Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Περικοπές k στις Πιο Στοιχειώδεις Λαϊκές Ανάγκες

Σε πλήρη αντίθεση με τις απατηλές θεωρίες περί «καπιταλιστικής ανάπτυξης για όλους», που αναπαράγονται από όλα τα αστικά επιτελεία και στη χώρα μας, η πείρα της Γερμανίας, της «ατμομηχανής» της ΕΕ, αποδεικνύει ότι η μεγάλη καπιταλιστική ανάπτυξη, τα τεράστια πλεονάσματα στον προϋπολογισμό, η ένταση των επενδύσεων, η συνεχής αύξηση του παραγόμενου πλούτου, στο πλαίσιο του καπιταλισμού «πάνε πακέτο» με την επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου και την όξυνση των προβλημάτων για την πλειοψηφία των εργαζομένων και του λαού.


ΓΕΡΜΑΝΙΑ:
Περικοπές στις πιο στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες ενώ η φτώχεια εξαπλώνεται
Χαρακτηριστικά στοιχεία από την πιο ισχυρή καπιταλιστική οικονομία της ΕΕ



Εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά στη Γερμανία αναγκάζονται να κάνουν περικοπές στη θέρμανση, στην κατανάλωση νερού και ηλεκτρικής ενέργειας, ακόμα και στη διατροφή...
Η φτώχεια και το χαμηλό βιοτικό επίπεδο επεκτείνονται όλο και περισσότερο όχι μόνο στους άπορους, αλλά και σε κακοπληρωμένους εργαζόμενους, χαμηλοσυνταξιούχους κ.ο.κ...

Τα παιδιά των εργατικών οικογενειών αντιμετωπίζουν τεράστιους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωσή τους...

Σε πλήρη αντίθεση με τις απατηλές θεωρίες περί «καπιταλιστικής ανάπτυξης για όλους», που αναπαράγονται από όλα τα αστικά επιτελεία και στη χώρα μας, η πείρα της Γερμανίας, της «ατμομηχανής» της ΕΕ, αποδεικνύει ότι η μεγάλη καπιταλιστική ανάπτυξη, τα τεράστια πλεονάσματα στον προϋπολογισμό, η ένταση των επενδύσεων, η συνεχής αύξηση του παραγόμενου πλούτου, στο πλαίσιο του καπιταλισμού «πάνε πακέτο» με την επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου και την όξυνση των προβλημάτων για την πλειοψηφία των εργαζομένων και του λαού.

Η τάση προϋπήρχε, ωστόσο κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης που εκδηλώθηκε το 2020 και στη Γερμανία, ακόμη περισσότεροι εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, φοιτητές, άνεργοι βρέθηκαν σε δεινή θέση, αδυνατώντας να καλύψουν στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες.

Η γερμανική κυβέρνηση ενίσχυσε αδρά τους επιχειρηματικούς ομίλους αντί τον λαό. Ενίσχυσε με επιδοτήσεις δισ. ευρώ τους ομίλους της Υγείας για τη χασούρα που είχαν από ακυρώσεις χειρουργείων και θεραπειών, αντί να ενισχυθούν τα νοσοκομεία με κονδύλια και προσωπικό. Εξασφάλισε επιδοτήσεις στις επιχειρήσεις για να επιβάλουν εκ περιτροπής εργασία και μείωση μισθών στους εργαζόμενους.

Με μια κυνική απόφαση, η κυβέρνηση αύξησε τα προνοιακά επιδόματα «Hartz 4» κατά... 3 ευρώ (!) από τον Γενάρη του 2022, σε μόλις 449 ευρώ τον μήνα. Ενδεικτικά, 36,44 ευρώ από αυτά προορίζονται για την πληρωμή του λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας ενός μονομελούς νοικοκυριού (κατανάλωση 1.500 κιλοβατώρες) ανέρχεται σε 44 - 49 ευρώ τον μήνα κατά μέσο όρο. Από το 2005, που άρχισε η εφαρμογή των διαβόητων επιδομάτων «Hartz 4», αυτά έχουν αυξηθεί κατά 30% (από 345 σε 449 ευρώ). Την ίδια περίοδο, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο 59%, σε ορισμένες περιπτώσεις έως και 80%...
«Είδος πολυτελείας» και τα πιο στοιχειώδη στη διατροφή

Οι νέες μεγάλες αυξήσεις των τιμολογίων στην Ενέργεια οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων.

