Panos Kalpis:
ΕΣΣΔ: Μέθοδοι οργάνωσης της υγειονομικής φροντίδας που αναπτύχθηκαν στην ΕΣΣΔ αξιοποιήθηκαν και αξιοποιούνται διεθνώς, αποτελούν παράδειγμα, διδάσκονται σε ανάλογες σχολές.
ΚΟΥΒΑ: Το Σύστημα Υγείας της Κούβας (περίθαλψη - φαρμακευτική κάλυψη) είναι αποκλειστικά 100% δημόσιο και καλύπτει το 100% του λαού χωρίς προϋποθέσεις.
ΕΛΛΑΔΑ: Κυβέρνηση: Όχι στη συνταγογράφηση των μοριακών τεστ γιατί θα μειώσει τα κέρδη των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων. Το πλαφόν για το μοριακό τεστ από 60 ευρώ θα πάει 47 ευρώ.
Δεν έχουμε δα και κομμουνισμό!
ΠΑΝΟΣ ΑΛΕΠΛΙΩΤΗΣ:
Με αυτή την ερώτηση καλωσόρισε την Ιταλική αντιπροσωπεία ο διευθυντής του Ινστιτούτου Εμβολιασμών Frilay, Dr Vicente Vérez Bencomo για να απαντήσει ο ίδιος:
“Η Pfizer δημιούργησε ένα εμπόρευμα για να το πουλήσει σε κυβερνήσεις με μεγάλα κέρδη, με αποτέλεσμα μια κάποια προστασία από τον ιό. Στην Κούβα εξελίξαμε ένα εμβόλιο για να προστατεύσουμε τον λαό μας και θα το πετύχουμε. Αν πρόκειται να κερδίσουμε κάποια χρήματα από την εργασία μας θα τα διαθέσουμε για νέα δημόσια έρευνα”.
Ο Maurizio Coppola που γράφει το άρθρο συμμετέχει μαζί με άλλους 34 Ιταλούς που έχουν εμβολιαστεί στην Ιταλία και επέλεξαν για αναμνηστική δόση να εμβολιαστούν με το Κουβανέζικο εμβόλιο Soberana Plus.
Συμμετέχει στην έρευνα με τίτλο Soberana Plus Turin i la Pradera που καταγράφει το αποτέλεσμα για επίτευξη ανοσίας σε ανθρώπους που έχουν ήδη εμβολιαστεί με άλλα εμβόλια όταν θα λάβουν αναμνηστική δόση με το Κουβανέζικο εμβόλιο.
Φυσικά οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν το κέρδος σαν στόχο. Γιαυτό και δεν απελευθερώνουν τις πατέντες και μάλιστα με την στήριξη της ΕΕ.
Χωρίς κανέναν εξαναγκασμό τον Νοέμβριο είχαν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση 10,2 εκατομμύρια Κουβανοί δηλαδή το 100% του πληθυσμού. Από αυτούς τα 9,2 εκατομμύρια είχαν κάνει 2 δόσεις και τα 8,7 εκατομμύρια, 78%, είχαν κάνει και την τρίτη δόση. Σήμερα το 82,1% έχει κάνει όλο το εμβολιαστικό πρόγραμμα με 2 δόσεις Soberana 02, 1 δόση Soberana Plus ή 2 δόσεις Abdala.
Ήδη στο τέλος του Νοέμβρη 311 000 άνθρωποι είχαν κάνει και τέταρτη δόση. Η προστασία ανέρχεται σε 92,4%.
Εκτός από τον εμβολιασμό παίρνονται και μέτρα με τήρηση των αποστάσεων, μάσκες κλπ. Αυστηρά μέτρα είχαν παρθεί μέχρι τις 15 Νοεμβρίου για τον έλεγχο της μετάδοσης με αποτέλεσμα την δραστική μείωση των νεκρών την τελευταία εβδομάδα του Νοέμβρη και ελαχιστοποίηση της μετάδοσης
Εκτός από την μεγάλη προστασία που προσφέρει ιδιαίτερα σε ανθρώπους που έχουν ήδη νοσήσει ή είχαν εμβολιαστεί με άλλα εμβόλια το εμβόλιο Soberana Plus δεν προκαλεί καμία παρενέργεια όπως τοπικό πόνο ή δυσφορία. Τα εμβόλια της Κούβας είναι εξαιρετικά φθηνά, βασίζονται στην παραδοσιακή ιατρική, μπορούν να κατασκευαστούν και να διατηρηθούν σε όλες τις κλιματολογικές συνθήκες, ήδη παράγεται στο Ιράν με Κουβανέζικη τεχνολογία, ώστε να μην επιβαρύνονται με έξοδα μεταφοράς και αποθήκευσης.
Η Κούβα είναι η χώρα που προηγείται στον εμβολιασμό των παιδιών. Ήδη έχουν εμβολιαστεί 2 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 2-18 χρονών έχοντας δημιουργήσει ειδικό εμβόλιο για παιδιά για να μην μολύνουν τους μεγαλύτερους και να μην κινδυνεύουν τα ίδια δηλώνει ο Ricardo Perez Valerino υπεύθυνος του Ινστιτούτου Frilay για τις διεθνείς σχέσεις.
Ο Ιταλός επιστήμονας Fabrizio Chiodo που συμμετέχει στην έρευνα δηλώνει:
«Το Κουβανέζικο εμβόλιο δεν οφείλεται σε κάποιο θαύμα αλλά είναι αποτέλεσμα πολιτικών αποφάσεων. Στην μάχη κατά του κορωνοϊού η Κούβα αποτελεί λαμπρό παράδειγμα, που πρωτοπόρα έχει εξελίξει το δημόσιο σύστημα Υγείας και την δημόσια βιοτεχνολογική έρευνα».
Μετά από 60 χρόνια εμπάργκο καταφέρνει η Κούβα με δικά της μέσα, βασισμένη στην δημόσια εκπαίδευση και έρευνα και στις σοσιαλιστικές υποδομές και αρχές να αναπτύξει τρία εμβόλια και άλλα δύο επικουρικά στην μάχη για την ζωή και την Υγεία του λαού της την ώρα που οι καπιταλιστικές χώρες δεν έχουν καταφέρει να ελέγξουν την εξάπλωση του ιού που η όποια αντιμετώπισή του έχει καταδείξει την γύμνια του συστήματος που βασίζεται στην κερδοφορία των μεγάλων Ομίλων.
Περίληψη του άρθρου του Maurizio Coppola που δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική σελίδα «Peoples Dispatch».
Τα κέρδη των εργαστηρίων, η έγνοια της κυβέρνησης για τη διαμόρφωση του πλαφόν
«Η δυνατότητα των εργαστηρίων να λειτουργούν με κέρδος παραμένει», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1 σήμερα το πρωί, για την κυβερνητική απόφαση του πλαφόν των 47 ευρώ, στην τιμή του μοριακού τεστ.
Επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά πως βασική έγνοια της κυβέρνησης δεν είναι η οικονομική ανακούφιση και η προστασία του λαού, αλλά η εξασφάλιση των κερδών του ιδιωτικού τομέα, ο Αδ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι από την εποχή του πλαφόν των 60 ευρώ έως σήμερα έχει αποσβεστεί το κόστος των μηχανημάτων που είχαν αγοραστεί και έχει μεγαλώσει το περιθώριο κέρδους, ενώ η «Ομικρον» έχει πολλαπλασιάσει τη ζήτηση.
«Η δυνατότητα των εργαστηρίων να λειτουργούν με κέρδος παραμένει και μπορούν να κάνουν τεστ σε χαμηλότερη τιμή» είπε, τονίζοντας πως συνυπολογίστηκαν οι μεταβολές αυτές προτού αποφασιστεί το πλαφόν.
Κι όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που οι λαϊκές οικογένειες επιβαρύνονται ήδη από τις αυξήσεις σε ρεύμα, καύσιμα και φυσικό αέριο και τις ανατιμήσεις σε βασικά είδη κατανάλωσης. Τα δε σημεία ελέγχου του ΕΟΔΥ, όπου διεξάγονται δωρεάν τα τεστ, είναι μόλις 144 σε όλη την επικράτεια.
Η κυβέρνηση «αντιμετωπίζει» τη μεγάλη διασπορά στα νοσοκομεία με τα επικίνδυνα μέτρα που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση
Η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά τις προσλήψεις στα νοσοκομεία, την επίταξη του ιδιωτικού τομέα και τα δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ διότι τα θεωρεί ανεπίτρεπτο κόστος για την «οικονομία των λίγων», σχολιάζει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την κατάσταση στα νοσοκομεία.Πηγή: Eurokinissi
«Τα δεδομένα των τελευταίων ημερών αναδεικνύουν μεγάλη διασπορά μολύνσεων στο προσωπικό των δημόσιων μονάδων Υγείας. Τα μέτρα, με τα οποία η κυβέρνηση ετοιμάζεται να "αντιμετωπίσει" τη διασπορά, είναι τα ίδια χρεοκοπημένα και επικίνδυνα μέτρα που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση και περιλαμβάνουν μετακινήσεις προσωπικού, μείωση των ημερών της καραντίνας για όσους νοσούν στις 5 μέρες και κλείσιμο χειρουργείων!!!
Αυτά τα μέτρα δεν αντιστοιχούν στις λαϊκές ανάγκες, αλλά στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης που θεωρεί την πρόσληψη προσωπικού, την επίταξη του ιδιωτικού τομέα, τα δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ και όλα τα άλλα μέτρα προστασίας ως ανεπίτρεπτο κόστος για την "οικονομία των λίγων", για αυτό και τα αρνείται πεισματικά».