ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

TRANSLATE

Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

«Να μην πληρώσει ξανά ο λαός - Ο ορατός εχθρός είναι ο καπιταλισμός».



ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Το μήνυμα έφτασε σε όλη τη χώρα, σε κάθε κλάδο: «Πληρώσαμε πολλά - Δεν θα πληρώσουμε ξανά!»
Ξεκάθαρο μήνυμα προς κυβέρνηση και εργοδοσία, πως τα δικαιώματα, οι ανάγκες και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων δεν μπαίνουν σε καραντίνα, έστειλε η χτεσινή μέρα δράσης μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς.
Συνδικαλιστικές οργανώσεις και εργαζόμενοι με πολύμορφες πρωτοβουλίες σε όλη τη χώρα, σε κάθε κλάδο, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με παραστάσεις διαμαρτυρίας και συμβολικές κινητοποιήσεις, απαίτησαν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και διασφάλιση των εργατικών δικαιωμάτων απέναντι στην αντεργατική επίθεση, απαίτησαν να παρθούν τώρα πίσω οι αντεργατικές ρυθμίσεις που προωθήθηκαν στο όνομα της πανδημίας.
Με περιοδείεςεξορμήσεις και συνελεύσεις μέσα σε χώρους δουλειάς έθεσαν στο επίκεντρο την ανάγκη να οργανωθεί χωρίς καμία καθυστέρηση η πάλη, για να μη βρει η «επόμενη μέρα» τους εργαζόμενους να πληρώνουν ακόμα μια φορά το μάρμαρο για να μείνουν αλώβητα τα κέρδη της εργοδοσίας.
Με ώθηση από την επιτυχημένη μέρα δράσης, Ομοσπονδίες, Συνδικάτα και Εργατικά Κέντρα συνεχίζουν τη δράση τους με επόμενο σταθμό την Πρωτομαγιά, την απεργία και τις πρωτοβουλίες που οργανώνουν.
Το ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή του χαιρετίζει τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που προχώρησαν σε πολύμορφες πρωτοβουλίες με το σύνθημα «Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά», φτάνοντας σε εκατοντάδες χώρους δουλειάς, σε κάθε κλάδο.
Την Παρασκευή 1η Μάη, προσθέτει το ΠΑΜΕ, με την απεργία και τις Πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις με τήρηση όλων των μέτρων προστασίας της υγείας, «τιμάμε τη φετινή Εργατική Πρωτομαγιά, τους χιλιάδες νεκρούς εργάτες που έπεσαν στην ανειρήνευτη πάλη με τους εκμεταλλευτές μας και συνεχίζουμε να μένουμε δυνατοί στον αγώνα ενάντια στην ΕΕ και το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα».
Συγκέντρωση και μοτοπορεία στον Επισιτισμό - Τουρισμό
Το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής πραγματοποίησε χτες το μεσημέρι μοτοπορεία, στο πλαίσιο στάσης εργασίας που είχε κηρύξει (1 μ.μ. - 5 μ.μ.).
Εργαζόμενοι με τα μηχανάκια τους συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος και ακολούθησε πορεία έως τη Βουλή. Είχαν προηγηθεί προσυγκεντρώσεις των παραρτημάτων του Συνδικάτου σε Περιστέρι, Ν. Φιλαδέλφεια και Ζωγράφου. Εξω από το υπουργείο Οικονομικών φώναξαν το σύνθημα «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά».
Στην κινητοποίηση έξω από τη Βουλή παραβρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του Κόμματος.
Αντιπροσωπεία του Συνδικάτου παρέδωσε στη Βουλή το υπόμνημα με τα αιτήματά τους. Το Συνδικάτο απαιτεί την κατάργηση των αντεργατικών ΠΝΠ, μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους σε επισιτιστικές επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές και ειδικά για τους διανομείς, διασφάλιση εισοδήματος των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους, ένταξη στον μηχανισμό στήριξης των «εξτρά», εποχικών, συμβασιούχων και εργολαβικών, ακύρωση των χιλιάδων απολύσεων κ.ά.
Σε εργοστάσια και χώρους δουλειάς της Βιομηχανίας
Στον κλάδο του Φαρμάκου
Στον κλάδο του Φαρμάκου
Σε μια σειρά από χώρους δουλειάς βρέθηκαν η Ομοσπονδία Φαρμάκου, το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής και επιχειρησιακά σωματεία, μεταφέροντας το κάλεσμα στην απεργία της Πρωτομαγιάς και στον αγώνα για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Συνελεύσεις έγιναν στις επιχειρήσεις «ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ» και «ΣΥΝΦΑ», ενώ συζήτηση με τους εργαζόμενους στο διάλειμμα και στην αλλαγή της βάρδιας πραγματοποιήθηκε στα εργοστάσια των επιχειρήσεων «ELPEN», «L' Oreal», «Boehriger - Ingelheim», όπου στήθηκε από το επιχειρησιακό σωματείο ταμπλό αφιερωμένο στην Πρωτομαγιά. Στη «Pharmathen» δόθηκε συνέχεια στη συζήτηση με τους εργαζόμενους, μετά τις πρόσφατες παρεμβάσεις ενάντια στις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας να χορηγεί μέρες κανονικής άδειας. Τέλος, εξόρμηση έγινε και στη «Unipharma».
Από νωρίς το πρωί ξεκίνησε τις εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς και το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, ενώ η σχετική δραστηριότητα συνεχίστηκε μέχρι το βράδυ. Εξορμήσεις έγιναν, μεταξύ άλλων, στις επιχειρήσεις «ΚΑΝΑΚΗ», «ΓΙΩΤΗΣ», «Παυλίδης» και «Ελληνικός Γύρος», ενώ μαζί με τα επιχειρησιακά σωματεία το Συνδικάτο συζήτησε με τους εργαζόμενους σε «Tasty» και «ΕΒΓΑ».
Στάση εργασίας και συγκέντρωση έκαναν οι εργαζόμενοι στο πρακτορείο «Αργος», μετά από κάλεσμα της Ενωσης Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών. Συμμετείχαν καθολικά οι εργαζόμενοι, μεταξύ αυτών και όσοι δουλεύουν μέσω εργολάβων. Η απεργία της Πρωτομαγιάς, η ανάγκη οργάνωσης όλων των εργαζομένων ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση, καθώς και το πρόβλημα της συστηματικής καθυστέρησης στη μισθοδοσία είναι ζητήματα που αναδείχθηκαν στη συζήτηση.
Στα Ναυπηγεία Ελευσίνας
Στα Ναυπηγεία Ελευσίνας
Τη θετική ανταπόκριση των εργαζομένων συνάντησαν οι παρεμβάσεις που οργάνωσαν σε χώρους δουλειάς το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου και οι εργοστασιακές του επιτροπές. Σε εξορμήσεις, όπως στις εταιρείες «ΜΕΓΑ» και «Veridos - Ματσούκης», αλλά και στις συνελεύσεις στις επιχειρήσεις «ΜΟΡΦΗ», «Αφοί ΔΑΡΑ», «Αφοί Βλάχου» και «News Press Hold» οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αντεργατική επίθεση, αλλά και τη διάθεσή τους να οργανώσουν τον αγώνα για να την αποκρούσουν. Οι χτεσινές πρωτοβουλίες και η προετοιμασία της απεργίας της Πρωτομαγιάς συνδυάστηκαν με τις ιδιαίτερες πλευρές της επίθεσης σε κάθε χώρο δουλειάς. Ετσι, η μέρα δράσης έγινε αφορμή για να βρεθούν στο προσκήνιο τα αιτήματα να μπει τέρμα στο καθεστώς της «ενοικιαζόμενης» εργασίας, με την πρόσληψη όλων των εργαζομένων, να μπει τέρμα στην επιδείνωση των όρων δουλειάς από τις μετακινήσεις από πόστο σε πόστο και από τμήμα σε τμήμα, στις περικοπές παροχών και δικαιωμάτων.
Συγκέντρωση στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Κερατσινίου (ΔΕΗ) πραγματοποίησαν το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας (παράρτημα Πειραιά) και το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών. Ο πρόεδρος του παραρτήματος του Συνδικάτου Μετάλλου, Ακης Αντωνίου, αναφέρθηκε στις συνθήκες όπου αναγκάζονται να ζουν οι εργαζόμενοι. Ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, αναφέρθηκε στην προσπάθεια να υπάρξει σιγή νεκροταφείου, και ότι αυτό δεν πέρασε «ούτε εδώ στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, γιατί υπάρχουν ζωντανά σωματεία που βρίσκονται μέσα στους χώρους εργασίας, δίπλα στους εργαζόμενους». Ταυτόχρονα, κατήγγειλε τις δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού στο ΕΚ Πειραιά που απέρριψαν τις αγωνιστικές δράσεις. Ο Σταύρος Τουμανίδης, πρόεδρος του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών, σημείωσε ότι «το επόμενο διάστημα θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μεγάλη ανεργία, κομμένα ρεύματα, κατασχέσεις και άλλα. Πρέπει όπως πολύ καλά γνωρίζουμε να βρεθούμε στο πλευρό των συναδέλφων, να τους δώσουμε την αλληλεγγύη και να οργανώσουμε την πάλη μας βάζοντας μπροστά τις δικές μας ανάγκες».
Στο πρακτορείο «Αργος»
Στο πρακτορείο «Αργος»
Επίσης, το Συνδικάτο Μετάλλου έκανε εξόρμηση στην ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό, σε «Ναυπηγεία Ελευσίνας», ΕΑΣ, εργοστάσιο «Γιούλα» κ.α.
Σε άλλους κλάδους στην Αττική
Στο Χρηματοπιστωτικό
Τηλεσυνέλευση με εργαζόμενους της «Mellon», μετά την πρωινή συγκέντρωση έξω από την εταιρεία
Τηλεσυνέλευση με εργαζόμενους της «Mellon», μετά την πρωινή συγκέντρωση έξω από την εταιρεία
Το Σωματείο Εργαζομένων στην εταιρεία «Mellon» πραγματοποίησε συγκέντρωση χτες το πρωί έξω από τα γραφεία της. Συμμετείχαν δεκάδες εργαζόμενοι, διεκδικώντας την άρση της αναστολής των συμβάσεων, να επανέλθουν στην εργασία με όλα τα δικαιώματά τους, να μην εφαρμοστεί εκ περιτροπής εργασία και να ακυρωθεί η απόλυση εργαζόμενης που ανήκει σε ευπαθή ομάδα.
Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε τηλεσυνέλευση, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή εργασίας, αλλά και εργαζόμενοι που βρίσκονταν στη δουλειά. Μπήκαν ερωτήματα, ενώ ιδιαίτερα απασχόλησε πώς θα τους βρει η επόμενη μέρα και πώς θα οργανωθεί η πάλη απέναντι στα μέτρα της κυβέρνησης.
Σε Τηλεπικοινωνίες και Ταχυμεταφορές
Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) μαζί με τα επιχειρησιακά σωματεία στην «Cosmote E-Value» και στη «Vodafone - 360 Connect» πραγματοποίησαν σειρά παρεμβάσεων στους χώρους δουλειάς. Το πρωί το ΣΕΤΗΠ βρέθηκε στον όμιλo «Intracom», ενημερώνοντας τους εργαζόμενους, καθώς και σε καταστήματα του ΟΤΕ. Ακόμα, μαζί με τα αντίστοιχα επιχειρησιακά σωματεία, βρέθηκε στα καταστήματα της «Vodafone» και στο κτίριο της «E-Value» στην Καλλιθέα.
Το απόγευμα το ΣΕΤΗΠ πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας.
Παρεμβάσεις στα ΕΛΤΑ, στα «ΕΛΤΑ Courier», στη «Speedex», στην ACS και σε άλλους χώρους του κλάδου πραγματοποίησε το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής.
Σε Εμπόριο και Υπηρεσίες
Παρεμβάσεις σε καταστήματα αλυσίδων σούπερ μάρκετ έκανε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Η έλλειψη μέτρων για την προστασία της υγείας εργαζομένων και καταναλωτών, οι υπερωρίες και τα κομμένα ρεπό, η μη χορήγηση αδειών παραμένουν, ενώ η παράταση του ωραρίου λειτουργίας των σούπερ μάρκετ, που φορτώνεται στις πλάτες των εργαζομένων, παραμένει σε ισχύ μέχρι τις 9/5. Μετά τη μέρα δράσης στις 15/4, ο Σύλλογος έδωσε συνέχεια στην προσπάθεια να μη μείνει κανένας εμποροϋπάλληλος μόνος του απέναντι στην πανδημία και την εργοδοτική αυθαιρεσία. Εξορμήσεις σε καταστήματα έγιναν σε μια σειρά περιοχές, με τη συμμετοχή επίσης Συλλόγων και Ομάδων Γυναικών της ΟΓΕ.
Από τις νέες παρεμβάσεις στα σούπερ μάρκετ
Από τις νέες παρεμβάσεις στα σούπερ μάρκετ
Επιπλέον, ο Σύλλογος έκανε παρεμβάσεις στα καταστήματα των αλυσίδων «Πλαίσιο» στη Μεταμόρφωση και «Media Markt» στη λεωφόρο Συγγρού, που λειτουργούν ως e-shops, καθώς τα ρολά των επιχειρήσεων παραμένουν κατεβασμένα, ωστόσο πίσω από αυτά οι εμποροϋπάλληλοι δουλεύουν σε άσχημες συνθήκες.
Εξόρμηση έγινε ακόμα στις αποθήκες εκδοτικού ομίλου στον Αλιμο, όπου τις προηγούμενες μέρες η εργοδοσία ενημέρωσε εργαζόμενους πως οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου με τις οποίες δουλεύουν δεν θα ανανεωθούν.
Εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς έγιναν και στον Πειραιά από μέλη του κλαδικού Σωματείου, ενώ ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας συζήτησε με εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις της ICAP στην Καλλιθέα.
Τέλος, παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής.
Παρεμβάσεις από τους ναυτεργάτες και τους λιμενεργάτες
Στις προβλήτες της COSCO
Στις προβλήτες της COSCO
Πολύμορφες παρεμβάσεις πραγματοποίησαν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και η Συντονιστική ΚΕΣΕΝ/Μηχανικών.
Αντιπροσωπεία των σωματείων, στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Ν. Ξουράφης, περιόδευσε στα πλοία «ΠΡΕΒΕΛΗΣ», «HELLENIC SPIRIT», «KYDON PALACE». Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Ναυτιλίας πραγματοποίησε αντιπροσωπεία των σωματείων και της Συντονιστικής Επιτροπής του ΚΕΣΕΝ/Μηχανικών, απαιτώντας να δοθεί έκτακτο επίδομα για όλους τους μετεκπαιδευόμενους του ΚΕΣΕΝ, στους οποίους έχει διακοπεί ο κύκλος σπουδών και άμεσα να εφαρμοστεί η τηλεκπαίδευση. Παραστάσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν επίσης στο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας και στην Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών.
Η Ενωση Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων (ΕΝΕΔΕΠ) στο λιμάνι του Πειραιά πραγματοποίησε παρεμβάσεις στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO. Στη διάρκεια της παρέμβασης στους εργαζόμενους μίλησαν ο Ν. Ξουράφης και ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος της ΕΝΕΔΕΠ.
Με τους ναυτεργάτες στα καράβια
Με τους ναυτεργάτες στα καράβια
Πολύμορφες παρεμβάσεις από τους εργαζόμενους στην Τοπική Διοίκηση
Παρέμβαση έξω από το δημαρχείο Ηλιούπολης
Παρέμβαση έξω από το δημαρχείο Ηλιούπολης
Διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησε το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, ενώ προχώρησε και σε στάση εργασίας (11 π.μ. έως το τέλος του ωραρίου). Τα μέλη του Συνδικάτου βρήκαν κλειστές τις πόρτες του υπουργείου και θυροκόλλησαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους. Με την κινητοποίησή τους κατήγγειλαν τις άθλιες συνθήκες εργασίας στους περισσότερους δήμους, οι οποίες οδηγούν σε πληθώρα ατυχημάτων, αλλά και την κατάσταση που επικρατεί εν μέσω πανδημίας, με ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας, ανυπαρξία ιατρικών μέτρων πρόληψης και αρκετές δημοτικές αρχές να αρνούνται άδειες ακόμα και για όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Παράλληλα, από το πρωί χτες Σωματεία Εργαζομένων στους δήμους πραγματοποίησαν πολύμορφες παρεμβάσεις στα δημαρχεία. Ανάρτηση πανό, συζήτηση με τους εργαζόμενους και άλλες δράσεις πραγματοποιήθηκαν από τα σωματεία στους δήμους Ηλιούπολης, Λυκόβρυσης - Πεύκης, Κορυδαλλού, Περάματος, Αμαρουσίου και Πετρούπολης.
Στο μεταξύ, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής πραγματοποίησε παρέμβαση στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα.
ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Στάσεις εργασίας και συνελεύσεις στα εργοτάξια μπροστά στην Πρωτομαγιά
Στο εργοτάξιο του «River West»
Στο εργοτάξιο του «River West»
Στάσεις εργασίας και συνελεύσεις σε εργοτάξια οργάνωσε το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, καλώντας τους εργαζόμενους να τιμήσουν την Πρωτομαγιά και να θέσουν τα θεμέλια για τους αγώνες του επόμενου διαστήματος.
Συγκεκριμένα, στάσεις εργασίας έγιναν στα εργοτάξια στο πρώην εργοστάσιο της «Πεταλούδας», στην επέκταση του εμπορικού κέντρου «River West» στη Λεωφ. Κηφισού, στην ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου, στο πρώην εργοστάσιο της «Παπαστράτος» στον Πειραιά και στην κατασκευή του κολεγίου «Saint Catherine's» στη Λυκόβρυση.