Η πλειοψηφία των Γερμανών θα αναγκαστεί να προβεί σε περικοπές στις ατομικές δαπάνες, σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας «Forsa»: Το 44% απάντησε ότι πρέπει να περιορίσει τα έξοδά του κάπως και το 23% να τα περιορίσει πολύ.

Από τους ερωτηθέντες με χαμηλότερα εισοδήματα (λιγότερο από 1.500 ευρώ μηνιαίως), το 42% απάντησε ότι θα πρέπει να περιορίσει σημαντικά τα έξοδά του λόγω της αύξησης των τιμών της Ενέργειας. Από αυτούς το 31% θα κάνει περιορισμούς στη διατροφή. Το 24% στη θέρμανση ή την κατανάλωση νερού, το 18% στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και το 20% στη χρήση του αυτοκινήτου. Το 17% απάντησε ότι θα πρέπει να περιορίσει (επίσης) την ψυχαγωγία, το 12% τα ταξίδια και το 11% τα έξοδα ένδυσης.

Αλλά και μεταξύ των ερωτηθέντων με μεσαίο εισόδημα (1.500 έως 3.000 ευρώ), το 1/3 απαντά ότι θα πρέπει να περιορίσει ορισμένα έξοδά του.

Εν ολίγοις, όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα πεινούν ή δεν θα θρέφονται σωστά, θα κρυώνουν, θα «σκέφτονται» να ανοίξουν τη βρύση και το φως ή να μετακινηθούν. Εξάλλου, όπως είχε προειδοποιήσει πριν από περίπου ένα μήνα η οργάνωση «Κοινωνική Ενωση» (VdK), στη Γερμανία τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, καλής ποιότητας κρέας γίνονται χρόνο με τον χρόνο είδος πολυτελείας για τους χαμηλόμισθους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν στη Γερμανία κατά 4,6% τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, ενώ οι τιμές των λαχανικών αυξήθηκαν κατά 9%. Ειδικά η πράσινη σαλάτα και οι ντομάτες έχουν ακριβύνει σχεδόν κατά 40%.
Μια «νέα κατηγορία φτωχών»

Οργανώσεις όπως η «Κοινωνική Ενωση», καθώς και αναλυτές κοινωνιολόγοι σε γερμανικά ΜΜΕ, κάνουν λόγο για μια «νέα κατηγορία φτωχών» στις δυτικές βιομηχανικές χώρες. Δηλαδή η διατροφική ανεπάρκεια και το χαμηλό βιοτικό επίπεδο δεν αφορούν μόνο όσους εξαρτώνται από τα προνοιακά επιδόματα («Hartz 4»), αλλά και χαμηλόμισθους υπαλλήλους με «κανονική» δουλειά, μετανάστες, χαμηλοσυνταξιούχους, ακόμη και «καλές» οικογένειες, άτομα με υψηλό επίπεδο μόρφωσης και ολοένα και περισσότερους ηλικιωμένους.

Αυτή η τάση φαίνεται και στην κοινωνική σύνθεση όσων προσφεύγουν στις 950 «Τράπεζες Τροφίμων» της Γερμανίας, που μοιράζουν τρόφιμα σε πάνω από 1,6 εκατ. ανθρώπους. Ξεκινώντας στην πανδημία και την οικονομική κρίση και συνεχίζοντας μέχρι σήμερα, τις «τράπεζες τροφίμων» τις επισκέπτονται όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε εκ περιτροπής εργασία (+35%), δικαιούχοι επιδόματος ανεργίας, φοιτητές και φυσικά συνταξιούχοι.

Ενδεικτικά οι 46 «τράπεζες τροφίμων» στο Βερολίνο προμηθεύουν σήμερα με τρόφιμα πάνω από 130.000 κατοίκους, περίπου 5.000 περισσότερους σε σχέση με πριν από την πανδημία. Ολο και περισσότεροι είναι συνταξιούχοι, καθώς η σύνταξη δεν φτάνει, αλλά και φοιτητές που έχασαν τα «μίνι τζομπς» (mini job) των 450 ευρώ.

«Η σύνταξη των 780 ευρώ δεν είναι αρκετή για να τα βγάλεις πέρα. 450 ευρώ πηγαίνουν στο ενοίκιο», λέει στην εφημερίδα «Bild» ο 67χρονος Γκ. Μπρίμερ, ο οποίος ως εκπαιδευτικός στην εκπαίδευση ενηλίκων είχε μισθό 2.300 ευρώ μεικτά και σήμερα επισκέπτεται τακτικά την «τράπεζα τροφίμων» της Λειψίας.
Καθοριστικοί ταξικοί φραγμοί για την πρόσβαση στα πανεπιστήμια

Οταν ένα παιδί ζει σε οικογένεια που δυσκολεύεται να εξασφαλίσει επαρκή και υγιεινή διατροφή, να πληρώσει το ενοίκιο, να ζεστάνει το σπίτι της, να αγοράσει βιβλία, να πάει θέατρο ή να ταξιδέψει, πόσο πιθανό είναι να προχωρήσει σε πανεπιστημιακές σπουδές;

Η επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου για εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά στη Γερμανία αναμένεται να κάνει ακόμα πιο αξεπέραστα τα μεγάλα ταξικά εμπόδια που συναντούν εδώ και χρόνια στο γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα τα παιδιά των εργατικών οικογενειών.

Χαρακτηριστικά για την κατάσταση που έχει ήδη διαμορφωθεί από τα προηγούμενα χρόνια είναι όσα καταγράφονται στην πρόσφατη σχετική μελέτη των ερευνητικών ιδρυμάτων «Stifterverband der Wirtschaft fur die Wissenschaft» και «McKinsey» που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Handelsblatt».

Ετσι, από τους 100 μαθητές δημοτικού οι οποίοι προέρχονται από εργατικές οικογένειες στη Γερμανία, μόνο 27 φτάνουν στο πανεπιστήμιο.

Αντίθετα, στο πανεπιστήμιο φτάνουν τα 79 από τα 100 παιδιά πτυχιούχων πανεπιστημιακού επιπέδου, που συνήθως έχουν και μεγαλύτερο εισόδημα. Δηλαδή τα παιδιά των γονιών με ακαδημαϊκή μόρφωση έχουν τρεις φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να σπουδάσουν και να πάρουν πτυχίο πανεπιστημίου.
«Τα περισσότερα παιδιά από μη ακαδημαϊκές οικογένειες εξακολουθούν να αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν τα ψυχικά, πολιτιστικά και οικονομικά εμπόδια μιας εκπαιδευτικής σταδιοδρομίας», αναφέρεται.

Ολα αυτά συμβαίνουν σε μια από τις πιο προηγμένες καπιταλιστικές χώρες του κόσμου, της οποίας το εκπαιδευτικό σύστημα - βαθιά ταξικό - αποτελεί πρότυπο για άλλα καπιταλιστικά κράτη, όπως η Ελλάδα. Πρότυπο... «απεγκλωβισμού» των μαθητών (των πιο φτωχών οικογενειών) από τα πανεπιστήμια, για να θυμηθούμε και τα λόγια της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως. Μάλιστα ο διαχωρισμός των παιδιών για «τεχνική» και «γενική εκπαίδευση» στη Γερμανία γίνεται στην τρυφερή ηλικία των 10 ετών. Στη συνέχεια οι πιθανότητες για ένα παιδί της «τεχνικής» εκπαίδευσης να συνεχίσει με ανώτατες σπουδές είναι ελάχιστες.

Ανησυχία για τα «χαμένα ταλέντα» που θα είναι χρήσιμα για την ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας εξέφρασε ο Φόλκερ Μέιερ - Γκούκελ, αντιπρόεδρος της «Stifterverband der Wirtschaft fur die Wissenschaft» και προέτρεψε τη νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση «να κάνει τα πάντα για να διευρύνει περαιτέρω τις ίσες ευκαιρίες στην Εκπαίδευση σε ευρεία έκταση».

Οπως είπε, «η Γερμανία χρειάζεται όλα της τα ταλέντα, αλλά μόνο το 15% των νέων από εργατικές οικογένειες μπορούν να βασιστούν πλήρως στους γονείς τους για να χρηματοδοτήσουν τις σπουδές τους. Γι' αυτό και απαιτείται μια ευρεία μεταρρύθμιση του BafoG», του νόμου επιδομάτων σπουδών και επαγγελματικής κατάρτισης, ο οποίος ουσιαστικά παρέχει δάνεια σε φοιτητές, που πρέπει να αποπληρωθούν...
Ε. Μ.
www.rizospastis.gr