ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
«Στα γεμάτα» για την προετοιμασία των Μαθητικών Φεστιβάλ!
Από προηγούμενα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Πάτρα
Η προετοιμασία των Μαθητικών Φεστιβάλ της ΚΝΕ έχει ήδη ξεκινήσει. Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ έχουν μπει για τα καλά στη μάχη...
Οι Μαθητικές Οργανώσεις της ΚΝΕ έχουν συζητήσει, ανταλλάσσουν γνώμες και οργανώνουν μαζί με φίλους της Οργάνωσης τις δραστηριότητες στις πόλεις.
Εχουν γνώμη για την παραμικρή λεπτομέρεια, γιατί θέλουν και φέτος να είναι επιτυχημένα.
Καθημερινά προπαγανδίζουν, ενημερώνουν, για να φτάσει το μήνυμα των φετινών Μαθητικών Φεστιβάλ σε όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές, στα φροντιστήρια, στα ωδεία, στα σχολεία, στις γειτονιές, παντού.
Στόχος μας, όλοι οι νέοι να μάθουν την πηγή της αδικίας σήμερα!
Να μάθουν όλοι τη λύση που προτείνουν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά.
Εξάλλου, τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ αποτελούν πλέον θεσμό, όπου ο προβληματισμός, η συζήτηση για το τι πρέπει να γίνει, η ελπίδα για μια καλύτερη ζωή δένονται με τη δημιουργία, την ψυχαγωγία, την άθληση.
Μαθητικά Φεστιβάλ, η κορύφωση όλης της σχολικής χρονιάς!
Το σύνθημα των Μαθητικών Φεστιβάλ, φέτος, εμπνευσμένο από τον στίχο του Τάσου Λειβαδίτη, «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος, δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν' αγωνίζεσαι για το δίκιο...», έρχεται και «πατάει» σε όλη τη δραστηριότητα που ανέπτυξαν οι μαθητές από την αρχή της χρονιάς, καθώς έβαλαν τη δική τους σφραγίδα στις εξελίξεις.
Δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι στις επιδιώξεις της κυβέρνησης να μην κουνιέται φύλλο, να περάσει ανενόχλητη τα μέτρα της.
Με δυναμισμό και μαχητικότητα διεκδίκησαν το σχολείο και τη ζωή που τους αξίζουν!
Σε Πάτρα, Πύργο, Αγρίνιο και αλλού έγιναν από την πρώτη στιγμή μαζικές, μαχητικές κινητοποιήσεις. Ανοιξε η συζήτηση αν με τον αγώνα μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα, τι σχολείο και ζωή θέλουμε, αν μπορούμε να τα «βάλουμε» με την κυβέρνηση, αν η φωνή μας μπορεί να ακουστεί.
Σε κάποια σχολεία βγήκαν συμπεράσματα για το πώς πρέπει να λειτουργούν τα μαθητικά συμβούλια, για την αναγκαιότητα συντονισμού του αγώνα με τα υπόλοιπα σχολεία, ακόμη και τους μαθητές σε άλλες πόλεις.
Δεν πιάστηκαν στον ύπνο όταν η κυβέρνηση κατάργησε τις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις, διεκδίκησαν την επαναφορά τους και τα κατάφεραν.
Δεν έμειναν απαθείς στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τα προσφυγόπουλα στη χώρα μας, τα καλωσόρισαν στα σχολεία, έδειξαν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους.
Εδωσαν απάντηση στις άθλιες ενέργειες των φασιστών, που χύνοντας το ρατσιστικό τους δηλητήριο θέλησαν να διασπάσουν τους μαθητές, να καλλιεργήσουν το μίσος μεταξύ τους, να αποπροσανατολίσουν από τον πραγματικό ένοχο που γεννά σήμερα την ανεργία, τους πολέμους, την προσφυγιά, δηλαδή το σύστημα της εκμετάλλευσης.
Εδωσαν τη μάχη
μέσα στις σχολικές τάξεις για να μαθευτεί η αλήθεια, κόντρα στη διαστρέβλωση των σχολικών βιβλίων, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τα μαθήματα για την Οχτωβριανή Επανάσταση.
Τα Μαθητικά Φεστιβάλ μπορούν να σηματοδοτήσουν τη συνέχεια της πάλης με ακόμη πιο μαχητικό τρόπο!
Κάθε μέρα πυκνώνει η συζήτηση για το πώς μπορεί να μπει τέλος στην αδικία που υπάρχει γύρω μας.
Ηδη έχουν ακουστεί πολλά ερωτήματα:
«Μας προστατεύουν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ;»,
«Πώς μπορεί να σταματήσει ο πόλεμος;»,
«Τι προτείνουν οι κομμουνιστές, πώς παλεύουμε ενάντια στον πόλεμο;»,
«Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για να λυθούν όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειές μας;»,
«Μπορούμε να έχουμε πραγματικά ελεύθερη πρόσβαση στον Αθλητισμό και στον Πολιτισμό;», «Μπορούμε να έχουμε ένα σχολείο που δίνει γνώση πραγματική;»,
«Τι αποτέλεσμα μπορεί να έχει ο αγώνας σήμερα;»...
Απαντήσεις προσπαθούν να δώσουν οι ίδιοι οι μαθητές μέσα από τις συλλογικές εργασίες που ετοιμάζουν... Μάλιστα, οι ομάδες που συμμετέχουν στον Πανελλαδικό Διαγωνισμό συλλογικής - ερευνητικής εργασίας της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» θέλουν να αφήσουν το δικό τους «στίγμα»!
Μαθητές Λυκείου θα παρουσιάσουν τη συμβολή των γυναικών στους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες.
Τη θέση της ΚΝΕ για τα ναρκωτικά έχουν αναλάβει μαθητές Γυμνασίου, γιατί χρειάζεται να μπει ένα τέλος στην ανοχή που υπάρχει για τη χρήση ουσιών! Χρειάζεται να αποκαλυφθεί γιατί αυτό το σύστημα μας θέλει αποπροσανατολισμένους, να ψάχνουμε τη «λύση» στη φυγή από τη δύσκολη πραγματικότητα κι όχι να παλεύουμε για να την αλλάξουμε.
Σε όλη τη Δυτική Ελλάδα θα υπάρξει παρουσίαση εργασιών για την Οχτωβριανή Επανάσταση, για να μάθουν όσο το δυνατόν περισσότεροι την αλήθεια, να δοθεί απάντηση στο «τίποτα δε γίνεται και τα πράγματα είναι δύσκολο να αλλάξουν».
Σε όλες τις εκδηλώσεις θα υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος για συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης και γραφικής ύλης για τα προσφυγόπουλα, που έχουν ξεριζωθεί από τα σπίτια τους λόγω του πολέμου.
Η προσπάθεια δεν ξεκινάει από το μηδέν...
Σε κάθε σχολείο, οι μαθητές έχουν φτιάξει τις ομάδες τους, που είναι υπεύθυνες για την προετοιμασία. Καλούν τους συμμαθητές τους να στηρίξουν το μεγαλύτερο μαθητικό πολιτικό - πολιτιστικό γεγονός της πόλης τους, λέγοντάς τους:
«Είναι ευκαιρία να βρεθούμε όλοι μαζί, να κάνουμε ένα διάλειμμα από το φορτωμένο πρόγραμμα που έχουμε»!
Η αρχή έγινε με το Μαθητικό Φεστιβάλ στη Ζάκυνθο, όπου ξεχώρισε η έκθεση ζωγραφικής αφιερωμένη στους πρόσφυγες.
Στην υπόλοιπη περιοχή, ήδη μαθητικά συγκροτήματα έχουν αρχίσει πρόβες, γράφονται στίχοι, διασκευάζονται τραγούδια. Υπάρχει συναγωνισμός για το ποιος θα είναι ο καλύτερος, γι' αυτό τα παιδιά ζητάνε τη στήριξη όλου του σχολείου!
Εχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα και πολλοί πολιτιστικοί σύλλογοι σε κάθε πόλη, που θα συμβάλουν στις εκδηλώσεις με ιδιαίτερη χαρά.
Ηδη, έχουν γίνει συναντήσεις νέων καλλιτεχνών σε Πάτρα και Αγρίνιο για το τι θα παρουσιαστεί, πώς θα καταμεριστεί η δουλειά, να εξασφαλιστεί ένα καλό αποτέλεσμα.
Με μεγάλο ενδιαφέρον ετοιμάζεται και η δουλειά από τις θεατρικές ομάδες που έχουν στηθεί μπροστά στα Μαθητικά Φεστιβάλ.
Ξεχωρίζουν όσες θα σατιρίζουν την καθημερινότητα του μαθητή, αλλά και αυτές που εμπνεύστηκαν από το ποίημα του Τ. Λειβαδίτη.
Και φέτος οι δραστηριότητες σε Πάτρα, Ηλεία, Κεφαλονιά θα διαρκέσουν δύο μέρες! Αλλωστε, υπήρχε έντονη δραστηριότητα και όλο το προηγούμενο διάστημα. Οι εκδρομές σε Ναύπακτο, Αρχαία Ολυμπία, Κεφαλονιά ήταν μια πρωτοβουλία που αγκαλιάστηκε από πολλούς μαθητές.
Υπήρξε έντονο ενδιαφέρον και για την τοπική Ιστορία, αλλά και για το «πώς και γιατί αλλάζουν οι κοινωνίες», αν ο καπιταλισμός είναι το τελευταίο σύστημα που γνώρισε και θα γνωρίσει η ανθρωπότητα, όπως θέλει να μας μάθει το σχολείο, ποιο είναι το περιεχόμενο των εννοιών «δημοκρατία», «δικτατορία», αν σήμερα είμαστε πραγματικά «ελεύθεροι» να ζήσουμε όπως μας αξίζει...
Μάλιστα, μετά τις εκδρομές αυτές το ραντεβού ανανεώθηκε για το Φεστιβάλ στην Πάτρα, όπου υπάρχει πρόσκληση για τους μαθητές από όλη τη Δυτική Ελλάδα για να βρεθούν όλοι μαζί!
Παράδοση οι αθλητικές δραστηριότητες...
Τις τελευταίες μέρες αθλητικές δραστηριότητες έχουν πραγματοποιηθεί παντού. Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι αποτελούν πλέον θεσμό! Κάθε χρόνο έχουν όλο και μεγαλύτερη απήχηση. Οι μαθητές που ζουν σε χωριά, σε μικρές πόλεις, εκεί που δεν υπάρχουν υποδομές, που είναι δύσκολο μαθητές από διαφορετικά σχολεία να συμμετέχουν σε κάτι ομαδικό, έχουν πραγματικά αγκαλιάσει όλη αυτήν τη δραστηριότητα. Ανυπομονούν και για τη φάση των ομίλων, όπου θα βραβευτεί η καλύτερη ομάδα του νομού!
Ξεχωριστό το «στίγμα» των μαθητών ΕΠΑΛ
Οι μαθητές των ΕΠΑΛ φέτος έχουν βάλει στόχο να ανεβάσουν τον πήχη! Θα παρουσιάσουν εργασίες, κατασκευές που μαθαίνουν στα εργαστήρια, οι ομάδες τους θα αναμετρηθούν σε παιχνίδια γνώσεων!
Θέλουν να συζητήσουν για τις αλλαγές που προωθούνται στα ΕΠΑΛ, να μην είναι απροετοίμαστοι, να διαμορφώσουν κριτήριο και στάση απέναντι σε ό,τι θα αντιμετωπίσουν, καθώς υπάρχει ανησυχία για την κατάσταση που διαμορφώνεται στους διάφορους κλάδους που θα εργαστούν.
Νιώθουν έντονα την αγανάκτηση για το πώς τους προετοιμάζει το σχολείο, γι' αυτό και η αντιπαράθεση είναι πλούσια για το αν είναι φυσιολογικό σήμερα κάποιοι να έχουν τεράστια κέρδη και η ανεργία για τους νέους να αυξάνεται, για το αν η ανάπτυξη για την οποία μας καλούν να κάνουμε συνεχώς θυσίες μπορεί να σηματοδοτήσει καλύτερες μέρες για τη ζωή τους.
Η προσπάθεια αυτή, αν και δύσκολη, οργανώνεται με πολύ μεράκι!
Σήμερα, υπάρχει εξήγηση για το γεγονός ότι βλέπουμε την αδικία να γίνεται όλο και πιο έντονη.
Δεν είναι στη «φύση του ανθρώπου», όπως θέλουν να μας πείσουν.
Το ίδιο το σύστημα της εκμετάλλευσης, που σήμερα «έχει φάει τα ψωμιά του», μπορεί να ανατραπεί.
Με οργάνωση του αγώνα, της πάλης μέσα στο σχολείο, με το δυνάμωμα της ΚΝΕ μπορούμε σήμερα να βάλουμε τις βάσεις για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο...
Την κοινωνία για την οποία παλεύει το Κόμμα μας, το ΚΚΕ.
Ιφιγένεια ΑΘΑΝΑΣΟΥΛΑ
Μέλος του Γραφείου της Οργάνωσης Περιοχής Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ
Ανανεωμένη η ιστοσελίδα
Ολα τα νέα των Μαθητικών Φεστιβάλ της ΚΝΕ βρίσκουν τη θέση τους στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα που έχει φτιάξει η ΚΝΕ ειδικά για αυτά (http://mathitikafestival.kne.gr/), η οποία ανανεώνεται διαρκώς.
Ολες οι ημερομηνίες των δεκάδων φεστιβάλ που είναι προγραμματισμένα μέχρι στιγμής, αλλά και ανταποκρίσεις από την προετοιμασία τους, έτοιμα ταμπλό που μπορούν να αξιοποιηθούν σε φεστιβάλ, ανακοινώσεις, σκίτσα και έξυπνα stickers, φωτογραφίες από τον πλούτο των Μαθητικών Φεστιβάλ που έγιναν τα τρία προηγούμενα χρόνια, είναι μερικά από τα υλικά που μπορεί να βρει ο επισκέπτης στην ιστοσελίδα.
Παράλληλα όμως, προστέθηκε και μία νέα στήλη με τίτλο «Πες μας γνώμη»!
Σε αυτήν, περιλαμβάνεται ένα ερωτηματολόγιο όπου οι μαθητές μπορούν να πουν τη γνώμη τους για τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, για την αδικία στην κοινωνία και για το πώς μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα.