ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

TRANSLATE

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018

ΟΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟΥ ΠΕΡΙΓΥΡΟΥ:



Μήπως κρυώνεις; Πάρε από την σακούλα μπουφάν, μπλούζα, χοντρές κάλτσες και εσώρουχα  
Αυτά γράφει το σημείωμα που είναι κολλημένο στην κρεμασμένη από το δέντρο σακούλα.

«Μια πολύ καλή πρωτοβουλία”, λένε οι εκπρόσωποι φιλανθρωπικών οργανώσεων στην Σουηδία και στην Δανία. Ξεκίνησε από πρωτοβουλία της βουλγάρικης ιστοσελίδας HiddenCash Sofia τον Γενάρη του 2015.

Μια φιλάνθρωπη Δανέζα η Jeanette Kagan το μετέφρασε στα δανέζικα. Το ανέβασε στο φβ και προς κατάπληξη της, όπως λέει, έγινε viral και μεταφράστηκε και στα γαλλικά και έφτασε τις 6000 κοινοποιήσεις και σε 300.000 χρήστες του φβ.

Τώρα το ανακάλυψε στην Σουηδία η Therese Sowilam μέλος του Συλλόγου « Εμείς βοηθάμε τους άστεγους» και ενθουσιάστηκε, κατά πως τα λέει, στην Σουηδική τηλεόραση. Δίνει και οδηγίες.

-Να τα κρεμάμε κοντά σε μέρη με άστεγους και να είναι στεγνά τα ρούχα.

-Να μην ξεχάσουμε να βάζουμε γάντια και σκούφους και ένα σημείωμα που να λέει πως είναι μόνο για άστεγους μήπως γίνει κανένα λάθος.

-Να έχουμε πάντα ένα έξτρα ζευγάρι γάντια μαζί μας, δεν πιάνουν τόπο στην τσάντα



Να αυτές είναι οι προτάσεις του καπιταλιστικού φιλανθρωπικού περίγυρου. Κρεμάστε τα παλιά μπουφάν, κάλτσες, σκούφους και ότι άλλο στα δέντρα και χτυπήσαμε την φτώχεια και την έλλειψη στέγης. Σαν τους εράνους και τα γκαλά των δισεκατομμυριούχων που συγκινούν αλλά γίνονται μόνο για την βιτρίνα.

Μα είναι κακό θα αναρωτηθεί κανείς; Η βοήθεια προς τον συνάνθρωπο που έχει μεγαλύτερη ανάγκη και η αλληλεγγύη δεν είναι κακό.

Δεν γίνεται όμως να σταθούμε μόνο σε αυτό. Πρέπει να αναρωτηθούμε για την αιτία όταν ακόμη και σε λεγόμενες πλούσιες κοινωνίες τα ζητήματα της φτώχειας όχι μόνο δεν έχουν λυθεί αλλά επιδεινώνονται.

Οι πλούσιες κοινωνίες της Σουηδίας και Δανίας μας προτείνουν να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με ανακύκλωση της φτώχειας και δικαιότερη κατανομή της μεταξύ μας.

Και η Σουηδική κρατική τηλεόραση το είδε σαν βούτυρο στο ψωμί του αποπροσανατολισμού και της ψεύτικης φιλανθρωπίας και άρχισε την δωρεάν διαφήμιση.

__________
______________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης