Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020

– Περί Σεισμών, Στη πιο σεισμογενή χώρα της Ευρώπης

 

«Πες μου πότε χτίστηκε το σπίτι σου, να σου πω ποιο είναι το προσδόκιμο ζωής σου» – Περί σεισμών

Σ.Σ. (1): Παραπλανητικός ο –copy-paste, τίτλος του δημοσιεύματος: οι Ευθύμης Λέκκας, Κωνσταντίνος Σπυράκος, Γιώργος Στασινός, Βασίλης Μπαρδάκης, Γιώργος Αποστολόπουλος μιλούν για τον αντισεισμικό σχεδιασμό της Αθήνας και απαντούν –ο καθένας με τον τρόπο του στο ερώτημα: Αντέχει η Αθήνα έναν μεγάλο σεισμό;
ΣΣ (2): «έκαστος εφ’ ω ετάχθη»…
– Ευθύμης Λέκκας πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας
– Κωνσταντίνος Σπυράκος καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών στο ΕΜΠ
– Γιώργος Στασινός πρόεδρος του ΤΕΕ
– Βασίλης Μπαρδάκης πρόεδρος του ΣΠΜΕ (Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας)
– Γιώργος Αποστολόπουλος αντιδήμαρχος Δόμησης & Κτιριακών Υποδομών του Δήμου Αθήνας.

Με τον πιο επίσημο τρόπο πέρυσι στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αντισεισμικής Μηχανικής & Τεχνικής Σεισμολογίας, από τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Γιώργο Στασινό επισημάνθηκε ότι: «Οι σημερινοί έλληνες πολίτες διακρίνονται σε δύο κατηγορίες από άποψη προσδόκιμου ζωής: σε αυτούς που κατοικούν σε κτίρια που χτίστηκαν μετά το 1995, ή έστω το 1985, για τα οποία υπήρξαν νομοθετικές αντισεισμικές πρόνοιες και κανονισμοί, και σε αυτούς των οποίων οι κατοικίες κατασκευάστηκαν πρωτύτερα», είχε πει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, το 2011Το 45% του κτιριακού αποθέματος της χώρας ήταν χτισμένο με βάση τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959 και το 30% χωρίς κανέναν αντισεισμικό κανονισμό, δηλαδή είχαν κατασκευαστεί πριν το 1959.
«Ένα κτίριο που κατασκευάστηκε μετά το 1996 μπορούμε να πούμε ότι είναι ασφαλές, ότι μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι σε αυτό, έχει πολύ μικρές πιθανότητες να αντιμετωπίσει προβλήματα λόγω σεισμού. Όσο πιο πίσω πάμε, όμως, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να έχουμε αστοχίες», λέει ο Βασίλης Μπαρδάκης, μεταξύ άλλων πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών.

«Για παράδειγμα», προσθέτει, «αν κάποιος ζει σε ένα κτίριο του 1970, το οποίο έχει κατασκευαστεί με τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959 και έκτοτε δεν έχει ελεγχθεί, είναι σαν να οδηγεί αυτοκίνητο που δεν έχει αερόσακο ή antispin – και σε κάποιες περιπτώσεις το “μηχανολογικό ανάλογο” μπορεί να είναι σαν να οδηγεί αυτοκίνητο χωρίς ζώνη ασφαλείας και σε λιγότερες… σαν να οδηγεί μηχανή χωρίς κράνος».

Συμπεράσματα 4ου Πανελλήνιου Συνέδριου Αντισεισμικής Μηχανικής & Τεχνικής Σεισμολογίας

[Δημοσιογράφος]
Στον μεγάλο σεισμό του 1981 με επίκεντρο τις Αλκυονίδες, μεγέθους 6,7 Ρίχτερ, ήμουν δέκα χρονών. Θυμάμαι που πεταχτήκαμε από τον ύπνο μας με τη μάνα μου και τις δύο αδερφές μου και αγκαλιαστήκαμε κάτω από την κάσα της πόρτας, τρέμοντας από τον φόβο μας.
Από τότε μου έμεινε φοβία για τους σεισμούς. Και να σας πω την αλήθεια, μετά τη μικρή έρευνα που έκανα και ακολουθεί, δεν μπορώ να πω ότι φοβάμαι λιγότερο.

[Δημοσιογράφος]
Μπορεί κάποιος να προφυλαχθεί κάτω από την κάσα της πόρτας την ώρα του σεισμού;
Μόνο εάν βρίσκεται σε κτίριο από φέρουσα τοιχοποιία, δηλαδή πέτρινο ή πλινθόκτιστο κτίριο.
Στα κτίρια από οπλισμένο σκυρόδεμα η κάσα της πόρτας δεν προσφέρει κάποια ιδιαίτερη προστασία.
Η βασική οδηγία αυτοπροστασίας σε οποιαδήποτε περίπτωση είναι: σκύψε, καλύψου κάτω από ένα γερό, ξύλινο τραπέζι ή γραφείο και κράτησε το πόδι του.

Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, www.oasp.gr

Ελλάδα, η πιο σεισμογενής χώρα της Ευρώπης

«Το θέμα είναι πολυπαραμετρικό», λέει ο Κωνσταντίνος Σπυράκος, καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, του ΕΜΠ.
«Το πόσο μπορεί να αντέξει ένα κτίριο εξαρτάται από την ηλικία κατασκευής του, από τη συντήρησή του, από το αν γειτνιάζει με ενεργά σεισμικά ρήγματα, από το υλικό της κατασκευής του. Σε κάθε περίπτωση η αξιολόγηση της αντοχής του μπορεί να γίνει από πολιτικό μηχανικό».
Η Ελλάδα είναι η πλέον σεισμογενής χώρα της Ευρώπης και η έκτη στον κόσμο.
Στην Αττική ενεργά ρήγματα υπάρχουν στο βόρειο τμήμα και ένα στον Σαρωνικό, όμως και ρήγματα λίγο πιο μακρινά μπορούν να επηρεάσουν την Αθήνα – ένα τέτοιο βρίσκεται στις Αλκυονίδες και ήταν αυτό που προκάλεσε τον σεισμό του 1981, ο οποίος υπήρξε η αφορμή να εκσυγχρονιστεί ο αντισεισμικός κανονισμός που ίσχυε από το 1959.

«Μέχρι και τον σεισμό του 1981 υποτιμούσαμε τις συνέπειες ενός σεισμού στην Αθήνα. Ο σεισμός εκείνος ήταν η κύρια αιτία για τον νέο αντισεισμικό κανονισμό του 1985, ο οποίος ήταν ένα άλμα προόδου σε σχέση με τον προηγούμενο κανονισμό, που ήταν και ο πρώτος στη χώρα μας και ίσχυε ήδη από το 1959», λέει ο καθηγητής. Στη συνέχεια, το 1995 έγινε βελτίωση του αντισεισμικού κανονισμού, το 2000 υπήρξε μία ακόμη βελτίωση και από το 2017 η Ελλάδα ακολουθεί τις ευρωπαϊκές οδηγίες, οι οποίες είναι γνωστές ως Ευρωκώδικας.

Σε άλλες σεισμογενείς χώρες, όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ιαπωνία, στη Νέα Ζηλανδία, καθορίζεται με νόμο κάθε πότε θα πρέπει να ελέγχονται τα δημόσια κτίρια. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει τέτοιος νόμος και μόλις το 25% των δημόσιων κτιρίων (σχολεία, νοσοκομεία, δικαστήρια, υπηρεσίες κ.λπ.) έχει ελεγχθεί, δηλαδή περίπου 18.000 κτίρια.
Αυτό που υπάρχει στη χώρα μας είναι μία «σύσταση» από την επιτροπή παρακολούθησης των αντισεισμικών κανονισμών, μέλος της οποίας είναι ο κ. Σπυράκος:

«Η σύσταση είναι οι κατοικίες να ελέγχονται κάθε 10 χρόνια, τα βιομηχανικά κτίρια κάθε 5 έως 10 χρόνια, οι οδικές γέφυρες κάθε 1 έως 4 χρόνια, οι σιδηροδρομικές γέφυρες κάθε 1 έως 2 χρόνια και τα τεχνικά έργα, στα οποία εντάσσονται και τα νοσοκομεία για παράδειγμα, κάθε 5 χρόνια».

[Δημοσιογράφος]
Τι πρέπει να κάνει αμέσως μετά τον σεισμό κάποιος που βρίσκεται μέσα σε κτίριο; «Μετά το τέλος της σεισμικής δόνησης θα πρέπει, διατηρώντας την ψυχραιμία του, να φορέσει παπούτσια και κατάλληλα για την εποχή ρούχα και να κλείσει τους γενικούς διακόπτες (ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, νερού). Στη συνέχεια θα πρέπει να εκκενώσει προσεκτικά το κτίριο από το κλιμακοστάσιο, παίρνοντας μαζί του τα εφόδια έκτακτης ανάγκης, όπως: φακό, νερό, κλειδιά, φάρμακα κ.ά. Θα πρέπει να κινείται γρήγορα και προσεκτικά, χωρίς να τρέχει, μέχρι να φτάσει στον προεπιλεγμένο κοντινό, ανοικτό, ασφαλή χώρο καταφυγής (πλατεία, πάρκο κ.λπ.)»
Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, www.oasp.gr

Μέτρα τώρα ζητεί το ΤΕΕ

Τη δέσμη μέτρων που έχει προτείνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας μας υπενθυμίζει ο πρόεδρός του, Γιώργος Στασινός:
«Το ΤΕΕ έχει προτείνει στην πολιτεία 7 μέτρα και πολιτικές που έπρεπε να έχουν ξεκινήσει ήδη, αν θέλουμε να προλάβουμε τις επιπτώσεις ενός μεγάλου σεισμού.

  • Έλεγχος όλων των δημοσίων κτιρίων με άμεσο πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο δομικής τρωτότητας.
  • Ταυτότητα Κτιρίου (που ξεκινά το 2021) και προσεισμικός έλεγχος ιδιωτικών κτιρίων.
  • Μόνιμα οικονομικά κίνητρα για την ενίσχυση ιδιωτικών κτιρίων που διατρέχουν κίνδυνο βλαβών από σεισμό.
  • Σύνδεση προγραμμάτων σεισμικής ενίσχυσης και ενεργειακής εξοικονόμησης.
  • Ανακατασκευή κενών, παλαιών και διατηρητέων κτιρίων μέσω των δήμων.
  • Ψηφιακή Τράπεζα Γης (που αναμένεται εντός του έτους να ψηφιστεί) και μέσω αυτής μηχανισμός ανακατασκευής των προσόψεων διατηρητέων κτιρίων.
  • Ηλεκτρονικό Μητρώο Έργων Υποδομής, που έχει ξεκινήσει ήδη ο σχεδιασμός του και θα υλοποιήσει το ΤΕΕ.

Για κάθε ένα από αυτά τα μέτρα το ΤΕΕ έχει καταθέσει στην πολιτεία συγκεκριμένες και υλοποιήσιμες προτάσεις με χρονοδιάγραμμα και τους πόρους που απαιτούνται – και πώς μπορούν να καλυφθούν.
Αλλά πρέπει να προχωρήσουν όλα τώρα, χθες αν ήταν δυνατόν, παράλληλα και ολοκληρωμένα, όχι αποσπασματικά.
Η συγκυρία της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, που έχει ως βασικό στόχο την ανθεκτικότητα, και της έναρξης του νέου ΕΣΠΑ σταματά κάθε αμφιβολία για την εύρεση των πόρων που απαιτούνται.
Η χώρα χρειάζεται ένα εκτεταμένο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα προσεισμικού ελέγχου, αντισεισμικής προστασίας και ανθεκτικότητας ιδιωτικών και δημοσίων κτιρίων, που να καλύπτει όμως όλα τα δομήματα: μνημεία, γέφυρες και τεχνικά έργα, φράγματα και όλες τις υποδομές
».

Ο αντισεισμικός έλεγχος σε ένα κτίριο δεν αποτελεί μόνο θέμα ασφάλειας, αλλά έχει να κάνει και με την εμπορική αξία του κτιρίου, επισημαίνει ο κ. Μπαρδάκης, συνιστώντας σε κάθε έναν που θέλει να αγοράσει ένα σπίτι να πάρει τη γνώμη ενός μηχανικού που εμπιστεύεται.
Σημειώνει ακόμη ότι με την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας οι ενισχύσεις ενός κτιρίου είναι πιο εύκολες, περισσότερο ποιοτικές αλλά και πιο οικονομικές.
«Υπάρχουν πολλά παραδείγματα κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας, τα οποία μελετήθηκαν με τις διατάξεις του 1959, δηλαδή με πολύ πτωχές αντισεισμικές προβλέψεις και ενισχύθηκαν πρόσφατα ώστε να αποκρίνονται με ασφάλεια στη σύγχρονη σεισμική δράση».
Σε ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, λέει, «υλοποιήθηκαν παρεμβάσεις στο σκελετό του κτιρίου που το καθιστούν τόσο ασφαλές όσο και αν κατασκευαζόταν σήμερα, με συνολικό κόστος παρόμοιο με τη δαπάνη επένδυσης όλων των δαπέδων με φθηνό πλακάκι».

[Δημοσιογράφος]
Ποιες είναι οι σωστές ενέργειες που πρέπει να κάνει ένα άτομο με κινητική αναπηρία κατά τη διάρκεια του σεισμού; Την ώρα της δόνησης θα πρέπει να παραμείνει στη θέση του, μακριά από επικινδυνότητες, όσο αυτό είναι δυνατόν. Αν χρησιμοποιεί αμαξίδιο πρέπει όταν αισθανθεί το σεισμό να βάλει φρένο και στη συνέχεια να καλύψει το κεφάλι του και τον αυχένα με τα χέρια του ή με κάποιο άλλο αντικείμενο, σκύβοντας όσο το δυνατόν περισσότερο.
Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, www.oasp.gr

ΟΑΣΠ: Η Αθήνα θα αντέξει σε ένα μεγάλο σεισμό

Ψυχραιμία και μακριά από λαϊκισμούς συνιστά ο Ευθύμης Λέκκας, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) και καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο ΕΚΠΑ.
Ο κ. Λέκκας λέει ότι η Αθήνα είναι μία πόλη με ιστορία 3.000 ετών, υπάρχουν τα αρχαία μνημεία, τα βυζαντινά, τα κτίρια που χτίστηκαν μετά την επανάσταση του 1821, αυτά που προηγήθηκαν του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τα κτίρια μετά το 1960.
«Υπάρχει μια ποικιλομορφία κτιρίων. Τα κτήρια μας από το 1970 και μετά είναι ανθεκτικά και όσο πλησιάζουμε στα σύγχρονα χρόνια γίνονται ακόμα καλύτερα, λόγω των βελτιώσεων στους αντισεισμικούς κανονισμούς.
Το 70% των κτιρίων της χώρας είναι κατασκευασμένα βάσει αντισεισμικών κανονισμών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα κτίρια προ του 1959 είναι επικίνδυνα, καθώς και τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν όχι μόνο προδιαγραφές, αλλά και μια μεγάλη εμπειρία.
Το κτίριο της Βουλής, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, είναι κτίρια 150 ετών
».
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ σημειώνει ότι σίγουρα υπάρχουν σεισμικά τρωτά κτίρια, κτίρια που δεν έχουν συντηρηθεί, που έχουν εγκαταλειφθεί, που αλλάζουν κάθε τόσο χρήσεις, αλλά και πως «βάσει της εμπειρίας μας από τους προηγούμενους σεισμούς, σε έναν μεγάλο σεισμό θα υπάρξουν επιπτώσεις, σε γενικές γραμμές, ωστόσο, ο δομημένος ιστός θα συμπεριφερθεί θετικά».

Αναφορικά με τα δημόσια κτίρια, εκ των οποίων μόλις το 25% έχει ελεγχθεί, δηλαδή περίπου 18.000 κτίρια, ο καθηγητής επισημαίνει ότι από τα υπόλοιπα κτίρια υπάρχουν πολλά που είναι κενά, δεν χρησιμοποιούνται δηλαδή, αλλά και αυτά τα οποία χρησιμοποιούνται δεν σημαίνει ότι είναι επικίνδυνα – για παράδειγμα, η Βουλή είναι ένα από τα δημόσια κτίρια τα οποία δεν έχουν ελεγχθεί.
Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, λέει ο κ. Λέκκας, προσπαθεί να επιταχύνει τις διαδικασίες ελέγχων, καθώς αυτοί είναι στην ευθύνη του εκάστοτε ιδιοκτήτη, π.χ. για τα γραφεία και τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών αρμόδιο είναι το συγκεκριμένο υπουργείο κ.λπ.
«Σε κάθε περίπτωση», προσθέτει, «η συντήρηση των δημόσιων κτιρίων είναι και θέμα πόρων.
Σε πολλά θέματα υπάρχουν ανάγκες, και περισσότερες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας χρειαζόμαστε, και ασθενοφόρα, και καλύτερους δρόμους, αλλά στο τέλος της ημέρας δίνονται προτεραιότητες σύμφωνα με τις εκάστοτε οικονομικές δυνατότητες της Πολιτείας, δυνατότητες οι οποίες δεν είναι απεριόριστες».

Μπορεί να γίνει πρόγνωση σεισμού;

Όχι μόνο η ελληνική αλλά και η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να προχωρήσει την υπόθεση της πρόγνωσης των σεισμών.
Συχνά, τόσο Έλληνες όσο και ξένοι επιστήμονες και ερευνητικές ομάδες στέλνουν μελέτες για προγνώσεις στην αρμόδια επιτροπή του ΟΑΣΠ, αποτελούμενη από περισσότερους από 20 επιστήμονες του ευρύτερου κλάδου, οι οποίες διερευνώνται.
Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που καπηλεύονται αυτήν την κατάσταση, λέει ο κ. Λέκκας, που κάνουν μία πρόγνωση την οποία δεν καταθέτουν στον ΟΑΣΠ αλλά έρχονται στη συνέχεια και υποστηρίζουν ότι είχαν προβλέψει το τάδε σεισμικό γεγονός, επικαλούμενοι δημοσίευσή τους σε κάποια διεθνή ιστοσελίδα. «Υπάρχει και θέμα ατομικής ευθύνης», λέει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, «αν έχεις κάτι, να το καταθέσεις στις αρμόδιες αρχές της χώρας σου».
«Σε κάθε περίπτωση», καταλήγει ο καθηγητής, «πρόγνωση δεν υπάρχει ούτε και θα υπάρξει στα επόμενα χρόνια.
Αλλά κι όταν θα υπάρξει, δεν ξέρουμε αν θα είναι επιχειρησιακά αξιοποιήσιμη
».

Μνημεία, διατηρητέα, εγκαταλειμμένα κτίρια

Στο πρόσφατο βιβλίο του «Κατασκευές από τοιχοποιία, αποτίμηση και επεμβάσεις για σεισμικά φορτία» (εκδ. Εργονόμος), ο Κωνσταντίνος Σπυράκος αναφέρεται στον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν τα κτίρια από τοιχοποιία, μεταξύ αυτών όλα τα μνημεία και τα διατηρητέα.
«Ο τελευταίος ισχυρός σεισμός στην Αττική έγινε τον Ιούλιο του 2019 και ήταν 5,3 Ρίχτερ, δηλαδή ήταν 18 φορές ασθενέστερος από το σεισμό των 5,9 Ρίχτερ το 1999 στην Πάρνηθα. Τι διαπιστώσαμε από τον σεισμό του Ιουλίου του 2019; Πολλές αστοχίες στους τοίχους (ρωγμές και πτώσεις) αλλά και καταρρεύσεις και σοβαρές βλάβες σε εγκαταλειμμένα κτίρια, όπως το μνημείο του Ταινιόδρομου Κράκαρη στον Πειραιά. Αντιλαμβανόμαστε ότι σε έναν ισχυρότερο σεισμό θα έχουμε μεγαλύτερα προβλήματα».
Μνημεία, μας υπενθυμίζει ο καθηγητής, είναι κατασκευές συνήθως παλαιότερες των 100 ετών που έχουν χαρακτηριστεί ως τέτοια από το Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ διατηρητέα είναι τα κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί έτσι από το Υπουργείο Περιβάλλοντος λόγω των ιδιαίτερων αρχιτεκτονικών τους χαρακτηριστικών, π.χ. τα νεοκλασικά.
«Από αυτά, περίπου 20.000 ανήκουν σε ιδιώτες, δηλαδή το 0,8% του συνολικού φορολογούμενου δομημένου περιβάλλοντος, πολλά από τα οποία είναι εγκαταλειμμένα», λέει ο κ. Σπυράκος, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα από την Πολιτεία για τη συντήρησή τους, γιατί σιγά-σιγά θα χάσουμε όλο τον αρχιτεκτονικό μας πολιτισμό.
«Συνήθως σε ένα εγκαταλειμμένο κτίριο πέφτει πρώτα η στέγη, μετά μπαίνουν νερά, διαβρώνονται οι τοίχοι και καταρρέουν και εκείνοι. Αν, δηλαδή, προστατευθεί η στέγη και γίνουν μερικές ακόμα αναγκαίες επεμβάσεις το κτίριο θα σωθεί και οι επεμβάσεις προστασίας δεν είναι τόσο δαπανηρές όσο νομίζουν πολλοί», επισημαίνει.

Την ίδια στιγμή, στον δήμο της Αθήνας υπάρχουν περίπου 1.400 εγκαταλειμμένα κτίρια, αρκετά εκ των οποίων ετοιμόρροπα και επικίνδυνα για τους περαστικούς.
Τα περισσότερα από αυτά ανήκουν σε έναν ή σε περισσότερους ιδιοκτήτες, οι οποίοι κατά τον νόμο είναι υπεύθυνοι για τη συντήρησή τους, αναφέρει ο Γιώργος Αποστολόπουλος, αντιδήμαρχος Δόμησης και Κτιριακών Υποδομών.
Κάποια λίγα, τα οποία ύστερα από αυτοψία ειδικών, παρουσία εισαγγελέα, κρίθηκαν επικινδύνως ετοιμόρροπα και κατεδαφίστηκαν από τον δήμο, αφού υπήρξε επικοινωνία με τον/τους ιδιοκτήτες.
Τα έξοδα κατεδάφισης χρεώθηκαν σε εκείνους.
Σύμφωνα με τον κ. Αποστολόπουλο, τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να δοθεί σε διαβούλευση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την αντιμετώπιση του προβλήματος των εγκαταλειμμένων κτιρίων, αλλά και της συντήρησης των διατηρητέων, σε όλη τη χώρα.

[Δημοσιογράφος] – Ήξερες ότι…
– Ο σεισμός με τις μεγαλύτερες ανθρώπινες απώλειες στην Ελλάδα συνέβη στις 3 Απριλίου 1881 στη Χίο, όταν σκοτώθηκαν 3.550 άνθρωποι.
– Ο επόμενος πιο καταστρεπτικός σεισμός έγινε το 1953. Είχε μέγεθος 7,2 Ρίχτερ και επίκεντρο την Κεφαλονιά την οποία, μαζί με τη φωτιά που ακολούθησε, σχεδόν ισοπέδωσε, όπως και τη Ζάκυνθο. Ήταν 455 οι νεκροί στη Ζάκυνθο, 386 στην Κεφαλονιά και ένας στην Ιθάκη.
– Επίσης, το 1999 υπήρξαν 143 νεκροί στην Αθήνα από τον σεισμό 5,9 Ρίχτερ με επίκεντρο την Πάρνηθα, ενώ το 1978, στη Θεσσαλονίκη, 45 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε σεισμό 6,5 Ρίχτερ.

Πηγή: Ενημερωτικό Δελτίο ΤΕΕ (με βάση ρεπορτάζ της Athens Voice -του δημοσιογράφου Τάκη Σκριβάνου)

Έκαστος εφ’ ω ετάχθη

«Ωραία» μας τα λένε οι συνάδελφοι, κάποιοι και με μισές αλήθειες… πιασάρικος και ο τίτλος του δημοσιεύματος.
Για το μόνο που κανείς δε μιλάει είναι πως –σε παγκόσμια κλίματα και ο σεισμός, όπως και όλες οι άλλες «φυσικές» καταστροφές χτυπάνε μόνο «της γης τους κολασμένους».
Αφήνουμε –ως ανάξια σχολιασμού τα εν είδει σφήνας σχόλια του δημοσιογράφου (αποσπάσματα, από www.oasp.gr).

Ζούμε στην πιο σεισμογενή περιοχή της Ευρώπης (στην Ελλάδα εκλύεται το 50% της σεισμικής ενέργειας της ηπείρου) και σε μια από τις πλέον σεισμογενείς περιοχές του κόσμου και αυτό δεν αλλάζει –είναι δοσμένο –ένα το κρατούμενο που λένε…


Χάρτης των επίκεντρων των καταγεγραμμένων σεισμών της Ελλάδας (& τμημάτων γειτονικών χωρών),
με μέγεθος άνω των 4,0R (1900 ως σήμερα).
Xρώματα: Μπλε 4,0 έως 4,9R, Πράσινο: 5,0 έως 5,9R, Κίτρινο: 6,0 έως 6,9R, Πορτοκαλί: 7,0 έως 7,9R

Όμως, εκείνο που αποκρύπτεται μεθοδικά είναι πως οι μεν σεισμοί δεν μπορούν να αποφευχθούνθα μπορούσαν όμως να ελαχιστοποιηθούν τόσο οι υλικές ζημιές, όσο και –κυρίως οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Η τραγική αντίφαση, που εκδηλώνεται με δραματικό τρόπο –και όχι μόνο στη χώρα μας και παρά την αλματώδη πρόοδο της τεχνογνωσίας, προκύπτει, από την αναλγησία της γενικότερης πολιτικής του αστικού κράτους, της ζούγκλας ελεύθερης αγοράς, όπου η ανθρώπινη ζωή είναι ένα τίποταμπροστά στο καπιταλιστικό κέρδος, με τους εκάστοτε διαχειριστές της εξουσίας «να κάνουν καλά τη δουλειά τους», εφαρμόζοντας τον παλιό δοκιμασμένο τρόπο «πέντε το κρασί»


Οι δείκτες του ρολογιού στη στοά Μαλακοπή έχουν σταματήσει να κινούνται από το βράδυ του σεισμού του 1978

Οι σεισμοί δείχνουν με τη δική τους, συχνά μακάβρια, μορφή το σημερινό δρόμο ανάπτυξης της αστικής κοινωνίας που στηρίζεται:
Στην εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών.
Στην επικυριαρχία του κέρδους πάνω στο συλλογικό συμφέρον, αναδεικνύοντας τα δομικά προβλήματα των σύγχρονων ελληνικών πόλεων, όπου:

  1. Η προστασία της ζωής υπόκειται στους περιορισμούς της ταξικής πολιτικής του καπιταλιστικού κράτους …
  2. [έτσι όταν] ο ζωτικός αντισεισμικός σχεδιασμός και προστασία δεν αποφέρει κέρδη …
  3. Δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη ή δραστηριότητα ούτε από τις κυβερνήσεις ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση,
  4. Η έκταση των κινδύνων και της συνολικής υπόθεσης της αντισεισμικής προστασίας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποσπασματικάχωρίς κεντρικό σχεδιασμό και χρηματοδότηση
  5. Δεν γίνεται και δεν μπορεί να γίνει στην αναγκαία έκταση από το σημερινό σύστημα, του οποίου άλλες είναι οι προτεραιότητες.
  6. Μόνο η πρόταση και στόχος πάλης του ΚΚΕ και του ταξικού εργατικού κινήματος για ενιαίο κρατικό φορέα κατασκευών, με ευθύνη μεταξύ των άλλων και για την αντισεισμική προστασία, με συνδυασμένη αξιοποίηση του επιστημονικού, τεχνικού και εργατικού δυναμικού σε μόνιμη βάση, μπορεί να δώσει απαντήσεις
  7. Και αυτά μόνο αν ο λαός γίνει νοικοκύρης του ιδρώτα του.

Παγίδες» εργαζομένων οι χώροι δουλειάς

Στο σεισμό της Πάρνηθας το 1999 ένας μεγάλος αριθμός θυμάτων (64 στους 143) ήταν σε εργασιακούς χώρους.
Στο εργοστάσιο της «Ρικομέξ» σκοτώθηκαν 39 εργαζόμενοι, στου «Φουρλή» 6, στη «Φιαλοπλάστ» 3, στη «Φαράν» 8, στη ΒΙΟΚΥΤ 6, στον «Παπουτσάνη» 1, στον ΠΡΟΚΟ 1, ενώ δεκάδες ακόμα τραυματίστηκαν σε εργοστάσια που κατέρρευσαν.

Επίκαιρες και αναγκαίες οι διεκδικήσεις του ΚΚΕ

Αναδεικνύεται από τα παραπάνω η επικαιρότητα και αναγκαιότητα των προτάσεων που το ΚΚΕ έχει καταθέσει για την πολιτική προστασία. Οι διεκδικήσεις αυτές αποτελούν τη διέξοδο στον υπαρκτό κίνδυνο που ελλοχεύει στις ζωές και τις περιουσίες των λαϊκών στρωμάτων κάθε φορά που έρχονται αντιμέτωπα με φυσικές καταστροφές. Μπορούν να δώσουν απαντήσεις στα προβλήματα ζωής και επιβίωσης, αλλά και να βάλουν μπροστά το ίδιο το ζήτημα των σύγχρονων αναγκών για όλες τις απαραίτητες υποδομές που θα ανεβάζουν το επίπεδο ζωής και θα στηρίζουν την προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος. Προτάσεις που περιλαμβάνουν:

  • Εξεύρεση κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό, από το ΕΣΠΑ και το ΠΕΠ ή από την περικοπή των υπέρογκων ΝΑΤΟικών δαπανών, από τους πόρους που έχουν παρακρατηθεί διαχρονικά από την Τοπική Διοίκηση.
  • Ολοκλήρωση, εντός σαφούς χρονοδιαγράμματος, του ελέγχου χώρων όπως τα σχολεία, τα δημόσια κτίρια, ελέγχων σε ιδιωτικά κτίρια, με προτεραιότητα αυτά που στεγάζουν μεγάλους εργασιακούς χώρους ή χώρους ψυχαγωγίας και διασκέδασης με συνάθροιση πλήθους.
  • Ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιών με πόρους, με το απαραίτητο προσωπικό και μέσα. Υπαγωγή όλων των σχετικών υπηρεσιών και οργανισμών σε έναν ενιαίο οργανισμό – φορέα και γενναία κρατική χρηματοδότηση για την ανάπτυξη της έρευνας και τη διαρκή επικαιροποίηση των αντισεισμικών προδιαγραφών και κανονισμών, με κριτήριο την ασφάλεια.
  • Εκπόνηση προγράμματος κατασκευής νοσοκομείων, παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων, σχολείων, φοιτητικής στέγης, υποδομών πολιτισμού και αθλητισμού με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές. Πρόγραμμα ανάπτυξης κοινωνικής – λαϊκής κατοικίας με ευθύνη του κράτους, που μπορεί να βελτιώσει έστω σε κάποιο βαθμό τις συνθήκες στέγασης, ιδιαίτερα για τμήματα των πιο αδύναμων οικονομικά εργατικών – λαϊκών στρωμάτων.
  • Ανασύσταση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και ενίσχυση του κατασκευαστικού προγράμματός του. Προσανατολισμό των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους στον έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης για την ουσιαστική και συνδυασμένη εφαρμογή των κανονισμών για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, την πυροπροστασία, τη συντήρηση, τα ατυχήματα μεγάλης έκτασης, τις εγκαταστάσεις διανομής Ενέργειας.
  • Απομάκρυνση επικίνδυνων εγκαταστάσεων από κατοικημένες περιοχές, σχεδιασμό χρήσεων γης και συμπλήρωση των κενών των υπαρχόντων κανονισμών με κριτήριο την προσαρμογή του εργασιακού περιβάλλοντος στις ανάγκες των εργαζομένων.
  • Εκπόνηση συγκεκριμένων σχεδίων άμεσης αντίδρασης, γρήγορης εκκένωσης και διαφυγής σε περίπτωση σεισμού και άλλων καταστάσεων, με προτεραιότητα σε παιδικούς σταθμούς, σχολεία, πανεπιστήμια και ιδρύματα Πρόνοιας – νοσοκομεία.
  • Εκπαίδευση από την παιδική ηλικία, με αντισεισμική αγωγή σε κάθε βαθμίδα της Εκπαίδευσης.
  • Ουσιαστική αναβάθμιση των μηχανισμών Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και τεχνολογικών ατυχημάτων μεγάλης έκτασης, με ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα.
  • Προστασία και αναβάθμιση των ελεύθερων – ανοιχτών χώρων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως χώροι καταφυγής σε περίπτωση σεισμού. Ανάπτυξη και νέων ελεύθερων χώρων.
  • Συγκοινωνιακό και κυκλοφοριακό σχεδιασμό, ρυθμίσεις για αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, προσβάσεις και οδούς διαφυγής του πληθυσμού.
  • Και φυσικά, στην περίπτωση εκδήλωσης σεισμικού φαινομένου άμεση και ουσιαστική στήριξη – αποκατάσταση των σεισμόπληκτων.
    Άμεση καταβολή ουσιαστικών αποζημιώσεων, πρόγραμμα γρήγορων ελέγχων και αποκατάστασης βλαβών. Ειδικά και επιπλέον μέτρα για τους ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους.

7 Σεπτέμβρη 1999, ώρα 14:56:50.
Για 15 δευτερόλεπτα ο εγκέλαδος χτυπά ισχυρά το Λεκανοπέδιο με 5,9 Ρίχτερ, σκορπώντας τρόμο, 143 νεκρούς και τεράστιες υλικές ζημιές…

Με βαρύ φόρο αίματος πλήρωσαν οι εργαζόμενοι τα Ρίχτερ του σεισμού, τα «χάρτινα» κτίρια που στέγαζαν μια σειρά επιχειρήσεις, την απουσία πολιτικής για την αντισεισμική θωράκιση και προστασία από όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις.

Τάφος για 39 ανθρώπους έγινε το εξαώροφο κτίριο της «Ρικομέξ», στη λεωφόρο Τατοΐου στο Μενίδι.
Τα χρόνια που ακολούθησαν, στο εδώλιο δεν κάθισε κανένας από τους ιδιοκτήτες της επιχείρησης, ενώ και όσοι αντιμετώπισαν κατηγορίες είτε απαλλάχθηκαν είτε αθωώθηκαν.
Το πόρισμα των πραγματογνωμόνων, που εκδόθηκε στα τέλη του 2000, για τα αίτια της κατάρρευσης εντόπισε σωρεία σοβαρότατων και εξόφθαλμων παραβάσεων:
Το εμβαδόν του οικοπέδου που είχε καταλάβει το κτίριο της επιχείρησης, ήταν τριπλάσιο από αυτό που είχαν αγοράσει οι ιδιοκτήτες του. Από την πρόσοψη φαινόταν ότι το κτίριο είναι τετραώροφο, αλλά από την πίσω πλευρά είχαν υψωθεί άλλοι δύο όροφοι, γεγονός που μείωνε τη στατικότητά του.
Δύο υπόγεια είχαν χτιστεί χωρίς τοιχία και είχαν μετατραπεί σε ορόφους. Επίσης, είχε προστεθεί αυθαίρετα ημιώροφος στο ισόγειο σαν πατάρι. Κατασκευάστηκαν αυθαίρετα αποθήκες και υπόστεγα στους ακάλυπτους χώρους.
Τα σχέδια των οικοδομικών αδειών ήταν διαφορετικά από τα σχέδια της οικοδομής.
Ενώ η άδεια προέβλεπε 32 υποστυλώματα, οι πραγματογνώμονες εντόπισαν μόνο 24…

Με απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθήνας, το 2005 η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ανατολικής Αττικής κλήθηκε να καταβάλει αποζημίωση σε συγγενείς θυμάτων. Το ποσό επιδικάστηκε σαν χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης από τις πράξεις και παραλείψεις της αρμόδιας Πολεοδομικής Υπηρεσίας, οι οποίες οδήγησαν στην κατάρρευση του κτιρίου του εργοστασίου.
Η ίδια η επιχείρηση κατέθεσε αίτηση πτώχευσης και δεν κατέβαλε καμία αποζημίωση, ενώ οι ιδιοκτήτες της προχώρησαν σε μια σειρά επιχειρηματικές κινήσεις, όπως πώληση της εταιρείας σε πολυεθνική, ίδρυση και λειτουργία άλλων εταιρειών σε Ελλάδα και Τουρκία.

Προαναγγελθέν έγκλημα στη «ΦΑΡΑΝ»
Στη φαρμακοβιομηχανία «ΦΑΡΑΝ», στην περιοχή της Κάτω Κηφισιάς, 8 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από δέκα τραυματίστηκαν σοβαρά, καθώς μεγάλο τμήμα του κτιρίου που στέγαζε την παραγωγική δραστηριότητα κατέρρευσε.
Και στην περίπτωση αυτής της επιχείρησης αποτυπώθηκε με τραγικό τρόπο το γεγονός ότι η ασφάλεια και η ζωή των εργαζομένων δεν έχουν καμία αξία μπροστά στα κέρδη -στην πτέρυγα πχ. που κατέρρευσε δεν υπήρχε έξοδος κινδύνου, ενώ η εξωτερική σκάλα που διέθετε το κτίριο ήταν από τα πρώτα κομμάτια του εργοστασίου που διέλυσε ο σεισμός.
Η δίκη που ακολούθησε ολοκληρώθηκε το 2004, με το δικαστήριο να μετατρέπει τις κατηγορίες, για όσους τελικά διώχθηκαν, από ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, σε ανθρωποκτονία από αμέλεια και επιβάλλοντας ποινές …τροχαίου
Ένα στοιχείο που ξεχωρίζει στην περίπτωση της «ΦΑΡΑΝ» είναι το γεγονός ότι η επικινδυνότητα του κτιρίου είχε επισημανθεί σε μελέτη αρκετά χρόνια νωρίτερα.
Το 1986, η μηχανικός Ελένη Μηλιαρονικολάκη και μέλος σήμερα της ΚΕ του ΚΚΕ είχε συντάξει έκθεση για λογαριασμό της τότε «Εθνικής Φαρμακοβιομηχανίας ΑΕ», θυγατρικής του ΕΟΦ, που ενδιαφερόταν να αγοράσει τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις.
Σε αυτήν επισήμανε ότι το κτίριο «δεν ενδείκνυται για τις προβλεπόμενες ανάγκες» καθώς είχε «ζημιές στα υποστυλώματα» από τον σεισμό του 1981 και σημείωνε πως στο μέλλον «δεν θα ήταν ικανό να ανταπεξέλθει κυρίως σε περίπτωση σεισμού»!
Για τα συμπεράσματά της οι τότε εργοδότες της στην «Εθνική Φαρμακοβιομηχανία» όχι μόνο την αμφισβήτησαν στέλνοντας την έκθεση για έλεγχο σε γνωστό μελετητικό γραφείο, χωρίς να καταφέρουν να την ανατρέψουν, αλλά τις χρέωσαν και …πολιτικές προθέσεις.

Παρά το γεγονός ότι το θέμα είναι κυριολεκτικά απέραντο –και ειδικά η οικονομικο-πολιτική και κοινωνική πλευρά, ο χώρος δε μας επιτρέπει περισσότερα
Παραθέτουμε μια πλούσια βιβλιογραφία –για όσους θέλουν να κολυμπήσουν στα βαθειά …καλή ανάγνωση

Δείτε σχετικά:
Στο Ριζοσπάστη
– Αντισεισμική Προστασία |> Διαχρονικό έγκλημα η θυσία της προστασίας του λαού για τα κέρδη του κεφαλαίου
– Αντισεισμική προστασία, δικαίωμα ζωής και ασφάλειας για το λαό
– Ευθύνη του κράτους η αντισεισμική προστασία
– Ο πραγματικός ένοχος για την έλλειψη αντισεισμικής προστασίας (του Δημήτρη Κουτζή Πολιτικού Μηχανικού – «Πανεπιστημονική» στη ΔΕ του ΤΕΕ)
– Αντισεισμική προστασία και θωράκιση «ΘΕΣΕΙΣ του ΚΚΕ για το περιβάλλον» (2005)

ΚΚΕ – Ημερίδα ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας
«Αντισεισμική προστασίαδικαίωμα ζωής και ασφάλειας για το λαό»

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαγιάννης

www.alt.gr

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020

Ένα Κόκκινο Γαρύφαλλο στην Πληγή του Τοίχου...



Έσπρωχνε η πιτσιρίκα τα παιδικά της δάχτυλα μέσα στην τρύπα του τοίχου, προσπαθώντας να στερεώσει το γαρίφαλο, λες και ήξερε ότι το αντίδοτο του θανάτου κρεμόταν από τις άκρες των λεπτών της χεριών. Έσπρωχνε με μανία τη ζωή, μέχρι να χωθεί και να ριζώσει μέσα στα ανοίγματα που άνοιξαν σ’ εκείνον τον τοίχο οι σφαίρες που σκότωσαν, κάποτε, κάποια άλλα παιδιά. Σπρώξε μικρή μου, σπρώξε με τη δύναμη των καθαρών σου ονείρων τα κόκκινα γαρίφαλα μέσα στις πληγές που άνοιξαν τα εκτελεστικά αποσπάσματα όταν σκότωναν τον 19χρονο Δημήτρη, τον 22χρονο Γιάννη, τον 27χρονο Νίκο. Ρίξε μια στάλα κόκκινης ζωής στη μαυρίλα του θανάτου.

Ήταν τότε, το 1947 και το ’48, το ’49 και ακόμα μετά την τυπική λήξη του Εμφυλίου όταν έφτανε από το λιμάνι της Κέρκυρας το καράβι με τους πολιτικούς κρατούμενους που πήγαιναν για εκτέλεση. Κάθε φορά η ίδια διαδρομή. Από την προηγούμενη νύχτα ο δεσμοφύλακας έπαιρνε τον κρατούμενο από το κελί του και τον έβαζε στον Γολγοθά, ένα μικρό κελί έξω από τα κεντρικά κτίρια των φυλακών Κέρκυρας. Εκεί, ο μελλοθάνατος είχε την ευκαιρία να καλέσει όποιον σύντροφό του ήθελε από την πτέρυγα Θ, την πτέρυγα των κομμουνιστών. Σε εκείνον έδινε το γράμμα για τη μάνα, για τα παιδιά, για τη γυναίκα του. Ο Γιάννης ζήτησε από τον σύντροφό του να πάρει το ρολόι του και να το στείλει ενθύμιο στην αδερφή του. Πρέπει να πέρασε χρόνια ολόκληρα εκείνη η γυναίκα μετρώντας τις ώρες της ζωής της ξέροντας πια ότι ο αδερφός της δεν υπήρχε. Ένα χοντρό πουλόβερ που το είχε να τον ζεσταίνει μέσα στα υγρά κελιά, το άφησε πίσω για να το πάρει όποιος συγκρατούμενός του το χρειαζόταν.
Εκείνη η νύχτα, η τελευταία, τελειώνει πριν χαράξει το πρώτο φως. Στο προαύλιο της φυλακής συγκεντρώνουν τους πολιτικούς κρατούμενους που είναι να φύγουν για το Λαζαρέτο. Εκείνη την ώρα οι συγκρατούμενοί τους σηκώνουν το κεφάλι όσο αντέχουν ψηλότερα για να φτάσουν στα παράθυρα των κελιών και με τα χάρτινα αυτοσχέδια χωνιά τους αρχίζουν να φωνάζουν στους Κερκυραίους, ότι τούτη την ώρα άλλη μια φουρνιά πολιτικών κρατούμενων φεύγει για εκτέλεση. Το καράβι περιμένει στο λιμάνι. Απέναντί τους δύο μικρά νησάκια, δυο πράσινες κουκίδες γης μέσα στο μελανό της θάλασσας. Το ένα, ο Βίδος, είναι η λεγόμενη «Μικρή Μακρόνησος», εκεί που βασανίζονται οι ανήλικοι πολιτικοί κρατούμενοι. Το άλλο, το Λαζαρέτο, η τελευταία γη που θα πατήσουν οι κομμουνιστές των φυλακών Κέρκυρας.
Λίγο κρατά αυτή η διαδρομή, μικρός ο τόπος, σύντομο το ταξίδι και η ανατολή πρέπει να έχει κιόλας αρχίσει να κοκκινίζει τον ορίζοντα. Το εκτελεστικό απόσπασμα είναι εκεί, οι έφεδροι αξιωματικοί από την Σχολή Εφέδρων της Κέρκυρας (ΣΕΑΚ). Ο εισαγγελέας, ο παπάς, ο γραμματέας όλοι είναι στη θέση τους, όλοι περιμένουν τον ήλιο να σηκωθεί ακόμα κι εκείνοι που ξέρουν πως οι πρώτες του ακτίνες είναι το σινιάλο που θα τους πάρει τη ζωή. Ποια ζωή; Πόσα χρόνια είναι σε φυλακές; Ο Λεωνίδας, που θα εκτελέσουν σε λίγο είναι μόλις 19 χρονών. Πότε πρόλαβαν να τον πιάσουν; Λίγα χρόνια νωρίτερα είχαμε την Κατοχή κι εκείνος πρέπει να ήταν 11-12 χρονών παιδί, ίσως ΕΠΟΝίτης, ίσως ένα από εκείνα τα παιδιά που προσπαθούσαν να βουτήξουν το καρβέλι το ψωμί από τα γερμανικά φορτηγά για να φάνε. Κι ο Νίκος, που πρόλαβε να φτάσει 27 χρονών, πού ήταν πριν; Του άρεσε η μπάλα, του άρεσε το ποδόσφαιρο κι ήταν καλός, τόσο καλός που ήταν στον Ολυμπιακό. Πριν από εκείνο το πρωί είχε ζήσει όλη την Ιστορία της Πατρίδας μας πάνω στο πετσί του. Είχε πολεμήσει, είχε λάβει μέρος στη μεγάλη μάχη της Ηλεκτρικής, όταν ο ΕΛΑΣ πάλευε να σώσει την Αθήνα από την καταστροφή των Γερμανών.
Ο ήλιος σηκώνεται, ουρανοφώτισε η πλάση, κοκκινίζει ο τοίχος από τις πρώτες του ακτίδες… λίγο ακόμα για να κοκκινίζει και το χώμα… λίγο ακόμα…
Βάλσαμο τα γαρίφαλα στον τοίχο των εκτελέσεων, μικρή μου. Βάλσαμο και το μαλακό σου πάτημα στο χώμα εκείνο που έγειραν τα κορμιά των σκοτωμένων κομμουνιστών. Τούτα τα παιδιά που ήρθαν σήμερα στο Λαζαρέτο θα μπορούσαν να ήταν τα εγγόνια των εκτελεσμένων. Θα ήταν τα εγγόνια τους αν το μετεμφυλιακό κράτος των δωσίλογων της Κατοχής τους είχε αφήσει να ζήσουν, να μεγαλώσουν, να ερωτευτούν, να κάνουν οικογένειες. Δεν τους άφησε, τους εκτέλεσε ελπίζοντας ότι με τις σφαίρες θα εκτελούσε τις ιδέες τους, θα έσβηνε από την Ιστορία τους αγώνες τους. Δεν τα κατάφερε, ποτέ δεν θα τα καταφέρει όσο θα υπάρχουν παιδιά, μικρότερα, μεγαλύτερα, έφηβοι και νέοι που θα φωνάζουν για την ανάγκη των ανθρώπων να ζουν όρθιοι, να ανασαίνουν ελεύθεροι, να γελούν, να αγαπούν, να συντροφεύονται.
Ένα κόκκινο γαρύφαλλο στην πληγή του τοίχου, σαν φιλί παιδιού σε μάγουλο γέροντα…

Σοφία Χουδαλάκη
20 Οκτωβρίου 2018 ·















+10







Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΠΟΙΟΙ ΞΕΠΛΕΝΑΝ ΤΟΥΣ ΝΕΟΝΑΖΙ... ΟΙ ΝΑΖΙ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ.

 ΟΙ ΝΑΖΙ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ

Δεν ξεχνάμε αυτούς που ξεπλένουν τους ναζί!

2016: Ο ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Κασιδιάρης δίπλα - δίπλα με υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ2016: Ο ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Κασιδιάρης δίπλα - δίπλα με υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ

«Εγκληματική οργάνωση δεν τους έχουν βγάλει. Τους ταλαιπωρούν και τους σέρνουν σε μια δίκη κρατώντας τους ομήρους».

«Η Χρυσή Αυγή έχει αρχίσει να εκδημοκρατίζεται. Μάλλον, έχουμε λιγότερη βία απ' όση είχαμε πριν από τρία χρόνια».

«Είναι αυθεντικό κίνημα μετά τη μεταπολίτευση».

«Μια σοβαρή Χρυσή Αυγή είναι χρήσιμη».

* * *

Είναι μερικές φράσεις που έχουν ακουστεί τα τελευταία χρόνια από εξέχουσες πολιτικές και δημοσιογραφικές προσωπικότητες. Αφορούν τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή. Πολλοί από τους παραπάνω, την Τετάρτη, μετά την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης για τη Χρυσή Αυγή, μίλησαν για «νίκη της Δημοκρατίας». Κάποιοι, μάλιστα, δήλωσαν και περήφανοι... Ομως, έχουν καταγραφεί στην Ιστορία σαν τα «καλύτερα πλυντήρια» των ναζιστών!

Δεν είναι τυχαίο... Δεν αφορά μόνο έναν, δύο ή τρεις που έκαναν κάποιες άστοχες δηλώσεις στήριξης της Χρυσής Αυγής. Είναι απλά η ξεδιάντροπη στήριξη του αστικού πολιτικού συστήματος, των αστικών κομμάτων και των μηχανισμών τους, σε ένα γέννημα του συστήματός «τους», του καπιταλισμού. Ο λαός μας είδε όλους αυτούς κι άλλους τόσους, την Τετάρτη, να πανηγυρίζουν. Είδε σύσσωμα τα αστικά κόμματα να θριαμβολογούν. Είδε εκείνους που προκλητικά έκαναν πλάτη στους ναζί με διάφορους τρόπους, ακόμα και την περίοδο που ήταν υπόδικοι και ξερνούσαν τις φασιστικές τους αντιλήψεις μέσα στο δικαστήριο, να βγάζουν δακρύβρεχτους λόγους ...«δικαίωσης». Ομως, επειδή κανείς δεν έχει ή δεν πρέπει να ξεχάσει, η πραγματικότητα τους εκθέτει ανεπανόρθωτα. Για αυτό δεν ξεχνάμε. Αξίζει να θυμόμαστε και μάλιστα με όλες τις λεπτομέρειες.

25η Μαρτίου 2019: Δίπλα στον υπόδικο τότε φασίστα και πλέον ένοχο για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση Ν. Μίχο (δεύτερος από δεξιά) στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ

2019: Δίπλα στον  ένοχο για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση Ν. Μίχο στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ2019: Δίπλα στον ένοχο για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση Ν. Μίχο στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ

«Διασυνδέσεις» και «επαφές»

Ποικίλλουν οι περιπτώσεις «διασυνδέσεων», «επαφών», «συνομιλιών» εκπροσώπων των αστικών κομμάτων με τους χρυσαυγίτες.

Πιο χαρακτηριστική είναι η περίπτωση Μπαλτάκου, που ως γενικός γραμματέας της κυβέρνησης ΝΔ μιλάει με τον Κασιδιάρη σαν γνωστοί από παλιά, και ενώ μάλιστα είχε κινηθεί η διαδικασία ενάντια στη Χρυσή Αυγή... Τον Απρίλη του 2014 ο Κασιδιάρης «καρφώνει» τις επίσημες πια συνομιλίες της Χρυσής Αυγής με τη ΝΔ. Ο τότε γενικός γραμματέας της κυβέρνησης της ΝΔ, Παναγιώτης Μπαλτάκος, εμφανίζεται να έχει απευθείας συνεννοήσεις με τον νεοναζί βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη για ζητήματα που αφορούν τις συλλήψεις των ναζί, με αξιοσημείωτη τη μεταξύ τους οικειότητα...

Ομως το ζήτημα δεν περιορίζεται εκεί. Αφορά και άλλα στελέχη της ΝΔ, αλλά και άλλων κομμάτων. Οπως είχε αποκαλύψει και ο «Ριζοσπάστης» με αρθρογραφία του, στις δημοτικές - περιφερειακές εκλογές του 2014 και του 2019 έχει καταγράψει το όργιο αλισβερισιού ανάμεσα σε κομματικά στελέχη της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ, του ΣΥΡΙΖΑ, που τους είχαν μη βρέξει και μη στάξει, για να τους στηρίξουν στους δεύτερους γύρους, ή τους έβαζαν στα ψηφοδέλτιά τους.

Αναφέρουμε ενδεικτικά ορισμένα παραδείγματα όχι από τις «μακρινές» του 2014, αλλά από τις τελευταίες εκλογές του 2019:

Δήμος Αχαρνών: Εκεί ένας πρώην και ένας νυν αντιδήμαρχος της τότε διοίκησης (στηριγμένη από τους συνεργάτες του ΣΥΡΙΖΑ, Οικολόγους Πράσινους), γνωστοί για τις σχέσεις τους με τη Χρυσή Αυγή, αφού έδιναν το «παρών» και σε εκδηλώσεις των φασιστών στην πόλη, παρέχοντας στήριξη σε κάθε ακροδεξιά ρατσιστική κίνηση, έχουν ήδη ανακοινώσει ότι συμπαρατάσσονται με άλλον υποψήφιο που τελικά εξελέγη. Ο ένας από τους δύο μάλιστα συνεχίζει να είναι αντιδήμαρχος!

Δήμος Αγίων Αναργύρων - Καματερού: Ο δήθεν «ανεξάρτητος» και μέλος της ΝΔ, τότε υποψήφιος για τον δήμο, Στ. Τσίρμπας, δεν χάνει ευκαιρία να διαφημίσει τις σχέσεις του με φασιστοειδή της πόλης: Από αναρτήσεις φωτογραφιών σε κοινωνικά δίκτυα μέχρι την παρουσία του σε Δημοτικά Συμβούλια, συνοδευόμενος από φουσκωτούς, επιχειρεί να ψαρέψει στα θολά νερά των φασιστικών συμμοριών.

Δήμος Καλλιθέας: Η τότε δημοτική αρχή ουκ ολίγες φορές είχε πάρει επ' ώμου το «ξέπλυμα» των φασιστών της Χρυσής Αυγής, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τα ευχαριστήριά της προς τους ναζί δολοφόνους για τη φιλανθρωπική δράση (!) που αναπτύσσουν στην πόλη.

Δήμος Λέσβου: Η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριέλαβε - έστω προσωρινά - στον συνδυασμό της χρυσαυγίτη γνωστό για τη δράση του στα Ιωάννινα, όπου εμφανίζεται ως ιδρυτής της τοπικής της εγκληματικής οργάνωσης. Ο εν λόγω απομακρύνθηκε από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ μόνο μετά την κατακραυγή που ξεσηκώθηκε στο νησί.

Δήμος Νέας Ιωνίας: Την υποψηφιότητά του, με την υποστήριξη τμήματος της ΝΔ (ενώ επίσημα η τοπική της ΝΔ στηρίζει τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ Π. Μανούρη), είχε ανακοινώσει ο Νίκος Κουκουλάρης, που στις προηγούμενες εκλογές ήταν ομιλητής σε εκδήλωση της Χρυσής Αυγής στο δήμο Αθήνας, στηρίζοντας τον υπόδικο ναζί Ηλ. Κασιδιάρη!

Και ο κατάλογος... δεν έχει τέλος.

Θεσμικές και νομικές δεσμεύσεις

Επικαλούμενοι «θεσμικές» και «νομικές δεσμεύσεις», αρνούνταν να βάλουν εμπόδια στην πολιτική δράση των χρυσαυγιτών σε επίπεδο δημοτικών και περιφερειακών αρχών τοπικές αρχές όλων των αστικών κομμάτων. Δεν δίσταζαν μάλιστα ακόμα και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ - όπως ο τότε υπουργός Ν. Βούτσης - να εκφράζουν τη διαφωνία τους στη Βουλή με τη στάση της δημοτικής αρχής της Πάτρας και του κομμουνιστή δημάρχου, Κ. Πελετίδη, να εμποδίσει με κάθε τρόπο τη δράση των χρυσαυγιτών, υποδεικνύοντας μάλιστα στους ωρυώμενους χρυσαυγίτες ότι υπάρχουν «νομικές δικλίδες» να καταφύγουν σε βάρος του δημάρχου.

Τον Ιούνη του 2015 γίνεται στη Βουλή μία άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση, με αφορμή την απόφαση του δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, να μη διευκολύνει την κοινοβουλευτική ή άλλη δραστηριότητα της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης. Τα φασιστοειδή έφεραν το θέμα στη Βουλή με Ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Μ. Αρβανίτη, θέτοντας τα εξής θέματα για τον δήμαρχο Πατρέων: «Εχει παραβεί τη διάταξη που αφορά κατάχρηση εξουσίας, τη διάταξη που αφορά παράβαση καθήκοντος και τη διάταξη που αφορά τη συκοφαντική δυσφήμιση. Με ποιο λόγο περιφρονεί τους αντιπροσώπους του έθνους; Ζητώ από εσάς, κύριε υπουργέ, να μου πείτε τι μέτρα σκοπεύετε να λάβετε κατά του παρεκτραπέντος δημάρχου».

Τι απάντησε ο Νίκος Βούτσης σε αυτές τις εμετικές αναφορές;

«Εάν υφίσταται ζήτημα παράβασης καθήκοντος, υπάρχει το ζήτημα των πειθαρχικών ποινών, τις οποίες ο ελεγκτής νομιμότητας επιβάλλει κ.λπ. Υπάρχει ένα ολόκληρο πλαίσιο στο οποίο θα μπορούσε κανείς να αναφερθεί ως προς αυτό το ζήτημα. Σας το λέω ευθέως, παρότι δεν συμφωνώ - διαφωνώ - με την πολιτική θέση αυτού του δημάρχου».

Το ...«θεσμικό» σκεπτικό

Με το ίδιο «θεσμικό» σκεπτικό και πίσω από τη θέση «αφού τους ψήφισε ο κόσμος» (!) βρέθηκαν πλάι πλάι, μαζί τους σε εκδηλώσεις, επετείους, όπως όταν πόζαραν όλοι μαζί, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και χρυσαυγίτες στο Καστελόριζο... τον Δεκέμβρη του 2016. Με αφορμή το παραπάνω περιστατικό, ο τότε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλος, σε συνέντευξή του δηλώνει: «Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να προηγηθεί η ουσία μιας σύγκλισης, δηλαδή ο εκδημοκρατισμός». Μάλιστα, σε ερώτηση αν «τον τελευταίο καιρό η Χρυσή Αυγή έχει αρχίσει να εκδημοκρατίζεται», ο Ν. Παρασκευόπουλος απαντά: «Μάλλον, έχουμε λιγότερη βία απ' όση είχαμε πριν από τρία χρόνια».

Δήμαρχοι και περιφερειάρχες της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και άλλοι τους δίνανε βήμα, χώρο για να καταθέσουν τα στεφάνια τους ως «νόμιμο πολιτικό κόμμα», και ήταν οι λαϊκές κινητοποιήσεις που εμπόδιζαν τους ναζί.

Η τελευταία επέτειος της 25ης Μαρτίου κατά την οποία έγιναν οι σχετικές εκδηλώσεις ήταν το 2019 (το 2020 δεν έγιναν λόγω κορονοϊού).

Τι έγινε τότε;

-- Στην Αθήνα δόθηκε η δυνατότητα στον υπόδικο φασίστα και καταδικασμένο πλέον για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ηλ. Κασιδιάρη, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης, να χύσει το φασιστικό ρατσιστικό του δηλητήριο. Με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της περιφερειακής αρχής (ΣΥΡΙΖΑ), που τυπικά διοργάνωσε την εκδήλωση, ο φασίστας αποτέλεσε αναπόσπαστο μέρος του «τυπικού» της τελετής.

-- Στο Χαλάνδρι, την ίδια μέρα, ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Τσιρώνης, ο δήμαρχος της πόλης και εκ νέου υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ, Συμεών Ρούσσος, καθώς και η Ελενα Χριστούλη, αντιδήμαρχος και μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είχαν κανένα πρόβλημα να φιγουράρουν μαζί με τον Νίκο Μουζάκη, γνωστό ακροδεξιό στοιχείο στην περιοχή και υποψήφιο στις περιφερειακές εκλογές με το ψηφοδέλτιο που στήριζε η ΧΑ, που πήρε θέση δίπλα τους ως «επίσημος», προσκαλεσμένος στην παρέλαση.

-- Επίσημο βήμα για πολλοστή φορά έδωσε και εκείνη τη μέρα στον υπόδικο τότε βουλευτή της ναζιστοσυμμορίας και καταδικασμένο πλέον για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Γ. Λαγό η δημοτική αρχή Σαλαμίνας. Ο χρυσαυγίτης συνόδευε την δήμαρχο σε κάθε της βήμα, στον εκκλησιασμό και στην παρέλαση, ενώ στην κατάθεση στεφάνου έντονες ήταν οι αποδοκιμασίες από κατοίκους της περιοχής. Μάλιστα, στις αποδοκιμασίες οι φασίστες απάντησαν με προπηλακισμούς, με μέλη και στελέχη του ΚΚΕ να δέχονται τραμπούκικες επιθέσεις από τα θρασίμια της συνοδείας του χρυσαυγίτη.

-- Στη Χαλκίδα, από εκείνη τη μέρα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν μία υπέροχη αναμνηστική εικόνα με φασίστες στο φωτογραφικό τους άλμπουμ. Ούτε κι εκεί - αυτοί που την Τετάρτη μίλησαν για νίκη της δημοκρατίας - ενοχλήθηκαν από τον Νίκο Μίχο, τότε υπόδικο (και πλέον καταδικασμένο) πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής. Δίπλα του «πόζαραν» στην εξέδρα των επισήμων ο τότε αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στ. Πιτσιόρλας, οι βουλευτές Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Πρατσόλης και Γ. Ακριώτης, ο βουλευτής Εύβοιας της ΝΔ Σ. Κεδίκογλου, ο αντιπεριφερειάρχης και υποψήφιος περιφερειάρχης της ΝΔ Φ. Σπανός, ο δήμαρχος Χαλκιδέων και εκ νέου εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ για τον δημαρχιακό θώκο, Χρ. Παγώνης.

Μαζί στη Βουλή

Δεν πρέπει να ξεχνάμε και όσα έγιναν μέσα στη Βουλή. Με την ψήφο των χρυσαυγιτών ψηφίζονταν σημαντικά αντιλαϊκά νομοσχέδια που έφερναν οι κυβερνήσεις της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ηταν, μάλιστα, η πρόεδρος της Βουλής, Ζ. Κωνσταντοπούλου, τότε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, που διαμαρτυρόταν για τον αποκλεισμό υπόδικων βουλευτών από συμμετοχή στις ψηφοφορίες.

Ηταν βουλευτές της ΝΔ (Κεφαλογιάννης, Ιωαννίδης, Καράμπελας) τον Μάρτη του 2013, που δεν ψήφισαν την άρση ασυλίας του Κασιδιάρη για την επίθεση στην βουλευτή του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει την ομολογία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη ότι όσο συμμετείχε στην κυβέρνηση, δεχόταν από τον Μπαλτάκο πιέσεις για να στηρίξει νομοσχέδια με αντίβαρο τη Χρυσή Αυγή: «Είχαμε ομολογημένο δημόσιο λόγο ότι "αν δεν ψηφίσετε εσείς της ΔΗΜΑΡ το τάδε νομοσχέδιο, δεν θα πέσει η κυβέρνηση, διότι θα συνεργαστούμε με τη Χρυσή Αυγή"», έχει δηλώσει ο Φ. Κουβέλης.

Αναδημοσίευση από τον «Ριζοσπάστη».

Δες Ακόμη:

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Λέω, λοιπόν, ότι είναι αδύνατον σήμερα να μην ξεκινήσουμε, παρ’ ότι έγινε η συζήτηση το πρωί, με το θέμα της Χρυσής Αυγής. Θα επαναλάβω ορισμένα πράγματα, γιατί η επανάληψη είναι η μήτηρ της μαθήσεως, όχι για την Αίθουσα, αλλά κυρίως για έξω και όσους μπορεί να μας βλέπουν.

Θα λέγαμε πρώτα απ’ όλα να σταματήσει η προσπάθεια -α το πω όπως το λέτε, παρότι εμείς δεν συμφωνούμε- κεφαλαιοποίησης της σωστής απόφασης του δικαστηρίου που χαρακτηρίζει εγκληματική οργάνωση τη Χρυσή Αυγή, πολύ περισσότερο που δεν ακούστηκε ίχνος, κύριε Υπουργέ, αυτοκριτικής από τα άλλα κόμματα. Κανένας δεν βγήκε, δεν είχε το μπόι και το θάρρος να πει: «Ναι, κάναμε λάθος. Υποτιμήσαμε» ή οτιδήποτε τέλος πάντων.

Κανένας δεν το είπε αυτό, για τη στάση που είχαν τα άλλα Κόμματα απέναντι στη Χρυσή Αυγή.

Σε ό,τι μας αφορά, γιατί αλήθεια δίκασε το δικαστήριο, αλήθειες λέμε κι εμείς, από την πρώτη στιγμή, από θέσεις αρχών τοποθετηθήκαμε χαρακτηρίζοντας ναζιστική, φασιστική, εγκληματική οργάνωση τη Χρυσή Αυγή και μέσα στη Βουλή και έξω από τη Βουλή. Και πρέπει να θυμηθείτε όλοι σας, όσοι ήσασταν και όσοι δεν ήσασταν, την αντιμετώπιση που είχαμε και από τον Προεδρεύοντα της Βουλής. Και επειδή έτυχε εκ μέρους του ΚΚΕ να είμαι αυτός που έκανε αυτήν την αναφορά μέσα στη Βουλή, με επανέφερε να σταματήσω τους χαρακτηρισμούς. Φυσικά συνέβη το αντίθετο. Τα είπα πιο δυνατά.

Θα πρέπει να θυμηθούν όλοι τις μεγάλες αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις του ΚΚΕ να μην προσκαλούνται τα φασιστικά τέρατα σε εκδηλώσεις, πράγμα που στελέχη άλλων Κομμάτων με εξαιρέσεις, βέβαια, δεν το έκαναν και δεν το κάνουν,  όπως και όλες οι Κυβερνήσεις.

Απευθύνομαι και στον ΣΥΡΙΖΑ που σήκωσε τη σημαία ψηλά. Όταν είπα στον κ. Βίτσα: «Γιατί καλείς τους Χρυσαυγίτες στο Καστελόριζο;», είπε: «Γιατί είναι θεσμικό Κόμμα». Αυτή ήταν η απάντηση. Και πήγατε εσείς και οι Χρυσαυγίτες.

Τα ίδια συνέβησαν και σε δήμους, σε μαζικούς φορείς, παντού. Τα ίδια συνέβησαν και στον Δήμο τώρα αυτές τις μέρες -και θα τα πω έτσι δυνατά αυτές τις μέρες- όταν ο Δήμαρχος του Περάματος -ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι είναι και έτσι είναι- έβαλε και έσβησαν συνθήματα κατά της Χρυσής Αυγής. Συνελήφθηκε δημοτικός σύμβουλος δικός μας στην Αρτέμιδα. Φυσικά παρενέβη και το Υπουργείο, για να είμαι ειλικρινής, και απελευθερώθηκε αμέσως, γιατί πήγε και έσβησε εμετικά χρυσαυγίτικα συνθήματα έξω από το σχολείο.

Επομένως, δεν είναι μικρής σημασίας αυτά που λέω ούτε τα λέμε για να δικαιωθούμε. Δεν έχουμε και ανάγκη άλλωστε. Όμως, έχουν σημασία οι αντιπαραθέσεις οι ιδεολογικές από την πλευρά του ΚΚΕ,  που από θέσεις αρχής και χωρίς να παίζει πολιτικά παιχνίδια, που έπαιξαν όλα μηδενός εξαιρουμένου τα αστικά Κόμματα, αντιπαρατέθηκε και σκληρά, μάλιστα, με τη Χρυσή Αυγή όχι μόνο μέσα στη Βουλή, αλλά κυρίως έξω -και μέσα στη Βουλή, αλλά κυρίως έξω από τη Βουλή- όταν οι άλλοι σιωπούσαν, όταν στελέχη σας καμάρωναν και τους καλούσαν σε όλες τις εκδηλώσεις. Θα πω παρακάτω.

Ρωτάμε, λοιπόν: Αλήθεια, εσείς που βγαίνετε στα κεραμίδια δεν γνωρίζατε τι είναι και τι πρεσβεύει η Χρυσή Αυγή ανεξάρτητα αν την ψήφισε ο ελληνικός λαός; Δεν διαβάσατε τα έντυπά τους; Ποτέ δεν διαβάσατε που είχαν τον Χίτλερ πρωτοσέλιδο, που είχαν όλους τους φασίστες δολοφόνους και τους υμνούσαν στην επέτειο του θανάτου τους και λοιπά; Δεν γνωρίζατε την ιδεολογία τους; Δεν βλέπατε, δεν ακούγατε τις ομιλίες των στελεχών τους; Σε όλους σας απευθύνομαι, σε εσάς.

Δεν ακούγατε τον Μιχαλολιάκο που τροχούσε τη λόγχη στο πεζοδρόμιο, που έλεγε ότι «είμαστε η γενιά των ηττημένων του 1945»; Δεν τα ξέρατε όλα αυτά; Δεν ξέρατε το ξεσάλωμα κυριολεκτικά; Δεν βλέπατε πώς λειτουργούσαν; Έμπαιναν σε λαϊκές αγορές, έκαναν μπλόκα στον Άγιο Παντελεήμονα, εκβίαζαν τους Πακιστανούς και με νταβατζιλίκι τους έπαιρναν λεφτά, αλλιώς «θα σε κάψουμε», τους έδερναν, τους μαχαίρωναν. Οι τηλεοράσεις τα έδειχναν όλα.

Εσείς τι κάνατε αλήθεια και τώρα βγαίνετε στα κεραμίδια; Εννοώ και εσείς.  Αφήστε τα αυτά.

Λέω, λοιπόν, ότι όλα αυτά τα ξέρατε. Γνωρίζατε το τι έκαναν και στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα; Γιατί αυτή η ολιγωρία; Δεν θα ζητήσετε ένα συγγνώμη; Δεν θα πείτε ότι κάνατε λάθος; Όλες οι Κυβερνήσεις.

Μείναμε εμείς να είμαστε το μαύρο πρόβατο, όπως λέγατε. Ευτυχώς, που είχαμε σηκώσει σημαία και λέγαμε ότι είναι υπόθεση μεγάλη και δεν πρέπει να υποτιμηθεί.

Θέλετε, λοιπόν, επειδή ξύνεστε στην γκλίτσα του τσοπάνη, με αυτήν την έπαρση -κατεβείτε λίγο από το καλάμι- να σας διαβάσω δηλώσεις στελεχών όλων των Κομμάτων σχεδόν για τη Χρυσή Αυγή -και Βουλευτών και κορυφαίων, μάλιστα,  δημοσιογράφων που είναι στην παράταξή σας- τι έλεγαν τότε για τη Χρυσή Αυγή; Να σας διαβάσω ή να σας πω ή να μπείτε στο Youtube και να τα βρείτε, γιατί υπάρχουν ευτυχώς οι διάφοροι επιφανείς δημοσιογράφοι, κορυφαίοι, που καλούσαν τους Χρυσαυγίτες σε συνεντεύξεις; Και γιατί σταμάτησε αυτή η ιστορία;  Θα τα πούμε για να τα ξέρει ο ελληνικός λαός. Γιατί εμείς αρνηθήκαμε να πάρουμε μέρος σε συζήτηση που θα συμμετέχει εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής και μας ακολούθησαν -αυτό είναι θετικό- και τα άλλα Κόμματα μετά και για αυτό  εξαφανίστηκαν.

Μόνο η κρατική ΕΡΤ, κύριε Ραγκούση και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, έλεγε: «Δεν μπορώ. Πρέπει να τους βάλω τις ομιλίες, πρέπει να τους παρουσιάσω, γιατί είναι θεσμικό Κόμμα, εκλεγμένο στη Βουλή». Ναι ή όχι; Είναι αλήθεια αυτά που λέμε;

Είναι αλήθεια, κύριε Τσιάρα, ή όχι; Κι,  όμως, δεν βρίσκει κανένας να πει καμμία κουβέντα σήμερα για όλα αυτά. Και σήμερα εμφανιστήκατε όλοι να οικειοποιηθείτε την πάλη κατά του φασισμού. Δεν θα πω ντροπή. Θα πω: «Κρείττον το σιγάν». Και καλύτερο είναι η αυτοκριτική απέναντι στον ελληνικό λαό.

 Από Κόκκινο Άνεμο !!!