Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

Ο ΝΙΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ (1936).







Είναι καιρός να διατυπωθούν τα τελικά μας συμπεράσματα.
 Ποιο το κοινωνικό πρόσταγμα (γιατί αυτό είναι το βασικό που μας ενδιαφέρει) που ο Παλαμάς από τις σελίδες του «Δωδεκάλογου» απευθύνει προς τον ελληνικό λαό γενικά, προς την ελληνική νεολαία και την ελληνική διανόηση ύστερα;
   1 Ύστερα από την καταστροφή του 1897-98 τη στρατιωτική και οικονομική, που έδειξε όλη τη χρεοκοπία της αστοτσιφλικάδικης πολιτικής, ο Παλαμάς, που ένιωσε πολύ βαθιά το χτύπημα εκείνο, έκανε με τον τρόπο του μια επανεξέταση των μέχρι τότε παραδεγμένων αξιών και θέλησε να σαλπίσει ένα καινούργιο κήρυγμα.  
 Θέλησε να δείξει ένα καινούργιο δρόμο στο εργαζόμενο έθνος, δρόμο που αρνιέται και καταδικάζει όλη την παλιά μούχλα και σαπίλα και κατάπτωση και που καλεί σ' ένα νέο αναφτέριασμα, ένα καινούργιο ξεκίνημα θεμελιωμένο αποκλειστικά στις καινούργιες και ζωντανές εθνικές λαϊκές δυνάμεις. Σ' αυτόν τον σκοπό αφιέρωσε ο ποιητής το «Δωδεκάλογο του Γύφτου». 
Και το «κοινωνικό πρόσταγμα», που δίνεται από τις γραμμές του, μπορεί να συνοψιστεί σε τούτα δω:
Το νεοελληνικό έθνος για να προοδεύσει και να διεκδικήσει την πρωτεύουσα θέση, μέσα στην εκπολιτιστική άμιλλα των λαών, πρέπει αποκλειστικά και μόνο να στηριχτεί και να υπολογίσει στις σημερινές ζωντανές και δημιουργικές λαϊκές δυνάμεις του, να βασιστεί με όλο του το βάρος στη σημερινή πραγματικότητα. Η εθνικοκοινωνική του πολιτική δεν πρέπει να τρέφεται από ουτοπιστικές θεωρίες («Μεγάλη Ιδέα» κ.λ.π.) και χιμαιρικά όνειρα, που καταστροφές μονάχα μπορούν να μαζέψουν και να εκτροχιάσουν το λαό και τη χώρα από τον πραγματικό προορισμό τους.
   2. Η προγονοπληξία, η προσήλωση και το δέσιμο στο αρχαιοελληνικό και βυζαντινό παρελθόν, η ανεπιστημονική συσχέτιση του νεοελληνικού έθνους προς τους δύο παλιούς αυτούς κοινωνικούς σχηματισμούς, όλα αυτά μονάχα να παρεμποδίσουν μπορούν τη σημερινή μας πρόοδο και ανάπτυξη. 
Αυτό φυσικά σε καμιά περίπτωση δεν αποκλείει, μα τ' αντίθετο επιβάλλει, τη δημιουργική επεξεργασία και «χώνεψη» της πλούσιας κληρονομιάς του παρελθόντος αυτού. Με το νεκρό παρελθόν δεν μπορεί να ζήσει κανένας. Το σταμάτημα, το δέσιμο, είναι θάνατος για τα άτομα και τα έθνη.
Η αδιάκοπη πορεία προς τα εμπρός, η ακούραστη ανανέωση και αναπροσαρμογή, αυτή είναι η ζωή, βασικός νόμος της κοινωνίας και της φύσης. Το μέλλον και η ευημερία του λαού βρίσκονται μπροστά και όχι πίσω. Με την απόλυτη άρνηση της προγονοπληξίας και αρχαιοκαπηλείας ο Παλαμάς, κατά τον πιο αποφασιστικό τρόπο, διακηρύχνει την ολοκληρωτική προσήλωση και πίστη του στη σημερινή αποστολή, στα σημερινά «πεπρωμένα» και στη δυναμικότητα του εργαζόμενου έθνους.
    3. Ο άνθρωπος δεν πρέπει να περιορίζει τους κοινωνικούς του ορίζοντες στα σύνορα της στενής του πατρίδας, δεν πρέπει να υποτάσσεται στον πλουτοκρατικό εθνικισμό, μα ν' αποβλέπει και να εργάζεται, εξυψώνοντας πρώτ' απ' όλα το δικό του έθνος, προς την πανανθρώπινη συνεργασία και συναδέλφωση, προς έναν ανώτερο πολιτισμό.
  4. Το έργο αυτό μπορούν και θα το εκτελέσουν οι δουλευτές και οι νέοι, δηλαδή οι ζωντανές παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και μαζί η καινούργια γενιά.
Τέτοιο είναι το «κοινωνικό πρόσταγμα» του ποιητή, που το στηρίζει πάνω σ' ένα γρανιτένιο βάθρο, μια βαθιά υλιστική και διαλεχτική κοσμοαντίληψη, άσχετα αν ο Παλαμάς την τέτοια του κοσμοαντίληψη, που ξεπηδάει ζωντανή και αυθόρμητη, θα μπορούσε κανείς να πει, από το «Δωδεκάλογο», δεν την ολοκληρώνει και δεν την ονομάζει με το πραγματικό της όνομα, δεν τη δουλεύει με συνέπεια και μέχρι το τέλος, πράγμα όμως που ήταν πολύ δύσκολο να γίνει μέσα στις συνθήκες της τοτινής Ελλάδας. 
Δίπλα όμως σ' αυτό πρέπει ν' αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι ο ποιητής, παρά το ότι χρησιμοποιεί έμμετρο λόγο με τέχνη, φυσικά, μεστωμένη, μεγάλη και δυνατή, που εμείς δεν μπορούμε να κρίνουμε όμως πουθενά δεν του κάνει υποχώρηση, όταν αναπτύσσει καθαρά και γερά τη φιλοσοφική του σκέψη (σελ. 24 του «Δωδεκάλογου»). Στην ουσία ένας δυνατός ρεαλισμός κυριαρχεί σ' όλο το «Δωδεκάλογο».
Αυτό το παλαμικό «κοινωνικό πρόσταγμα» αποτελεί την πιο έντονη καταδίκη όλης της αστοτσιφλικάδικης πολιτικής, που ρήμαξε, ξεπούλησε, εξευτέλισε το έθνος και την Ελλάδα για να καλοπεράσουν και να δημιουργήσουν εκατομμύρια οι ντόπιοι και ξένοι πλουτοκράτες. 
Το «κοινωνικό πρόσταγμα» του Παλαμά, όπως διατυπώνεται στο «Δωδεκάλογο του Γύφτου» διατηρεί και σήμερα όλη του την αξία. 
Μπορούμε να πούμε, ότι η επικαιρότητα του είναι σήμερα πιο μεγάλη από κάθε άλλη φορά. 
Μετά το 1897-1898 ήρθε το 1909-1910 (επανάσταση στο Γουδί), οι βαλκανικοί πόλεμοι και ο παγκόσμιος πόλεμος με τη συνθήκη των Σεβρών.
 Ο Παλαμάς παρασύρθηκε από τις φανταστικές ουτοπίες, που τόσο θαυμάσια είχε ξετινάξει και ξεσκεπάσει. Ο Ανταίος άφησε ν' αποσπασθεί από τη μάνα Γη, από το έδαφος της πραγματικότητας και τότε ο Ηρακλής του σωβινισμού μπόρεσε να τόνε πνίξει. Ο Παλαμάς έπεσε στο θανάσιμο αμάρτημα, που τόσο είχε καυτηριάσει: άφησε τον εαυτό του να χάσει την επαφή με τη ζωή, το φως, τον ήλιο, τη γη, την πραγματικότητα.
Μα παρ' όλα αυτά, τούτο το «πέσιμο», που μας φανέρωσε έναν Παλαμά της κατάπτωσης, δεν είναι στοιχείο που κυριαρχεί στο έργο του ποιητή. 
Για το λαό ο αληθινός Παλαμάς παραμένει, πρώτ' απ' όλα, ο Παλαμάς του «Δωδεκάλογου του Γύφτου», όπου μας έδοσε και το καλύτερο απ' όσα θα μπορούσε να δώσει.
Σήμερα, στα στερνά του, ο ποιητής, στους στενά δικούς του, ομολογεί και αναγνωρίζει τα «παραστρατήματα του». Μετανοιώνει ίσως γιατί δε μπόρεσε να συνεχίσει και να ολοκληρώσει αυτό που άρχισε με το «Δωδεκάλογο του Γύφτου» αν και η αλήθεια είναι, πως τόσο απότομη στροφή του επέβαλε ο εξευτελισμός του 1897-1898, ώστε όταν τελείωσε το «Δωδεκάλογο» και τον ξαναδιάβασε και τότε του φάνηκε, όπως αναγνωρίζει ο ίδιος ο ποιητής στην αρχή του προλόγου του, σαν κάτι το ξένο, σαν όχι δικό του παιδί. 
Οι στερνές του αυτές αμφιβολίες μας δείχνουν ακόμα πιο-καλά τον Παλαμά τον αληθινό.
Απ' το έργο του θα παραμείνει αυτό που φώτισε το δρόμο σ' ένα λυτρωτικό λαϊκό φούντωμα. Ο Παλαμάς, ο ακούραστος καταλύτης και γκρεμιστής των αντιδραστικών συμβόλων, ο ανώτερος οραματιστής του καλύτερου μέλλοντος για το λαό και για ολόκληρη την ανθρωπότητα, ο Παλαμάς αυτός θα παραμείνει αναφαίρετο χτήμα "του εργαζόμενου έθνους. Σ' αυτό ανήκει κι αυτό ξέρει να τιμά και ν' ανταμείβει τους φίλους του. 
Αυτόν τον Παλαμά πρέπει να τόνε διαφυλάξουμε, να τον επεξεργαστούμε δημιουργικά, να τον προφυλάξουμε απ' όλες τις προσπάθειες της αντιδραστικής βεβήλωσης και της μεγαλοϊδεάτικης εθνικιστικής διαστρέβλωσης. 
Το σωστό θάτανε, μια και καταπιαστήκαμε με τον Παλαμά, να μην περιοριστούμε μονάχα στο «Δωδεκάλογο του Γύφτου» μα να επεχταθούμε και σ' ολόκληρο το έργο του και την κάθε λογής κριτική που του έγινε. 
Λόγοι καθαρά «τεχνικοί» κάνουν αδύνατο ένα τέτοιο πράγμα. Μα ούτε και ο βασικός σκοπός μας ήτανε αυτός. 
Η επιδίωξη μας ήταν τούτη δω: κάνοντας την ανάλυση του «Δωδεκάλογου», ξαναφανερώνοντας έναν Παλαμά, που μέχρι σήμερα η πολυπρόσωπη αντίδραση επίσημη κι ανεπίσημη πάσχισε να τόνε κρατήσει στα σκοτάδια, μακριά από τον πολύ κόσμο, θελήσαμε να βάλουμε κάτω, σαν προσπάθεια μελέτης κι ανάλυσης μερικά από τα βασικά και θεμελιακά προβλήματα της δημιουργίας και της πορείας του νεοελληνικού έθνους μέχρι τις μέρες μας και τις σχέσεις του προς την Αρχαία Ελλάδα και το Βυζάντιο. Η επικαιρότητα και η ζωντανή σημασία των προβλημάτων αυτών για τη σημερινή ύπαρξη και εξέλιξη του λαού και του τόπου μας, δεν μπορούν ν' αμφισβητηθούν.
Ένα ψεύτικο οικοδόμημα, που τόσες καταστροφές και θυσίες κόστισε, πρέπει να γκρεμιστεί, για ν' αποκατασταθεί στα δικαιώματα της η αλήθεια και το πραγματικό συμφέρον του ελληνικού λαού.
Η επιστημονική ιστορική σκέψη στον τόπο μας αδράνησε πολύν καιρό. Η καθυστέρηση της είναι τρομαχτική. Δεν πρέπει να χάνει ούτε μια ώρα. Έχει να πραγματοποιήσει κολοσιαία στ' αλήθεια, δουλιά, δουλιά υπεύθυνη, που τη βαραίνει περισσότερο από την ιστορική σκέψη οποιουδήποτε άλλου τόπου, γιατί εμείς παρουσιαζόμαστε σαν οι πιο άμεσοι και ζωντανοί κληρονόμοι της αρχαιοελληνικής και βυζαντινής κληρονομιάς. 
Πρέπει ανοιχτά και με ακαταμάχητη επιστημονική πειστικότητα και δύναμη να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας απέναντι της, χωρίς να υποδουλωθούμε σ' αυτήν, χωρίς να χάσουμε την ανεξαρτησία της σημερινής εξέλιξης μας, που στηρίζεται, πρέπει να στηρίζεται, πάνω στις σημερινές ζωντανές λαϊκές δυνάμεις, αποκρούοντας όσα άχρηστα καί βλαβερά περικλείνειη κληρονομιά αυτή, διατηρώντας όμως τόσο τα άμεσης χρήσης και σύγχρονης ωφελιμότητας μέρη της, όσο και την ιστορική στο σύνολο της αξία της.
Ξεχωριστά, στην πηγαία και πρώτόβουλη νεοελληνική φιλοσοφική σκέψη, που δυστυχώς ακόμα βρίσκεται στα σπάργανα της, πέφτει το δύοκολο, μα επιταχτικό καθήκον τόσο της κριτικής επεξεργασίας και αναίρεσης του αρχαιοελληνικού φιλοσοφικού ιδεαλισμού (Αριστοτέλης - Πλάτων), που παρέχει και σήμερα το φιλοσοφικό βάθρο στη νεοελληνική αντίδραση, όσο και της ερεύνησης, ταχτοποίησης και πλατιάς και ολόπλευρης εκλαΐκευσης της αρχαιοελληνικής υλιστικής φιλοσοφίας (Ηράκλειτος - Δημόκριτος κ.λπ.), απ' όπου κρατάει τις ρίζες της η μοναδική επιστημονική και ατράνταχτη σύγχρονη κοσμοθεωρία ο διαλεχτικός υλισμός, η προλεταριακή φιλοσοφία της πανανθρώπινης απολύτρωσης από κάθε εκμετάλλευση και της σοσιαλιστικής δημιουργίας και ανάπλασης της εργαζόμενης ανθρωπότητας.
Όσο «κολοσιαίο» και αν φαίνεται το έργο αυτό, ούτε ανυπέρβλητο, ούτε απραγματοποίητο είναι, πρώτ' απ' όλα γιατί είναι υποχρεωτικό και ανανάβλητο.
Μονάχα ξεκαθαρίζοντας, από τη δική της πλευρά, γόνιμα και δημιουργικά, το παρελθόν και τις κάθε λογής κληρονομιές του, θα μπορέσει η νεοελληνική διανόηση να καθορίσει επιστημονικά τους σημερινούς δρόμους του νεοελληνικού ξετυλίγματος, να φωτίσει δυνατά τη μελλοντική προοπτική και πορεία του, με λίγα λόγια μόνο έτσι θα σταθεί στο ύψος της, θα πάψει να σέρνεται και να πιθηκίζει, θα δώσει δικά της πρωτότυπα δημιουργήματα, θα εκπληρώσει ακέρια το καθήκον της απέναντι στο εργαζόμενο έθνος.
Το παρόν και το μέλλον του κάθε λαού το αποφασίζει πρώτ' απ' όλα η ζωντάνια και η θέληση του, που 'ναι ικανές να σαρώσουν κάθε αντιδραστικό εμπόδιο. Πριν λίγα χρόνια βλέποντας προς την τότε Οθωμανική αυτοκρατορία κάναμε σα να βλέπαμε εκατό χρόνια πίσω στην ευρωπαϊκή κοινωνική εξέλιξη. Η σημερινή κεμαλική Τουρκία, μέσα σε λίγα χρόνια, ξεπήδησε την καθυστέρηση της και, όσο κι αν δυσκολευόμαστε να το παραδεχτούμε, η αλήθεια είναι πως μας ξεπέρασε. Τα παλιά δεσμά της σουλτανοκρατίας, των μπέηδων, των διομολογήσεων, του φερετζέ και τόσα άλλα, σπάσανε και άφησαν οπωσδήποτε ανοιχτό για ορισμένο χρόνο το δρόμο στο μεγάλο τούρκικο κοινωνικό αναφτέριασμα. 
Φυσικά δε βάζουμε στον ελληνικό λαό παράδειγμα για μίμηση τη νεότερη Τουρκία. Και αυτό ανάμεσα στ' άλλα, γιατί έχουμε την ατράνταχτη πίστη και πεποίθηση, πως ο εργαζόμενος λαός της Ελλάδας περικλείνει όλες τις δυνατότητες και έχει όλη τη δύναμη για ένα πιο γρήγορο και πιο ολοκληρωμένο κοινωνικό πήδημα.
Στη χώρα μας έχουν ωριμάσει οι αντικειμενικές συνθήκες για αποφασιστικές μεταβολές, που, συντρίβοντας κάθε αντίδραση, θα δημιουργήσουν μια λαϊκή Ελλάδα, πλούσια, δυνατή, πολιτισμένη και ευτυχισμένη. 
Στο έργο αυτό και η νεοελληνική διανόηση θα πρέπει να κάνει το καθήκον της, ακολουθώντας το δρόμο, που ο Παλαμάς της έδειξε από το «Δωδεκάλογο του Γύφτου».
20 Γενάρη 15 Μάρτη 1937 - Φυλακές Κέρκυρας 
ΝΙΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ 
Αλιεύτηκε Απ τον σ. Velissarios Kossivakis 
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Σαν σήμερα 27 Φλεβάρη 1943 πεθαίνει ο μεγάλος Έλληνας ποιητής Κωστής Παλαμάς που οραματίστηκε την κοινωνία του λαού!!!! Η κηδεία του που έλαβε χώρα την επόμενη μέρα μετατρέπεται σε παλλαϊκή διαδήλωση κατά της γερμανικής κατοχής.
"Ηχήστε οι σάλπιγγες... Καμπάνες βροντερές,
δονήστε σύγκορμη τη χώρα πέρα ως πέρα...
Βογκήστε τύμπανα πολέμου... Οι φοβερές
σημαίες, ξεδιπλωθείτε στον αέρα !
Μα εσύ Λαέ, που τη φτωχή σου τη μιλιά,
Ηρωας την πήρε και την ύψωσε ως τ' αστέρια,
μεράσου τώρα τη θεϊκή φεγγοβολιά
της τέλειας δόξας του, ανασήκωσ' τον στα χέρια
γιγάντιο φλάμπουρο κι απάνω από μας
που τον υμνούμε με καρδιά αναμμένη,
πες μ' ένα μόνο ανασασμόν: "Ο Παλαμάς !",
ν' αντιβογκήσει τ' όνομά του η οικουμένη !
Σ' αυτό το φέρετρο ακουμπά η Ελλάδα ! Ενας λαός,
σηκώνοντας τα μάτια του τη βλέπει...
κι ακέριος φλέγεται ως με τ' άδυτο ο Ναός,
κι από ψηλά νεφέλη Δόξας τονε σκέπει".
Με το «εγερτήριο» αυτό σάλπισμα του ΕΑΜίτη Αγγελου Σικελιανού πάνω από τη σορό του Παλαμά, ο ελληνικός λαός αποχαιρέτησε, στις 28 Φεβρουαρίου του 1943 τον πρωτοπόρο ποιητή τού 20ού αιώνα ψάλλοντας σύσσωμοι μπροστά στους κατακτητές τον Εθνικό Υμνο.
Αυτός ο πνευματικός «γίγαντας» - ποιητής, πεζογράφος, κριτικός και πρωτοπόρος μαχητής του Δημοτικισμού - ο οποίος με το αριστούργημά του, «Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου», οραματίστηκε την κοινωνία του λαού, θα μείνει αθάνατος.
Και καθώς ο λαός, περιφρονημένος, ξεγελασμένος, «αλυσωδεμένος», μοχθεί ξανά και η ανεργία, η φτώχεια και η εκμετάλλευση κατακλύζουν τη ζωή του, το παλαμικό έργο ξαναλάμπει, ξαναγίνεται επίκαιρο.
Ξαναλάμπει σαν «φάρος» για μια νέα «αφύπνιση» του δουλευτή λαού ενάντια στους εκμεταλλευτές του, ενάντια στους πατριδοκάπηλους, πολεμοκάπηλους, ντόπιους και ξένους δυνάστες για νέα αναγεννητική πορεία του τόπου.
«Εμείς δε γονατίσαμε σκυφτοί τα πόδια να φιλήσουμε του δυνατού σαν τα σκουλήκια που πατεί μας/ μα για ν' αντισταθή με το σπαθί, βρέθηκε σαν πολύ στοχαστική και σαν πολύ ονειρόπλεχτη η ψυχή μας.»

 To βρήκαμε και στο Αρχείο του Οικοδόμου:

Νίκου Ζαχαριάδη: Ο αληθινός Παλαμάς

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

Ανάγκη Να Επιταχυνθούν οι Εμβολιασμοί -Tο φθινόπωρο θα θέλουμε εμβολιαστικό update...

 


 B.1.351

Αυτο το ονοματάκι να το θυμαστε.
 Γιατι μπορεί ο B.1.1.7 να εχει ξεχυθει στην Αττική (αφού μας "έφτιαξε" κι εμας εδώ στην Αχαϊα) και να βλέπουμε τις τελευταίες μέρες μια ανησυχητική αύξηση στην κλίση της ανηφόρας των κρουσμάτων που θυμιζει τα ζορια του 2ου κύματος, 
αλλά τουλάχιστον αυτός καλύπτεται το ίδιο ή σχεδόν το ίδιο καλά από τα εμβόλια. 
Ο πρώτος όμως δειχνει τα δόντια του απέναντι στον ανοσοποιημένο ορό από τα εμβόλια, αν και σε σημαντικά διαφορετικό βαθμό ανάλογα με το καθένα - για να μην χρησιμοποιήσω άλλη ανατομική μεταφορά που ακολουθεί το γνωστό κλασικό στερεότυπο για τους άρρενες της αφρικανικής ηπείρου. 
Βγαίνουν οι πρώτες μελέτες για binding της μεταλλαγμένης Spike από τα αντισώματα και είναι -αναλόγως του εμβολίου- από σχετικά ανησυχητικές μέχρι σχεδόν απογοητευτικές.
Για να μην δημιουργείται σύγχυση και πανικός, προφανώς μεταλλάξεις συμβαίνουν κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό. 
Όσο λιγότερες συμβούν, τόσο λιγότερες οι πιθανότητες να μας προκύψει κανένα άλλο φρούτο που να στέλνει ακόμα πιο κουβά τα υπάρχοντα εμβόλια. 
Και ο μόνος τρόπος να μειώσεις τις μεταλλάξεις και άρα τα "λαχεία" που αγοράζεις μέχρι "να σου κάτσει" είναι να μειώσεις την μετάδοση και την διασπορά.
Η λογική λέει ότι κάπου στο φθινόπωρο θα θέλουμε εμβολιαστικό update για όλα τα φρούτα που θα μας έχουν προκύψει μέχρι τότε.
Οπότε:
1) Ας προσέξουμε μην έχουμε δράματα νωρίτερα γιατί δεν θα προλαβαίνουμε. Πραγματικά κόφτε την μετάδοση ομως. Οχι με σαχλαμαρομέτρα για τα μάτια του κόσμου.
2) Ας επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς γιατι μας βλέπω στην Ελλάδα - αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη - να μας ρίχνει γύρο ο ιός. 
Να προσπαθούμε δλδ ακόμα να εμβολιάσουμε την 1η γύρα και να υπεισέρχεται η ανάγκη για επικαιροποίηση πριν καν ολοκληρώσουμε.
3) Ειτε εδώ, είτε στους πρόποδες του Κιλιμάντζαρου, όσο υπάρχει δεξαμενή του ιού θα προκύπτουν τέτοιες απειλητικές ειδήσεις. 
Μονη λυση και προσεγγιση η #παγκόσμια #ZeroCovid στρατηγική.


Gerasimos Grammatikopoulos
 


Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

ΤΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ;;



Σήψη σε κάθε του πτυχή

Οι σοβαρές καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας στο χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού σηκώνουν το «καπάκι» μιας κατάστασης δύσοσμης, καθρεφτίζουν τη σήψη του συστήματος η οποία έχει απλωθεί σε κάθε του πτυχή.

Το «δεν άκουσα - δεν ήξερα» της κυβέρνησης και η κατόπιν εορτής προσπάθεια να εμφανιστεί με τη ρομφαία της κάθαρσης, ενώ μέχρι χτες προσπαθούσε να περάσει «άβρεχτη» από τον ορυμαγδό των καταγγελιών, προδίδουν τις μεγάλες ευθύνες της. Δεν τους ξεπλένει - ούτε την κυβέρνηση ούτε προσωπικά τον πρωθυπουργό - το «άδειασμα» της υπουργού Πολιτισμού, ούτε οι διάφοροι αντιπερισπασμοί και οι «θεσμικές πρωτοβουλίες» που προαναγγέλλουν.

Τι ακριβώς «δεν ήξεραν» η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, που κάνουν σαν να έπεσαν από τα σύννεφα μετά τις αποκαλύψεις;

Δεν γνωρίζουν τους όρους εμπορευματοποίησης και ανταγωνισμού που κυριαρχούν και στον Πολιτισμό, «αλέθοντας» τα όνειρα και τις προσδοκίες χιλιάδων νέων καλλιτεχνών να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους και ταυτόχρονα να βιοποριστούν απ' αυτό;

Δεν γνωρίζουν άραγε το κοινωνικό, οικονομικό και νομοθετικό πλαίσιο, που παράγει δράστες και θύματα, ενώ ταυτόχρονα εκβιάζει τη σιωπή τους;

Δεν άκουσαν τίποτα για την άγρια εργασιακή ζούγκλα στο θέατρο και στις άλλες τέχνες, όπου για την πλειοψηφία των εργαζομένων κυριαρχούν η ανεργία, η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα, που τους κάνουν ακόμα πιο ευάλωτους όταν έρθουν αντιμέτωποι με τη βία κάθε μορφής και θελήσουν να την καταγγείλουν;

Μήπως δεν είναι το ίδιο πλαίσιο που «θρέφει» την πολύμορφη βία, με δράστες που αξιοποιούν τη θέση, το κύρος, την καριέρα, την «καλλιτεχνική» και πολιτική τους επιρροή για να εκτονώσουν τις πιο άγριες διαθέσεις τους σε βάρος - συνήθως - νέων παιδιών, εκβιάζοντας μετά τη σιωπή τους με απειλές για οικονομική, επαγγελματική και κοινωνική απαξίωση;

Ολα αυτά είναι περισσότερο από γνωστά στη σημερινή και σε όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις. 
Γιατί με δικούς τους νόμους και στο έδαφος της δικής τους αντιλαϊκής πολιτικής διατηρείται και αναπαράγεται το σάπιο υπόβαθρο και στον Πολιτισμό, πάνω στο οποίο ευδοκιμούν φαινόμενα σαν αυτά που βλέπουν τώρα το φως.

Οσο για τα περί «κάθαρσης» που διακηρύσσει η κυβέρνηση, είναι αστείο και να τα ακούει κανείς, έχοντας μάλιστα την εμπειρία και από άλλους χώρους, όπου οι πραγματικές αιτίες και οι ευθύνες για ανάλογα «σκάνδαλα» έγινε προσπάθεια να κρυφτούν πίσω από παραιτήσεις υπουργών, αποσύρσεις στελεχών και «θεσμικές πρωτοβουλίες», που όχι μόνο δεν αντιμετώπισαν το πρόβλημα, αλλά έγιναν καταλύτης και για πιο αντιδραστικές αλλαγές.

Το ίδιο ισχύει με τους «κώδικες δεοντολογίας» που προωθεί τώρα η κυβέρνηση στο θέατρο και συνολικά στον Πολιτισμό, όταν αφήνει ανέγγιχτο όλο το θεσμικό, αντεργατικό πλαίσιο που υποθάλπει την πολύμορφη βία.

Η πολιτική που υπερασπίζεται τη σαπίλα, που βαθαίνει την εμπορευματοποίηση τομέων της κοινωνικής ζωής όπως ο Πολιτισμός, που παραδίδει σε χορηγούς και μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα την παραγωγή του πολιτιστικού έργου. 
Που διευρύνει το καθεστώς εργασιακής ζούγκλας και σε αυτόν το χώρο...

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο τα θύματα της βίας σκέφτονται διπλά και τρίδιπλα την όποια καταγγελία, αφού καμία ουσιαστική στήριξη δεν υπάρχει από το κράτος, όπως αποδείχθηκε κι άλλες φορές στο παρελθόν. 
Πολύ περισσότερο που πολλές φορές βλέπουν τις καταγγελίες τους, αντί να γίνονται αφορμή για να ξεπατωθούν οι αιτίες της σαπίλας, να αξιοποιούνται για ξεκαθαρίσματα πολιτικών και επιχειρηματικών «λογαριασμών», σε βάρος τελικά των ίδιων των θυμάτων της βίας και γενικότερα του λαού.

Το σπάσιμο λοιπόν της σιωπής είναι σε ατομικό επίπεδο η γενναία και αναγκαία πράξη για την τιμωρία των ενόχων. 
Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι η αποκάλυψη και η αναμέτρηση με όλους εκείνους τους κοινωνικούς καταναγκασμούς, που διευκολύνουν τους δράστες και επιβάλλουν τη σιωπή. 
Αλλά και με όσους συντηρούν ή ενισχύουν αυτούς τους πολύμορφους καταναγκασμούς. 
Αυτή η ασπίδα προστασίας χτίζεται συλλογικά, διεκδικητικά, και αυτό είναι που πρέπει να γίνει τώρα.

 https://www.rizospastis.gr/

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

Σαν σήμερα το 1883 γεννήθηκε ο Νίκος Καζαντζάκης στο Ηράκλειο της Κρήτης.

 Στρατολογούσα με το νου μου εργάτες, να ζευτούμε, λέει, μαζί σ' ένα έργο, να τρώμε μαζί το ίδιο φαΐ, να φορούμε τα ίδια ρούχα, να μην υπάρχει αφεντικό κι εργάτες, να μην είναι εργάτες, να 'ναι συνεργάτες, με τα ίδια με μένα δικαιώματα.



Σαν σήμερα το 1883 γεννήθηκε ο Νίκος Καζαντζάκης στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Ο Χριστός του ήταν προλετάριος, επαναστάτης και όπως τον χαρακτηρίζει στο "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται", μπολσεβίκος!
''–Σου λείπει τίποτα, Γιαννακό; Ρώτησε ο Μανολιός.
-Και βέβαια μου λείπει.
-Τι;
-Το πετρέλαιο· έδωκα το λόγο μου στο Θεό να κάψω το σπίτι του γερο-Λαδά.
-Είσαι άγριος... άνοιξε τώρα το στόμα του ο Μιχελής.
-Είμαι δίκαιος, αποκρίθηκε ο Γιαννακός· αν ο Χριστός σήμερα κατέβαινε στη γης, σε τέτοια γης, τι θαρρείς πως θα κρατούσε στους ώμους; Σταυρό; Όχι· έναν τενεκέ πετρέλαιο
("Ο Χριστός ξανασταυρώνεται", 1948, Νίκος Καζαντζάκης)

******************

"Μια φορά κι έναν καιρό ήταν οι ιερείς, οι βασιλιάδες, οι αρχόντοι, οι αστοί και δημιουργούσαν πολιτισμούς, λευτέρωναν τη θεότητα. Σήμερα ο Θεός είναι αργάτης, αγριεμένος από τον κάματο, από την οργή κι από την πείνα. 
Μυρίζει καπνό, κρασί κι ίδρωτα. 
Βλαστημάει, πεινάει, γεννάει παιδιά, δεν μπορεί να κοιμηθεί, φωνάζει στ' ανώγια και στα κατώγια της γης και φοβερίζει.
 Ο αγέρας άλλαξε, αναπνέμε μιαν άνοιξη βαριά, γιομάτη σπόρους. Φωνές σηκώνουνται. 
Ποιός φωνάζει; Εμείς φωνάζουμε, οι άνθρωποι. 
Οι ζωντανοί, οι πεθαμένοι κι οι αγέννητοι. Μα κι ευτύς μας πλακώνει ο φόβος και σωπαίνουμε. Ξεχνούμε από τεμπελιά, από συνήθεια, από αναντρία. 
Μα ξάφνου πάλι η Κραυγή ξεσκίζει σαν αϊτός τα σωθικά μας. Γιατί δεν είναι απόξω, δεν έρχεται από αλάργα για να ξεφύγουμε. 
Μέσα στην καρδιά μας κάθεται η Κραυγή και φωνάζει. 
-"Κάψε το σπίτι σου!" φωνάζει ο Θεός. 
"Έρχουμαι! 
Όποιος έχει σπίτι δεν μπορεί να με δεχτεί. Κάψε τις Ιδέες σου σύντριψε τους συλλογισμούς σου! 
Όποιος έχει βρει τη λύση δεν μπορεί να με βρει. Αγαπώ τους πεινασμένους, τους ανήσυχους, τους αλήτες. Αυτοί αιώνια συλλογιούνται τη πείνα, την ανταρσία, το δρόμο τον ατέλειωτο. Έμενα! Έρχουμαι! 
Παράτα τη γυναίκα σου, τα παιδιά σου, τις Ιδέες σου κι ακλούθα μου. Είμαι ο μέγας Αλήτης. Ακλούθα! 
Περπατά απάνω από τη χαρά κι από τη θλίψη, από την ειρήνη, τη δικαιοσύνη, την αρετή! 
Εμπρός! Σύντριψε τα είδωλα τούτα, σύντριψε τα, δε χωρώ! Συντρίψου και συ για να περάσω!
" Φωτιά! 
Να το μέγα χρέος μας σήμερα, μέσα σε τόσο ανήθικο κι ανέλπιδο χάος. Πόλεμο στους άπιστους! 
Απιστοι είναι οι ευχαριστημένοι, οι χορτασμένοι, οι στείροι. 
Το μίσος μας είναι χωρίς συβιβασμό, γιατί κατέχει πώς καλύτερα, βαθύτερα από τις ξέπνοες φιλάνθρωπες αγάπες, δουλεύει τον έρωτα. 
Μισούμε, δε βολευόμαστε, είμαστε άδικοι, σκληροί, γιομάτοι ανησυχία και πίστη, ζητούμε το αδύνατο, σαν τους ερωτεμένους. 
Φωτιά, να καθαρίσει η γης! 
Ν' ανοιχτεί άβυσσο φοβερώτερη ακόμα ανάμεσα καλού και κακού, να πληθύνει η αδικία, να κατεβεί η Πείνα και να θερίσει τα σωθικά μας, αλλιώς δε σωζόμαστε. 
Μια κρίσιμη βίαιη στιγμή είναι η ιστορική εποχή μας ετούτη, ένας κόσμος γκρεμίζεται, ένας άλλος δεν έχει ακόμα γεννηθεί. 
Η εποχή μας δεν είναι στιγμή Ισορρόπησης, οπόταν η ευγένεια, ο συβιβασμός, η ειρήνη, η αγάπη θα 'τανε γόνιμες αρετές. 
Ζούμε τη φοβερή έφοδο, δρασκελίζουμε τους οχτρούς, δρασκελίζουμε τους φίλους που παραμονεύουν, κιντυνεύουμε μέσα στο χάος, πνιγόμαστε. 
Δε χωρούμε πια στις παλιές αρετές κι ελπίδες, στις παλιές θεωρίες και πράξες
. Ο άνεμος του ολέθρου φυσάει. αυτή είναι σήμερα η πνοή του Θεού μας. Ας πάμε μαζί του! 
Ο άνεμος του ολέθρου είναι το πρώτο χορευτικό συνέπαρμα της δημιουργικής περιστροφής.
 Φυσάει πάνω από τις κεφαλές κι από τις πολιτείες, γκρεμίζει τις Ιδέες και τα σπίτια, περνάει από τις ερημιές, φωνάζει: 
-"Ετοιμαστείτε! Πόλεμος! Πόλεμος"!
 Τούτη είναι η εποχή μας, καλή ή κακή, ωραία ή άσκημη, πλούσια ή φτωχή, δεν τη διαλέξαμε. 
Τούτη είναι η εποχή μας, ο αγέρας που αναπνέμε, η λάσπη που μας δόθηκε, το ψωμί, η φωτιά, το πνέμα! 
Ας δεχτούμε παλικαρίσια την ανάγκη. Πολεμικός μας έλαχε ο κλήρος, ας ζώσουμε σφιχτά τη μέση μας, ας αρματώσουμε το κορμί, την καρδιά και το μυαλό μας! 
Ας πιάσουμε τη θέση μας στη μάχη! 
Ο πόλεμος είναι ο νόμιμος άρχοντας του καιρού τούτου. 
Σήμερα, άρτιος, ενάρετος άνθρωπος είναι μονάχα ο πολεμιστής. Γιατι μονάχα αυτός, πιστός στη μεγάλη πνοή του καιρού μας, γκρεμίζοντας, μισώντας, επιθυμώντας, ακολουθάει το σύγχρονο πρόσταγμα του Θεού μας. "
(''Ασκητική'', 1927)
*Το πορτρέτο είναι έργο του Βάλια Σεμερτζίδη

και 

Ελενη Μαρκακη:
O Kαζαντζάκης είχε πάντα έναν εντελώς δικό του τρόπο προσέγγισης και κατανόησης των γεγονότων και των πραγμάτων που συνέβαιναν γύρω του. 
Ήταν ο ιδεαλισμός του και οι μεταφυσικές αγωνίες του που δεν τον άφηναν να έχει μια πιο ξεκάθαρη ματιά. Χριστός, Βούδας, Νίτσε, Λένιν... 
Όμως παρ' όλα αυτά ''ο Καζαντζάκης είναι ένας Οδυσσέας που πάλαιψε μέσα στο χώρο και μέσα στο χρόνο που του δόθηκαν. Μια συνεχής μετατόπιση, μια πάλη αδιάκοπη, πάλη τυραννική, χωρίς έλεος'' λέει ο Νικηφόρος Βρεττάκος στο βιβλίο του ''Νίκος Καζαντζάκης, η αγωνία και το έργο του''...

Ελενη Μαρκακη:
...'' Τί πήγες να κάμεις εκεί πέρα στη Ρουσία; με ρώτησε ο πατέρας μου το πρώτο βράδυ που έφτασα.
Με ταυροκοίταξε, με βίας κρατούσε το θυμό του. Περίμενε, χρόνους τώρα, ν' ανοίξω γραφείο, ν' αρχίσω τις περιοδείες στα χωριά, να κάνω βάφτισες και κουμπαριές, να πληθύνουν οι φίλοι, κι ύστερα να βάλω κάλπη και να βγω βουλευτής· και τώρα μ' έβλεπε να γυρίζω τον κόσμο κι είχε ακουστά πως γράφω, λέει, βιβλία. 
«Τί βιβλία; με ρώτησε την τελευταία φορά που τον είδα· τι παραμύθια, ραβασάκια, αμανέδες; δεν ντρέπεσαι; Μόνο οι μουνούχοι κι οι καλόγεροι γράφουν· συμμαζέψου πια στον τόπο σου, άντρας είσαι, κάνε αντρίκεια δουλειά.»
Και τώρα μου 'ριξε μια λοξή ματιά και τα χείλια του σούριξαν:
— Για μπας και μου γίνηκες και του λόγου σου μπολσεβίκος; Μήτε Θεός, μήτε πατρίδα, μήτε τιμή, έμπατε σκύλοι αλέστε;
Είπα, καλή η στιγμή να του ξηγήσω τι γίνεται στη Ρουσία και τι κόσμος χτίζεται εκεί πέρα καινούριος. 
Άρχισα λοιπόν με λόγια απλά να του στορώ πως εκεί πέρα πια δεν υπάρχουν μήτε πλούσιοι μήτε φτωχοί, όλοι δουλεύουν κι όλοι τρώνε, δεν υπάρχουν πια αφεντικά και δούλοι, όλοι αφέντες· 
καινούρια ανθρωπότητα, ανώτερη ηθική, πιο τίμια τιμή, καινούρια οικογένεια, η Ρουσία πάει μπροστά και δείχνει το δρόμο· 
κι όλος ο κόσμος θα την ακολουθήσει, να βασιλέψει επιτέλους δικαιοσύνη κι ευτυχία στη γης.
Είχα πάρει φόρα, κήρυχνα· κι ο πατέρας με άκουγε, δε μιλούσε, έστριβε ένα τσιγάρο, το χαλνούσε, το ξανάστριβε και δεν έπαιρνε απόφαση να το ανάψει. 
«Δόξα σοι ο Θεός, συλλογίστηκα, κατάλαβε.» 
Άξαφνα άπλωσε νευριασμένος το μπράτσο και σώπασα. Κούνησε το κεφάλι:
— Αυτά που λες, καλά κι άγια· μα αν γίνουν;
Πάει να πει: Λέγε, λέγε, σαν δε βαριέσαι λόγια είναι, αρλούμπες, ζημιά δεν κάνουν μα το νου σου, κακομοίρη, μην πας και τα κάμεις πράξη!
Μακάρι αλήθεια να μπορούσα να κάμω τα λόγια ετούτα πράξη· μα φοβόμουν δε θα μπορούσα· είχε ξεθυμάνει μέσα μου η άγρια δύναμη της γέννας μου, το κουρσάρικο καράβι του πρόπαππου είχε βουλιάξει, η πράξη κατάντησε λόγος, το αίμα μελάνι, κι αντί να κρατώ κοντάρι να πολεμώ, κρατούσα ένα μικρό κοντυλοφοράκι κι έγραφα. 
Η επαφή με τους ανθρώπους μ' ενοχλούσε, ελάττωνε τη δύναμή μου και την αγάπη· μονάχα όταν ήμουν μόνος και συλλογίζουμουν τη μοίρα του ανθρώπου, η καρδιά μου ξεχείλιζε συμπόνια κι ελπίδες.

Όμως τώρα, γυρίζοντας από το κοσμογονικό σοβιέτικο αργαστήρι, πήρα κουράγιο· δεν μπορεί ο άνθρωπος, έλεγα, να νικήσει τις κακομοιριές του και τις ατέλειες; 
μπορεί·
 ντροπή να δέχουμαι παθητικά ότι μου 'δωκε η φύση· θα σηκώσω κεφάλι! 
Κι ίσια ίσια, τη στιγμή που τον είχα ανάγκη, βρέθηκε ένας πλούσιος θείος, μου 'δωκε ένα ποσό να μη γυρίζω πια, λέει, ρέμπελος τον κόσμο, μα να στρωθώ στη δουλειά, ν' ανοίξω δικηγορικό γραφείο, να γίνω βουλευτής, μπορεί κι υπουργός μια μέρα και να δοξάσω τ' όνομα του σογιού μου. 
Ήμουν, μαθές, ο πρώτος γραμματισμένος της γέννας, ο πρώτος που άνοιξε βιβλίο και διάβασε· έχω λοιπόν χρέος.
Το γύριζα, το ξαναγύριζα στο νου μου· 
όχι, δεν μπορώ ακόμα, πλαντώ, να κλειστώ σε γραφείο· θα μπω στην πρακτική ζωή από άλλο δρόμο.
 Ποιόν; δεν κάτεχα.
 Στρατολογούσα με το νου μου εργάτες, να ζευτούμε, λέει, μαζί σ' ένα έργο, να τρώμε μαζί το ίδιο φαΐ, να φορούμε τα ίδια ρούχα, να μην υπάρχει αφεντικό κι εργάτες, να μην είναι εργάτες, να 'ναι συνεργάτες, με τα ίδια με μένα δικαιώματα.
Είχα δα γυρίσει από τη Ρουσία κι ήθελα κι εγώ να κάμω τη μικροσκοπική ετούτη απόπειρα να βγω από το φιλντισένιο πύργο μου και να δουλέψω με ανθρώπους.''...
(Νίκος Καζαντζάκης: ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΓΚΡΕΚΟ)

Η "Δικτατορία" στη Κούβα και το Σύνταγμα της !!!

Από ZanteRevolucion-Viva La Revolucion: η "Δικτατορία" της Κούβας του Φιντέλ::       
1992 Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Κούβας 

Εγκρίθηκε: 24 Φεβρουαρίου 1976. 
Τροποποιήθηκε: 1978.
Τροποποιήθηκε: Ιουλίου 1992.
Τροποποιήθηκε: 2002.





ΠΡΟΟΙΜΙΟ 

ΕΜΕΙΣ, oι κουβανοί πολίτες, οι κληρονόμοι και συνεχιστές της δημιουργικής εργασίας και των παραδόσεων της μαχητικότητας, της σταθερότητας, τον ηρωισμό και τη θυσία που παραλάβαμε από τους προγόνους μας

Από τους Ινδούς που προτίμησαν την εξόντωση από την υποβολή 

Από τους σκλάβους που επαναστάτησαν ενάντια αφεντικά τους 

Από τους πατριώτες που το 1868 ξεκίνησαν τους πολέμους της ανεξαρτησίας ενάντια στη ισπανική αποικιοκρατία και εκείνους που στο τελευταίο δίσκο του 1895 τους έφερε στη νίκη το 1898, μια νίκη για να σφετεριστεί μετά από τη στρατιωτική επέμβαση και κατοχή του Αμερικανού ιμπεριαλισμού 

οι των εργατών, των αγροτών, των φοιτητών και διανοουμένων που αγωνίστηκαν για πάνω από πενήντα χρόνια ενάντια στην ιμπεριαλιστική κυριαρχία, την πολιτική διαφθορά, την έλλειψη δικαιωμάτων και των ελευθεριών των ανθρώπων, την ανεργία και την εκμετάλλευση από τους καπιταλιστές και γαιοκτήμονες 

από εκείνους που προωθούν, εντάχθηκαν και ανέπτυξαν τις πρώτες οργανώσεις των εργαζομένων και των αγροτών, την διάδοση των σοσιαλιστικών ιδεών και ίδρυσαν τα πρώτα μαρξιστικά και μαρξιστικά-λενινιστικά κινήματα 
από τα μέλη της πρωτοπορίας της γενιάς της εκατονταετηρίδας από τη γέννηση του Μαρτί που, διαποτισμένη με τις διδασκαλίες του, μας οδήγησε στην επαναστατική νίκη του λαού του Ιανουαρίου 

από εκείνους που υπερασπίστηκαν την επανάσταση με κόστος της ζωής τους, συμβάλλοντας έτσι στην οριστική εξυγίανση της
από εκείνους που μαζικά διενεργούν  ηρωικές διεθνιστικές αποστολές 
ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΟΙ  
από τις ιδέες του Χοσέ Μαρτί και τις πολιτικές και κοινωνικές ιδέες των Μαρξ, Ένγκελς και Λένιν 
στηριζόμενοι 
στο προλεταριακό διεθνισμό, την αδελφική φιλία, βοήθεια, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη των λαών του κόσμου, ιδιαίτερα εκείνων της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής 
Αφού αποφάσισε 
να μεταφέρει τη θριαμβευτική Επανάσταση της Μονκάδα και του Granma της  Sierra και της Girón υπό την ηγεσία του Φιντέλ Κάστρο, που δημιουργήθηκε από την πλησιέστερη ενότητα όλων των επαναστατικών δυνάμεων και του λαού κέρδισε την πλήρη εθνική ανεξαρτησία, ιδρύθηκε επαναστατική δύναμη, η οποία πραγματοποιεί δημοκρατικές αλλαγές, που ξεκίνησαν με την οικοδόμηση του σοσιαλισμού και με το Κομμουνιστικό κόμμα στο προσκήνιο, συνεχίζει αυτή την κατασκευή με τον τελικό στόχο της οικοδόμησης μιας κομμουνιστικής κοινωνίας 
ΕΧΟΝΤΑΣ ΕΠΙΓΝΩΣΗ 
ότι όλα τα καθεστώτα που βασίζονται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο προκαλούν την ταπείνωση των εκμεταλλευόμενων και την υποβάθμιση της ανθρώπινης φύσης
ότι μόνο στο σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό, όταν ο άνθρωπος έχει απελευθερωθεί από όλες τις μορφές εκμετάλλευσης - δουλεία, την υποτέλεια και τον καπιταλισμό - 
μπορεί να επιτευχθεί πλήρως η αξιοπρέπεια του ανθρώπινου όντος 

θέλησή μας ότι ο νόμος των νόμων της Δημοκρατίας να καθοδηγείται από το ακόλουθο κείμενο και την ισχυρή επιθυμία του Χοσέ Μαρτί, επιτέλους επιτευχθεί: 
"Θέλω το θεμελιώδη νόμο της δημοκρατίας μας να είναι το αφιέρωμα των Κουβανών για την πλήρη αξιοπρέπεια του ανθρώπου" 
ΚΑΙ ΕΓΚΡΙΝΕΙ 
μέσω της ελεύθερης θέλησης να ψηφίσουν σε δημοψήφισμα, τα εξής:

ΣΥΝΤΑΓΜΑ 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές αρχές ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ 

Άρθρο 1: Η Κούβα είναι ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο σοσιαλιστικό κράτος των εργαζομένων, που διοργανώθηκε με όλους και για το καλό όλων ως μια ενωμένη και δημοκρατική δημοκρατία, για την απόλαυση της πολιτικής ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ατομικής και συλλογικής ευημερίας και της ανθρώπινης αλληλεγγύης.
Άρθρο 2: Το όνομα του κουβανικού κράτους είναι Δημοκρατία της Κούβας, η επίσημη γλώσσα είναι τα ισπανικά και πρωτεύουσα του είναι Αβάνα.
Άρθρο 3: Στη κυριαρχία Δημοκρατίας της Κούβας έγκειται στο λαό, από τον οποίο προέρχεται όλη τη δύναμη του κράτους. Η εξουσία ασκείται απευθείας ή μέσω των συνελεύσεων της Λαϊκής Εξουσίας και τα άλλα κρατικά όργανα τα οποία αντλούν την εξουσία τους από αυτές τις συνελεύσεις, με τη μορφή και σύμφωνα με τα πρότυπα που καθορίζονται από το Σύνταγμα και τους νόμους. 
Όταν καμία άλλη προσφυγή δεν είναι δυνατόν, όλοι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να αγωνιστούν με όλα τα μέσα, συμπεριλαμβανομένου του ένοπλου αγώνα, ενάντια σε οποιονδήποτε που προσπαθεί να ανατρέψει την πολιτική, κοινωνική και οικονομική τάξη που καθορίζονται στο παρόν Σύνταγμα.
Άρθρο 4: Τα εθνικά σύμβολα είναι εκείνα που, για πάνω από εκατό χρόνια, έχουν την προεδρία της Κούβας στους αγώνες για την ανεξαρτησία, τα δικαιώματα του λαού και την κοινωνική πρόοδο:
η σημαία της Lone Star
Ο ύμνος του Μπαγιάμο
Το οικόσημο του royal palm.
Άρθρο 5: Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κούβας, είναι οπαδός των ιδεών Martí και του μαρξισμού-λενινισμού, είναι η οργανωμένη πρωτοπορία του Κουβανικού έθνους, είναι η υψηλότερη ηγετική δύναμη της κοινωνίας και του κράτους, το οποίο οργανώνει και καθοδηγεί την κοινή προσπάθεια για τους στόχους της οικοδόμησης του σοσιαλισμού και την πρόοδο προς μια κομμουνιστική κοινωνία.
Άρθρο 6: Των Νέων Κομμουνιστών, είναι η οργάνωση της πρωτοπορίας της νεολαίας της Κούβας, έχει την αναγνώριση και την ενθάρρυνση του κράτους στο κύριο καθήκον της, την προώθηση της ενεργού συμμετοχής των νέων στα καθήκοντα της οικοδόμησης του σοσιαλισμού και την κατάλληλη προετοιμασία της νεολαίας να είναι πολίτες της συνείδησης ικανοί να αναλάβουν ολοένα μεγαλύτερες ευθύνες προς όφελος της κοινωνίας μας.
Άρθρο 7: Το κουβανικό σοσιαλιστικό κράτος αναγνωρίζει και διεγείρει τις κοινωνικές και μαζικές οργανώσεις, οι οποίες προέκυψαν από την ιστορική διαδικασία των αγώνων του λαού μας. Οι οργανώσεις αυτές συγκεντρώνουν ανάμεσά τους τα διάφορα τμήματα του πληθυσμού, αντιπροσωπεύουν τα ιδιαίτερα συμφέροντα του ιδίου και την ενσωμάτωσή τους στα καθήκοντα της διαπαιδαγώγησης, την ενοποίηση και την υπεράσπιση της σοσιαλιστικής κοινωνίας.
Άρθρο 8:. Το κράτος αναγνωρίζει, σέβεται και εγγυάται την ελευθερία της θρησκείας
Στη Δημοκρατία της Κούβας, θρησκευτικά ιδρύματα είναι ξεχωριστά από το κράτος.
Οι διαφορετικές πεποιθήσεις και τις θρησκείες απολαμβάνουν την ίδια εξέταση.
Άρθρο 9:
 Το Κράτος: 
α) διεξάγει τη βούληση των εργαζομένων και 
 τις προσπάθειες του έθνους στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού 
- Διατηρεί και υπερασπίζεται την ακεραιότητα και την κυριαρχία της χώρας 
- Εγγυάται την ελευθερία και την πλήρη αξιοπρέπεια του ανθρώπου, την απόλαυση των δικαιωμάτων του, την άσκηση και την εκπλήρωση των καθηκόντων του και την ολοκληρωμένη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του 
- εδραιώνει την ιδεολογία και τους κανόνες συμβίωσης και συμπεριφοράς ορθή μιας κοινωνίας απαλλαγμένης από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο  
- προστατεύει την εποικοδομητική εργασία του λαού και την περιουσία και τον πλούτο του σοσιαλιστικού έθνους 
- διευθύνει με προγραμματισμένο τρόπο η εθνική οικονομία 
- εξασφαλίζει την εκπαιδευτική, επιστημονική, τεχνική και πολιτιστική πρόοδο της χώρας 

β) η δύναμη του είναι οι άνθρωποι και για τους ανθρώπους υπάρχουν εγγυήσεις 
- ότι κάθε άνδρας ή γυναίκα, που είναι σε θέση να εργαστούν, έχουν την ευκαιρία να έχουν μια δουλειά με την οποία να συμβάλει στην καλή της κοινωνίας και την ικανοποίηση των ατομικών αναγκών
- ότι κανένα άτομο με αναπηρία να μείνει χωρίς επαρκή μέσα διαβίωσης
- ότι κανένα άρρωστο άτομο να μείνει χωρίς ιατρική περίθαλψη
- ότι κανένα παιδί να μείνει χωρίς εκπαίδευση, τα τρόφιμα και τα είδη ένδυσης
- ότι πρέπει να αφεθεί κανένας νέος χωρίς την ευκαιρία να σπουδάσει
- ότι κανείς δεν θα μείνει χωρίς πρόσβαση στις μελέτες, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό
γ) εργάζεται για να επιτύχει ότι καμία οικογένεια να μείνει χωρίς ένα άνετο μέρος για να ζει.

Άρθρο 10: 
Όλα τα κρατικά όργανα, οι ηγέτες, οι υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι του λειτουργούν εντός των ορίων των αντίστοιχων αρμοδιοτήτων τους και έχουν την υποχρέωση να τηρούν αυστηρά τη σοσιαλιστική νομιμότητα και να δρούν με το ίδιο σεβασμό στο πλαίσιο του συνόλου της κοινωνίας.
Άρθρο 11: Το κράτος ασκεί την κυριαρχία του:
α) για όλη την εθνική επικράτεια, το οποίο αποτελείται από το νησί της Κούβας, το Νησί της Νιότης και όλα τα άλλα γειτονικά νησιά και που υπάρχουν στα εσωτερικά ύδατα τα χωρικά ύδατα και στην επέκταση που προβλέπεται από το νόμο και ο χώρος του αέρα που αντιστοιχεί στην παραπάνω
β) πάνω από το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους της χώρας
γ) άνω των ορυκτών, φυτικών και ζωικών πόρων και κάτω από τον πυθμένα του ωκεανού και αυτών στα ύδατα που περιλαμβάνονται στη θαλάσσια οικονομική ζώνη της Κουβανικής Δημοκρατίας, όπως προβλέπεται από το νόμο, σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική. 
Η Δημοκρατία της Κούβας απορρίπτει και θεωρεί παράνομη και άκυρη όλες οι συνθήκες, σύμφωνα και παραχωρήσεις που έχουν υπογραφεί σε συνθήκες ανισότητας, ή που αδιαφορία ή να μειώσουν την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα.
Άρθρο 12: Η Δημοκρατία της Κούβας ασπάζεται τις αρχές του αντι-ιμπεριαλισμού και διεθνισμό, και 
α) επικυρώνει τις φιλοδοξίες της για την έγκυρη, πραγματική και αξιοπρεπή ειρήνη για όλα τα κράτη, μεγάλα ή μικρά, αδύναμα ή ισχυρά, με βάση το σεβασμό για την ανεξαρτησία και την κυριαρχίας των λαών και το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης
β) καθορίζει τις διεθνείς σχέσεις της με βάση τις αρχές της ισότητας των δικαιωμάτων, της αυτοδιάθεσης των λαών, της εδαφικής ακεραιότητας, της ανεξαρτησίας των κρατών, η διεθνής συνεργασία για την αμοιβαία και ισότιμη όφελος και συμφέρον , ειρηνική διευθέτηση των διαφορών επί ίσοις όροις και θα βασίζεται στο σεβασμό και τις άλλες αρχές που διακηρύσσονται στην Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και άλλες διεθνείς συνθήκες που η Κούβα έχει λάβει μέρος 
γ) επιβεβαιώνει την επιθυμία του για την ολοκλήρωση και τη συνεργασία με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και την Καραϊβική, των οποίων η κοινή ταυτότητα και ιστορική ανάγκη για να προωθήσει ενωμένοι στο δρόμο προς την οικονομική και πολιτική ενοποίηση για την επίτευξη της πραγματικής ανεξαρτησίας θα μας επιτρέψουν να επιτύχουμε τη νόμιμη θέση μας στον κόσμο 
δ) τάσσεται υπέρ της ενότητας όλων των χωρών του τρίτου κόσμου απέναντι  στο πρόσωπο της νεοαποικιοκρατικής και ιμπεριαλιστικής πολιτικής που επιδιώκει να περιορίσει και να υποτάξει την κυριαρχία των λαών μας, και να επιδεινώσει τις οικονομικές συνθήκες της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης των υπανάπτυκτων λαών 
ε) καταδικάζει τον ιμπεριαλισμό, τον προαγωγό και υποστηρικτή όλων των φασιστικών, αποικιοκρατικών, νεοαποικιοκρατικών και ρατσιστικών εκδηλώσεων, που είναι η κύρια δύναμη της επιθετικότητας και του πολέμου, και ο χειρότερος εχθρός των λαών 
στ) αποκηρύσσει την άμεση ή έμμεση παρέμβαση στις εσωτερικές και τις εξωτερικές υποθέσεις οποιουδήποτε κράτους και, ως εκ τούτου, αποκηρύσσει επίσης ένοπλη επίθεση, οικονομικό αποκλεισμό, καθώς και κάθε άλλου είδους οικονομικό ή πολιτικό εξαναγκασμό, σωματική βία εις βάρος των ατόμων που κατοικούν σε άλλες χώρες, ή οποιοδήποτε άλλο είδος παρεμβολής με ή επιθετικότητα εναντίον της ακεραιότητας των κρατών και των πολιτικών, οικονομικών και πολιτιστικών στοιχείων των εθνών 
ζ) απορρίπτει το παραβίαση του αναφαίρετου και κυρίαρχου δικαιώματος όλων των μελών να ρυθμίζουν τη χρήση και τα οφέλη των τηλεπικοινωνιών στην επικράτειά τους, σύμφωνα με την παγκόσμια πρακτική και τις διεθνείς συμφωνίες που έχουν υπογράψει 
h) καταδικάζει τους πολέμους της επιθετικότητας και της κατάκτησης διεθνών εγκλημάτων αναγνωρίζει τη νομιμότητα του αγώνα για εθνική απελευθέρωση, καθώς και της ένοπλης αντίστασης στην επιθετικότητα και θεωρεί ότι η αλληλεγγύη της με τις υπό επίθεση και με τους λαούς που αγωνίζονται για την απελευθέρωσή τους και την αυτοδιάθεση αποτελεί διεθνιστικό καθήκον της 
θ) βασίζει τις σχέσεις της με τις χώρες αυτές την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην αδελφική φιλία, τη συνεργασία και την αμοιβαία συνδρομή, η οποία ιδρύθηκε για την κοινή στόχοι της κατασκευής μιας νέας κοινωνίας 
ι) διατηρεί φιλικές σχέσεις με τις χώρες που - αν και έχουν διαφορετικό πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό σύστημα - να σέβεται την κυριαρχία της, να τηρούν τους κανόνες της συνύπαρξης μεταξύ των κρατών και των αρχών της αμοιβαίας σχέσης, και να υιοθετήσουν μια στάση αμοιβαιότητας με τη χώρα μας.
Άρθρο 13: 
Η Δημοκρατία της Κούβας παραχωρεί άσυλο σε όσους διώκονται λόγω των ιδανικών τους ή τους αγώνες τους για τα δημοκρατικά δικαιώματα ενάντια στον ιμπεριαλισμό, το φασισμό, την αποικιοκρατία και την νεοαποικιοκρατία 
κατά των διακρίσεων και του ρατσισμού για την εθνική απελευθέρωση για τα δικαιώματα των εργατών, των αγροτών και των φοιτητών και την επανόρθωση των παράπονών τους για προοδευτικές πολιτικές, επιστημονικές, καλλιτεχνικές και λογοτεχνικές δραστηριότητες τους 
για το σοσιαλισμό και την ειρήνη.
Άρθρο 14:
 Στη Δημοκρατία της Κούβας κυβερνά το σοσιαλιστικό σύστημα της οικονομίας που βασίζεται στη σοσιαλιστική ιδιοκτησία του λαού από τα βασικά μέσα παραγωγής και για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. 
Στην Κούβα κυβερνά επίσης την αρχή της σοσιαλιστικής διανομής: 
"από καθένα ανάλογα με τις δυνατότητές του, στον καθένα ανάλογα με την εργασία του." 
Ο νόμος καθορίζει τις διατάξεις που εγγυώνται την αποτελεσματική εκπλήρωση της εν λόγω αρχής.
Άρθρο 15: 
Η Σοσιαλιστική κρατική περιουσία, η οποία είναι η ιδιοκτησία όλου του λαού, περιλαμβάνει: 
α) τις εκτάσεις που δεν ανήκουν σε μικρούς αγρότες ή στους συνεταιρισμούς που σχηματίζεται από αυτούς, το υπέδαφος, τα ορυχεία, τα ορυκτά, φυτικών και ζωικών πόρων της Δημοκρατίας θαλάσσια οικονομική ζώνη, τα δάση, τα νερά και τα μέσα επικοινωνίας 
β) η ζάχαρη μύλοι, εργοστάσια, κύρια μέσα μεταφοράς και όλες οι επιχειρήσεις, οι τράπεζες και οι εγκαταστάσεις που έχουν εθνικοποιηθεί και απαλλοτριωθεί από τους ιμπεριαλιστές, γαιοκτήμονες και την αστική τάξη, καθώς και τα εργοστάσια, οι επιχειρήσεις και οι οικονομικές εγκαταστάσεις και τα επιστημονικά, κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά κέντρα που έχουν κατασκευαστεί, ενισχυθεί ή αγοραστεί από το κράτος και εκείνων που πρόκειται να κατασκευαστεί, ενισχυθεί ή αγοραστεί από το κράτος στο μέλλον. 
κυριότητας ακινήτου δεν μπορούν να μεταβιβαστούν σε φυσικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις στις οποίες η μερική ή ολική μεταβίβαση μιας οικονομικής εγκατάστασης πραγματοποιείται για την ανάπτυξη της χώρας και δεν επηρεάζει τα πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά θεμέλια του κράτους, πριν από την έγκριση από το Συμβούλιο των Υπουργών ή την εκτελεστική Επιτροπή της. 
Η μεταβίβαση των άλλων δικαιωμάτων ιδιοκτησίας σε κρατικές επιχειρήσεις και άλλες οντότητες που επιτρέπεται για την εκπλήρωση αυτού του στόχου, θα πρέπει να προβλέπεται από το νόμο.
Άρθρο 16: Το κράτος οργανώνει, διευθύνει και ελέγχει την οικονομική ζωή της χώρας, σύμφωνα με ένα σχέδιο που εγγυάται την προγραμματισμένη ανάπτυξη της χώρας, με σκοπό την ενίσχυση του σοσιαλιστικού συστήματος, της όλο και περισσότερο την ικανοποίηση των υλικών και πολιτιστικών αναγκών της κοινωνίας και της τους πολίτες, την προώθηση της άνθηση των ανθρώπων και την ακεραιότητά τους και την εξυπηρέτηση της προόδου και την ασφάλεια της χώρας. 

Οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων της οικονομίας και των άλλων σφαίρες της κοινωνικής ζωής έχουν ενεργό και συνειδητή συμμετοχή στην εκπόνηση και εκτέλεση των σχεδίων παραγωγής και ανάπτυξης.
Άρθρο 17: 
Το κράτος διαχειρίζεται άμεσα τα αγαθά που συνθέτουν τη σοσιαλιστική ιδιοκτησία όλου του λαού της, ή μπορεί να δημιουργήσει και να οργανώσει τις επιχειρήσεις και φορείς σε αυτούς, των οποίων η δομή, τις αρμοδιότητες, τα καθήκοντα και το σύστημα των σχέσεών τους προβλεπομένους υπό του νόμου διαχειρίζονται.
Αυτά επιχειρήσεις και φορείς να απαντήσει μόνο για τα χρέη τους μέσω οικονομικών τους πόρων, εντός των ορίων που προβλέπονται από το νόμο. Το κράτος δεν απαντήσει για τα χρέη που προκύπτουν από τις επιχειρήσεις, φορείς και άλλες νομικές οντότητες, και ούτε αυτά απάντηση για εκείνους που πραγματοποιούνται από το κράτος.
Άρθρο 18: Οι κρατικοί έλεγχοι και κατευθύνει το εξωτερικό εμπόριο. Ο νόμος καθορίζει τους κρατικούς θεσμούς και τους υπαλλήλους που επιτρέπεται να:
- τη δημιουργία εξωτερικού εμπορίου των επιχειρήσεων
- Τυποποίηση και τη ρύθμιση των συναλλαγών των εξαγωγών και των εισαγωγών και
- τον προσδιορισμό των φυσικών προσώπων ή νομικών προσώπων με δικαστικές εξουσίες για την εκτέλεση αυτών των πράξεων εξαγωγής και εισαγωγής και να υπογράψουν εμπορικές συμφωνίες.
Άρθρο 19: 
Το κράτος αναγνωρίζει το δικαίωμα των μικρών αγροτών τη νόμιμη κυριότητα των εδαφών τους και άλλων ακινήτων και η προσωπική περιουσία που απαιτούνται για την εκμετάλλευση της γης τους, όπως προβλέπεται από το νόμο. 

Οι μικροί γεωργοί μπορούν να ενσωματώνουν μόνο τη γη τους στους γεωργικούς συνεταιρισμούς παραγωγής με την προηγούμενη έγκριση του αρμόδιου κρατικού φορέα και την εκπλήρωση των λοιπών νομικών απαιτήσεων. 
Μπορούν επίσης να πωλήσουν τη γη τους, να ανταλλάξουν τους ή τη μεταφορά τους για ένα άλλο τίτλο του κράτους και των γεωργικών συνεταιρισμών παραγωγής, ή για τους μικρούς αγρότες στις περιπτώσεις, οι μορφές και οι προϋποθέσεις που προβλέπονται από το νόμο, χωρίς να θίγεται η προνομιακό δικαίωμα του κράτους για την αγορά της γης, ενώ πληρώνουν μια δίκαιη τιμή. 

μισθώσεις γης, sharecropping, υποθήκες και όλες τις άλλες πράξεις που συνεπάγονται τη σύσταση ενεχύρου επί του εδάφους ή εκχώρηση σε ιδιώτες των δικαιωμάτων στη γη που είναι η ιδιοκτησία των μικρών γεωργών  απαγορεύονται. 

το κράτος στηρίζει ατομική παραγωγή των μικρών αγροτών που συμβάλλει στην εθνική οικονομία.
Άρθρο 20: Μικροί αγρότες έχουν το δικαίωμα να λάβουν την ομάδα, με τον τρόπο και σύμφωνα με τις απαιτήσεις που ορίζει ο νόμος τόσο για τους σκοπούς της γεωργικής παραγωγής και για την απόκτηση κρατικών δανείων και των υπηρεσιών. 
Η δημιουργία των γεωργικών συνεταιρισμών παραγωγής στις περιπτώσεις και τους τρόπους που προβλέπονται από του νόμου επιτρέπεται. Ιδιοκτησία των συνεταιρισμών, η οποία αποτελεί μια προηγμένη και αποτελεσματική μορφή της σοσιαλιστικής παραγωγής, είναι αναγνωρισμένο από το κράτος. 
Οι γεωργικοί συνεταιρισμοί παραγωγής διαχειρίζονται, δική του χρήση και διάθεση των αγαθών που κατέχουν, όπως προβλέπεται από το νόμο και τους κανονισμούς του. 
Εκτάσεων που ανήκουν σε συνεταιρισμούς δεν μπορούν να κατασχεθούν ή να φορολογηθεί και η ιδιοκτησία του μπορεί να μεταφερθούν σε άλλους συνεταιρισμούς ή στο κράτος, σύμφωνα με για τα αίτια και όπως ορίζει ο νόμος. 
Το κράτος δίνει κάθε δυνατή υποστήριξη σε αυτή τη μορφή της γεωργικής παραγωγής.
Άρθρο 21:.
Το κράτος εγγυάται το δικαίωμα στην προσωπική ιδιοκτησία των αποδοχών και των αποταμιεύσεων που προέρχονται από το δικό του έργο του, της κατοικίας στην οποία ένα έχει νόμιμο τίτλο και από τις άλλες κτήσεις και τα αντικείμενα που χρησιμεύουν για την ικανοποίηση υλικών και πολιτιστικών αναγκών ενός ατόμου 
Ομοίως, το κράτος εγγυάται το δικαίωμα των πολιτών στην ιδιοκτησία της προσωπικής ή οικογενειακής εργαλεία την εργασία τους. 
Αυτά τα εργαλεία δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απόκτηση κερδους και να έχουν σκοπό  την εκμετάλλευση της εργασίας των άλλων. 
Ο νόμος καθορίζει την ποσότητα των αγαθών που ανήκουν σε ένα πρόσωπο το οποίο μπορεί να κατασχεθεί.
Άρθρο 22: 
Το κράτος αναγνωρίζει το δικαίωμα των πολιτικών, μαζικές και κοινωνικές οργανώσεις για την κυριότητα των αγαθών που προορίζονται για την εκπλήρωση των στόχων τους.
Άρθρο 23:. 
Το κράτος αναγνωρίζει το δικαίωμα σε νομική κυριότητα των κοινοπραξιών, των επιχειρήσεων και οικονομικών ενώσεων που δημιουργούνται όπως προβλέπεται από το νόμο
η χρήση απόλαυση και διάθεση των προϊόντων που ανήκουν στις προαναφερθείσες οντότητες έχουν αποκλειστεί από αυτή που καθορίζεται από το νόμο και από συμφωνίες, καθώς και με το καταστατικό και τους κανονισμούς τους.
Άρθρο 24: 
Το κράτος αναγνωρίζει το δικαίωμα των πολιτών να κληρονομήσουν νομικό τίτλο σε ένα τόπο κατοικίας και άλλα προσωπικά αγαθά και κινητή περιουσία. 
Η γη και άλλα αγαθά που συνδέονται με την παραγωγή στην ιδιοκτησία των μικρών αγροτών μπορεί να κληρονομηθεί από και να ανατεθεί μόνο σε εκείνους τους κληρονόμους που δουλεύουν τη γη, εκτός από εξαιρέσεις και όπως προβλέπεται από το νόμο. 
Ο νόμος καθορίζει τις περιπτώσεις, τους όρους και τους τρόπους βάσει των οποίων το αγαθά της συνεταιριστικής ιδιοκτησίας δύναται με κληρονομική.

Άρθρο 25:.
 Η απαλλοτρίωση της ιδιοκτησίας για λόγους δημόσιας ωφέλειας ή κοινωνικού συμφέροντος και με την οφειλόμενη αποζημίωση έχει εγκριθεί 
Ο νόμος καθορίζει τη μέθοδο για την απαλλοτρίωση και τις βάσεις επί των οποίων είναι η ανάγκη και τη χρησιμότητα αυτής της δράσης που πρέπει να καθοριστεί, καθώς και ως μορφή αποζημίωσης, λαμβάνοντας υπόψη το ενδιαφέρον και τις οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες του ατόμου του οποίου η περιουσία έχει απαλλοτριωθεί.
Άρθρο 26: 
Όποιος υποστεί  ζημιές άδικα που προκαλούνται από έναν κρατικό αξιωματούχο ή υπάλληλο, κατά την εκτέλεση των δημόσιων καθηκόντων τους, έχει το δικαίωμα να ζητήσει και να λάβει την αντίστοιχη αποζημίωση, όπως προβλέπεται από το νόμο.
Άρθρο 27: 
Το κράτος προστατεύει το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους. Αναγνωρίζει τη στενή σχέση που έχουν με τη βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη για να κάνουν την ανθρώπινη ζωή πιο ορθολογική και να εξασφαλίσει την επιβίωση, την ευημερία και την ασφάλεια των σημερινών και των μελλοντικών γενεών. 
Η εφαρμογή αυτής της πολιτικής αντιστοιχεί στα αρμόδια όργανα.
Είναι καθήκον των πολιτών να συμβάλουν στην προστασία των υδάτων, της ατμόσφαιρας, η διατήρηση των εδαφών, τη χλωρίδα, την πανίδα και ολόκληρο το πλούσιο δυναμικό της φύσης.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ II. ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ 

Άρθρο 28: κουβανική υπηκοότητα αποκτάται από τη γέννηση ή με πολιτογράφηση. 
Άρθρο 29: Κουβανοί πολίτες από τη γέννηση είναι:
α) εκείνοι που γεννήθηκαν στην εθνική επικράτεια, με εξαίρεση τα παιδιά των αλλοδαπών ατόμων στην υπηρεσία άλλων κυβέρνησεων ή  διεθνών οργανισμών. 
Στην περίπτωση των παιδιών των προσωρινών αλλοδαπών κατοίκων της χώρας, ο νόμος ορίζει τις προϋποθέσεις και διατυπώσεις
Β) εκείνα που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό, τα οποία ένας από τους γονείς τουλάχιστον είναι Κουβανός και σε επίσημη αποστολή
Γ) εκείνα που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό, ένας από τους οποίους  γονείς τουλάχιστον είναι Κουβανός, που έχουν συμμορφωθεί με τις διατυπώσεις που προβλέπονται από το νόμο
δ) εκείνων που γεννήθηκαν εκτός της εθνικής επικράτειας, της οποίας ένας από τους γονείς τουλάχιστον είναι Κουβανός και ποιος έχασε κουβανική υπηκοότητα τους παρέχουν ισχύουν για την εν λόγω ιθαγένεια, σύμφωνα με τις διαδικασίες που περιγράφονται από το νόμο
ε) αλλοδαποί οι οποίοι, λόγω των εξαιρετικών προσόντων τους κέρδισαν στους αγώνες για την απελευθέρωση της Κούβας, θεωρήθηκαν κουβανοί πολιτες από τη γέννηση.
Άρθρο 30: κουβανοί πολίτες με πολιτογράφηση είναι:
α) οι εν λόγω αλλοδαποί που αποκτούν κουβανική υπηκοότητα, σύμφωνα με τους κανονισμούς που καθορίζονται από το νόμο
Β) όσοι συνέβαλαν στην ένοπλη πάλη ενάντια στην τυραννία ανατράπηκε από την 1η Ιανουαρίου 1959, υπό την προϋπόθεση ότι παρουσιάζουν την απόδειξη της αυτή από νόμιμη εγκατεστημένη μορφή
γ) όσοι έχουν στερηθεί αυθαίρετα την ιθαγένειά τους καταγωγής, να λάβουν κουβανική υπηκοότητα δυνάμει της ρητής συμφωνίας του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Άρθρο 31: Ούτε ο γάμος, ούτε η διάλυση του επηρεάζουν την υπηκοότητα ενός από τους συζύγους ή τα παιδιά τους.
Άρθρο 32: Κουβανοί δεν μπορούν να στερηθούν την ιθαγένειά τους σώσει για τις καθιερωμένες νομικές αιτίες. Ούτε μπορεί να στερηθεί το δικαίωμα να αλλάξει ιθαγένεια.
Η διπλή υπηκοότητα δεν αναγνωρίζεται. Ως εκ τούτου, όταν μια ξένη υπηκοότητα αποκτάται, η κουβανική  θα χαθεί.
Επισημοποίηση της απώλειας της ιδιότητας του πολίτη και οι αρχές που είναι αρμόδιες να αποφασίσουν για το θέμα αυτό προβλέπεται από το νόμο.
Άρθρο 33: κουβανική υπηκοότητα μπορεί να αποκατασταθεί σε αυτές τις περιπτώσεις και τους τρόπους που καθορίζονται από το νόμο.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ III. ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ 

Άρθρο 34: Οι ξένοι κάτοικοι στην επικράτεια της Δημοκρατίας είναι ίση με Κουβανοί σε:
- τη διαφύλαξη των προσώπων και των αγαθών
- Η απόλαυση των δικαιωμάτων και την εκπλήρωση των καθηκόντων που αναγνωρίζονται σε αυτό το Σύνταγμα, σύμφωνα με τους όρους και τους περιορισμούς που προβλέπονται από το νόμο
- την υποχρέωση να τηρούν το Σύνταγμα και το νόμο
- την υποχρέωση να συμβάλει στη δημόσια δαπάνη, με τη μορφή και το ποσό που προβλέπεται από το νόμο
-. η υπαγωγή στη δικαιοδοσία και τα ψηφίσματα των δικαστηρίων της Δημοκρατίας της δικαιοσύνης και των αρχών
η νόμος καθορίζει τις περιπτώσεις και τους τρόπους με τους οποίους οι αλλοδαποί μπορούν να απελαθεί από την εθνική επικράτεια και οι αρχές που είναι αρμόδιες να αποφασίσουν για το θέμα αυτό.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV. Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ 

Άρθρο 35: Το κράτος προστατεύει την οικογένεια, τη μητρότητα και γάμο. 
Το κράτος αναγνωρίζει την οικογένεια ως τον κύριο πυρήνα της κοινωνίας και αποδίδει σε αυτό τις σημαντικές αρμοδιότητες και λειτουργίες της εκπαίδευσης και της διαμόρφωσης των νέων γενεών.
Άρθρο 36: Ο γάμος είναι η εκούσια να συσταθεί ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας, που είναι νομικά ικανός να παντρευτεί, προκειμένου να ζήσουν μαζί. Βασίζεται στην πλήρη ισότητα δικαιωμάτων και υποχρεώσεων για τους εταίρους, οι οποίοι πρέπει να δούμε με την υποστήριξη του σπιτιού και την ενσωματωμένη εκπαίδευση των παιδιών τους μέσα από μια κοινή προσπάθεια συμβατή με τις κοινωνικές δραστηριότητες και των δύο.
Ο νόμος ρυθμίζει την επισημοποίηση, την αναγνώριση και διάλυση του γάμου και τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τέτοιες πράξεις.
Άρθρο 37:. Όλα τα παιδιά έχουν τα ίδια δικαιώματα, ανεξάρτητα από το που γεννήθηκαν εντός ή εκτός γάμου 
. Κάθε προσόντα σχετικά με τη φύση της γονικής σχέσης καταργείται 
Καμία δήλωση πρέπει να γίνεται είτε με τη διαφορά στη γέννηση ή την οικογενειακή κατάσταση των γονέων στην καταχώριση της γέννησης των παιδιών ή σε οποιαδήποτε άλλα έγγραφα που αναφέρουν τη μητρότητα. 
οι κρατικές εγγυήσεις, μέσω των κατάλληλων νομικών μέση, ο προσδιορισμός και η αναγνώριση της πατρότητας.
Άρθρο 38: Οι γονείς έχουν το καθήκον να παρέχουν τροφή για τα παιδιά τους για να τους βοηθήσουν να υπερασπιστούν τα νόμιμα συμφέροντά τους και την υλοποίηση των προσδοκιών τους και να συμβάλουν ενεργά στην εκπαίδευσή τους και την ολοκληρωμένη ανάπτυξη τους ως χρήσιμους και καλά προετοιμασμένους πολίτες για τη ζωή σε μια σοσιαλιστική κοινωνία.
Είναι καθήκον των παιδιών, με τη σειρά τους, να σέβονται και να βοηθήσουν τους γονείς τους.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ V. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 

Άρθρο 39: Το κράτος προσανατολίζει, καλλιεργεί και προωθεί την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και την επιστήμη σε όλες τις εκφάνσεις τους. 
Εκπαιδευτική και πολιτιστική πολιτική του βασίζεται στις ακόλουθες αρχές: 
α) οι κρατικές βάσεις εκπαιδευτική και πολιτιστική πολιτική της σχετικά με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας , η ιδεολογία του Μαρξ και του Μαρτί, και της καθολικής προοδευτική παιδαγωγική παράδοση της Κούβας 
β) η εκπαίδευση είναι μια λειτουργία του κράτους και είναι δωρεάν. Βασίζεται στα συμπεράσματα και τις συνεισφορές από την επιστήμη και από την στενή σχέση μεταξύ της μελέτης και τη ζωή, την εργασία και την παραγωγή. 
Το κράτος διατηρεί ένα ευρύ σύστημα υποτροφιών για τους φοιτητές και παρέχει στους εργαζόμενους με πολλαπλές ευκαιρίες να σπουδάσουν για να είναι σε θέση να επιτύχει το υψηλότερο . το δυνατόν των γνώσεων και των δεξιοτήτων 
ο νόμος καθιέρωσε την ένταξη και τη δομή του εθνικού συστήματος εκπαίδευσης και την έκταση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και καθορίζει το ελάχιστο επίπεδο γενικής εκπαίδευσης που κάθε πολίτης πρέπει να αποκτήσει 
γ) το κράτος προωθεί την πατριωτική και κομμουνιστική διαπαιδαγώγηση στις νέες γενιές και τη εκπαίδευση των παιδιών, των νέων και των ενηλίκων για την κοινωνική ζωή. 
προκειμένου να γίνει η αρχή αυτή πραγματικότητα, με τη γενική εκπαίδευση και εξειδικευμένη επιστημονική, τεχνική ή καλλιτεχνική εκπαίδευση σε συνδυασμό με την εργασία, την έρευνα την ανάπτυξη, φυσική αγωγή, τον αθλητισμό, τη συμμετοχή στις πολιτικές και κοινωνικές δραστηριότητες και στρατιωτική εκπαίδευση 
δ) υπάρχει η ελευθερία της καλλιτεχνικής δημιουργίας όσο το περιεχόμενό του δεν είναι αντίθετο προς την επανάσταση.Υπάρχει η ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης
Ε) προκειμένου να αυξηθεί το επίπεδο του πολιτισμού του λαού, το κράτος καλλιεργεί και αναπτύσσει την καλλιτεχνική εκπαίδευση, την κλίση για τη δημιουργία και την καλλιέργεια και την εκτίμηση της τέχνης 
Στυπάρχει η ελευθερία της δημιουργίας και της έρευνας στην επιστήμη. 
Το κράτος ενθαρρύνει και διευκολύνει την έρευνα και δίνει προτεραιότητα σε αυτό που έχει ως στόχο την επίλυση των προβλημάτων που σχετίζονται με τα συμφέροντα της κοινωνίας και την ευημερία του λαού
Ζ) η κατάσταση καθιστά δυνατό για τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν σε επιστημονικές εργασίες και να να συμβάλει στην ανάπτυξη της επιστήμης 
h) το κράτος προωθεί, καλλιεργεί και αναπτύσσει όλες τις μορφές της φυσικής αγωγής και του αθλητισμού ως μέσου εκπαίδευσης και της συμβολής στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη των πολιτών 
i) το κράτος υπερασπίζεται ταυτότητα κουβανέζικη κουλτούρα και βλέπει προς  τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του έθνους και των καλλιτεχνικών και ιστορικού πλούτου. Το κράτος προστατεύει τα εθνικά μνημεία και τόπους γνωστή για τη φυσική ομορφιά τους ή καλλιτεχνική ή ιστορική αξία τους 
Ι) το κράτος προωθεί τη συμμετοχή των πολιτών, μέσω των κοινωνικών και μαζικών οργανώσεων της χώρας, στην ανάπτυξη της εκπαιδευτικής και πολιτιστικής πολιτικής του.
Άρθρο 40: Το κράτος και η κοινωνία να δώσει ειδική προστασία για τα παιδιά και τους νέους. Είναι καθήκον της οικογένειας, τα σχολεία, οι κρατικές υπηρεσίες και οι κοινωνικές και μαζικές οργανώσεις να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη των παιδιών και των νέων.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VI. ΙΣΟΤΗΤΑ 

Άρθρο 41: Όλοι οι πολίτες έχουν ίσα δικαιώματα και υπόκεινται σε ίσους δασμούς.
Άρθρο 42: Οι διακρίσεις λόγω της φυλής, του χρώματος του δέρματος, το φύλο, την εθνική καταγωγή, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και οποιαδήποτε άλλη μορφή διάκρισης επιβλαβή για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια απαγορεύεται και θα τιμωρούνται από το νόμο. 
Τα θεσμικά όργανα του κράτους έχουν υποχρέωση να εκπαιδεύσουν όλους, από τη μικρότερη δυνατή ηλικία στην αρχή της ισότητας μεταξύ των ανθρώπων.
Άρθρο 43: 
Το κράτος προτρέπει  στο δικαίωμα που επιτεύθηκε  με την Επανάσταση ότι όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα από τη φυλή, το χρώμα του δέρματος, το φύλο, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, την εθνική καταγωγή και κάθε κατάσταση που μπορεί να είναι επιβλαβείς για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια: 
- να έχουν πρόσβαση, σύμφωνα με την αξία τους και τις ικανότητες, στο σύνολο των κρατικών, της δημόσιας διοίκησης και των υπηρεσιών παραγωγής θέσεων και των θέσεων εργασίας - Μπορεί να φτάσει καμία κατάταξη στις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις και στην Ασφάλεια και την εσωτερική τάξη, σύμφωνα με προσόντα και τις ικανότητές τους 
- Να δοθεί ίση αμοιβή για ίση εργασία 
- Έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση σε όλα τα εθνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, που κυμαίνονται από δημοτικά σχολεία στα πανεπιστήμια, τα οποία είναι τα ίδια για όλους
- να δοθεί υγειονομική περίθαλψη σε όλα τα ιατρικά ιδρύματα 
- ζουν σε οποιοδήποτε τομέα, ζώνη ή περιοχή και να μείνετε σε οποιοδήποτε ξενοδοχείο 
- να σερβίρονται σε όλα τα εστιατόρια και άλλες εγκαταστάσεις παροχής δημόσιας υπηρεσίας 
- χρήση , χωρίς διαχωρισμούς, όλα τα μέσα μεταφοράς δια θαλάσσης, ξηράς και αέρος 
- απολαμβάνουν την ίδια θέρετρα, παραλίες, πάρκα, κοινωνικά κέντρα και άλλα κέντρα του πολιτισμού, του αθλητισμού, αναψυχής και ξεκούρασης.
Άρθρο 44: Οι γυναίκες και οι άνδρες να έχουν τα ίδια δικαιώματα στον οικονομικό, πολιτικό, πολιτιστικό και κοινωνικό τομέα, καθώς και στην οικογένεια.
Το κράτος εγγυάται τις γυναίκες οι ίδιες ευκαιρίες και δυνατότητες με τους άνδρες, προκειμένου να επιτευχθεί η πλήρης συμμετοχή της γυναίκας στην ανάπτυξη της χώρας.
το κράτος οργανώνει ιδρύματα όπως τα κέντρα ημερήσιας φροντίδας παιδιών, σχολεία ημι-επιβίβασης και οικοτροφεία, γηροκομεία και υπηρεσίες για να καταστεί ευκολότερο για την οικογένεια εργάζεται για την εκτέλεση των καθηκόντων του.
το κράτος φροντίζει για την υγεία των γυναικών καθώς και αυτή των παιδιών τους, δίνοντας στις γυναίκες που εργάζονται αμειβόμενη άδεια μητρότητας πριν και μετά τον τοκετό και την προσωρινή επιλογών εργασίας συμβατή με τη μητρική τους δραστηριότητες.
το κράτος προσπαθεί να δημιουργήσει όλες τις προϋποθέσεις που θα βοηθήσουν κάνουν πραγματικά την αρχή της ισότητας.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VII. ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ 

Άρθρο 45: η Εργασία σε μια σοσιαλιστική κοινωνία είναι δικαίωμα και καθήκον και μια πηγή υπερηφάνειας για όλους τους πολίτες.
Οι εργασίες αμείβονται ανάλογα με την ποιότητα και την ποσότητα που παρέχονται, οι ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας, η επιλογή των εργαζομένων και οι ικανότητές τους λαμβάνονται υπόψη
 Αυτές είναι εγγυημένες από το σοσιαλιστικό οικονομικό σύστημα, το οποίο διευκολύνει την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, χωρίς κρίσεις, και έχει έτσι εξαλείφεται η ανεργία και το "νεκρό σεζόν"
Nonpaid, εθελοντική εργασία εκτελείται προς όφελος όλης της κοινωνίας σε βιομηχανικές, γεωργικές, τεχνικά, καλλιτεχνικές δραστηριότητες και δραστηριότητες παροχής αναγνωρίζεται ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της κομμουνιστικής συνείδησης του λαού μας. 

Κάθε εργαζόμενος έχει την υποχρέωση να μεταφέρει πιστά τα καθήκοντα που αντιστοιχούν σ' αυτόν στη δουλειά του.
Άρθρο 46: 
Όλοι όσοι εργάζονται έχουν το δικαίωμα στην ανάπαυση, η οποία είναι εγγυημένη από την οκτάωρη εργάσιμη ημέρα, μιας περιόδου εβδομαδιαίας ανάπαυσης και ετήσιες πληρωμένες διακοπές.
Το κράτος συμβάλλει στην ανάπτυξη των σχεδίων και των εγκαταστάσεων των διακοπών.
Άρθρο 47: 
Με τη βοήθεια του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης του κράτους εξασφαλίζει επαρκή προστασία για κάθε εργαζόμενο ο οποίος δεν είναι σε θέση να εργαστούν λόγω της ηλικίας, ασθένειας ή αναπηρίας.
Αν ο εργαζόμενος αποβιώσει Η προστασία αυτή θα πρέπει να επεκταθεί και στην οικογένειά του.
Άρθρο 48: 
Το κράτος προστατεύει, με τη βοήθεια της κοινωνικής πρόνοιας, τους ηλικιωμένους που στερούνται οικονομικών πόρων ή κάποιος να τα πάρει ή να φροντίζουν γι 'αυτούς, και όποιος δεν είναι σε θέση να εργαστεί και δεν έχει συγγενείς που μπορούν να τους βοηθήσουν.
Άρθρο 49: 
Το κράτος εγγυάται το δικαίωμα στην προστασία, την ασφάλεια και την υγιεινή στην εργασία, μέσω της υιοθέτησης των κατάλληλων μέτρων για την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών.
Όποιος υποφέρει ένα ατύχημα στη δουλειά ή επηρεάζεται από επαγγελματικό ασθένεια έχει το δικαίωμα στην ιατρική περίθαλψη και την αποκατάσταση ή τη συνταξιοδότηση σε εκείνες τις περιπτώσεις στις οποίες προκύπτει προσωρινή ή μόνιμη ανικανότητα εργασίας.
Άρθρο 50: 
Καθένας έχει το δικαίωμα στην προστασία της υγείας και της περίθαλψης. Το κράτος εγγυάται το δικαίωμα αυτό
- Με την παροχή δωρεάν ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης μέσω των εγκαταστάσεων του αγροτικού δικτύου ιατρικών υπηρεσιών, πολυϊατρεία, νοσοκομεία, προληπτική και εξειδικευμένα κέντρα θεραπείας
- Με την παροχή δωρεάν οδοντιατρική περίθαλψη
- Προωθώντας τις εκστρατείες υγείας δημοσιότητας , εκπαίδευση σε θέματα υγείας, τακτικές ιατρικές εξετάσεις, γενική εμβολιασμούς και άλλα μέτρα για την πρόληψη της επιδημίας της νόσου. Όλα ο πληθυσμός συνεργάζεται σε αυτές τις δραστηριότητες και τα σχέδια μέσω των κοινωνικών και μαζικών οργανώσεων.
Άρθρο 51: Καθένας έχει το δικαίωμα στην εκπαίδευση. 
Το δικαίωμα αυτό εξασφαλίζεται από την ελεύθερη και διαδεδομένο σύστημα των σχολείων, ημι-επιβίβασης και οικοτροφεία και υποτροφίες όλων των ειδών και σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης και λόγω του γεγονότος ότι όλοι εκπαιδευτικό υλικό παρέχεται δωρεάν, η οποία δίνει σε όλα τα παιδιά και τους νέους, ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους, την ευκαιρία να σπουδάσουν σε συνάρτηση με την ικανότητά τους, κοινωνικά αιτήματα και τις ανάγκες της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης.
Ενήλικες διασφαλίζονται επίσης αυτό το δικαίωμα εκπαίδευση γι 'αυτούς είναι δωρεάν και με τις ειδικές παροχές ρυθμίζονται από το νόμο, μέσω του προγράμματος εκπαίδευσης ενηλίκων, τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, μαθήματα κατάρτισης σε κρατικές υπηρεσίες και επιχειρήσεις και τα προχωρημένα μαθήματα για τους εργαζόμενους.
Άρθρο 52: 
Καθένας έχει το δικαίωμα στη φυσική αγωγή, τον αθλητισμό και την αναψυχή.
Απόλαυση του δικαιώματος αυτού διασφαλίζεται με τη συμπερίληψη της διδασκαλίας και την πρακτική της φυσικής αγωγής και του αθλητισμού στα προγράμματα σπουδών του εθνικού εκπαιδευτικού συστήματος? και από την ευρεία φύση της διδασκαλίας και των μέσων που διατίθενται στην υπηρεσία του λαού, η οποία καθιστά δυνατή την πρακτική του αθλητισμού και αναψυχής σε μια μαζική βάση.
Άρθρο 53: Οι πολίτες έχουν την ελευθερία του λόγου και του Τύπου σύμφωνα με τους στόχους της σοσιαλιστικής κοινωνίας. 
Οι υλικές προϋποθέσεις για την άσκηση του εν λόγω δικαιώματος που παρέχεται από το γεγονός ότι ο Τύπος, το ραδιόφωνο, την τηλεόραση, τον κινηματογράφο, και άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι κρατική ή κοινωνική ιδιοκτησία και δεν μπορεί ποτέ να είναι ιδιωτική περιουσία. Αυτό εξασφαλίζει τη χρήση τους στην αποκλειστική υπηρεσία των εργαζομένων και προς το συμφέρον της κοινωνίας.
Ο νόμος ρυθμίζει την άσκηση των ελευθεριών αυτών.
Άρθρο 54: 
Τα δικαιώματα του συνέρχεσθαι, της επίδειξης και του συνεταιρίζεσθαι ασκούνται από τους εργαζόμενους, τόσο χειρωνακτικής και πνευματικής, αγρότες, γυναίκες, φοιτητές και άλλους τομείς των ανθρώπων που εργάζονται και έχουν τα απαραίτητα μέσα για το σκοπό αυτό. 
Οι κοινωνικές και μαζικές οργανώσεις διαθέτουν όλες τις ανέσεις που χρειάζονται για τη διεξαγωγή αυτών των δραστηριοτήτων στις οποίες τα μέλη έχουν πλήρη ελευθερία του λόγου και της γνώμης βασίζεται στο απεριόριστο δικαίωμα πρωτοβουλίας και κριτικής.
Άρθρο 55: 
Το κράτος, το οποίο αναγνωρίζει, σέβεται και εγγυάται την ελευθερία της συνείδησης και της θρησκείας, αναγνωρίζει επίσης, σέβεται και εγγυάται την ελευθερία κάθε πολίτη να αλλάξει τις θρησκευτικές πεποιθήσεις ή να μην έχουν καμία, και να πρεσβεύουν, στο πλαίσιο του σεβασμού του νόμου , η θρησκευτική πίστη της προτίμησης του.
ο νόμος ρυθμίζει τις σχέσεις του κράτους με τους θρησκευτικούς θεσμούς.
Άρθρο 56: Το σπίτι είναι απαραβίαστη. Κανείς δεν μπορεί να εισέλθει στο σπίτι του ένας άλλος παρά τη θέλησή του, εκτός από τις περιπτώσεις εκείνες που προβλέπονται από το νόμο.
Άρθρο 57: Mail είναι απαραβίαστη. Μπορεί να κατασχεθεί μόνο, άνοιξε και εξετάζεται στις περιπτώσεις που ορίζει ο νόμος. Μυστικότητα διατηρείται για θέματα άλλα από εκείνα που οδήγησαν στην εξέταση.
Η ίδια αρχή πρέπει να εφαρμόζεται στην περίπτωση των καλωδίων, τηλεγραφικών και τηλεφωνικών επικοινωνιών.
Άρθρο 58: Ελευθερία και του απαραβίαστου των προσώπων είναι εξασφαλισμένη σε όλους όσοι ζουν στη χώρα.
Κανείς δεν μπορεί να συλλαμβάνεται, εκτός από τον τρόπο, με τις εγγυήσεις και στις περιπτώσεις που αναφέρονται από το νόμο.
Τα άτομα που έχουν συλληφθεί ή ο κρατούμενος είναι απαραβίαστα στην προσωπική του ακεραιότητα.
Άρθρο 59:. Κανείς δεν μπορεί να δικαστεί ή να καταδικαστεί, εκτός από το αρμόδιο δικαστήριο, δυνάμει των νόμων που υπήρχαν πριν από το έγκλημα και με τις διατυπώσεις και τις εγγυήσεις ότι οι νόμοι θεσπίζουν
Κάθε κατηγορούμενος έχει το δικαίωμα υπεράσπισης.
Χωρίς βία ή πίεση κάθε είδους μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενάντια στους ανθρώπους για να τους αναγκάσει να καταθέσει, Όλες οι καταθέσεις που έχουν ληφθεί κατά παράβαση της ανωτέρω δίδαγμα είναι άκυρες και οι υπεύθυνοι για την παράβαση θα τιμωρείται όπως περιγράφεται από το νόμο.
Άρθρο 60: Κατάσχεση της περιουσίας εφαρμόζεται μόνο ως τιμωρία από τις αρχές στις περιπτώσεις και με τις μεθόδους που καθορίζεται από το νόμο.
Άρθρο 61: Ποινικές νόμοι έχουν αναδρομική ισχύ όταν είναι υπέρ του κατηγορουμένου ή πρόσωπο που έχει καταδικαστεί. Άλλοι νόμοι δεν έχουν αναδρομική ισχύ, εκτός αν το αντίθετο έχει αποφασιστεί για λόγους κοινωνικού συμφέροντος ή επειδή είναι χρήσιμο για δημόσιους σκοπούς.
Άρθρο 62: Καμία από τις ελευθερίες που αναγνωρίζονται στους πολίτες μπορούν να ασκούνται αντίθετα με τα όσα ορίζει το Σύνταγμα και από το νόμο,
ή σε αντίθεση με την ύπαρξη και τους στόχους του σοσιαλιστικού κράτους,
 ή σε αντίθεση με την απόφαση του κουβανικού λαού να οικοδομήσει σοσιαλισμού και του κομμουνισμού. 
Παραβιάσεις αυτής της αρχής μπορούν να τιμωρούνται από το νόμο.
Άρθρο 63: Κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να υποβάλλουν καταγγελίες με και στέλνουν αναφορές στις αρχές και να τους δοθεί η σχετική απάντηση ή την προσοχή μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με το νόμο.
Άρθρο 64: Κάθε πολίτης έχει το καθήκον της φροντίδας για τη δημόσια και κοινωνική ιδιοκτησία, παρατηρώντας εργασιακή πειθαρχία, το σεβασμό των δικαιωμάτων των άλλων, τηρώντας τα πρότυπα της σοσιαλιστικής ζωής και την εκπλήρωση των ατομικών και κοινωνικών καθηκόντων.
Άρθρο 65:. Άμυνας της σοσιαλιστικής πατρίδας είναι η μεγαλύτερη τιμή και η υπέρτατη καθήκον κάθε πολίτη της Κούβας
. Ο νόμος ρυθμίζει τη στρατιωτική υπηρεσία που οι Κουβανοί πρέπει να κάνει
προδοσία κατά της χώρας μας είναι ο πιο σοβαρά εγκλήματα αυτούς που το διαπράττουν υπόκεινται στις πιο αυστηρές ποινές.
Άρθρο 66: Αυστηρή τήρηση του Συντάγματος και των νόμων είναι ένα ασυγχώρητο καθήκον όλων.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VIII. Κατάσταση έκτακτης ανάγκης 

Άρθρο 67:
Σε περίπτωση ή στο πρόσωπο μιας επικείμενης φυσικής καταστροφής ή καταστροφή ή οποιαδήποτε άλλη περίσταση ότι λόγω της φύσης, το ποσοστό ή η σημασία της επηρεάζει τη δημόσια τάξη, την ασφάλεια της χώρας ή τη σταθερότητα του κράτους, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας μπορεί να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη την εθνική επικράτεια ή σε τμήμα της, και να καταδικάσει την κινητοποίηση του πληθυσμού, ενώ είναι σε ισχύ.
ο νόμος ρυθμίζει τον τρόπο με τον οποίο δηλώνεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τα αποτελέσματά της και τον τερματισμό της. Επίσης, καθορίζει τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που αναγνωρίζονται από το Σύνταγμα, η άσκηση του οποίου ρυθμίζεται με διαφορετικό τρόπο κατά τη διάρκεια του χρόνου η κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι σε ισχύ.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ IX. ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΡΑΤΟΣ 

Άρθρο 68: Οι κρατικές υπηρεσίες που έχουν ιδρυθεί άσκησης της δραστηριότητάς τους με βάση τις αρχές της σοσιαλιστικής δημοκρατίας, οι οποίες εκδηλώνονται με τους ακόλουθους κανονισμούς:
α) όλα τα μέλη ή αντιπροσωπευτικών οργάνων της κρατικής εξουσίας εκλεγεί και υπόκεινται σε ανάκληση
Β) ο έλεγχος μάζες η δραστηριότητα των κρατικών υπηρεσιών, οι βουλευτές, εκπρόσωποι και αξιωματούχοι
γ) αυτοί που εκλέγονται πρέπει να δώσουν λογαριασμό της εργασίας τους και μπορεί να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή
δ) κάθε κρατική υπηρεσία αναπτύσσεται σε μια εκτεταμένη τρόπο, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην αξιοποίηση των πόρων και των δυνατοτήτων που υπάρχουν σε τοπικό επίπεδο και να περιλαμβάνουν τη μάζα και τις κοινωνικές οργανώσεις στο έργο τους
ε) οι αποφάσεις της τριτοβάθμιας κρατικών φορέων είναι υποχρεωτική για τα κατώτερα αυτά
στ) κατώτερα κρατικούς φορείς είναι υπεύθυνοι για την υψηλότερη αυτά και πρέπει να καταστήσει τους λογαριασμούς της εργασίας τους
ζ) η ελευθερία της συζήτησης, η κριτική και η αυτοκριτική και υπο-συντονισμό της μειοψηφίας στην πλειοψηφία επικρατεί σε όλους τους συλλογικούς κρατικούς φορείς.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Χ ανώτερα όργανα της Λαϊκής Εξουσίας 

Άρθρο 69: Η Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας είναι το ανώτατο όργανο της κρατικής εξουσίας και εκπροσωπεί και εκφράζει την κυρίαρχη βούληση όλων των ανθρώπων.
Άρθρο 70: Η Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας είναι το μόνο σώμα στη Δημοκρατία επένδυσε με τα συστατικά και τη νομοθετική εξουσία.
Άρθρο 71: Η Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας αποτελείται από βουλευτές που εκλέγονται από την ελεύθερη, άμεση και μυστική ψηφοφορία, στην αναλογία και σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από το νόμο.
Άρθρο 72:. Η Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας εκλέγεται για μια περίοδο πέντε ετών,
η περίοδος μπορεί να παραταθεί μόνο βάσει ενός ψηφίσματος της ίδιας της Συνέλευσης σε περίπτωση πολέμου ή σε περίπτωση άλλων εξαιρετικών περιστάσεων που μπορούν να εμποδίσουν την κανονική της διεξαγωγής εκλογών και ενώ υπάρχουν τέτοιες περιστάσεις.
Άρθρο 73: Η Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας, σε συνάντηση για ένα νέο νομοθετικό σώμα, εκλέγει μεταξύ των βουλευτών του προέδρου της, αντιπρόεδρος και γραμματέας. Ο νόμος ρυθμίζει τον τρόπο και τη διαδικασία με την οποία συγκροτείται η Συνέλευση και πραγματοποιεί αυτές τις εκλογές.
Άρθρο 74: Η Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής δύναμης εκλέγει, μεταξύ των βουλευτών του, το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο αποτελείται από έναν πρόεδρο, έναν πρώτο αντιπρόεδρο, πέντε αντιπροέδρους, ένα γραμματέα και 23 άλλα μέλη.
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι, την ίδια στιγμή, ο αρχηγός του κράτους και επικεφαλής της κυβέρνησης.
το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι υπόλογος για τη δράση του στην Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας, στην οποία πρέπει να καταστήσει τους λογαριασμούς όλων των δραστηριοτήτων της.
Άρθρο 75: Η Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας επενδύεται με τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
α) να αποφασίζει σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις του Συντάγματος, σύμφωνα με το προβλεπόμενο στο άρθρο 137
Β) την έγκριση, την τροποποίηση και την ακύρωση νόμων μετά από διαβούλευση με τους ανθρώπους, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο λαμβανομένης υπόψη της φύσης του εν λόγω νόμου?
γ) να αποφασίζει σχετικά με τη συνταγματικότητα των νόμων, διαταγμάτων νόμους, διατάγματα και όλες τις άλλες γενικές διατάξεις
δ) την κατάργηση της εν όλω ή εν μέρει τα νομοθετικά διατάγματα που εκδόθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας
ε) τη συζήτηση και την έγκριση των εθνικών σχεδίων για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη
στ) τη συζήτηση και την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού
ζ) την έγκριση των αρχών του συστήματος για το σχεδιασμό και τη διαχείριση της εθνικής οικονομίας
h) για την έγκριση της νομισματικής και πιστωτικής συστήματος
i) να εγκρίνει τις γενικές γραμμές της εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής
ι) με την οποία μια κατάσταση πολέμου σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης και την έγκριση συνθήκες ειρήνης
ια) τον καθορισμό και την τροποποίηση του πολιτικο-διοικητική διαίρεση της χώρας, σύμφωνα με αυτό που ορίζει το άρθρο 102
ιβ) την εκλογή του προέδρου, αντιπρόεδρου και γραμματέα της Εθνικής Συνέλευσης
m) την εκλογή του προέδρου, του πρώτου αντιπροέδρου, των αντιπροέδρων, του γραμματέα, καθώς και τα άλλα μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας
n) την έγκριση, κατά τη πρωτοβουλίας του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, του πρώτου αντιπροέδρου, των αντιπροέδρων και των λοιπών μελών του Συμβουλίου των Υπουργών
o) την εκλογή προέδρου, αντιπροέδρων και των άλλων δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης
p) την εκλογή του Γενικού και του αναπληρωτή  Εισαγγελέα της Δημοκρατίας
q) για το διορισμό μόνιμων και προσωρινών επιτροπών
r) την ανάκληση της εκλογής ή διορισμού των προσώπων αυτών έχουν εκλεγεί ή διοριστεί από αυτό
s) που ασκούν τη μεγαλύτερη εποπτεία των κρατικών και κυβερνητικών φορέων
t) Ενημέρωση των και την αξιολόγηση και την υιοθέτηση σχετικών αποφάσεων σχετικά με τις εκθέσεις για την απόδοση των λογαριασμών που υπέβαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας, το Συμβούλιο των Υπουργών, του Λαϊκού Ανωτάτου Δικαστηρίου, του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και τις Επαρχιακές Συνελεύσεις της Λαϊκής Εξουσίας.
u) απόσυρσης αυτών των διατάξεων ή νομοθετικά διατάγματα του Συμβουλίου της Επικρατείας και τα διατάγματα ή αποφάσεις του Συμβουλίου των Υπουργών που είναι αντίθετες προς το Σύνταγμα ή το νόμο
v) την ανάκληση ή την τροποποίηση των εν λόγω ψηφίσματα ή τις διατάξεις των τοπικών φορέων της Λαϊκής Εξουσίας, που σφετερίζονται σχετικά με το Σύνταγμα, οι νόμοι, τα νομοθετικά διατάγματα, τα διατάγματα και άλλες διατάξεις που εκδίδονται από ένα ανώτερο όργανο, ή εκείνες οι οποίες είναι επιζήμιες για τα συμφέροντα των άλλων τοποθεσιών ή των γενικών συμφερόντων του έθνους
w) τη χορήγηση αμνηστίας
x) καλώντας για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις περιπτώσεις που προβλέπονται από το Σύνταγμα και άλλα τα οποία η Συνέλευση θεωρεί συναφή
y) για την ίδρυση ηγεμόνα και τους κανονισμούς της
z) όλες οι άλλες δυνάμεις που επενδύονται από το παρόν Σύνταγμα.
Άρθρο 76: Όλοι οι νόμοι και τα ψηφίσματα της Εθνοσυνέλευσης ή Λαϊκή Δύναμη, φραγής εκείνες σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις στο Σύνταγμα, υιοθετούνται με απλή πλειοψηφία.
Άρθρο 77:. Όλοι οι νόμοι που εγκρίθηκε από την Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας τεθεί σε ισχύ κατά την ημερομηνία που καθορίζεται από αυτούς τους νόμους σε κάθε περίπτωση
νόμους, διατάγματα νόμους, διατάγματα και αποφάσεις, κανονισμούς και άλλες γενικές διατάξεις των εθνικών κρατικών φορέων δημοσιεύονται στην η Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.
Άρθρο 78: Η Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας κατέχει δύο τακτικές συνεδριάσεις ετησίως και μια ειδική σύνοδο, όταν ζητηθεί από το ένα τρίτο των μελών ή όταν καλείται από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Άρθρο 79: Περισσότερο από το ήμισυ του συνολικού αριθμού των βουλευτών πρέπει να είναι παρόντες για μια σύνοδο της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας που θα πραγματοποιηθεί.
Άρθρο 80: Όλες οι συνεδρίες της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας είναι δημόσιες, εκτός όταν η Συνέλευση αποφασίζει να πραγματοποιήσει συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών για λόγους δημοσίου συμφέροντος.
Άρθρο 81: Ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας επενδύεται με την εξουσία να:
α) προεδρεύει των συνόδων της Εθνοσυνέλευσης και να δείτε για να το ότι οι κανονισμοί της τεθούν σε ισχύ
Β) καλεί τις τακτικές συνεδρίες της Εθνικής Συνέλευσης
γ) προτείνει το σχέδιο ημερήσιας διάταξης για τις συνεδριάσεις της Βουλής
δ) να υπογράψει και να διατάξει τη δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας των νόμων και τα ψηφίσματα που εγκρίθηκαν από την Εθνοσυνέλευση
ε) οργανώνει τις διεθνείς σχέσεις της Εθνικής Συνέλευσης
στ) διεξάγει και οργανώνει τις εργασίες των μονίμων και προσωρινών επιτροπών διορίζονται από την Εθνοσυνέλευση
ζ) παραστεί στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Επικρατείας
h) όλες τις άλλες αρμοδιότητες που του ανατίθενται από το παρόν Σύνταγμα ή της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής ισχύος .
Άρθρο 82:. Η ιδιότητα του αναπληρωτή δεν συνεπάγεται προσωπική προνόμια ή τα οικονομικά οφέλη κάθε είδους
Κατά τη διάρκεια της περιόδου κατά την οποία ασκούν τις δραστηριότητές τους, οι βουλευτές λαμβάνουν τον ίδιο μισθό, όπως στο χώρο εργασίας τους και να διατηρήσουν τους δεσμούς τους με αυτό, για όλες τις χρήσεις .
Άρθρο 83: Όχι αναπληρωτής για την Εθνική Συνέλευση της Λαϊκής δύναμης μπορεί να συλληφθεί ή να τοποθετούνται σε δίκη χωρίς την έγκριση της Συνέλευσης - ή του Συμβουλίου της Επικρατείας, αν η συνέλευση δεν είναι στη συνεδρία - με εξαίρεση τις περιπτώσεις κατάφωρης αδικημάτων.
Άρθρο 84: Είναι καθήκον των βουλευτών στην Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής «Power για να ασκεί τα καθήκοντά τους προς όφελος του λαού» συμφερόντων », μείνετε σε επαφή με τους εκλογείς τους, να ακούσουν τα προβλήματα, τις προτάσεις και την κριτική τους, και να εξηγήσει η πολιτική του κράτους. Θα καταστήσει επίσης υπόψη για να τους τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων τους, όπως προβλέπεται από το νόμο.
Άρθρο 85: Η θητεία των βουλευτών στην Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής δύναμης μπορεί να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή, με τους τρόπους και τις αιτίες που προβλέπονται από το νόμο.
Άρθρο 86: Οι βουλευτές στην Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας έχει το δικαίωμα να κάνει έρευνες στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το Συμβούλιο των Υπουργών ή των μελών του, είτε και σε αυτά τα ερωτήματα απαντά κατά τη διάρκεια της ίδιας συνόδου ή την επόμενη συνεδρία.
Άρθρο 87: Είναι καθήκον όλων των κρατικών φορέων και των επιχειρήσεων να παράσχουν όλες τις απαραίτητες συνεργασία με τους βουλευτές κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.
Άρθρο 88: Η πρόταση των νόμων είναι η ευθύνη του:
α) οι βουλευτές με την Εθνική της Λαϊκής Εξουσίας
Β) το Συμβούλιο της Επικρατείας
Γ) το Συμβούλιο των Υπουργών
Ch) οι επιτροπές της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας
D ) η κεντρική οργάνωση της Κούβας Συνδικάτων και τα εθνικά γραφεία των άλλων κοινωνικών και μαζικών οργανώσεων
ε) της Λαϊκής Ανώτατο Δικαστήριο, σε θέματα που σχετίζονται με την απονομή της δικαιοσύνης
στ) το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, σε maters εντός της δικαιοδοσίας του
ζ) τους πολίτες. Σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητη προϋπόθεση ότι η πρόταση να γίνει τουλάχιστον 10 000 πολίτες που έχουν δικαίωμα ψήφου.
Άρθρο 89:. Το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι το σώμα της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας, που αντιπροσωπεύει το χρονικό διάστημα μεταξύ των συνόδων, βάζει τα ψηφίσματά του σε ισχύ και συμμορφώνεται με όλα τα άλλα καθήκοντα που του ανατίθενται από το Σύνταγμα
, είναι συλλογικό και για την εθνική και διεθνείς σκοπούς είναι η υψηλότερη εκπρόσωπος της Κούβας κατάσταση.
Άρθρο 90: Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει επενδυθεί με την εξουσία:
α) να καλέσει ειδικές συνεδρίες της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας
Β) να καθορίσει την ημερομηνία για τις εκλογές για την περιοδική ανακαίνιση της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας
Γ) έκδοση νομοθετικά διατάγματα στο διάστημα μεταξύ των συνόδων της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας
δ) να δώσει υφιστάμενων νόμων μια γενική και υποχρεωτική ερμηνεία όποτε είναι απαραίτητο?
ε) ασκεί νομοθετική πρωτοβουλία
στ) να κάνει όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις για την διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων ζήτησε από την Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής δύναμης
ζ) διάταγμα γενική κινητοποίηση κάθε φορά που η άμυνα της χώρας καθιστά αναγκαία και να αναλάβει την εξουσία να κηρύξει τον πόλεμο σε περίπτωση επίθεσης ή να εγκρίνουν συνθήκες ειρήνης - καθήκοντα που το Σύνταγμα αναθέτει στην Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής δύναμης - όταν η Συνέλευση βρίσκεται σε εσοχή και δεν μπορεί να κληθεί να συνεδρία με την απαραίτητη ασφάλεια και τον επείγοντα χαρακτήρα
h) την αντικατάσταση, με πρωτοβουλία του προέδρου της, τα μέλη του Συμβουλίου των Υπουργών κατά την περίοδο μεταξύ των συνόδων του Εθνικού Συνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας
i) να εκδίδει γενικές οδηγίες στα δικαστήρια με το διοικητικό Συμβούλιο του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Λαϊκής
ι) να εκδίδει οδηγίες προς το Γραφείο του γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας
ια) διορίζει και παύει, με πρωτοβουλία του προέδρου της, , οι διπλωματικοί αντιπρόσωποι της Κούβας σε άλλες δηλώνει
l) διακοσμήσεις επιχορήγηση και τιμητικούς τίτλους
m) προμήθειες όνομα
n) συγχωρήσεις επιχορήγηση
ιε) να επικυρώσουν ή να καταγγείλει διεθνείς συνθήκες
p) επιχορήγηση ή να αρνηθεί την αναγνώριση σε διπλωματικούς εκπροσώπους των άλλων κρατών
q ) να αναστείλει τις εν λόγω διατάξεις του Συμβουλίου των Υπουργών και τα ψηφίσματα και τις διατάξεις των τοπικών συνελεύσεων της Λαϊκής Εξουσίας, που έρχονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα ή το νόμο ή τα οποία έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των άλλων τοποθεσιών ή με τα γενικά συμφέροντα της χώρας, την υποβολή εκθέσεων για τη δράση αυτή στην Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας στην πρώτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε μετά την αναστολή συμφωνηθεί
r) να ανακαλέσει αυτά τα ψηφίσματα και τις διατάξεις των τοπικών φορέων της Λαϊκής Εξουσίας, που παραβιάζουν το Σύνταγμα, τους νόμους, τις νομοθετικά διατάγματα, τα διατάγματα και άλλες διατάξεις που εκδίδονται από ένα ανώτερο όργανο ή όταν είναι επιζήμια για τα συμφέροντα των άλλων τοποθεσιών ή με τα γενικά συμφέροντα του έθνους
s) εγκρίνει τους κανόνες και τους κανονισμούς
t) είναι επίσης επενδύσει με τις άλλες αρμοδιότητες που ανατίθενται από το Σύνταγμα και τους νόμους ή να παραχωρηθεί από την Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας.
Άρθρο 91: Όλες οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας έχουν εγκριθεί με απλή πλειοψηφία των μελών του.
Άρθρο 92: Η εντολή ανατίθεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας από την Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας λήγει όταν το νέο Συμβούλιο της Επικρατείας, εκλέγονται λόγω της περιοδικής ενημέρωσης του, παίρνει δύναμη.
Άρθρο 93: Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι επικεφαλής της κυβέρνησης και επενδύεται με την εξουσία:
α) εκπροσωπεί το κράτος και την κυβέρνηση και τη διεξαγωγή γενικής πολιτικής τους
Β) οργανώνει και διεξάγει τις δραστηριότητές της, καλούν για την εκμετάλλευση των και προεδρεύει των συνόδων του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Συμβουλίου των Υπουργών
γ) τον έλεγχο και την εποπτεία για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων των υπουργείων και άλλων κεντρικών φορέων της διοίκησης
δ) να αναλάβει την ηγεσία του κάθε υπουργείου ή κεντρική υπηρεσία του διοίκηση?
ε) να προτείνει στην Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής δύναμης, από τη στιγμή που εκλέγονται από το αργότερα, τα μέλη του Συμβουλίου των Υπουργών
στ) να αποδεχθεί την παραίτηση των μελών του Συμβουλίου των Υπουργών ή προτείνει είτε στην Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας ή το Συμβούλιο της Επικρατείας η αντικατάσταση οποιουδήποτε από τα μέλη αυτά, και στις δύο περιπτώσεις, για να προτείνει τα αντίστοιχα υποκατάστατα
ζ) να λαμβάνουν τα διαπιστευτήρια των επικεφαλής των επικεφαλής των ξένων διπλωματικών αποστολών. Η ευθύνη αυτή μπορεί να ανατεθεί σε κάποια από τις αντιπροέδρους του Συμβουλίου της Επικρατείας
H) να αναλάβει την ανώτατη διοίκηση όλων των ένοπλων ιδρύματα και να καθορίσει γενική οργάνωσή τους
Θ) προεδρεύει του Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας
Ι) να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε αυτούς περιπτώσεις που προβλέπονται στο παρόν Σύνταγμα, δηλώνοντας την απόφασή του, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, στην Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας ή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αν η συνέλευση δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί, σύμφωνα με τις νομικές συνέπειες
k) να υπογράψει διάταγμα νόμους και άλλα ψηφίσματα του Συμβουλίου της Επικρατείας και οι νομικές διατάξεις που έχουν θεσπιστεί από το Συμβούλιο των Υπουργών ή της Εκτελεστικής Επιτροπής της, και να μεριμνήσει για τη δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας
ιβ) να αναλάβει όλα τα άλλα καθήκοντα που του έχουν ανατεθεί από το Σύνταγμα ή από νόμος.
Άρθρο 94: Σε περιπτώσεις απουσίας, ασθένειας ή θανάτου του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, η πρώτη αντιπρόεδρος αναλαμβάνει τα καθήκοντα του προέδρου.
Άρθρο 95: Το Συμβούλιο των Υπουργών είναι το υψηλότερο εκτελεστικό και διοικητικό όργανο και αποτελεί την κυβέρνηση της Δημοκρατίας. Ο αριθμός, η ονομαστική αξία και τις λειτουργίες των υπουργείων και των κεντρικών φορέων που απαρτίζουν το Συμβούλιο των Υπουργών καθορίζονται από το νόμο.
Άρθρο 96: Το Συμβούλιο των Υπουργών αποτελείται από τον αρχηγό του κράτους και της κυβέρνησης, ως πρόεδρος της, την πρώτη αντιπρόεδρος, των αντιπροέδρων, των υπουργών, του γραμματέα και τα άλλα μέλη που ο νόμος ορίζει.
Άρθρο 97: Ο πρόεδρος, πρώτος αντιπρόεδρος, αντιπρόεδροι και τα άλλα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως καθορίζεται από τον πρόεδρο, συνθέτουν την εκτελεστική επιτροπή.
Στο διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ των συνεδριάσεων του Συμβουλίου των Υπουργών, η Εκτελεστική Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει σχετικά θέματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Συμβουλίου των Υπουργών.
Άρθρο 98: Το Συμβούλιο των Υπουργών επενδύεται με την εξουσία να:
α) οργανώνει και διεξάγει τις πολιτικές, οικονομικές, πολιτιστικές, επιστημονικές, κοινωνικές και αμυντικές δραστηριότητες που περιγράφονται από την Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας?
Β) να προτείνει το σχέδιο γενικού σχέδια για την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη του κράτους και, αφού αυτά έχουν εγκριθεί από την Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής δύναμης, οργάνωση, διεξαγωγή και επιβλέπει την εφαρμογή τους
γ) ασκεί την εξωτερική πολιτική της Δημοκρατίας και τις σχέσεις με άλλες κυβερνήσεις
δ) εγκρίνει τις διεθνείς συνθήκες και να τα υποβάλουν σε επικύρωση από το Συμβούλιο της Επικρατείας
ε) τις άμεσες και τον έλεγχο του εξωτερικού εμπορίου
στ) καταρτίζει το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού και, εφόσον έχει εγκριθεί από την Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας, για να δείτε την εφαρμογή του
ζ) να λάβει μέτρα αποσκοπούν στην ενίσχυση της νομισματικής και πιστωτικής συστήματος
h) καταρτίζει τους λογαριασμούς και να τα υποβάλουν στην εξέταση της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας ή του Συμβουλίου της Επικρατείας, ως εκ τούτου
θ) μεριμνά για την εθνική άμυνα, η διατήρηση της τάξης και της ασφάλειας στο σπίτι , η προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών και η προστασία της ζωής και της περιουσίας σε περίπτωση φυσικών καταστροφών
ι) διεξάγει τη διοίκηση του κράτους και να ενοποιήσει, να συντονίζει και να εποπτεύει τις δραστηριότητες των φορέων της κεντρικής διοίκησης και των τοπικών διοικήσεων
k) εφαρμόζουν τους νόμους και τα ψηφίσματα της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής εξουσίας και των νομοθετικών διαταγμάτων και των διατάξεων που εκδόθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας και, εάν είναι απαραίτητο, υπαγορεύουν τις αντίστοιχες ρυθμίσεις
ιβ) εκδίδει διατάγματα και τις διατάξεις με βάση και σύμφωνα με την ισχύουσα νόμους και να εποπτεύουν την εφαρμογή τους
m) να ανακαλέσει τις αποφάσεις που λαμβάνονται από τις διοικήσεις που υπάγονται στο επαρχιακό ή Δημοτική Συνελεύσεις της Λαϊκής Εξουσίας, που εκδόθηκε σύμφωνα με τις αρμοδιότητες που ανατίθενται από τις κεντρικές υπηρεσίες κρατική διοίκηση, όταν αυτές είναι αντίθετες με τις οδηγίες που εκδίδονται από ένα υψηλότερο επίπεδο και η τήρηση των οποίων είναι υποχρεωτική
n) να προτείνει στους επαρχιακές και δημοτικές συνελεύσεις της Λαϊκής Ισχύς την ανάκληση των εν λόγω διατάξεων που εγκρίθηκαν κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων δραστηριοτήτων τους από τις επαρχιακές και δημοτικές διοικήσεις υπάγεται σε αυτούς, όταν αυτές έρχονται σε αντίθεση με τις οδηγίες που έχουν εγκριθεί από την κεντρική οργανισμοί κρατικής διοίκησης, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους
ιε) να ανακαλέσει τις εν λόγω διατάξεις εκδίδονται από τα κεφάλια των κεντρικών οργανισμών κρατικής διοίκησης, όταν αυτά είναι σε αντίθεση με τις οδηγίες που έχουν εκδοθεί από ένα υψηλότερο επίπεδο και η τήρηση των οποίων είναι υποχρεωτική
p) να προτείνει στην Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας ή στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αναστολή των ψηφισμάτων αυτών και οι διατάξεις που εκδίδονται από τις τοπικές συνελεύσεις της Λαϊκής Εξουσίας που παραβιάζουν την κείμενη νομοθεσία και άλλες διατάξεις ή είναι επιζήμια για τα συμφέροντα των άλλων κοινοτήτων ή το γενικό συμφέρον του έθνους
q) όνομα οι προμήθειες που κρίνει αναγκαίες για να διευκολυνθεί η εκπλήρωση των καθηκόντων που ανατίθενται σε αυτό
r) διορίζει και παύει τους υπαλλήλους σύμφωνα με τις εξουσίες που επενδύεται με το νόμο?
s) αναλαμβάνει καμία υποχρέωση που της έχουν ανατεθεί από την Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας ή το Συμβούλιο της Επικρατείας.
ο νόμος ρυθμίζει την οργάνωση και τη λειτουργία του Συμβουλίου των Υπουργών.
Άρθρο 99: Το Συμβούλιο των Υπουργών είναι υπόλογος και περιοδικά καθιστά τις δραστηριότητές του στην Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας.
Άρθρο 100: Τα μέλη του Συμβουλίου των Υπουργών επενδύονται με τη δύναμη να:
α) διεξάγει τις υποθέσεις και τα καθήκοντα του υπουργείου ή οργανισμού υπό τη φροντίδα τους, που εκδίδει τις αναγκαίες αποφάσεις και διατάξεις για το σκοπό αυτό
Β) υπαγορεύουν, σε περίπτωση δεν είναι ο ειδικός δασμός άλλου κρατικού φορέα, οι αναγκαίες ρυθμίσεις για να καταστεί δυνατή η εφαρμογή των εν λόγω νόμων και νομοθετικών διαταγμάτων που τους αφορούν
γ) παρακολουθούν τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου των Υπουργών, με δικαίωμα λόγου και ψήφου, και να υποβάλει στην εξέταση του Συμβουλίου, ανεξάρτητα νομοσχέδιο, το διάταγμα-νόμο, διάταγμα, ανάλυση ή οποιαδήποτε άλλη πρόταση κρίνουν σκόπιμο
δ) διορίζει, σύμφωνα με το νόμο, οι αντίστοιχες αξιωματούχοι
ε) έχουν επίσης επενδύσει με οποιαδήποτε άλλη δύναμη με την οποία το Σύνταγμα και τους νόμους τους να επενδύσουν.
Άρθρο 101: Το Εθνικό Συμβούλιο Άμυνας έχει συσταθεί και να προετοιμαστεί εν καιρώ ειρήνης να οδηγήσει τη χώρα σε συνθήκες της χώρας σε κατάσταση πολέμου, κατά τη διάρκεια ενός πολέμου, γενικής επιστράτευσης ή μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο νόμος ρυθμίζει την οργάνωση και τις δραστηριότητές του.
εως εδώ η επεξεργασία του Viva La Revolucion

ΚΕΦΑΛΑΙΟ XI. ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ Επεξεργασία ]

Άρθρο 102: Για πολιτικούς, διοικητικούς σκοπούς, η χώρα διαιρείται σε επαρχίες και δήμους? Τα αριθμό, τα όρια και τα ονόματά τους καθορίζεται από το νόμο.
Ο νόμος πολλές δημιουργήσει και άλλα τμήματα.
Η επαρχία είναι η τοπική κοινωνία έχει, σε όλες τις έννομες συνέπειες, μια νομική προσωπικότητα. Είναι πολιτικά οργανωμένη σύμφωνα με το νόμο για να χρησιμεύσει ως ένα ενδιάμεσο σύνδεσμο μεταξύ των κεντρικών και των τοπικών κυβερνήσεων, που καλύπτουν μια επιφάνεια ίση στους δήμους μέσα οριοθέτηση της. Ασκεί τα καθήκοντα και πληροί τα κρατικά και διοικητικά καθήκοντα τα οποία είναι υπό τη δικαιοδοσία της και έχει το θεμελιώδες καθήκον της προώθησης της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης του εδάφους της, για την οποία συντονίζει και να ελέγχει την εκπλήρωση των πολιτικών, των προγραμμάτων και σχέδια που έχουν εγκριθεί από το υψηλότερα κρατικά όργανα, με την υποστήριξη των δήμων της και λαμβάνοντας τα συμφέροντά τους υπόψη.
ο δήμος είναι η τοπική κοινωνία έχει, σε όλες τις έννομες συνέπειες, μια νομική προσωπικότητα. Είναι πολιτικά οργανωμένη σύμφωνα με το νόμο, που καλύπτουν μια επιφάνεια είναι ότι καθορίζεται από τις αναγκαίες οικονομικές και κοινωνικές σχέσεις του πληθυσμού της, και με την ικανότητα να πληρούν τις ελάχιστες τοπικές ανάγκες.
Οι επαρχίες και οι δήμοι, εκτός από την άσκηση των αντίστοιχων καθηκόντων τους, συμβάλει στην υλοποίηση των στόχων της πολιτείας.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ XII. ΤΟΠΙΚΕΣ ΦΟΡΕΙΣ της Λαϊκής Εξουσίας Επεξεργασία ]

Άρθρο 103: Οι Συνελεύσεις της Λαϊκής Εξουσίας συσταθεί στα πολιτικο-διοικητικές διαιρέσεις στις οποίες διαιρείται η χώρα είναι οι υψηλότερες των τοπικών φορέων της κρατικής εξουσίας. Ως εκ τούτου, έχουν επενδύσει με την ανώτατη αρχή για την άσκηση των κρατικών λειτουργιών τους στο πλαίσιο των αντίστοιχων ορίων τους. Προς το σκοπό αυτό κυβερνούν σε όλα αυτά που είναι υπό τη δικαιοδοσία τους και το νόμο.
Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων και την εκπλήρωση των σχεδίων αυτών μονάδων στην επικράτειά τους, τα οποία δεν είναι μειωμένης εξασφάλισης σε αυτούς, όπως προβλέπεται από το νόμο.
Οι τοπικές διοικήσεις συσταθεί από αυτές τις συνελεύσεις κατευθύνουν τα οικονομικά, την παραγωγή και την εξυπηρέτηση φορέων σε τοπικό επίπεδο εξαρτάται από αυτά, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών για την οικονομική, την υγειονομική περίθαλψη, βοήθεια, εκπαιδευτικές, πολιτιστικές, αθλητικές και ψυχαγωγικές υπηρεσίες της συλλογικής στο έδαφος υπό τη δικαιοδοσία της το καθένα.
Για την άσκηση των καθηκόντων τους, οι τοπικές συνελεύσεις της υποστήριξης δύναμης βρείτε τους ανθρώπους σε Συμβούλια της Λαϊκής και η πρωτοβουλία και η ευρεία συμμετοχή του πληθυσμού και ενεργεί σε στενό συντονισμό με τις κοινωνικές και μαζικές οργανώσεις.
Άρθρο 104: Τα Συμβούλια της Λαϊκής αποτελούσε σε πόλεις, κωμοπόλεις, τις γειτονιές και τις αγροτικές περιοχές? που επενδύονται με την ανώτατη αρχή για την εκτέλεση των καθηκόντων τους? που αντιπροσωπεύει το έδαφος στο οποίο ασκούν τα καθήκοντά τους, αλλά και αντιπροσωπεύουν τις δημοτικές, επαρχιακές και εθνικά όργανα της Λαϊκής Εξουσίας.
Εργάζονται ενεργά για την αποτελεσματικότητα στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων παραγωγής και παροχής υπηρεσιών και για την ικανοποίηση των αναγκών για την υγειονομική περίθαλψη, οικονομική, εκπαιδευτική, πολιτιστικές και κοινωνικές δραστηριότητες του πληθυσμού, προωθώντας την ευρύτερη συμμετοχή του πληθυσμού και των τοπικών πρωτοβουλιών για την επίλυση των προβλημάτων τους.
Θα συντονίζει το έργο των υφιστάμενων φορέων στον τομέα δράσης τους, την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των οποίων και τον έλεγχο και την εποπτεία των δραστηριοτήτων τους.
Η τα Συμβούλια των ανθρώπων που αποτελείται από τους αντιπροσώπους που εκλέγονται στις περιφέρειες, ο οποίος πρέπει να επιλέξει μεταξύ τους τον πρόεδρό τους. Οι εκπρόσωποι των μαζικών οργανώσεων και τα πιο σημαντικά όργανα στο έδαφος μπορεί να αποτελούν μέρος των Συμβουλίων.
Ο νόμος ρυθμίζει τις οργανώσεις και τις λειτουργίες των Συμβουλίων Λαϊκής.
Άρθρο 105: Στα όρια της δικαιοδοσίας τους, οι Επαρχιακές Συνελεύσεις της Λαϊκής Εξουσίας επενδύονται με τη δύναμη να:
α) να υπακούει και να βοηθήσει για την επιβολή των νόμων και των άλλων γενικών κανονισμών που έχουν εκδοθεί από τις υψηλότερες κρατικών φορέων?
Β) εγκρίνει και ελέγχει την εκτέλεση των εσόδων και των δαπανών του προϋπολογισμού και το σχέδιο της επαρχίας, σύμφωνα με τις πολιτικές που έχουν συμφωνηθεί από τις αρμόδιες εθνικές υπηρεσίες?
γ) εκλέγουν ή να θυμηθούμε τον πρόεδρο και αντιπρόεδρο της επαρχιακή Συνέλευση?
δ) να διορίζουν ή να αντικαταστήσει τον γραμματέα της συνέλευσης?
ε) συμμετέχουν στην κατάρτιση και την εποπτεία του κρατικού προϋπολογισμού και των τεχνικών-οικονομικό σχέδιο, που αντιστοιχούν στις οντότητες που βρίσκονται στο έδαφός του και υπάγεται σε άλλους φορείς, όπως ορίζεται από το νόμο?
στ) τον έλεγχο και την εποπτεία των δραστηριοτήτων του σώματος επαρχιακής διοίκησης με την βοήθεια των επιτροπών το έργο της?
ζ) να ορίζει ή να υποκαταστήσει τα μέλη του σώματος επαρχιακής διοίκησης, κατόπιν προτάσεως του προέδρου της?
h) καθορίζουν, σύμφωνα με τις αρχές που θεσπίστηκαν από το Συμβούλιο των Υπουργών, την οργάνωση, τη λειτουργία και τα καθήκοντα των φορέων που είναι επιφορτισμένες με τη διεξαγωγή της οικονομικής, της παραγωγής και των υπηρεσιών, των εκπαιδευτικών, την υγειονομική περίθαλψη, πολιτιστικές, αθλητικές, την προστασία του περιβάλλοντος και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, οι οποίες υπάγονται στο σώμα επαρχιακής διοίκησης?
θ) εγκρίνει τις συμφωνίες σχετικά με θέματα διοίκησης στο έδαφός του και το οποίο , σύμφωνα με το νόμο, δεν αντιστοιχούν με τη γενική δικαιοδοσία της κεντρικής κρατικής διοίκησης ή με αυτή των δημοτικών φορέων της κρατικής εξουσίας?
ι) εγκρίνει τη δημιουργία και την οργάνωση των Συμβουλίων Λαϊκής στην πρόταση των δημοτικών Συνελεύσεων της Λαϊκής εξουσίας?
ια) να ανακαλέσει, στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του, οι αποφάσεις που λαμβάνονται από το σώμα επαρχιακής διοίκησης ή να προτείνει την ανάκληση τους στο Συμβούλιο των Υπουργών, όταν έχουν ληφθεί οι αποφάσεις αυτές, ενώ ενεργεί σύμφωνα με τις σχολές που τους έχουν ανατεθεί από τις κεντρικές υπηρεσίες της κρατικής διοίκησης?
ιβ) τη μελέτη και την αξιολόγηση της απόδοσης των εκθέσεων λογαριασμών που υποβλήθηκαν από το σώμα τους διοίκηση και τις Συνελεύσεις της Λαϊκής Εξουσίας που είναι υφισταμένους τους, και να εγκρίνει τις σχετικές αποφάσεις σχετικά με τις εν λόγω εκθέσεις?
m) που έχει συσταθεί ή τη διάλυση των επιτροπών εργασίας?
n) παρευρεθεί σε όλους ότι σχετικά με την εφαρμογή της πολιτικής για στελέχη που καταρτίζεται από τα υψηλότερα κρατικά όργανα?
o) ενίσχυση της νομιμότητας, δημόσιας τάξης και αμυντική ικανότητα της χώρας?
p) αναλαμβάνει οποιαδήποτε άλλη υποχρέωση ανατεθεί από το Σύνταγμα και ο νόμος.
Άρθρο 106: Στα όρια της δικαιοδοσίας τους, τα Δημοτικά Συμβούλια της Λαϊκής Εξουσίας επενδύονται με τη δύναμη να:
α) να υπακούει και να βοηθήσει για την επιβολή των νόμων και των άλλων γενικών κανονισμών που έχουν εκδοθεί από τις υψηλότερες κρατικών φορέων?
Β) εκλέγουν ή να θυμηθούμε τον πρόεδρο και αντιπρόεδρος της Συνέλευσης?
γ) ορίζουν ή να αντικαταστήσει τον γραμματέα της συνέλευσης?
δ) εποπτεύει και ελέγχει τους φορείς που υπάγονται στο δημοτικό σώμα, με την υποστήριξη των επιτροπών εργασίας?
ε) να ανακαλέσει ή να τροποποιήσει τις αποφάσεις και τα μέτρα του φορείς ή αρχές μειωμένης εξασφάλισης τα οποία είναι αντίθετη προς το Σύνταγμα ή τους νόμους, διατάγματα-νόμοι, διατάγματα, αποφάσεις που θεσπίζονται από τα υψηλότερα κρατικά όργανα ή εκείνοι που επηρεάζουν το συμφέρον της κοινότητας, άλλα εδάφη ή τα γενικά συμφέροντα της χώρας, ή να προτείνει την ανάκληση τους στο Συμβούλιο των Υπουργών, όταν αυτά έχουν υιοθετηθεί, ενώ ενεργεί σύμφωνα με τις σχολές που τους έχουν ανατεθεί από τις κεντρικές υπηρεσίες της κρατικής διοίκησης?
στ) εγκρίνει τις συμφωνίες και να θεσπίσουν μέτρα στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων που ισχύουν, για τα θέματα των δημοτικών ενδιαφέροντος, και να ελέγχουν την εφαρμογή τους?
ζ) να ορίζει ή να υποκαταστήσει τα μέλη του σώματος διοίκησης του σχετικά με την πρόταση του προέδρου της?
h) καθορίζουν, σύμφωνα με τις αρχές που θεσπίστηκαν από το Συμβούλιο των Υπουργών, την οργάνωση, τη λειτουργία και τα καθήκοντα του οι οντότητες που είναι επιφορτισμένες με τη διεξαγωγή των δραστηριοτήτων της υγειονομικής περίθαλψης των οικονομικών, της παραγωγής και των υπηρεσιών, και, και άλλες, όπως η βοήθεια, εκπαιδευτικές, πολιτιστικές, αθλητικές, την προστασία του περιβάλλοντος και ψυχαγωγικές δραστηριότητες που υπάγονται στο σώμα διοίκηση του?
θ) προτείνει τη δημιουργία και την οργάνωση των Συμβουλίων της Λαϊκής, όπως ορίζεται από το νόμο?
ι) να συνιστά ή να διαλύσει τις προμήθειες εργασία?
k) εγκρίνει τις κοινωνικοοικονομικές πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό του δήμου, μετά την πολιτική που καταρτίζονται για το σκοπό αυτό από τις αρμόδιες υπηρεσίες της κεντρικής κρατικής διοίκησης, και να ελέγχουν τους εκτέλεσης?
ιβ) βοήθεια για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της και την εκπλήρωση των σχεδίων παραγωγής και παροχής υπηρεσιών των φορέων που βρίσκονται στο έδαφός τους, τα οποία δεν είναι μειωμένης εξασφάλισης σε αυτές, για τις οποίες μπορούν να αντλήσουν υποστήριξη από προμήθειες εργασία τους και το σώμα διοίκησης?
m) μελέτη και αξιολογεί την απόδοση των εκθέσεων λογαριασμών που υποβλήθηκαν από το σώμα τους διοίκηση και εγκρίνει τις σχετικές αποφάσεις τους?
n) φροντίζει για όλα αυτά που έχουν να κάνουν με την εφαρμογή της πολιτικής για στελέχη που καταρτίζεται από τα υψηλότερα κρατικά όργανα:
o) ενίσχυση της νομιμότητας, δημόσιας τάξης και αμυντική ικανότητα της χώρας?
p) διεξάγει οποιεσδήποτε άλλες λειτουργίες που έχουν ανατεθεί από το Σύνταγμα και ο νόμος.
Άρθρο 107: Οι τακτικές και ειδικές συνόδους των τοπικών συνελεύσεων της Λαϊκής Εξουσίας είναι δημόσιες, εκτός από τις περιπτώσεις όταν συμφώνησε να τους κρατήσει πίσω από κλειστές πόρτες για λόγους κρατικής ή όταν τα θέματα που αφορούν την ευπρέπεια των προσώπων που εμπλέκονται.
Άρθρο 108: Προκειμένου για τις συμφωνίες των τοπικών συνελεύσεων της Λαϊκής Εξουσίας να είναι έγκυρη, περισσότερο από το ήμισυ του συνολικού αριθμού των μελών πρέπει να είναι παρόντες. Οι συμφωνίες που έχουν εγκριθεί με απλή πλειοψηφία.
Άρθρο 109: Οι οντότητες οργανώνονται για την κάλυψη των τοπικών αναγκών, με στόχο την εκπλήρωση των ειδικών στόχων τους, διέπονται από νόμους, διατάγματα νόμοι και διατάγματα? από συμφωνίες που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο των Υπουργών? με κανονισμούς που εκδίδονται από τους επικεφαλής των οργανισμών διαχείρισης κεντρικού κράτους σε θέματα που υπάγονται στη δικαιοδοσία τους, που είναι γενικού ενδιαφέροντος και απαιτούν να ρυθμίζονται σε εθνικό επίπεδο? καθώς και από τις συμφωνίες που εγκρίθηκε από τους τοπικούς φορείς στους οποίους είναι μειωμένης εξασφάλισης.
Άρθρο 110: Οι μόνιμες επιτροπές εργασίας αποτελείται από τις επαρχιακές και δημοτικές συνελεύσεις της Λαϊκής Εξουσίας για την κάλυψη των ειδικών συμφερόντων των περιοχών τους, προκειμένου να τους βοηθήσουν να ασκούν τις δραστηριότητές τους και ιδιαίτερα για τον έλεγχο και την εποπτεία των τοπικά μειωμένης εξασφάλισης οντότητες και τους άλλους που αντιστοιχούν σε περαιτέρω τα επίπεδα της υποταγής που βρίσκονται στο έδαφός τους.
Προσωρινή προμήθειες εκπλήρωση συγκεκριμένων καθηκόντων που ανατίθενται εντός των προθεσμιών που αναφέρονται.
Άρθρο 111: τις επαρχιακές συνελεύσεις της Λαϊκής Εξουσίας είναι ανακαινισμένα κάθε πέντε χρόνια, η οποία είναι η συνέδρων στέρνα του γραφείου.
Στέρνα του γραφείου του Δημοτικού Συνελεύσεις της Λαϊκής Εξουσίας είναι ανακαινισμένα κάθε δυόμισι χρόνια, η οποία είναι η συνέδρων.
Αυτά τα γλαρόνια μπορεί να παραταθεί μόνο με απόφαση της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής δύναμης, στις περιπτώσεις που αναφέρονται στο άρθρο 72.
Άρθρο 112: Η στέρνα του κατ 'εξουσιοδότηση στις τοπικές συνελεύσεις μπορεί να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή. Ο νόμος ορίζει τον τρόπο, τις περιπτώσεις και τις μεθόδους με τις οποίες μπορεί να ανακληθεί.
Άρθρο 113: Οι εκπρόσωποι εκπληρώσει την εντολή των ψηφοφόρων τους, προς το συμφέρον όλων κοινότητας, για το οποίο πρέπει να συντονίζουν τις λειτουργίες τους, καθώς με τις συνήθεις αρμοδιότητες και τα καθήκοντά τους. Ο νόμος ρυθμίζει τον τρόπο με τον οποίο οι λειτουργίες αυτές διεξάγονται.
Άρθρο 114: Οι εκπρόσωποι των Δημοτικών Συνελεύσεων της Λαϊκής Εξουσίας έχουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Σύνταγμα και από το νόμο και είναι ιδιαίτερα υποχρεούνται:
α) να κάνει τις απόψεις, τις ανάγκες και τα προβλήματα που εκφράζονται από τους ψηφοφόρους τους που είναι γνωστό στη Συνέλευση και να η τοπική αυτοδιοίκηση?
β) αναφέρουν στους εκλογείς τους σχετικά με τις πολιτικές της Συνέλευσης και τα μέτρα που λαμβάνονται για την επίλυση των προβλημάτων που τίθενται από τον πληθυσμό ή να περιγράψει το λόγο για τον οποίο δεν έχουν επιλυθεί?
γ) καθιστούν λόγω των δραστηριοτήτων τους σε τακτική βάση στους εκλογείς τους, και την έκθεση στη Συνέλευση ή στην Επιτροπή στην οποία ανήκουν στην εκπλήρωση των καθηκόντων που τους έχουν ανατεθεί, όταν τους ζητείται να το πράξουν.
Άρθρο 115: Οι εκπρόσωποι των Επαρχιακές Συνελεύσεις της Λαϊκής Εξουσίας έχουν την υποχρέωση να ασκούν τις δραστηριότητές τους προς όφελος της συλλογικής και να υποβάλει έκθεση σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται από τους σε προσωπική βάση, σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζει ο νόμος.
Άρθρο 116: Η επαρχιακές και δημοτικές συνελεύσεις της Λαϊκής Εξουσίας εκλέξουν τον πρόεδρό τους και αντιπρόεδρος μεταξύ των αντιπροσώπων τους.
Άρθρο 117: Ο πρόεδρος των επαρχιακών και δημοτικών συνελεύσεων της Λαϊκής Εξουσίας είναι επίσης οι πρόεδροι των αντίστοιχων οργάνων διοίκησής τους και αντιπροσωπεύουν την κατάσταση στην επικράτειά τους. Τα καθήκοντά τους καθορίζονται από το νόμο.
Άρθρο 118: Τα όργανα διοίκησης που συνιστούν το επαρχιακές και δημοτικές συνελεύσεις των εργασιών Λαϊκής Εξουσίας σε συλλογική βάση και τη σύνθεση, την ένταξη, τις λειτουργίες τους και οι δασμοί καθορίζονται από το νόμο.
Άρθρο 119: Οι επαρχιακές και δημοτικές Άμυνας Συμβούλια και οι αμυντικής ζώνης συμβούλια αποτελούνται και οργανώνονται κατά τη διάρκεια της εν καιρώ ειρήνης να διεξάγει τις υποθέσεις των αντίστοιχων εδαφών τους, σε συνθήκες της χώρας σε κατάσταση πολέμου, κατά τη διάρκεια ενός πολέμου, γενικής επιστράτευσης ή μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με βάση σχετικά με το γενικό σχέδιο άμυνας και των στρατιωτικών συμβουλίων του στρατού που αντιστοιχούν ρόλο και τις ευθύνες. Το Εθνικό Συμβούλιο Άμυνας καθορίζει, σύμφωνα με το νόμο, την οργάνωση και τις αρμοδιότητες αυτών των Συμβουλίων.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ XIII. Τα δικαστήρια και το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα Επεξεργασία ]

Άρθρο 120: Η λειτουργία της διαχείρισης πηγές της δικαιοσύνης από τους ανθρώπους και πραγματοποιείται για λογαριασμό του από το Ανώτατο Δικαστήριο της Λαϊκής και τα άλλα δικαστήρια που προβλέπει ο νόμος.
Ο νόμος καθορίζει τους κύριους στόχους της δικαιοδοτικής δραστηριότητας και ρυθμίζει την οργάνωση των δικαστηρίων? η επέκταση της δικαιοδοσίας και αρμοδιότητας τους? το κύρος τους και η μορφή της άσκησης αυτό? τα πρότυπα που πρέπει να πληρούν οι δικαστές, ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να εκλέγονται και οι αιτίες και οι μέθοδοι για την υπενθυμίζοντας τους ή για την παύση των καθηκόντων τους.
Άρθρο 121:. Τα δικαστήρια αποτελούν ένα σύστημα κρατικών φορέων που έχουν συσταθεί με τη λειτουργική ανεξαρτησία από όλα τα άλλα συστήματα και είναι μειωμένης εξασφάλισης μόνο στην Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας και του Συμβουλίου της Επικρατείας
, η Λαϊκή Ανώτατο Δικαστήριο είναι το κύριο δικαστικής αρχής και τις αποφάσεις της σε αυτόν τον τομέα είναι τελικές.
Μέσω του διοικητικού Συμβουλίου του, μπορεί να προτείνει και να εκδώσει κανονισμούς? να λαμβάνουν αποφάσεις και να θεσπίσουν κανόνες η τήρηση των οποίων είναι υποχρεωτική για όλα τα δικαστήρια και, με βάση την εμπειρία τους, εκδίδει οδηγίες οι οποίες είναι επίσης υποχρεωτική, προκειμένου να καθορίσει ενιαία δικαστική πρακτική κατά την ερμηνεία και εφαρμογή του νόμου.
Άρθρο 122: Οι δικαστές, σε συνάρτηση με τους απονομής δικαιοσύνης, είναι ανεξάρτητες και οφείλετε μόνο υπακοή στο νόμο.
Άρθρο 123: Οι ποινές και άλλες αποφάσεις των δικαστηρίων, προφέρεται ή θεσπιστεί εντός των ορίων της δικαιοδοσίας τους, πρέπει να τηρούνται και να εφαρμόζονται από τις κρατικές υπηρεσίες, οικονομικών και κοινωνικών θεσμών και των πολιτών, από τους άμεσα ενδιαφερόμενους και από εκείνους που δεν έχουν άμεσο ενδιαφέρον για την εφαρμογή τους, αλλά έχουν το μοναδικό καθήκον να συμμετάσχουν σε αυτό.
Άρθρο 124: Για τη χορήγηση της δικαιοσύνης όλα τα δικαστήρια λειτουργούν σε ένα συλλογικό μορφή και την επαγγελματική και απλώστε δικαστές συμμετέχουν σε αυτά με ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις.
Οι δικαστικές λειτουργίες που έχουν ανατεθεί να θέσει δικαστές, κατά την άποψη της κοινωνικής τους σημασίας, έχουν προτεραιότητα σε σχέση με τη συνήθη δραστηριότητά τους.
Άρθρο 125: Τα δικαστήρια αποδίδει λογαριασμό των αποτελεσμάτων της εργασίας τους κατά τον τρόπο και με την περιοδικότητα που ορίζει ο νόμος.
Άρθρο 126: Οι δικαστές μπορούν να ανακληθούν μόνο από το σώμα που τους εξέλεξε.
Άρθρο 127: Το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας είναι ο κρατικός οργανισμός που έχει ως θεμελιώδη στόχο της, η δικαιοδοσία για τον έλεγχο και τη διατήρηση της νομιμότητας με την εξασφάλιση ότι το Σύνταγμα, το νόμο και άλλες νομικές διατάξεις που τηρούνται αυστηρά από τις κρατικές υπηρεσίες , οικονομικών και κοινωνικών φορέων και των πολιτών? και αντιπροσωπεύει την κατάσταση όσον αφορά την προώθηση και την άσκηση της δημόσιας νομικής δράσης.
Ο νόμος καθορίζει τους άλλους στόχους και τις λειτουργίες του καθώς και τη μορφή, τη διάρκεια και την περίπτωση στην οποία το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα ασκεί την εξουσία του.
Άρθρο 128:. Το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, αποτελεί μια οργανική μονάδα η οποία υπάγεται μόνο στην Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας και του Συμβουλίου της Επικρατείας
Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας έχει δώσει οδηγίες απευθείας από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας θα χειριστεί τη διεύθυνση και τον έλεγχο όλων των εργασιών έγινε από το γραφείο του σε όλη τη χώρα.
Οι φορείς του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα οργανωμένη σε κάθετη τρόπο σε όλη τη χώρα. Είναι υποδεέστερη μόνο στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και είναι ανεξάρτητες από όλους τους τοπικούς φορείς.
Άρθρο 129: είναι ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας και ο βοηθός δικηγόρος στρατηγοί εκλέγονται και θα ανακαλούνται από την Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας.
Άρθρο 130: Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας καθιστά έναν απολογισμό του έργου του στην Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής δύναμης με τη μορφή και με την περιοδικότητα που ορίζει ο νόμος.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ XIV. Εκλογικό σύστημα Επεξεργασία ]

Άρθρο 131: Όλοι οι πολίτες, με την νομική ικανότητα να το κάνουν, έχουν το δικαίωμα να λάβουν μέρος στην ηγεσία του κράτους, είτε απευθείας είτε μέσω των εκλεγμένων αντιπροσώπων τους στα όργανα της Λαϊκής Εξουσίας, καθώς και να συμμετέχει, για το σκοπό αυτό και, όπως ορίζεται από το νόμο, στις περιοδικές εκλογές και τα δημοψηφίσματα των ανθρώπων μέσω δωρεάν, ίση και μυστική ψηφοφορία. Κάθε ψηφοφόρος έχει μόνο ψήφο.
Άρθρο 132: Όλες οι Κουβανοί άνω των 16 ετών, άνδρες και γυναίκες, έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν, εκτός από εκείνους οι οποίοι:
α) είναι διανοητική αναπηρία και έχουν δηλώσει τόσο από το δικαστήριο?
Β) έχουν διαπράξει έγκλημα και γι 'αυτό έχουν χάσει το δικαίωμα του εκλέγειν.
Άρθρο 133:. Όλες οι κουβανοί πολίτες, άνδρες και γυναίκες, που έχουν πλήρη πολιτικά δικαιώματα μπορούν να εκλεγούν
Εάν η εκλογή είναι για βουλευτές στην Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας πρέπει να είναι άνω των 18 ετών.
Άρθρο 134: Τα μέλη των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων και άλλων στρατιωτικών θεσμών του έθνους έχουν το δικαίωμα να εκλέγουν και να εκλέγονται, ακριβώς όπως κάθε άλλος πολίτης.
Άρθρο 135: Ο νόμος καθορίζει τον αριθμό των αντιπροσώπων που απαρτίζουν κάθε επαρχιακές και δημοτικές συνελεύσεις, ανάλογα με τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν σε κάθε μια από τις περιοχές εντός των οποίων, για εκλογικούς σκοπούς, η χώρα διαιρείται. Οι αντιπρόσωποι στο επαρχιακές και δημοτικές συνελεύσεις εκλέγονται από τους ψηφοφόρους μέσω δωρεάν, άμεση και μυστική ψηφοφορία. Επιπλέον, ο νόμος ρυθμίζει τη διαδικασία για την εκλογή τους.
Άρθρο 136: Για τους αναπληρωτές ή τους εκπροσώπους να θεωρηθεί εκλεγεί θα πρέπει να πάρει περισσότερο από το ήμισυ του αριθμού των έγκυρων ψήφων στις εκλογικές περιφέρειες.
Εάν αυτό δεν συμβεί, ή στις περιπτώσεις των κενών θέσεων, ο νόμος ρυθμίζει τη διαδικασία που πρέπει να ακολούθησε.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ XV. Συνταγματικές μεταρρυθμίσεις Επεξεργασία ]

Άρθρο 137: Το Σύνταγμα μπορεί ολικώς ή μερικώς να τροποποιηθεί μόνο από την Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας, μέσω των ψηφισμάτων που εγκρίθηκαν από ονομαστική ψηφοφορία με πλειοψηφία τουλάχιστον των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών. 
Αν η τροποποίηση είναι ολική ή έχει να κάνει με την ένταξη και την αρχή της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας ή του Συμβουλίου της Επικρατείας ή τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που περιέχονται στο Σύνταγμα, η έγκριση της πλειοψηφίας των πολιτών με δικαίωμα ψήφου, μέσω ενός δημοψηφίσματος οργανωμένη για το σκοπό αυτό από τη Συνέλευση. Το Σύνταγμα αυτό, που ανακηρύχθηκε στις 24 Φεβρουαρίου, του 1976, περιέχει τις μεταρρυθμίσεις που εγκρίθηκε από την Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας στην 11η Τακτική Σύνοδο του 3ου νομοθετικό σώμα, που πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιουλίου, 11 και 12 του 1992.