Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Ο ΙΟΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΤΟΥ G7 kαι Η "ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΗ" ΚΟΥΒΑ



Άλλη μια κραυγή από την Ιταλία του G7, την «πλούσια» χώρα που δεν μπορεί να εφοδιάσει τους γιατρούς της με ασφαλείς μάσκες: «Όλοι πεθαίνουν σαν τα σκυλιά, σαν τα γουρούνια, δεν ντρέπομαι που το λέω αυτό»


Του Γιώργου Σαρρή
«Όλοι πεθαίνουν σαν τα σκυλιά, σαν τα γουρούνια, δεν ντρέπομαι που το λέω αυτό. Δεν είναι δίκαιο που ο μπαμπάς πέθανε έτσι. Οι άνθρωποι λένε ότι ήταν ηλικιωμένοι, ήταν άρρωστοι. Αλλά ήταν ο πατέρας μου, δεν ήταν ηλικιωμένος και δεν ήταν άρρωστος, άντε στο δ@@&o. Εδώ στη Val Seriana ακούγονται μόνο οι σειρήνες των ασθενοφόρων και οι καμπάνες που θρηνούν».
Άλλη μια συγκλονιστική μαρτυρία από το μαρτυρικό Μπέργκαμο.
Άλλη μια φωνή απόγνωσης από τη Β. Ιταλία, την Ιταλία του G7, την «πλούσια» χώρα που δεν μπορεί να εφοδιάσει τους γιατρούς της με ασφαλείς μάσκες, τη «μεγάλη βιομηχανική δύναμη» που ξέμεινε από γάντια και υλικά, με αποτέλεσμα να αρρωσταίνουν και να πεθαίνουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές, αυτοί οι μαχητές της πρώτης γραμμής που τους αφήνουν μόνους να δώσουν τη μάχη, εφοδιάζοντάς τους με χειροκροτήματα, τους μάρτυρες υγειονομικούς που ήδη αποτελούν το 16% του συνόλου των ασθενών στη χώρα!
Μας έμαθαν να μετράμε την «ανάπτυξη» με αριθμούς όπως το ΑΕΠ, τα ισοζύγια συναλλαγών, τα κέρδη των επιχειρήσεων κλπ. 
Τώρα ο «πλούτος» αυτής της μεγάλης οικονομίας του καπιταλισμού μετριέται με φέρετρα ανθρώπων που «πεθαίνουν κάθε μέρα σαν σκυλιά και σαν γουρούνια», όπως λέει η ίδια η Roberta Zaninoni.
Αξίζει τώρα να σκεφτούμε. Τι είδους δικαιώματα παρέχει η οικονομία της αγοράς στον άνθρωπο; 
Τι είδους κόσμος είναι αυτός που η ανθρώπινη ζωή μετριέται στη ζυγαριά κόστους - οφέλους και αποφασίζεται εδώ και χρόνια να περικοπεί και λίγο ακόμη για να «αναπτυχθούν» οι αριθμοί και τα κέρδη;
Πόσο λογικό είναι να κλείνουν όλα αυτά τα χρόνια σε όλο τον «προηγμένο κόσμο», με τις περίφημες «μεταρρυθμίσεις», δημόσια νοσοκομεία και να εξαφανίζεται κυριολεκτικά η Πρωτοβάθμια Φροντίδα στις συνοικίες, στα σχολεία, στους παιδικούς σταθμούς κλπ. επειδή όλα αυτά θεωρήθηκαν κοστοβόρα;

Πόσο λογικό και χρήσιμο αποδεικνύεται το να μη διαθέτει ένα ανεπτυγμένο κράτος δική του φαρμακοβιομηχανία καθώς και βιομηχανία παρασκευής ιατρικών υλικών και να χρειάζεται να τα εισάγει από άλλες χώρες που όμως τώρα τα χρειάζονται κι εκείνες;

Πόσο κοστίζει η ζωή και πόσο ο θάνατος;
Οι άνθρωποι που ζουν στη γειτονική Ιταλία και στις άλλες «ανεπτυγμένες καπιταλιστικές οικονομίες» που κάθε μέρα ξεμένουν από μάσκες, γάντια και αντισηπτικά(!), είναι σήμερα φανερό ότι δεν έχουν το δικαίωμα να ζουν και να πεθαίνουν σαν άνθρωποι.

Ας το σκεφτούν, λοιπόν, καλά και αυτοί και εμείς.


Το παρακάτω απόσπασμα από το άρθρο-μαρτυρία το διάβασα στο «Πρώτο Θέμα»:
«Ο Giuseppe Zaninoni, 72 ετών, είναι ένα από τα θύματα του κορονοϊού στο Μπέργκαμο της Ιταλίας. Έχοντας κοντά του μόνο τους γιατρούς για αρκετές ημέρες, έφυγε από τη ζωή, χωρίς να μπορεί να αποχαιρετήσει τα αγαπημένα του πρόσωπα. 
Η κόρη του, Roberta Zaninoni, συγκλονίζει μέσα από τη συνέντευξή της στο δίκτυο "Ansa It", στο οποίο περιέγραψε την τραγωδία που ζει.
"Ο πατέρας μου πέθανε σαν το σκυλί, δεν είναι δίκαιο", λέει στον δημοσιογράφο με οργή και συνεχίζει: "Όλοι πεθαίνουν σαν τα σκυλιά, σαν τα γουρούνια, δεν ντρέπομαι που το λέω αυτό. Δεν είναι δίκαιο που ο μπαμπάς πέθανε έτσι. Οι άνθρωποι λένε ότι ήταν ηλικιωμένοι, ήταν άρρωστοι: Αλλά ήταν ο πατέρας μου, δεν ήταν ηλικιωμένος και δεν ήταν άρρωστος, άντε στο δ@@&o. Εδώ στη Val Seriana ακούγονται μόνο οι σειρήνες των ασθενοφόρων και οι καμπάνες που θρηνούν. Οι άνθρωποι που ζουν εδώ ίσως να μην το συνειδητοποιούν, αλλά στην κοιλάδα μας πεθαίνουμε σαν να είμαστε σε πόλεμο. Όλοι μας θρηνήσαμε μόνοι, όταν ήρθε ο υπεύθυνος κηδειών μας είπε ότι θα χρειαστούν δύο ή τρεις εβδομάδες για να τον αποτεφρώσουμε...».


Από amna.gr: Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, 16:08:28 / Τελευταία Ενημέρωση: 16:15 / Πηγή: Ruptly
Ιταλία: Κουβανοί γιατροί και νοσηλευτές φθάνουν για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του κορωναϊού

Μια αντιπροσωπεία 37 Κούβανών γιατρών και 15 νοσηλευτών έφθασε στο αεροδρόμιο Μαλπένσα του Μιλάνου για να προσφέρει ένα χέρι βοήθειας στο υπερφορτωμένο ιταλικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης που λυγίζει κάτω από το βάρος της επιδημίας κοροναϊού. 
Κατά την άφιξη, την αντιπροσωπεία υποδέχτηκε ο Αντιπρόεδρος της περιοχής της Λομβαρδίας Fabrizio Sala.
"Θέλω να σας ευχαριστήσω κύριε πρεσβευτή, εσάς το προξενείο, και την κυβέρνηση της Κούβας για αυτή τη δράση που έχουν αναλάβει για να μας βοηθήσουν", δήλωσε εκτός του τερματικού σταθμού των αφίξεων.
Η αντιπροσωπεία έφτασε στη Λομβαρδία, το επίκεντρο της ιταλικής εστίας COVID-19.

Η κουβανική ομάδα ιατρών και νοσηλευτών θα προσπαθήσει να προσφέρει ένα χέρι βοηθείας στο νέο νοσοκομείο που κατασκευάζεται στο Μπέργκαμο, την επαρχία που επηρεάζεται περισσότερο από τον ιό.πηγή: Ruptly

Από Κατιούσα:

Eκατοντάδες Κουβανοί γιατροί στη μάχη κατά της πανδημίας στη Λατινική Αμερική 
Ενισχύεται μέρα με τη μέρα η αλληλεγγύη της Κούβας σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, την ίδια στιγμή που η ίδια δίνει μεγάλη μάχη για να συγκρατήσει την εξάπλωση του κορονοϊού στην επικράτειά της, μεταξύ άλλων με τους μαζικούς επιτόπιους ελέγχους ασθενών με αναπνευστικά προβλήματα που διενεργούν φοιτητές ιατρικής σε όλη τη χώρα.

Αιχμή του δόρατος αποτελούν για μία ακόμα φορά οι Κουβανοί γιατροί, που αποστέλλονται σε μια σειρά χώρες για την καταπολέμηση της πανδημίας. 
Χθες ο υπουργός εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκες, ανακοίνωσε πως αποστέλλει ιατρική μπριγάδα 144 μελών κατά του Covid-19 στη Τζαμάικα, μια χώρα που μαστίζεται από χρόνια οικονομική κρίση και ασθενές σύστημα υγείας. Παρόμοιος αριθμός γιατρών, 136 συνολικά αναχώρησαν για τη Βενεζουέλα, ενώ ο υπουργός υγείας της χώρας Κάρλος Αλβαράδο ευχαρίστησε την Κούβα για την πράξη αλληλεγγύης, προαναγγέλλοντας ότι θα φθάσουν συνολικά 2000 Κουβανοί γιατροί το επόμενο διάστημα για να εργαστούν σε κοινότητες της χώρας. 
Οι Κουβανοί γιατροί στη Βενεζουέλα θα εκπαιδεύσουν τον πληθυσμό και τους επαγγελματίες υγείας σε μέτρα πρόληψης και καταγραφής του ιού, και θα συμβάλλουν στη θεραπεία του στις πολιτείας της Μιράντα, της Λα Γκουαΐρα και της πρωτεύουσας.
 Πενήντα γιατροί από την Κούβα έχουν επίσης αναχωρήσει για τη μικρή χώρα του Σουρινάμ, τη Νικαράγουα και τη Γρενάδα, ενώ υπενθυμίζεται ότι Κουβανοί γιατροί καταφτάνουν και στη βαριά λαβωμένη Ιταλία.

Αναφερόμενος στα νέα μέτρα καταπολέμησης του κορονοϊού, ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας – Κανέλ σημείωσε: 
“Έχουμε ένα δημόσιο σύστημα υγείας για όλους, μια καθιερωμένη επιστημονική κοινότητα, ένα αποτελεσματικό σύστημα πολιτικής προστασίας, ένα κόμμα και μια κυβέρνηση που θέτουν τους Κουβανούς στο επίκεντρο της προσοχής τους”.
Με πληροφορίες από telesur