ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

TRANSLATE

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

Η Τ. Ε. ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ
Φεβρουαρίου 17, 2021

Εργαζόμενοι - εργαζόμενες, βιοπαλαιστές αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, 
νέοι και νέες

Στις 15 /1/2021 η Διεύθυνση Δασών Ζακύνθου ανάρτησε το δασικό χάρτη της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, προσκαλώντας σε υποβολή αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου του από κάθε ενδιαφερόμενο, εντός αποκλειστικής προθεσμίας εκατόν πέντε (105) ημερών, (από 29 Ιανουαρίου έως 13 Μαΐου 2021).

Οι δασικοί χάρτες αποτελούν σημαντικό κρίκο στην μετά το 2020 δασική στρατηγική της «πράσινης» ανάπτυξης, της ΕΕ στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» που υλοποιεί η σημερινή κυβέρνηση (Ν.Δ.) όπως και οι προηγούμενες (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ). 
Έχουν στόχο να συμβάλλουν ώστε συνδυασμένα να ενταχτούν τα δάση στην επιτάχυνση της υλοποίησης του κερδοφόρου επενδυτικού ενδιαφέροντος από τους μονοπωλιακούς επιχειρηματικούς ομίλους, στα πλαίσια της κυκλικής και «βιώσιμης» οικονομίας. 
Αυτός ο στόχος προϋποθέτει μέσα από τους δασικούς χάρτες και το κτηματολόγιο, να γίνει το ξεκαθάρισμα της ιδιοκτησίας και των χρήσεων της γης που θα εξασφαλίσει καθαρό επενδυτικό τοπίο για τους επενδυτές.

Είναι προφανές ότι η υλοποίηση αυτού του στόχου θα έχει αρνητικές επιπτώσεις σε βάρος χιλιάδων μικροϊδιοκτητών γης αλλά και μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, αφού δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στα νέα τσουχτερά χαράτσια του τέλους για προσφυγές – ενστάσεις – αντιρρήσεις για το χαρακτήρα των εκτάσεων, καθώς και στις αμοιβές ιδιώτη δασολόγου, δικηγόρου, μηχανικού, τοπογραφικά κ.λπ. 
Είναι ενδεικτικό ότι για την σύνταξη της ένστασης στα «λάθη» των δασικών χαρτών, το κόστος διαμορφώνεται από 300 έως 4.000 ευρώ, που είναι απαγορευτικό για χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες και εργαζόμενους που δεν έχουν αποταμιεύσεις, αλλά μόνο χρέη που δεν μπορούν να πληρώσουν. 
Τα «λάθη» αυτά κυρίως οφείλονται στο ότι σε μεγάλες εκτάσεις που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες από πυρκαγιές, έχουν συμπεριληφθεί και εκτάσεις που ανέκαθεν ήταν μη δασικές, αλλά κυρίως γεωργικές εκτάσεις. 
Επίσης, οφείλονται στο γεγονός ότι παρότι έχουν εκδοθεί τελεσίδικες αποφάσεις πράξεις χαρακτηρισμού εκτάσεων ως «μη δασικές» από διευθύνσεις Δασών, εντούτοις στην πρόσφατη ανάρτηση ανατρέπεται η αρχική απόφαση.

Επίσης, με την ανάρτηση των δασικών χαρτών επιχειρείται η αμφισβήτηση του χαρακτήρα των γεωργικών εκτάσεων οι οποίες ανέκαθεν και σήμερα καλλιεργούνται, είναι επιλέξιμες και λαμβάνουν ενισχύσεις και επιδοτήσεις. 
Η μη ακριβής αποτύπωσή τους θα αμφισβητήσει τη δυνατότητα συνέχισης της γεωργικής ή της επιλεξιμότητας βοσκήσιμων εκτάσεων, με αποτέλεσμα αγρότες να στερηθούν αγροτικό εισόδημα, αλλά και θα τους απαιτηθεί η επιστροφή των κάθε είδους ενισχύσεων – επιδοτήσεων, που έλαβαν στο παρελθόν.

Πρακτικά, όλα τα παραπάνω σημαίνουν ότι πολλοί συμπολίτες μας δεν θα αποφύγουν τον αποχαρακτηρισμό των δασικών χαρτών στον μικρό κλήρο τους που ουσιαστικά διευκολύνεται να συγκεντρωθεί αργότερα σε λίγα χέρια μεγάλων επενδυτών, 
αφού η «νέα πολιτική για τα δάση» αναγνωρίζει τη δράση των ομίλων και στα κρατικά δασικά οικοσυστήματα, θεωρώντας την απογραφή των δασικών εκτάσεων ως «ένα μεγάλο αναπτυξιακό εργαλείο», για να ξέρει ο επενδυτής με την κύρωση των δασικών χαρτών τη δυνατότητα υλοποίησης της επένδυσής του. 
Αυτή όμως η πολιτική βρίσκεται στον αντίποδα των λαϊκών αναγκών, γιατί οδηγεί στην παραπέρα επιδείνωση των ταξικών – κοινωνικών αντιθέσεων και στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος, το οποίο τάχα έρχεται να προστατέψει. 
Στα πλαίσια αυτά, ο βουλευτής Ζακύνθου της ΝΔ κ Ακτύπης, προωθεί την πολιτική της κυβέρνησης και στο συγκεκριμένο θέμα, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να αποπροσανατολίσει. Κάνει συναντήσεις με άλλα κυβερνητικά στελέχη, χωρίς φυσικά να έχει καμία διαφωνία με τους συγκεκριμένους σχεδιασμούς για τους δασικούς χάρτες και προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις για να μη χρεωθεί τις ευθύνες που έχει και αυτός υπηρετώντας πιστά την πολιτική της κυβέρνησης του. Το ίδιο κάνει σταθερά και με τα ζητήματα της υγείας στο νησί μας, τα ζητήματα που σχετίζονται με την πανδημία, για τα επιδόματα των εργαζόμενων στον τουρισμό - επισιτισμό κλπ.

Εργαζόμενοι - εργαζόμενες, βιοπαλαιστές αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι και νέες, το δάσος και γενικότερα η γη ως κοινωνική ιδιοκτησία, μέσα από ένα κεντρικό σχεδιασμό για τη χρήση τους, μπορούν να λειτουργήσουν προς όφελος της κοινωνικής ευημερίας και όχι των κερδών. 

Θεωρώντας, επίσης, ότι επιχειρείται σήμερα μέσα από αποχαρακτηρισμούς και αναγνωρίσεις ανύπαρκτων δικαιωμάτων κυριότητας να λυθούν τα όποια προβλήματα σε βάρος των μικροϊδιοκτητών γης αλλά και των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, διευκολύνοντας τη συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια, πρέπει να διεκδικήσουμε:

Το κράτος με δική του ευθύνη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, αφού το ίδιο το δημιούργησε. Να λάβει όλα τα απαραίτητα διοικητικά μέτρα και με αποκλειστική ευθύνη των υπηρεσιών του να αντιμετωπίσει τις αντιρρήσεις στους δασικούς χάρτες, χωρίς καμιά επιβάρυνση στα λαϊκά στρώματα. Για όλες τις εκτάσεις που ήταν και είναι αγροτικές, να μην αμφισβητηθεί ο αγροτικός χαρακτήρας τους και κακώς συμπεριλήφθηκαν στις εκτάσεις που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες.

Να μη χρησιμοποιηθούν οι δασικοί χάρτες και γενικότερα η δασική πολιτική ως εργαλείο ομηρίας των λαϊκών στρωμάτων και συγκέντρωσης της γης σε λίγα χέρια σε βάρος των μικροϊδιοκτητών γης.

Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα των εξαιρέσεων από μεγάλες αναδασωτέες από πυρκαγιά χωρίς να ευνοηθούν καταπατήσεις, εκχερσώσεις, παράνομες αλλαγές χρήσης, χαρακτήρα και προορισμού εκτάσεων.

Να μην αναγνωριστούν οι καταπατήσεις των εκμεταλλεύσεων των, μεγαλοκατασκευαστών και των λοιπών επιχειρηματικών ομίλων.
Να εξασφαλιστεί όλο το αναγκαίο προσωπικό, τα μέσα και οι πόροι στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων.