Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

,,Για Αυτό που Έζησε η μισή Aνθρωπότητα,,


Το προηγούμενο σ/κ το ΚΚΕ στη Θεσσaλονίκη το είχε αφιερώσει στους Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες.Είχε έκθεση φωτογραφιών από τη ζωή τους στις Λαϊκές Δημοκρατίες όπου φιλοξενήθηκαν.Έκθεση με αντικείμενα και στολές από την εποχή του ΔΣΕ. Ήταν και ένα μουσικό συγκρότημα. 
Ξέρετε το κόμμα αυτό έχει μια μαγική ικανότητα να προάγει πολιτισμό πολύ ανώτερο ακόμη και με τα πιο πενιχρά μέσα.
Και τον δίνει απλόχερα και δωρεάν σε όποιον ενδιαφέρεται.
Όποιος δεν έχει διαβάσει, δεν έχει ακούσει, 
δεν έχει μάθει για τη ζωή τους στις Λ.Δ. της Βουλγαρίας, της Γερμανίας, της Τσεχοσλοβακίας, της Σοβιετικής Ένωσης, της Ρουμανίας, της Πολωνίας, της Ουγγαρίας...όσα πτυχία και να χει, δεν ξέρει τίποτα. Δεν ξέρει τι θα πει ευτυχία! 
Γιατί αλήθεια τι ωφελούν οι πολλές οι γνώσεις όταν δεν μπορείς να κάνεις ευτυχισμένους τους συνανθρώπους σου με αυτές;
Να ξυπνάς στο σπίτι σου που στο χει δώσει το κράτος (ούτε δάνεια, ούτε πλειστηριασμοί) χωρίς το φάσμα της ανεργίας να σε πνίγει. Να χεις ζέστη μέσα στο χειμώνα και να ναι σχεδόν δωρεάν. 
Το καλοκαίρι να σε στέλνει το κράτος διακοπές, κι εκεί δωρεάν σε ξενοδοχεία κρατικά. 
Να χεις το μισθό σου μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει. Να χεις παιδικούς σταθμούς (στην Ελλάδα γίνανε μόδα τα τελευταία 15 χρόνια).
 Να χεις γιατρούς έξω από την πόρτα σου (υπήρχε ένα πρωτοβάθμιο συστήματα υγείας σε κάθε γειτονιά). Να χεις τεχνολογία την ίδια περίοδο που εδώ πλέναν οι γυναίκες ακόμη στη σκάφη. 
Οι γυναίκες εκεί δε μαγείρευαν. Όλοι τρώγανε στις λέσχες. Εκεί που δουλεύανε ή φοιτούσαν.
Πουθενά επαίτες, πουθενά άστεγοι. Ανεργία 0%.
Φωτογραφίες Ελλήνων πολιτικών προσφύγων με πρόσωπα χαρούμενα, μπερδεμένοι με τους ντόπιους, μάγουλα ροδαλά, ξένοιαστοι.
 Οι Έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες λένε ότι είχαν προτεραιότητα σε όλους τους τομείς έναντι των ντόπιων. 

Δεν υπήρχε ίχνος ρατσισμού απέναντί τους.

Στις φωτογραφίες πάλι: Γυναίκες πρόσφυγες, πρώην αντάρτισσες του ΔΣΕ, στην εργασία τους. Επιστημόνισσες. Ανεξάρτητες, όμορφες...
Ποιος πρόσφυγας ή μετανάστης έχει τη δυνατότητα να σπουδάσει σε οποιαδήποτε καπιταλιστική χώρα;
Πόσες από αυτές τις γυναίκες και τους άντρες αν έμεναν εδώ στην Ελλάδα του 50, του 60,ακόμη και του 70 θα σπούδαζαν και θα είχαν δουλειά; 
Την ίδια περίοδο στην Ελλάδα η γυναίκα ακόμη δεν έχει κατακτήσει τα δικαιώματα της (δικαιώματα που τα είχε πάρει με το σπαθί της στην κατοχή και της ξαναπήραν πίσω) και γυρνάει με το φακιόλι.
Την ίδια περίοδο εδώ οι φωτογραφίες οι οικογενειακές μου δείχνουν πρόσωπα γερασμένα πριν την ώρα τους. Παιδιά αδύνατα, ισχνά, πεινασμένα, ξυπόλυτα σχεδόν. Σχολικές αίθουσες με παιδιά όλων των ηλικιών. Δάσκαλοι με βέργες και μαθήματα για τα παιδιά της εργατικής τάξης όπως ξυλογλυπτική, πώς να γίνει κανείς καλός οικοδόμος από τα 8 του χρόνια (το Πέτρινο της Νεάπολης χτίστηκε από τους μαθητές του...)κ.α. όταν η Σοβιετική Ένωση με το σύστημά παιδείας που είχε έστελνε τον πρώτο άνθρωπο στο διάστημα...
Η γιαγιά μου από 25 χρονών είχε τα ίδια ρυτιδιασμένα από τις κακουχίες μούτρα που είχε και στα 90 της. Και όλοι σε όλες τις φωτογραφίες μου φαίνονται ίδιοι, όλοι ταλαιπωρημένοι.
Όμως αυτό το συγκρότημα των πολιτικών προσφύγων ήταν το κάτι άλλο. Δεν ήταν απλά τραγουδιστές ή μουσικοί. Ήταν κάτι άλλο! Κάτι πολύ ανώτερο.Είχαν κάτι που σε μάγευε... Ρωτώντας έμαθα ότι όλοι ήταν διευθυντές ή μέλη κρατικών ορχηστρών. Ο ένας στην κρατική του Ουζμπεκιστάν, ο άλλος της Τασκένδης...
Τι κρίμα αυτό που έζησε η μισή ανθρωπότητα να μην το γνωρίζει η άλλη μισή...Ίσως θα ΄ταν αλλιώς τα πράγματα...ίσως...
Ανταπόκριση:
22/12/17



Δες την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα για την πολιτική προσφυγιά στη Θεσσαλονίκη στις διήμερες εκδηλώσεις της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
Εδώ:

Για Περισσότερα Εδώ 
902.gr
και Εδώ