Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

«Νέο ΕΣΥ»: Όταν η Αιτία του προβλήματος Παρουσιάζεται ως Λύση



    ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΛΩΝΙΣΤΙΩΤΗΣ
«Νέο ΕΣΥ»: Όταν η αιτία του προβλήματος παρουσιάζεται ως λύση
Ήδη μετράμε παραπάνω από 15.500 νεκρούς, ενώ οι «παράπλευρες απώλειες» από τη μονοθεματικότητα του συστήματος υγείας είναι μεγάλες και ακόμα ανυπολόγιστες. 
Χιλιάδες είναι οι χειρουργικές επεμβάσεις που αναβλήθηκαν, οι ειδικές θεραπείες που πήγαν πίσω, η παρακολούθηση χρονίως σοβαρά πασχόντων δεν εξασφαλίστηκε.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και εν μέσω πανδημίας εφάρμοσε κατά γράμμα την πολιτική που θεωρεί την υγεία του λαού εμπόρευμα, κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Πριμοδότηση του ιδιωτικού τομέα υγείας, απευθείας με κρατικό χρήμα, με επιχείρημα «την αρμονική συνύπαρξη του με το δημόσιο», Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας υποστελεχωμένη στο όνομα του «εξορθολογισμού» δαπανών και της «ελαχιστοποίησης του κόστους», υγειονομικά πρωτόκολλα με οδηγίες TUI στο όνομα των κερδών του τουριστικού κεφαλαίου, συνωστισμός σε ΜΜΜ στο όνομα του «κόστους της ενίσχυσης του στόλου», ανύπαρκτη εμβολιαστική εκστρατεία στο όνομα της «ατομικής ευθύνης» και χρήση του εμβολίου ως μέσο διαίρεσης, εξαγοράς, συναλλαγής, εκβιασμών, απολύσεων. 
Και άλλα πολλά.

Από παντού αναδεικνύονται τα τραγικά αποτελέσματα της πολιτικής που δεν έχει στο επίκεντρο τις ανάγκες αλλά τα κέρδη των λίγων. 
Η λογική του κόστους-οφέλους στην υγεία, της ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών, του κέρδους, μόνο εμπόδιο μπορoύν να μπουν στην κάλυψη των λαϊκών αναγκών στην υγεία, είτε σε έκτακτες είτε σε τακτικές συνθήκες.

Αυτό αποδείχτηκε σε όλο τον πλανήτη. 
Καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι στο πολυδιαφημισμένο σύστημα των ΗΠΑ, και ενώ δεν προλάβαιναν να θάψουν τους νεκρούς της πανδημίας, ιδιωτικές κλινικές έκλειναν και υγειονομικοί απολύονταν γιατί η λειτουργία τους δεν απέφερε τα αναμενόμενα κέρδη.

Η κυβέρνηση αναποδογυρίζει τα συμπεράσματα της πανδημίας και παρουσιάζει ως λύση την πολιτική που απέτυχε παταγωδώς να προστατέψει τη ζωή του λαού!
Όπως όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις «ανακαλύπτει» χρόνιες παθογένειες στο δημόσιο σύστημα υγείας και ετοιμάζεται να φέρει το σχέδιό της για το “νέο ΕΣΥ”.
 Το «νέο ΕΣΥ» προβλέπει εξορθολογισμό των δομών, με τη χάραξη ενός υγειονομικού χάρτη που θα περιλαμβάνει επιπλέον συρρίκνωση ή και κατάργηση νοσοκομείων, ΚΥ και τμημάτων με συγχωνεύσεις, πάλι με κριτήριο όχι αν καλύπτουν ανάγκες, αλλά πόσο κοστοβόρα είναι, αφού δεν φέρνουν έσοδα. 
Προβλέπει τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ σαν μια μεγάλη ασφαλιστική εταιρία. 
Δηλαδή τα δισ. ευρώ των ασφαλισμένων θα γίνουν προσβάσιμα και στον ιδιωτικό τομέα, ανάλογα και με τις εισφορές, στη λογική «ότι δίνεις παίρνεις», διαφοροποίηση, δηλαδή, ανάλογα με το βαλάντιο του καθενός. 
Μετά τα DRG του ΣΥΡΙΖΑ, επαναφέρει τα ΣΔΙΤ, ως ένα εργαλείο χρηματοδότησης, δίνοντας ζεστό χρήμα στους ιδιώτες, ενώ η εμπειρία από την πανδημία έδειξε ότι μόνο παρασιτικά μπορεί να συνυπάρχει ο δημόσιος με τον ιδιωτικό τομέα υγείας. 
Ενισχύει την αυτοτέλεια των νοσοκομειακών δομών και τη λειτουργία τους ως αυτοδιοικούμενα ιδρύματα-επιχειρήσεις, με την ανάπτυξή τους (κλινικές, εξοπλισμός, προσωπικό κτλ) να εξαρτάται από τα έσοδα που θα εξασφαλίζουν από την πώληση υπηρεσιών σε ασθενείς και ασφαλιστικά ταμεία. 
Σε αυτά τα πλαίσια ανοίγει το δρόμο για ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ εντός των δημόσιων νοσοκομείων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν πρωτοτυπεί αλλά εφαρμόζει την στρατηγική όλων ανεξαιρέτως των κυβερνήσεων, που εφάρμοσαν τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στην Υγεία με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ. 
Γιατί όλες οι μέχρι τώρα αστικές ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ ή όποιες άλλες: 
έκλεισαν ή κράτησαν κλειστά νοσοκομεία, προχώρησαν την εμπορευματοποίηση με πολλές μορφές (leasing, εργολάβοι, ΣΔΙΤ, DRG, δωρεές, απογευματινά ιατρεία επί πληρωμή), όλες λεηλάτησαν τους υγειονομικούς με μειώσεις μισθών, ανατροπές σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Μπροστά σε αυτές τις βαθιές και αντιλαϊκές αλλαγές η πρόταση του ΚΚΕ γίνεται όπλο πάλης και αγώνα. 
Είναι επίκαιρη και αναγκαία γιατί είναι ρεαλισμός να υπάρχει υψηλού επιπέδου, σύγχρονο, καθολικό, αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, δωρεάν, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, με ανεπτυγμένο δημόσιο σύστημα ΠΦΥ σε πανελλαδικό επίπεδο. 
Σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να καλυφθούν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες στην υγεία, την πρόνοια και παντού. 
Αυτό δείχνουν τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, η άνοδος της παραγωγικότητας της εργασίας.

*Ο Θοδωρής Αλωνιστιώτης είναι Παθολόγος-ΜΕΘ νοσοκομείου «Αγία Όλγα», Μέλος του ΤΓ Υγείας-Πρόνοιας της ΚΟΑ του ΚΚΕ, Μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ

Το άρθρο αναδημοσιεύεται από «Το Ποντίκι».