαφέρουν από τους υπόλοιπους», αναφέρει μεταξύ άλλων στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Newsbomb.gr και τον Νίκο Συρίγο.
****
-Τι έχει κρατήσει η πολιτικός Σεμίνα Διγενή από τη δημοσιογράφο Σεμίνα Διγενή;
Κυρίως την εμμονή με την έρευνα. Αλλά και τον ενθουσιασμό για νέους ορίζοντες, το πάθος για την αλήθεια, τη συνεχή δημιουργικότητα, τη μανία με τη συνέπεια.
Μόνο που τώρα το πάθος της δημοσιογραφικής έρευνας, περιλαμβάνει και άλλου τύπου περιέργειες. Δεν αρκεί μόνο το αποτέλεσμα μιας έρευνας, χρειάζεται και η ερμηνεία του και η αποκωδικοποίησή του και η γνώση των συνεπειών του και η προοπτική του και κυρίως οι προτάσεις αντιμετώπισής του.

-Με τι θα είναι ευχαριστημένη το βράδυ της 21ης Μαίου;
Με την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ισχυροποίηση του κόμματος, κάτι που θα σήμαινε ισχυρότερο λαό. Η ελπίδα για καλύτερες μέρες βρίσκεται μόνο στον δρόμο της σύγκρουσης με αυτό το σύστημα που μας έχει διαλύσει. Κόντρα στις κυβερνήσεις του, που έκαναν τη ζωή μας εφιαλτική, που επέβαλλαν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας από τα funds, το χρηματιστήριο ενέργειας, την εμπορευματοποίηση του νερού, τους μισθούς πείνας, τη δουλειά χωρίς ωράριο, χωρίς δικαιώματα, κυριακάτικη αργία και συλλογικές συμβάσεις εργασίας, σ αυτούς που έφερναν μνημόνια κλπ. κλπ. Που μας φλόμωσαν στα παραμύθια, την παραπλάνηση, τη διαστρέβλωση και τα ψευτοδιλήμματα.

-Πώς θα χαρακτηρίζατε το προεκλογικό σκηνικό αυτών των ημερών;
Ζούμε ένα θέατρο του παραλόγου, με την υποκρισία να γιγαντώνεται στα αστικά πολιτικά κόμματα και τις ψευτοσυγκρούσεις τους να πυκνώνουν, ενώ όλοι πλέον ξέρουμε την αγαστή συνεργασία τους στα μεγάλα θέματα και την σύμπλευσή τους στα στρατηγικά ζητήματα. Βλέπουμε ένα κακό έργο που εμπαίζει το λαό και που παίζεται -εναλλάξ ή και ταυτόχρονα- από δύο θιάσους, απλώς με διαφορετική διανομή. Με ένα σενάριο, που δεν επιφυλάσσει καμμιά πρωτοτυπία.

-Γιατί το ΚΚΕ δεν έχει κεφαλαιοποιήσει την κρίση των τελευταίων χρόνων παρότι τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα είναι αυτά που έχουν πληγεί;
Οι άνθρωποι σ αυτό το κόμμα, αγωνίζονται πάνω από έναν αιώνα, για έναν καλύτερο κόσμο, μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, δηλαδή εξορίες, φυλακές, βασανιστήρια, εκτελέσεις. Και σήμερα όμως, οι κομμουνιστές μπαίνοντας μπροστά σε κάθε διεκδίκηση και αγώνα, συνεχίζουν να μην περνάνε εύκολα, με απολύσεις, διώξεις, τρομοκρατία από εργοδότες, δικαστήρια και φυλακίσεις. Η αλήθεια είναι πως το κύρος του ΚΚΕ ξεπερνάει τα εκλογικά του ποσοστά και σε δημοσκόπηση με την ερώτηση “ποιο κόμμα θεωρείτε αξιόπιστο”, το ΚΚΕ ήταν πρώτο!
Τα μηνύματα από παντού είναι πάντως, πολύ ενθαρρυντικά.
Νομίζω πως έγινε πλέον παλλαϊκή απαίτηση το «ποτέ ξανά», με αφορμή το έγκλημα στα Τέμπη, σηματοδοτώντας πως πρέπει να αλλάξουμε και τον τρόπο που σκεφτόμαστε και τον τρόπο που ψηφίζουμε.

-Στις εκλογές του 2019 εκλεγήκατε Ευρωβουλευτής, αλλά παραδώσατε τη θέση σας στον κ. Νικολάου. Αυτήν τη φορά αν ξαναεκλεγείτε, θα παραμείνετε;
Ναι. Κατεβαίνω υποψήφια με το ΚΚΕ στον Νότιο Τομέα της Αθήνας. Θα είναι τιμή μου να εκλεγώ, γιατί οι βουλευτές του ΚΚΕ, διαφέρουν από τους υπόλοιπους. Δεν έχουν ποτέ παραπλανήσει με ψέματα και μισές αλήθειες το λαό, δεν συναλλάσσονται με λόμπι, εισπρακτικές εταιρείες και με επιχειρηματίες.
Τους συναντάς μόνο σε χώρους δουλειάς όπου οι εργαζόμενοι αγωνίζονται και δοκιμάζονται, εκεί που η νεολαία διεκδικεί και ονειρεύεται, εκεί που επιχειρούνται βίαιες εξώσεις, βρίσκονται πάντα δίπλα στις κινητοποιήσεις των φοιτητές, των καλλιτεχνών, των συνταξιούχων, των ανέργων.
Για σκεφτείτε, θα ήταν καλύτερα ή χειρότερα τα πράγματα για όλους μας, αν το ΚΚΕ είχε περισσότερους από 15 βουλευτές με τέτοιου τύπου δραστηριότητα;

-Τον τελευταίο καιρό ο Δημήτρης Κουτσούμπας «κάνει γκελ» στις νεότερες γενιές! Άλλαξε κάτι ή άλλαξαν οι πιτσιρικάδες;
Κάνει γκελ, όπως λέτε, γιατί είναι αυθεντικός! Είναι έντιμος, ειλικρινής, ένας βαθιά καλλιεργημένος άνθρωπος, cool, με χιούμορ και απίστευτες αντοχές. Ένας γενικός γραμματέας duracell. Είναι λογικό να έχει μεγάλο έρεισμα στη νεολαία.
Πιστεύω, πως ειδικά οι Μillennials και η Generation Z, οι γενιές δηλαδή, που έχασαν τα πάντα, ήρθε η στιγμή να τα αλλάξουν όλα! Αισθάνονται -και το δείχνουν- οργή και αγανάκτηση απέναντι στο σύστημα, έχουν απογοητευτεί από όσους κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια και στις εκλογές, φαντάζομαι πως μόνο μία πραγματικά αντισυστημική επιλογή θα τους εκφράσει, η ψήφος στο ΚΚΕ. Ήδη η μεγάλη νίκη, η πρωτιά της Πανσπουδαστικής, έστειλε το πρώτο μήνυμα νίκης. Τα πρώτα βήματα έγιναν. Την Κυριακή θα γίνει το άλμα! Και η πρωτιά αυτή, δεν ήταν η μοναδική που σκόρπισε δύναμη και αισιοδοξία. Τα αποτελέσματα σε μια σειρά από σωματεία και φορείς το προηγούμενο διάστημα, οι πρωτιές των ταξικών δυνάμεων σε Εργατικά Κέντρα (όπως της Αθήνας), κόντρα στην παρέμβαση της εργοδοσίας, έδωσαν ανάταση σε χιλιάδες εργαζόμενους, για τα δύσκολα που είναι μπροστά.

-Στις εκλογές αυτές αναμένεται να ψηφίσουν για πρώτη φορά 400.000 νέοι και νέες, τι προβλέπετε πως θα κάνουν;
Τους πολιορκούν όλα τα αστικά κόμματα. Μιλάμε για στενό μαρκάρισμα, εκβιασμούς και απόπειρες εξαγορασμού τους.
Αυτοί οι νέοι άνθρωποι όμως, που μεγάλωσαν μέσα σε κρίσεις, μνημόνια, πανδημίες και τώρα με πόλεμο, ακρίβεια, ανασφάλεια και μια εγκληματική πολιτική που κοστολογεί ακόμη και την ανθρώπινη ζωή, θα απορρίψουν τη λογική του «πάμε και όπου βγει», που οδηγεί στο γκρεμό. Έχουν έστω κι ένα λόγο να πιστέψουν ή να εμπιστευτούν αυτούς που τους σπάνε στο ξύλο στις διαδηλώσεις; Που τους επιφυλάσσουν μισές ζωές; Ή θα εξαγοραστούν με τα γελοία κουπόνια που τους υπόσχονται, τα 150άρια και τα τριήμερα στις Κυκλάδες;

-Ένα βράδυ αρκούσε στη Σεμίνα Διγενή για να εγκαταλείψει την τηλεόραση, έπειτα από σχεδόν 30 χρόνια… Τι θα την έκανε να αφήσει την πολιτική;
Η μια "εγκατάλειψη" έχει να κάνει με επάγγελμα, η άλλη με ιδεολογία, θα ήταν σαν να αρνιέμαι τον εαυτό μου. Άλλωστε όσοι αδιαφορούν για την πολιτική, γίνονται έρμαια αυτής που τους επιβάλλεται.

-Η Σεμίνα λείπει από την τηλεόραση, στη Σεμίνα λείπει η τηλεόραση;
Όχι, νομίζω πως μόνο κάποιοι άνθρωποι μου έχουν λείψει πολύ. Ξεχωριστοί συνάδελφοι με τους οποίους δημιουργήσαμε ωραία πράγματα και κάποιοι δάσκαλοι που με καθόρισαν και με κράτησαν γειωμένη, υποψιασμένη και ανήσυχη σ αυτό το λαμπερό σύμπαν, που δεν είναι παρά ένα καλοφωτισμένο σκηνικό...

-Θα την έκανε κάτι να επιστρέψει;
Δεν είναι κάτι που θα με ενδιέφερε να ξαναζήσω. Τα είδα όλα και μάλιστα απ' όλα τα πόστα στην τηλεόραση. Από τη δουλειά της ρεπόρτερ στα Δελτία Ειδήσεων της ΕΡΤ, μέχρι της Διευθύντριας Προγράμματος στον Alpha. Δεν έχω ούτε απορίες, αλλά ούτε και νοσταλγία που θα με οδηγούσε σε κάποιο πισωγύρισμα. Αντίθετα η ζωή εκτός τηλεόρασης, είναι εκτός από ..πραγματική και συναρπαστική.

-Ζηλεύετε κάποιες εκπομπές;
Ζηλεύω και θαυμάζω τις αντοχές κάποιων ανθρώπων που παλεύουν με θηρία στην τηλεοπτική αρένα. Κυρίως τους νέους ανθρώπους που αγωνίζονται σ αυτήν την πολύ δύσκολη πίστα, τη γεμάτη παγίδες.

-Ο Γιώργος Παπαδάκης συνεχίζει απτόητος. Πώς αντέχει λέτε;
Ο Παπαδάκης μάλλον παίρνει σουπερμαντολίνη, δεν εξηγείται αλλιώς το αχαλίνωτο nonstop του.

-Είναι καλύτερη η τηλεόραση σήμερα από την εποχή που την αφήσατε;
Η τηλεόραση είναι πάντα συνεπής στο ρόλο για τον οποίο δημιουργήθηκε. Αυτόν της εμπορικής επιχείρησης. Ζούμε σε μια κοινωνία του θεάματος, κι όσο περνά ο καιρός τόσο συμφωνώ με τον Φουκώ, που είχε πει ότι "περισσότερο από όσο βλέπουμε εμείς τηλεόραση, μάλλον μας βλέπει αυτή".

-Γενικά η δημοσιογραφία;

Περνάει δύσκολα εδώ και χρόνια. Ένας μεγάλος αριθμός δημοσιογράφων του τομέα της ενημέρωσης, αγκομαχάει πάνω σε νέους "κανόνες" της δουλειάς, προσπαθεί να υπάρξει σε μια νέα ομιχλώδη, σχεδόν εφιαλτική εποχή, στην οποία λέξεις, όπως "ανεξαρτησία", "ερευνητικό ρεπορτάζ", "προσωπικά δεδομένα", "διασταύρωση της είδησης", "αντικειμενικότητα" και "ελευθεροτυπία", τείνουν να εξαφανιστούν.
Οι περισσότεροι δημοσιογράφοι εργάζονται σχεδόν χωρίς δικαιώματα, με μισθούς πείνας, συχνά σε καθεστώς λογοκρισίας, αυτολογοκρισίας και καταστολής. Το τελευταίο περιστατικό, που με έκανε πραγματικά να αισθανθώ μια αμήχανη θλίψη, ήταν όταν τους είδα να είναι φιμωμένοι και διακοσμητικοί, σε εκείνο το πρόσφατο ανεκδιήγητο debate, των παράλληλων μονολόγων.

-Έχετε πολύ δυνατή και ενεργή παρουσία στα social media, με χιλιάδες ακολούθους. Πιστεύετε πως υπάρχει κανιβαλισμός στα sm;
Τα social media, είναι εργαλεία στην υπηρεσία αυτών που τα κατέχουν, δηλ. των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, οι οποίοι αποφασίζουν τι θα διαδοθεί, τι θα μεγεθυνθεί και τι θα μείνει στην αφάνεια. Όσο για το φακέλωμα των χρηστών, ας μην το συζητάμε. Κάποτε ο επικεφαλής της CIA, είχε πει πως ποτέ δεν φανταζόταν ότι εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα έδιναν στο Facebook, οικειοθελώς και με λεπτομέρειες προσωπικά τους στοιχεία. Ωστόσο, από τη μία έχουμε τον κατασταλτικό χαρακτήρα αυτών των μέσων, (παρακολούθηση, αστυνόμευση, φακέλωμα), και από την άλλη έχουμε την ευρεία τους δυνατότητα να χειραγωγούν, να ενσωματώνουν και τελικά να επιδρούν στη διαμόρφωση στάσης ζωής, κριτηρίου και τρόπου σκέψης. Στο χέρι μας είναι το πώς θα τα διαχειριστούμε..

-Τι θα κάνει η Σεμίνα σε 10 χρόνια από τώρα;
Ελπίζω να είναι ζωντανή, υγιής, με διαύγεια, να ταξιδεύει πολύ και να ζει σ' έναν καλύτερο κόσμο. Ελπίζω ακόμη, τα πέντε βιβλία που έχω γράψει, να έχω καταφέρει να γίνουν τουλάχιστον δεκαπέντε και να διαβάζονται..

-Τι δεν σας έχουν ρωτήσει μέχρι σήμερα σε μία συνέντευξη;
Προσωπικές ερωτήσεις, γιατί δεν το επέτρεψα. Δεν υπήρχε λόγος η οικογένειά μου να υποστεί εξαιτίας μου, δημοσιότητα που δεν είχε επιλέξει.