Το απόγευμα το Συνδικάτο οργάνωσε μοτοπορεία, που με αφετηρία την πλατεία Κάνιγγος μετέφερε το αγωνιστικό κάλεσμα σε γειτονιές της Αθήνας.
Κίνδυνος για την Υγεία είναι η πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη
Το εργοτάξιο στο πρώην εργοστάσιο «Πεταλούδα» επισκέφθηκε αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Οικοδόμων. Οι συνθήκες της πανδημίας έγιναν για την κυβέρνηση ευκαιρία για νέα μέτρα που δίνουν στην εργοδοσία το ελεύθερο «να κόβει και να ράβει», σημείωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιάννης Τασιούλας, καλώντας τους εργαζόμενους να απαιτήσουν να καταργηθούν άμεσα οι αντεργατικές ρυθμίσεις. Μιλώντας για τους αγώνες που έχουν οι εργαζόμενοι μπροστά τους, υπογράμμισε πως «αποκούμπι και ασπίδα» για τα δικαιώματά τους είναι η συσπείρωση στο Συνδικάτο, η στήριξή του με κάθε τρόπο, η συμμετοχή στη δράση του.
«Η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει νταηλίκια και να πουλήσει τσαμπουκά στα σωματεία, στα συνδικάτα που παλεύουν για το δίκιο των εργατών», κατήγγειλε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας όσον αφορά τις κυβερνητικές αξιώσεις να μη γίνουν την 1η Μάη εκδηλώσεις. Ομως, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση επικαλείται λόγους δημόσιας υγείας για να βάλει «στο γύψο» τους αγώνες, σχολίασε, αφήνει ασύδοτους τους κλινικάρχες, με τα τραγικά αποτελέσματα της μη τήρησης των απαραίτητων μέτρων να αποτυπώνονται σε κρούσματα και νεκρούς.
Κίνδυνος δεν είναι τα συνδικάτα και οι συμβολικές εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά, σημείωσε ο Γ. Τασιούλας: «Κίνδυνος είναι η πολιτική των κυβερνήσεων που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, είναι το ίδιο το σύστημα, ο καπιταλισμός. Αυτός είναι ο ιός που καταστρέφει την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων».
Να αντιτάξουμε τη δύναμη και το μπόι μας
«Να αντιτάξουμε τη δική μας δύναμη, το δικό μας μπόι», ήταν το κάλεσμα που απηύθυνε αντιπροσωπεία του Συνδικάτου, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρό του, Κώστα Ζιώγα, στους οικοδόμους στο εργοτάξιο της επέκτασης του εμπορικού κέντρου «River West» στον Κηφισό.
«Θα κληθούμε να πληρώσουμε πάλι τα σπασμένα», σχολίασε ο Κ. Ζιώγας, αναφερόμενος στην αντεργατική επίθεση και στα μέτρα που κυβέρνηση και εργοδότες έχουν στόχο από «έκτακτα» να γίνουν μόνιμα. Υπενθύμισε πως οι εργαζόμενοι στον κλάδο των Κατασκευών έχουν πικρή πείρα από την ανεργία, τη μείωση στα μεροκάματα, την επιδείνωση των ωραρίων και των συνθηκών εργασίας τα χρόνια της κρίσης και τόνισε την ανάγκη από τώρα να οργανωθεί η πάλη για τη διεκδίκηση ΣΣΕ, για το Ασφαλιστικό, για την προστασία των ανέργων, ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, όπως φάνηκε και από τη συζήτηση στα πηγαδάκια που ακολούθησε.
Ο Κ. Ζιώγας μετέφερε στους εργαζόμενους τις αποφάσεις της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου για απεργία την 1η Μάη και συμμετοχή αντιπροσωπειών τους σε συμβολικές εκδηλώσεις στο κέντρο και γειτονιές της Αθήνας. Στη συζήτηση με τους εργαζόμενους και στον προβληματισμό που εκφράστηκε πώς μπορεί ο καθένας να τιμήσει την Πρωτομαγιά, το Συνδικάτο τούς κάλεσε να αξιοποιήσουν κάθε τρόπο, τις ανακοινώσεις, τη συζήτηση με συναδέλφους και όποια άλλη μορφή σκεφτούν, για να μεταφέρουν το μήνυμα: «Να μην πληρώσει ξανά ο λαός - Ο ορατός εχθρός είναι ο καπιταλισμός».
Ριζοσπάστης 


Ολόκληρη η ανακοίνωση εδώ: https://pamehellas.gr/protomagia-2020...