ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

TRANSLATE

Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Δάσκαλε-Γονέα: το κάτεργο-σχολείο, που Σας ετοιμάζουν



  Μια πρώτη κριτική ματιά στις νομοθετικές ρυθμίσεις (30ωρο, συγχωνεύσεις) για την Παιδεία, και ποιες επιπτώσεις θα έχουν σε εκπαιδευτικούς και μαθητές!
  Η κυβέρνηση κατέθεσε για ψήφιση πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που συμφώνησε με τους θεσμούς, προκειμένου να κλείσει η Γ΄ αξιολόγηση.
Τα μέτρα που περιέχονται στο πολυνομοσχέδιο, ρύθμιση για την απεργία, πλειστηριασμοί κτλ., έρχονται να προστεθούν στα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που έχουν ψηφίσει οι κυβερνήσεις Ν.Δ., ΠΑ.ΣΟ.Κ, ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια.
  Στο πολυνομοσχέδιο υπάρχουν και ρυθμίσεις για την Παιδεία, μνημόνιο για την Παιδεία όπως ονομάστηκε από πολλούς.
  Η πιο μεγάλη κουβέντα στην εκπαιδευτική κοινότητα αφορά το λεγόμενο 30ωρο και τι συνέπειες θα έχει αυτό στο ωράριο των εκπαιδευτικών.

Επικοινωνιακά, στη ρύθμιση για το 30ωρο, τα κυβερνητικά στελέχη, κάποια ΜΜΕ, και οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ πραγματικά έχουν δώσει τα ρέστα τους.
  Μας λένε ότι δεν είναι τίποτα καινούργιο, ο παλαιός νόμος είναι, ό,τι ίσχυε μέχρι τώρα!!
Δηλαδή διαπραγματεύονταν με το ΔΝΤ, ΕΕ, ΟΟΣΑ για να ξαναψηφίσουν τον νόμο 1566 του 1985!!! Τους πιάσαμε κορόιδα δηλαδή!!! Πολιτική απατεωνιά χωρίς κανένα όριο.Γι’ αυτό αναφέρουν ότι δεν έχει αλλάξει κάτι, τα ίδια λέει ο νόμος κτλ.
Όμως, συνάδελφοι μου, δεν είναι καθόλου έτσι.
Και αναφέρω επιγραμματικά κάποια από τα νέα καθήκοντα :

    Α) «Ο προγραμματισμός και η αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου!!» 

Όπου αποτίμηση στην κυβερνητική γλώσσα σημαίνει αξιολόγηση.Υποχρεωτικό καθήκον, λοιπόν η αξιολόγηση στο εργασιακό ωράριο, που όπως αναφέρουν σε άλλες ρυθμίσεις, θα είναι μια διαρκής διαδικασία που θα οργανώνεται σε περιφερειακό επίπεδο κτλ. Ώρες ατελείωτες δηλαδή για την εφαρμογή της αντιδραστικής αξιολόγησης που επιβάλλει η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.
  Β) «Η καταχώρηση-ενημέρωση της αξιολόγησης των μαθητών.» 
Εδώ δεν αναφέρουν ότι η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ που ψήφισαν στο Γ΄ μνημόνιο περιέχει τον ατομικό φάκελο σταδιοδρομίας ( Portfolio) στο οποίο θα καταγράφονται οι γνωστικές, παιδαγωγικές και πειθαρχικές επιδόσεις των μαθητών.   Μάλιστα ο φάκελος αυτός ακολουθεί τον μαθητή και στον εργασιακό του βίο, δίνει δηλαδή «χρήσιμες» πληροφορίες στους μελλοντικούς εργοδότες των παιδιών!   Ώρες ατελείωτες για το φακέλωμα των μαθητών. 
  Γ) «Η επικοινωνία με δομές υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου» ή αλλιώς αυτονομία της σχολικής μονάδας.
  Δ) «Η επίβλεψη σχολικών γευμάτων»: 
Εδώ έχουμε και με τη βούλα του νόμου την «ΕΠΙΒΛΕΨΗ». Θα μας εξηγήσει κάποιος τι ακριβώς σημαίνει;  Αλήθεια η λογική της «επίβλεψης» δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί και στην περίπτωση απουσίας εκπαιδευτικού αυξάνοντας το ωράριο των εκπαιδευτικών;
Θα μπορούσα να αναφέρω και πολλά άλλα παραδείγματα και από άλλες ρυθμίσεις που κινούνται σε αντιδραστική κατεύθυνση.
   Κρατήστε όμως αυτό: Ότι όλες οι νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης εμπεριέχουν τις αντιδραστικές ρυθμίσεις που προσπάθησαν να νομοθετήσουν η Διαμαντοπούλου και ο Αρβανιτόπουλος και δεν τα κατάφεραν από την αντίσταση που προέβαλαν οι εκπαιδευτικοί.
  Η απάντηση στο ερώτημα αν είμαστε υποχρεωμένοι να παρευρισκόμαστε στο σχολείο στο διάστημα 8-2, είναι θα είμαστε, στο βαθμό που θα επιτρέψουμε να εφαρμοστούν όλα όσα προανάφερα.

Και όχι μόνο 8-2 αλλά και περισσότερο!Και αναφέρω το εξής παράδειγμα:  Λίγο πριν τις γιορτές τα περισσότερα σχολεία έδιναν βαθμούς.   Πολλοί σύλλογοι διδασκόντων είχαν πάρει απόφαση να δώσουν βαθμούς στις 12μμ ή στις 12.30μμ.  Εγγράφως αλλά και προφορικώς η διοίκηση υποχρέωσε τους εκπαιδευτικούς να δώσουν βαθμούς στη 1.15μμ, όπως προβλέπει το ΠΔ 79, είναι τήρηση της νομιμότητας, ανέφεραν.  Έτσι σε πολλά σχολεία υπήρχαν εκπαιδευτικοί που έδιναν βαθμούς μέχρι της 15.00 μμ. ακόμα και μέχρι της 15.30μμ.   Αυτό έγινε γιατί οι εκπαιδευτικοί έχουν φιλότιμο και δεν μπορούσαν να πουν στον γονιό που άφησε τη δουλειά του ότι μετα της 14.00μμ πρέπει να φύγουν γιατί παραβιάζεται η νομιμότητα του εργασιακού τους ωραρίου.    Γιατί κύριοι της διοίκησης υπάρχει και αυτή η νομιμότητα που όταν παραβιάζεται σφυράτε αδιάφορα!
  Στο επόμενο τρίμηνο λοιπόν, ας βγάλουν μια ανακοίνωση που να ενημερώνει τους γονείς ότι στην παράδοση βαθμών αντιστοιχεί στον καθένα ενάμιση λεπτό ενημέρωσης!!
  Τα ίδια ισχύουν και για τις συγχωνεύσεις.

Η κυβέρνηση μετα από συμφωνία με τους «θεσμούς» νομοθετεί με βάση τον νόμο 1566|85.Δεδομένο πρέπει να θεωρείτε η συγχώνευση των συστεγαζόμενων μονάδων δημιουργώντας τμήματα με 25 μαθητές αλλά και μεταφορά μαθητών σε όμορα σχολεία!
  Όμως το πιο επικίνδυνο σενάριο είναι η πιστή εφαρμογή του νόμου 1566|85 μέσω άλλων ερμηνειών από αυτών που ίσχυαν μέχρι τώρα.
Γιατί ο Ν.1566\85 συσχετίζει την οργανικότητα με τον αριθμό των μαθητών.Έτσι ενδεικτικά αναφέρω:Το τριθέσιο οργανικά σχολείο πρέπει να έχει από 51 μέχρι 90 μαθητές.Το εξαθέσιο από 151 μέχρι 180.Το δωδεκαθέσιο από 331 μέχρι 360 !
  Αν έχουν συμφωνήσει προς αυτή την κατεύθυνση, μιλάμε για εφιάλτη. Εκατοντάδες οργανικές θα χαθούν μόνο στην Αχαΐα!
Και αν κάποιοι αναρωτηθούν πώς μπορεί να γίνει αυτό, όταν μια τάξη έχει 30 μαθητές και πρέπει να διχοτομηθεί,    η απάντηση είναι: βλέπε μεταφορά μαθητών σε αλλά σχολεία που έγινε και φέτος σε μικρή κλίμακα.  Οι σχολικές μεταβολές που εισηγήθηκε η διοίκηση στην Αχαΐα κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση .
  Οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης είναι αντιδραστικές και κινούνται σε δυο κατευθύνσεις.
- Προώθηση αναδιαρθρώσεων που ελαστικοποιούν τις εργασιακές σχέσεις των μονίμων εκπαιδευτικών και υποβαθμίζουν τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών.- Όσο δυνατόν λιγότερες προσλήψεις αναπληρωτών, κανένας διορισμός- κάλυψη κενών εκ των έσω.
  Δεν θα πω εδώ τι πρέπει να κάνουμε να αναφερθώ σε άλλο κείμενο γιατί είναι μεγάλη κουβέντα και θα προσδιοριστεί και από τη στάση της κυβέρνησης.
  Κρατήστε όμως ότι αν δεν θέλουμε ένα σχολείο κάτεργο που θα «βγάζει αμόρφωτα παιδιά πρέπει να αντισταθούμε.
    Μια αρχή είναι η συγκέντρωση που καλεί ο σύλλογος στην περιφέρεια την Δευτέρα 15/1 στις 12μμ.


 Γραμματέας του συλλόγου εκπαιδευτικών Πάτρας 
εκλεγμένος με την Αγωνιστική Συσπείρωση.


Να μην κλείσει κανένα τμήμα – τομέας – ειδικότητα των ΕΠΑΛ στα μέσα της χρονιάς!
Στα τέλη του Γενάρη ολοκληρώνεται το πρώτο τετράμηνο για όλα τα σχολεία της χώρας. ¨
Σύμφωνα με την από τις 24/6/2016 υπουργική απόφαση 103539/Δ4 του πρώην υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη, επιβάλλεται μια “κρυφή” αλλά ιδιαίτερα επικίνδυνη ρήτρα που αφορά όλα τα ΕΠΑΛ της χώρας.  
Σύμφωνα με την απόφαση αυτή “εφόσον έχει διαπιστωθεί ότι το άθροισμα των απουσιών του μαθητή είναι μεγαλύτερο από τον αριθμό απουσιών που χαρακτηρίζει τη φοίτηση ανεπαρκή, ο μαθητής χαρακτηρίζεται ως μη παρακολουθών και δεν λαμβάνεται υπόψη
 α) στα αριθμητικά δεδομένα του τμήματος για τις αναθέσεις των μαθημάτων, θεωρητικών και εργαστηριακών, καθώς 
και β) στον προγραμματισμό τμημάτων για το επόμενο σχολικό έτος, κενών και πλεονασμάτων των εκπαιδευτικών.”
Η εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης πέρσι πραγματοποιήθηκε εν μέρει (π.χ. δεύτερος εκπαιδευτικός στα εργαστήρια), κάτω από τις αντιδράσεις που υπήρξαν. 
Η κυβέρνηση ωστόσο έχει διαμηνύσει ότι φέτος θα εφαρμόσει στο ακέραιο τη διάταξη αυτή.
Έτσι, 
σύμφωνα με την παραπάνω διάταξη, μετά το κλείσιμο τμημάτων από την αρχή της χρονιάς και τις συνέπειες που προέκυψαν, μετά τις καταργήσεις Τομέων και Ειδικοτήτων και τη μεταφορά οργανικών θέσεων συναδέλφων, όλα τα ΕΠΑΛ βρίσκονται μπροστά σε ένα νέο κύμα συγχωνεύσεων τμημάτων στα μισά της χρονιάς! 
Το ενδεχόμενο κύμα συγχωνεύσεων και καταργήσεων τμημάτων και τομέων θα σημάνει μοιραία την βίαιη ανακατανομή, ακόμα και εκδίωξη μαθητών από το σχολείο που φοιτούν, όμοια με αυτή που βίωσαν στις αρχές της σχολικής χρονιάς (έκλεισαν 13 τμήματα στα ΕΠΑΛ μόνο του Πειραιά). 

 Ταυτόχρονα, θα σημάνει νέα διόγκωση των τμημάτων, παραπέρα υποβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης.
 Τέλος, θα δημιουργήσει υποχρεωτικά και νέο κύμα εκτοπίσεων και μετακινήσεων εκπαιδευτικών από σχολείο σε σχολείο για να καλύψουν το πολύπαθο ωράριό τους.
Η επιδίωξη του Υπουργείου είναι φανερή και έχει να κάνει με την εξοικονόμηση πόρων, σε βάρος της μόρφωσης των μαθητών. 
Με άλλα λόγια, έχει να κάνει με την εφαρμογή του δημοσιονομικού κόφτη πάνω στις ανάγκες του λαού για μόρφωση.
Απαιτούμε να ανακληθεί η υπουργική απόφαση!
Να μην κλείσει κανένα τμήμα – τομέας – ειδικότητα των ΕΠΑΛ!
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πειραιά θεωρεί πως ο Σύλλογος Διδασκόντων κάθε σχολείου αποτελεί το όργανο εκείνο, που πρέπει να έχει την αποκλειστική ευθύνη για τον χαρακτηρισμό φοίτησης των μαθητών στο τέλος της σχολικής χρονιάς.
Καλεί τους συναδέλφους να έρθουν σε επαφή με το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, προκειμένου να οργανωθεί η αντίδρασή μας στην προσπάθεια κλεισίματος τμημάτων.


Δες Περισσότερα Εδώ