Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021

Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΜΑΪΛΗ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ)

 


Οι Κομμουνιστές αποχαιρετούν σήμερα (χτες) από την γενέτειρα του, την Ελευσινα, ένα γνήσιο τέκνο του ΚΚΕ , τον Μάκη Μαΐλη που έφυγε από την ζωή παραμονή των εβδομηκοστών πρώτων (71) γενεθλίων του. Γράφει ο Δήμος Βερύκιος.

Τον Μάκη, τον γνωρίζω από τα πρώτα παιδικά μου χρόνια. Καρφωμένος στην παιδική μου μνήμη με το ποδήλατο να οργώνει το Θριάσειο Πεδίο στα χρόνια της χούντας ως μέλος του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ. Υπήρξε δάσκαλος μου στα Νέα Ελληνικά και μπορώ να πω ότι σε μεγάλο βαθμό οφείλω σ εκείνον ότι έμαθα ανάγνωση, γραφή και έγινε το «σπαθί» δικό μου....

Ο Μάκης υπήρξε ένας χαρισματικός και γλυκός άνθρωπος, με ξεχωριστές ευαισθησίες, με έγνοια για τον σύντροφο και τον φίλο, τον γείτονα και τον συμπατριώτη...

Ο δικός μας Μάκης ήταν εντελώς το διαφορετικό από το επίπλαστο προφίλ του σκληροτράχηλου και δογματικού όπως τον εμφάνιζαν οι ιδεολογικοί του αντίπαλοι.

Ίσως δεν του συγχώρεσαν ποτέ ότι με την περπατησιά και την στάση ζωής του κατάφερε να γίνει Φάρος, σημείο αναφοράς, συνώνυμο του Κόμματος του.

Μάκης Μαΐλης = Κομμουνιστής

Μάκης Μαΐλης = ΚΚΕ.

Αλλά για τον Μάκη Μαΐλη δεν θα σας πω περισσότερα. Θα αφήσω την Ασφάλεια να σας «μιλήσει» γι αυτόν έτσι όπως τον κατέγραφαν οι μηχανισμοί της. Έτσι θα καταλάβετε τι «ύφασμα» ήταν ο Μάκης.

Το iEidideis.gr αποκαλύπτει τον Φάκελο που είχε κάνει η Ασφάλεια για τον Μάκη Μαΐλη

Κατά την διάρκεια της χούντας ο Μάκης Μαΐλης ως φοιτητής της Νομικής ήταν στον παράνομο μηχανισμό του ΚΚΕ χωρίς να εντοπιστεί διότι δεν «έσπασαν» οι συλληφθέντες σύντροφοι του και δεν τον πρόδωσαν. Αυτό προκύπτει τόσο μέσα από τα αρχεία της Ασφαλείας. Το επισημαίνει και ο ίδιος στο βιογραφικό του σημείωμα: «Στην δικτατορία δεν πιαστήκαμε. Όπως έμαθα αργότερα, το χτύπημα αποφεύχθηκε, λόγω της άψογης στάσης που κράτησαν οι σύντροφοι στα βασανιστήρια, μετά τις συλλήψεις του Φλεβάρη 1974».

Και ο Μάκης το «έμαθε αργότερα» καθώς μελέτησε τους φακέλους της Ασφαλειας που είχαν φτιάξει για τους Βετεράνους κομμουνιστές της Ελευσίνας και οι οποίοι δεν λύγισαν ούτε στιγμή. Όπως ο Μίμης
Θεοδώρου , ο «Κάπα Σίγμα», ο Ροδίτης , ο Μιχάλης και ο Θανάσης Λεβέντης....

Οι συγκεκριμένοι Φάκελοι της Ασφαλειας περιήλθαν στην κατοχή μου πριν λίγα χρόνια και είχα ηθική υποχρέωση να τους παραδώσω προς μελέτη στον Μάκη.

Για τον Μάκη Μαΐλη , όπως και για τον αδελφό του Μανώλη και την Κατερίνα Σιδέρη σύζυγο του Μάκη, η Ασφάλεια ξεκίνησε να φτιάχνει φακέλους αμέσως μετά την μεταπολίτευση λόγω της έντονης δράσης που ανεπτυσσαν σε συλλόγους και το κόμμα.

Η Ασφάλεια είχε διαγνώσει εγκαίρως ότι ο Μάκης είναι «ανερχόμενο στέλεχος» του ΚΚΕ.

Τα ντοκουμέντα μιλούν από μόνα τους.

Η πρώτη αναφορά σε έγγραφο της ασφάλειας για τον Μάκη Μαΐλη γίνεται στις 18 Ιανουαρίου 1975 . Καταγράφεται ως ένας εκ των πέντε κομμουνιστών που ηγούνται της εργατικής οργάνωσης ΕΣΑΚ Ελευσίνος. Ο ταγματάρχης Ιωάννης Ρέππας αναφέρει ως ηγετική ομάδα της ΕΣΑΚ τους : Χρήστο Σπυρόπουλο, Θοδωρο Φαρμάκη, Κώστα Παπαπολυχρονίου, Νικόλαο Οικονόμου και Γεράσιμο Μαΐλη.

Στις 25 Φεβρουαρίου του 1975 ο Μάκης Μαΐλης και η Κατερίνα Σιδέρη είναι πρώτοι- πρώτοι που φιγουράρουν στο ενημερωτικό της ασφαλειας με θέμα : «Σύλλογος Ελευσινίων Φοιτητών ο “Αισχυλος”». Ο Συντακτης της αναφοράς υπογραμμίζει ότι η Κατερίνα Σιδέρη ουδεμία αφορμή είχε δώσει μέχρι τότε. Ήδη εξ εδήλωσε με ενδιαφέρον και μετά φανατισμού υπέρ του ΚΚΕ/ΕΞ λαμβάνοντας μέρος εις άπασα τας εκδηλώσεις κομμουνιστών της περιφέρειας. Είναι ενδιαφέρον ότι ο ασφαλιστής θεωρεί ότι για το ...ξεστράτισμα της Κατερίνας υπεύθυνος είναι ο «αρτι πτυχιούχος Νομικής και εν εξελίξει κομμουνιστής Μαΐλης Γεράσιμος»....

Στις 28 Φεβρουαρίου 1976 η ασφάλεια καταγράφει τον Μάκη Μαΐλη μαζί με τον Κώστα Παπαπολυχρονιου , τον Νίκο Κόλλια και τον Γιάννη Λεβέντη ως την καθοδηγητική ομάδα της Οργάνωσης του «ΚΚΕ εξ» στην Ελευσίνα. Ο ασφαλίτης αναφέρει ότι δεν έχει εξακριβώσει την κομματική χρέωση του καθενός εκ των τεσσάρων στελεχών πλην του Γιάννη Λεβέντη που χαρακτηρίζεται ως γραμματεύς. Ωστόσο αναφέρει ότι το ενοίκιο των γραφείων ανέρχεται στις 2.000 δραχμές ενώ το τηλέφωνο είναι στο όνομα του Θόδωρου Φαρμάκη. Επίσης η οργάνωση δεν διαθέτει μεταφορικό μέσον αλλά χρησιμοποιούνται τα ΙΧ.

Απο το Α ´ Συνέδριο της ΚΝΕ που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Μαΐου του 1976 η ασφάλεια έχει στην κατοχή της 98 φωτογραφίες από τις οποίες προσπαθεί επι πέντε μήνες να εντοπίσει τους συμμετέχοντες. ! Όπως προκύπτει από το έγγραφο της Γενικής Ασφάλειας με ημερομηνία 19 Οκτωβρίου 1976 η ασφάλεια εντοπίζει και καταγράφει τον Μάκη Μαΐλη μαζί με άλλους 11 συντρόφους του από την Δυτική Αττική ( Νίκο Αγγελοπουλο, Μανώλη Μαΐλη , Κατερίνα Σιδέρη, Β Γεωργιάδη , Γ. Βασίλειου , Γ Χαραμαρά, Σπυριδουλα Ζαπατίνα , Χρήστο Βλάχο, Κ. Σταματόπουλο, Νικανδρο Κεπεση).

Στις 13 Νοεμβρίου του 1976 η ασφάλεια φακελώνει και πάλι τον Μάκη Μαΐλη με αφορμή την επίσκεψη Σοβιετικής Αντιπροσωπείας στην Ελευσίνα. Στο ενημερωτικό σημείωμα της ασφάλειας αναφέρεται χαρακτηριστικά : « Την 5-11-1976 και ώρα 10.00 μετέβη εις Ελευσινα δι αυτοκινήτου ΣΙΤΡΟΕΝ αντιπροσωπεία της Λενινιστικής Κομσομόλ, αποτελούμενη εκ τριών ατόμων, εξ ων μια γυνή συνοδευόμενη υπο του Γραμματέως Χρήστου Λογαρά. Άμα τη αφίξει εν Ελευσίνι γραφεία του ΚΚΕ εξ τους ανέμενε ο Μαΐλης Γεράσιμος φοιτητής. Εν συνέχεια επισκέφτηκαν τον Αρχαιολογικό Χώρο και το Δημαρχείο όπου τους υποδέχτηκε ο Θεοδώρου Δημήτριος και παραβρέθηκαν σε εκδήλωση με τους υπαλλήλους του Δήμου.

ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΑΚΗΣ ΜΑΙΛΗΣ

Την Πρωτοχρονιά του 1977 επιχειρείται η αναβίωση του Μορφωτικού Συλλόγου Ελευσινας που από επι μια δεκαετία 1957-1967 έγραψε ιστορία στην Πόλη. Η ασφάλεια καταγράφει όλες τις κινήσεις και φυσικά από τους πρώτους που φακελώνει είναι ο Μάκης Μαΐλης.

Ιδού τι γράφουν γι αυτόν: « Φοιτητής Νομικής, όστις θεωρείται εν εξελίξει κομμουνιστικόν στελεχος. Από της μεταπολιτεύσεως και μεχριν σημερον εκδηλούται υπέρ του ΚΚΕ/ ΕΞ, επισκέπτεται ανελλιπώς τα εν Ελευσίνι γραφεία του και λαμβάνει μέρος εις άπασας τας εκδηλώσεις του. Την 17-1-77 επρωτοστάτησε δια την επιτυχία της υπο την ΚΝΕ Ελευσίνος διοργανωθείσης εις κινηματογράφον ΕΛΕΥΣΙΣ εκδηλώσεως καθ ήν προεβλήθη κινηματογραφική ταινία σκοπός της οποιας ήταν η οικονομική ενίσχυσις της οργανώσεως.

Σε ένα είχε δίκιο ο ασφαλιτης. Στην εκτίμηση ότι ο Μάκης ήταν ανερχόμενο στέλεχος του ΚΚΕ.

Στις 23 Μαΐου του 1977 ο ταξίαρχος Παπαναστασίου αναφέρει ότι πρόσφατα δημιουργήθηκε οργάνωση του ΚΚΕ στην Δυτική Αττική με έδρα της Ελευσίνα και απλώνεται από τα Μέγαρα μέχρι το Μενίδι.

Η Ασφάλεια αναφέρει ότι ο Μάκης Μαΐλης είναι μεταξύ των καθοδηγητών της Οργάνωσης μαζί με την Κατερίνα Σιδέρη μετέπειτα σύζυγο του και τους Βετεράνους Κομουνιστές της Ελευσίνας (που κατά την διάρκεια της χούντας δεν λύγισαν) , τον κρεοπώλη Γιώργο Σακελάριου γνωστό και ως «Κάπα -Σίγμα», τον χρωματοπώλη Ιακωβο Ροδίτη, τον αντιπρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Νίκο Κόλια απο την Μάνδρα και τον δικηγόρο Γιάννη Λεβέντη.

Σύμφωνα πάντα με την ασφάλεια η νεοσύστατη οργάνωση καθοδηγείται απευθείας από την Κεντρική Επιτροπή υπό τον Χρήστο Λογαρά και αριθμεί περί τα 1.000 άτομα , μέλη , οπαδοί και επιρροές του Κόμματος.

Ο Ταξίαρχος Ιωάννης Παπαναστασίου που υπογράφει την αναφορά σημειώνει χαρακτηριστικά: «Διαφωνίαι- αντιθέσεις - κλίκαι μεταξύ του ανθρωπίνου δυναμικού δεν επεσημάνθησαν».

Στις 19 Ιουνίου 1977 γίνονται τα εγκαίνια των γραφείων του ΚΚΕ στα Άνω Λιόσια με ομιλητές τον Μάκη Μαΐλη και τον Στεργιο Πανάγο μετέπειτα Δήμαρχο της πόλης. «Παρών» και ο χαφιές της ασφάλειας ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι : « Αμφότεροι αναφέρθησαν εις τους μέχρι σήμερον αγώνας δια την κατάληψιν της εξουσίας και ετόνισαν μετ εμφάσεως για την συνεργασίαν του ΚΚΕ εξ με ολας τας προοδευτικάς δυνάμεις της χώρας δια την επιτυχία των επιδιωκόμενων σκοπών τους».

Ο ρουφιάνος της ασφάλειας εντοπίζει και καταγράφει ότι στα εγκαίνια των γραφείων του ΚΚΕ στα Άνω Λιοσια ήταν και εκπροσωπος του ΠΑΣΟΚ καθως και ο Δημαρχος Πετρούπολης Νικος Παξιμαδάς.

Δείτε εδώ τον Φάκελο της Ασφάλειας για τον Μάκη Μαΐλη


















    Από Δήμος Βερύκιος 


      _____________________________________
        Δες και το Βίντεο Αποχαιρετισμού απ το Κόμμα του: